גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דן ללוז בוועידת ישראל לעסקים: "סיכון לנפילת טייקון"; צבי זיו: "הטייקונים אינם הבעיה אלא שוק ההון"; דוד ברוך: "תהיה חלוקה מחדש של העושר"

לריכוז כל הידיעות מוועידת ישראל לעסקים ; מנכ"ל בנה"פ זיו: "אין ספק שחלק מהמכשירים הפיננסיים לא היו ברורים מספיק - גם לא לנו" ; יאיר המבורגר, יו"ר הראל ביטוח: "אם הממשלה לא תכניס את הידיים לבוץ, המשבר הזה יהיה הרבה יותר קשה" ; דן ללוז, מגדל שוקי הון: "יש הזדמנויות חד-פעמיות על הרצפה, וסיכוי של 93% להחזר באג"חים. זה למעשה חוסר סיכון"

"אף פעם לא חשבתי ששווקים שלקחנו כמובן מאליו לא יהיו קיימים יותר. אני אומר זאת בהקשר לשוק ני"ע מסחריים - שוק שמגלגל 3 מיליארד דולר ברבעון ונועד לממן תזרים מזומנים בטווח הקצר" - כך אומר סטיב רוס, פרופסור לכלכלה פיננסית מאוניברסיטת MIT, בוועידת ישראל לעסקים המתקיימת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב.

בפאנל על המשבר הפיננסי העולמי, מתח דן ללוז, יו"ר מגדל שוקי הון, ביקורת על ההתערבות הממשלתית בשוק ההון: "שמענו שלבנקים אין צורך בהזרמת הון, אז אני לא מוצא בזה שום השפעה אמיתית. אנחנו צריכים לראות תשואות יורדות על אג"ח קונצרניות של חברות טובות - ואז האפשרות שלהם להתממן באמצעות הבנקים משתפרת ומשבר הנזילות נפתר".

יאיר המבורגר, יו"ר קב' הראל ביטוח ופיננסים: "אם הממשלה לא תכניס את הידיים לבוץ, המשבר הזה יהיה הרבה יותר קשה. הממשלה עשתה מעט מאוד עד עכשיו. היא צריכה לשים בצד את כל עסקיה ולהבין שגם פה יצטרכו להפשיל שרוולים ולשכוח מכל המודלים הכלכליים, שראינו לאן הם הביאו אותנו. גם אם הם יביאו אותנו לבעיות פיסקאליות בעוד כמה שנים - נפתור את הבעיות אז".

סמדר ברבר-צדיק, מנכ"ל הבנק הבינלאומי: "אם מצפים שהמערכת הבנקאית תיתן אשראי לכל מה שרוצה, אז טועים. למערכת זו יש דרישות רגולטוריות משלה ומחויבויות כלפי המפקידים שלה".

שלמה זהר, יו"ר בנק דיסקונט: "אני היחידי שתמכתי בתוכנית, לא בגלל שהיא טובה או שיש משהו יותר טובה, אלא בגלל הנחיצות שלה. התוכנית כיוונה לבעיה האמיתית וניתנת ליישום מיידי - ויש בעיית אשראי במשק. אם נשב על הגדר ונראה מה ילד יום נקבל משבר הרבה יותר חזק".

זוהר הוסיף: "מצבם של העסקים הקטנים והבינוניים טוב יותר מאשר היה אי פעם, ואלו הם הלקוחות שלנו. אותם עסקים גדולים יצאו מהמערכת הבנקאית כי הם קיבלו אשראי זול יותר וללא בטחונות מחוץ למערכת. מי שראוי לקבל מאיתנו אשראי מהעסקים הקטנים והבינוניים מקבל - מי שלא, מבקשים ממנו לפרוע".

צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים: "צריך לכוון את מירב המאמצים קודם כל כדי להחיות את שוק האשראי הבין בנקאי, כמו מה שעושים עם שערי ריבית. למערכת הבנקאית אין יכולת להחזיק את שוק האשראי החוץ-בנקאי במקומה".

בהתייחסו לתוכנית הכלכלית אמר דוד ברוך, מנכ"ל אקסלנס נשואה: "אני לא מצליח להבין מה המטרה של התוכנית הזו - האם מדובר בסוגיות חברתיות שבאים לפתור או לסייע לשוק ההון".

צבי זיו הוסיף: "הדבר הכי מטופש שיכול להיות כרגע זה שמחה לאד על כך ששוק האשראי החוץ-בנקאי התייבש. בשנים האחרונות השוק הזה נתן הרבה יותר מ-50% מעוגת האשראי. לכן, הדבר הראשון שצריך לעמוד על סדר יומה של הממשלה הוא איך להחזיר את השוק הזה לפעילות תקינה. יש לנו מקורות למימון לטווח קצר ולגופים המוסדיים יש יכולות למימון לטווח ארוך. כך זה עובד בכל העולם ואנחנו לא צריכים לחזור אחורה למה שהיה לפני 3-4 שנים. איגוח זה משהו שמדינת ישראל מאוד זקוקה לו וכך גם חוזי החלף עתידיים המגינים מפני חדלות-פירעון (CDS)".

מנכ"ל בנק הפועלים הוסיף: "אין ספק שחלק מהמכשירים הפיננסיים לא היו ברורים מספיק - גם לא לנו. אין ספק שאנחנו מפיקים את הלקחים".

דן ללוז: "נכון שיש הרבה חברות שלא היו צריכות להגיע לחיתום והנפקות, ואני מניח כשהן הגיעו לבנקים, הבנקים זרקו אותם מכל המדרגות. ללכת ולהגיד שלפני שנתיים היינו צריכים לעשות את זה (שיקולי אשראי) אחרת תמיד אפשר, אבל אני חושב שבאותה נקודת זמן פעלנו בסדר גמור".

