גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת צינורות המזה"ת: אלגור ודייויס הורשעו במירמה והטעיית משקיעים, אלדן ושץ זוכו

אביב אלגור ואיאן דייויס, בעלי השליטה בקבוצת i3, הורשעו כי השיגו במירמה את אישור האסיפה הכללית לדמי ניהול חודשיים בסך 250 אלף שקל ; מנכ"ל i3, אסתר אלדן, והיועץ המשפטי שלה, עו"ד אבי שץ, זוכו מחמת הספק

בית המשפט המחוזי בתל-אביב הרשיע היום (ג') את אביב אלגור ואיאן דייויס, בעלי השליטה בקבוצת i3, בעבירות מירמה וניירות ערך בחברה הציבורית צינורות המזרח התיכון (צמ"ת).

במקביל, מנכ"ל i3, רו"ח אסתר אלדן, זוכתה מחמת הספק מעבירות מירמה וניירות ערך; והיועץ המשפטי שלה, עו"ד אבי שץ, זוכה מחמת הספק מעבירות מירמה.

בהכרעת דין בת כ-260 עמודים הורשעו אלגור ודייויס בקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, ב-23 עבירות של הכללת פרט מטעה בדו"ח ובשתי עבירות של הכללת פרט מטעה בדו"ח בכוונה להטעות את המשקיעים.

קבוצת 3i שלטה בשעתו בחברות ויטה פרי הגליל, קפולסקי, נעמן ופניציה. בשנת 2000 רכשו גאון אגרו (שבשליטת בני גאון ז"ל) ו-3i מקונצרן כור את השליטה בצמ"ת (38% כל אחת).

אלגור ודייויס ביקשו מהאסיפה הכללית לאשר להם דמי ניהול חודשיים בסך 250 אלף שקל ולקבוע תנאי שיפוי וביטוח לנושאי משרה שהם בעלי שליטה. החלטות אלה היו טעונות אישור מיוחד של האסיפות הכלליות (תמיכה של שליש מבעלי המניות הלא נגועים ב"עניין אישי").

מחוייבות מלאה

מאחר שהמשקיעים המוסדיים התנגדו לעסקאות, פעלו אלגור ודייויס להשגת הרוב בדרכי מירמה. הם גייסו כ"איש קש" את ויליאם הרנדל, חבר קרוב של דייויס, שקיבל ממנו תמיכה חודשית קבועה בסך 500 ליש"ט תמורת סיועו. השופט חאלד כבוב קבע כי אלגור ודייויס מימנו רכישת כ-6% ממניות צמ"ת (הסך הנדרש לשליש הבלתי נגוע) אך רשמו אותן על שם הרנדל, והציגו אותו כמשקיע אמיתי שאינו בעל עניין אישי.

עד המדינה, גיל ליידנר, לשעבר סמנכ"ל מיזוגים ורכישות בכור, העיד כי אלגור ביקש ממנו לרכוש מניות לצורך הצבעה באסיפה הכללית, והבטיח כי בהמשך יקנה אותן ממנו ולחלופין ידאג שלא יפסיד כשימכור אותן.

הנאשמים טענו כי הרנדל אינו מוגדר בנסיבות כ"בעל עניין אישי", וכן שהסיכון בהשקעה היה מוטל עליו ולא עליהם. ואולם כשנחקר הרנדל בצרפת על-ידי רשות ניירות ערך, הוא הפליל אותם והודה כי אינו איש עסקים ואינו משקיע אמיתי, וכי הם השתמשו בו לביצוע עסקאות שאין לו עניין בהן, מבלי שסיכן בכל דרך שהיא את כספו או שיקבל טובת הנאה מכך. בבית המשפט חזר בו מהדברים בחקירתו והעלה נגדה טענות קשות, אך עדיין אמר דברים המסבכים אותם.

כבוב הוסיף כי בבסיס פעילותם עמדו שני מניעים שלובים: האחד - הרצון לקבל דמי ניהול חודשיים והתנגדות המוסדיים לכך; והשני - הרצון לשדר למוסדיים מסר חיובי שקיים לחברה משקיע אמיתי (שהיה איש קש).

השופט כבוב התרשם כי הרנדל "ניסה בכל מאודו לסייע לדייויס ולהרחיקו מכל מעורבות פלילית", לאור ה"מחוייבות המלאה והאבסולוטית" כלפיו. הרנדל לא ידע לומר אם הוא מחזיק בעת שנחקר במניות כלשהן של צמ"ת, ולהסביר מדוע הועברו כספים לחשבונו. כן גילה "חוסר בקיאות קיצוני בנוגע לתנאי העסקה של רכישת המניות". כבוב ציין כי לאור העובדות שהתבררו, הטענה כי הרנדל היה משקיע לגיטימי ולא איש קש היא "עלבון לאינטליגנציה".

בפן המשפטי נקבע כי "עסקת דמי ניהול בין בעלי השליטה לחברה הציבורית הינה העסקה הטיפוסית אליה כיוון המחוקק, בקובעו את דרישת השליש הבלתי נגוע כשמדובר בעסקה חריגה עם בעל שליטה". ביחס להגדרת "נושא משרה" בחוק החברות, נקבע כי כדי לבחון האם בעל תפקיד בחברה הוא בגדר "נושא משרה", יש לבחון באופן מהותי את תפקידו בפועל, ואין להסתפק בתואר המשרה שהוצמד לו.

הרחקת לכת

בסוגיית ה"עניין האישי" התקבלה עמדת התביעה, ונקבע כי בעלי מניות הנגועים בעניין אישי אינם יכולים להסיר אחריות ו"להתנקות" מהנגיעות על-ידי מתן ייפוי-כוח לאחרים להצביע בשמם באסיפה הכללית.

אלדן, שהואשמה בכך שסיווגה במתכוון את הרנדל כמי שאינו בעל עניין, זוכתה משום שלא ידעה שהרנדל הוא איש קש ולא נסתרה עדותה לפיה פעלה באמונה שהרנדל הוא איש עסקים אמיד המבקש לסייע לחברו. שץ זוכה לאחר שנקבע כי לא היה שותף לכל קנוניה וכי הועלמו ממנו חלק מהעובדות הרלוונטיות לצורך גיבוש עמדה ברורה וחד-משמעית.

כבוב קבע כי המדינה הרחיקה לכת כשהעמידה אותם לדין, וכי אין להרחיב את האחריות על עורכי דין ורואי חשבון ולייחס להם "עצימת עיניים" - שעה שברור שהוסתר מהם מידע. זאת, לאור החשש מפגיעה בהתנהלות חברות ציבוריות וסרבול הליך קבלת ההחלטות בהן.

המדינה יוצגה על-ידי עו"ד יהודית תירוש מפרקליטות מיסוי וכלכלה; אלגור יוצג על-ידי עוה"ד שוקי חורש ואילן סופר; דייויס יוצג על-ידי עוה"ד משה ישראל ופרופ' קנת מן; אלדן יוצג על-ידי עוה"ד ד"ר יעקב וינרוט וד"ר גרשון גונטובניק; ושץ יוצג על-ידי עוה"ד נתי שמחוני. (ת.פ. 40162/05).

פרקליטיהם של אלגור ודיויס מסרו בתגובה: "אביב אלגור ואיאן דייויס בנו במהלך השנים קבוצה הפועלת להבראת חברות במצוקה בפריפריה מתוך אידיאולוגיה. הם סייעו לאלפי עובדים להמשיך לפרנס את משפחותיהם בכבוד. גם השופט הבין כי מניעי אלגור ודיוויס היו לטובת החברה, וקבע כי הם האמינו ביכולתם הניהולית להבריא את החברה ולשקם אותה.

"שלב ההרשעה הוא רק השלב הראשון. עומדות בפנינו אפשרויות רבות. אנו נלמד את התיק ונחליט על המשך צעדינו, שסביר להניח יכללו ערעור לבית המשפט עליון. בינתיים הם ימשיכו להשקיע בישראל ולפעול לטובת חברות במצוקה".

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?