יאיר המבורגר הוסיף: "אנחנו רכשנו קופ"ג מבנקים מאוד מכובדים: הם ניהלו את ההשקעות באופן שמרני לכאורה - השקעה רק במניות המעו"ף ובאג"ח קונצרניות. וראינו מה קיבלנו בסופו של דבר".

משתתפי הפאנל התבקשו לענות האם קיימת לדעתם סכנה הטייקונים במשק הישראלי.

דן ללוז הזהיר: "בהחלט קיים סיכון שטייקון ייפול; יש סבירות להסדר חובות כזה או אחר, שלא הייתי מציע מכלל הסתברות".

יאיר המבורגר ענה, בהקשר זה: "צריך לעשות כל מאמץ כדי שהאג"חים יתמחזרו. אין דרך אחרת, ומבחינה הזו, ממשלת ישראל לא מבינה את המהירות שבה דברים קורים".

סמדר ברבר-צדיק הגיבה: "משבר כמו זה אף אחד לא חווה. רוב אנשי העסקים בישראל לא פעלו רק בארץ, כך שהבעיה גדולה על מידותיה של המדינה. אם בעוד שנה או שנתיים הם לא יצליחו למחזר את ההלוואות בחו"ל, הם יצטרכו למצוא פיתרון אחר - לכן הראייה פה היא לא מספקת. צריך לתמוך בעסקים גדולים עד שתחזור הנזילות ברמה מספקת. אני לא יודעת כמה זמן זה ייקח".

שלמה זהר מדיסקונט נשמע רגוע יותר: "המערכת הפיננסית בארץ נזילה ביחס לחו"ל. אנחנו לא בעין הסערה. אנחנו כרגע נתקלים בגלי ההדף".

זהר הוסיף: "ההשקעה שלנו באג"ח של פאני מיי ופרדי מאק מוכיחה את עצמה, גם אם היא גבוהה מההון העצמי שלנו. נכון, מדובר בתיק משכנתאות, אבל צריך לזכור שהבנק שלנו בניו-יורק משקיע זה עשרות שנים בתיק הזה, שנבנה הרבה לפני הבועה של שנות ה-2000. הוא מנוהל על-ידי סוכנויות מימון המשכנתאות הפדראליות, כי אנחנו לא רוצים לנהל 10,000 משכנתאות".

"הגיבוי של ממשלת ארה"ב משמעו שהיא מתחייבת באמצעות הסוכנויות להעמיד משכנתא חלופית באותם תנאים במקרה של חדלות פירעון ולכן מדובר בתיק שבביצוע מלא. ברור שהיקף ההשקעה גבוה מההון העצמי, כי ההון העצמי הוא חלק קטן מכל המאזן של הבנק - ולראייה: גם ההשקעה שלנו באג"ח ממשלת ישראל גדולה בהיקפה מההון העצמי".

צבי זיו התייחס לסוגיית הטייקונים: "אני לא חושב שהבעיה היא הטייקונים. השאלה היא האם שוק ההון מתפקד ומסוגל לחזור ולשמש בתפקיד שמילא בשנים האחרונות, ופחות משנה אם הכסף הגדול מפוזר על 20 לקוחות או 30 לקוחות".

דוד ברוך אמר: "יש הרבה פאניקה. פאניקה זה כשגודלמן זאקס מגייס אג"ח בערבות מלאה של הממשל האמריקני ולמרות זאת התשואה עליהן גבוהה ב-2% מהאג"ח הממשלתיות שם. בארץ היה לנו גילום יתר של חלק מהפסדי החוב באג"ח הקונצרניות. זה שתהיה חלוקה מחדש של העושר במדינת ישראל זה ודאי. זה שחלק מבעלי המניות לא ישארו בעלי מניות - זה משהו שצריך לעכל".

בנוגע למצב השוק היום, אמר ללוז: "יש כרגע הזדמנויות על הרצפה שאנו מכנים אותן לא 'זהב' אלא 'יהלומים'. ניתוח פשוט שבוודאי נעשה בכל בתי ההשקעות יכול לגלות סבירות של 93% להחזר באג"ח קונצרניות. אלו הזדמנויות חד-פעמיות, ומי שמסוגל לנתח ויכול לקחת את הסיכון, או בעצם, חוסר סיכון, מדובר בהזדמנות מדהימה".

שאר משתתפי הפאנל התייחסו אף הם ללקחים מהמשבר הנוכחי.

\ ברבר-צדיק: "המשבר הזה לימד אותנו לפזר אשראי והשקעות במידתיות. יציאה מהמשבר תיבחן בכיוון הזה ביחד עם ביטחון צרכני, אך עדיין 2009 תתאפיין בקשיים בכלכלה הריאלית".

שלמה זהר: "אנו רואים את כולם רצים היום לנכס חסר סיכון - אג"ח ממשלת ארה"ב, ואני רואה בהמשך הדרך הפסדים גדולים למי שיישאר שם. כבר בהנפקה האחרונה נסגר המכרז על 0% ריבית. ברגע שמפלס הפאניקה יירד והריביות יתאימו את עצמן, יהיה הפסד גדול מאוד". צביו זיו חתם את הפאנל: "2009 תהיה קשה מאוד מבחינת ההתמודדויות שלנו, אין ספק. נצטרך תיקון בתמחור הקיצוני. אני מקווה שבסוף 2009 תגיע ארה"ב לנקודת השפל שלה, וזה יהיה סימן לעולם לצאת מהמשבר".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות