גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרחיש אפשרי: "מעריב" נסגר, מאות עיתונאים נפלטים לשוק - ורמות השכר והאתיקה בעיתונות צונחות מתחת לקווים האדומים

מונולוגים מקרליבך: מאות עובדים של "מעריב", על כל שלוחותיו, נמצאים בימים אלה באי-ודאות. כמה מהם החליטו לדבר על זה ; עורך חדשות בכיר בעיתון: "אם 'מעריב' ייסגר זו תהיה מכה לא רק לענף העיתונות, אלא לדמוקרטיה. אנשים לא מבינים את גודל האבידה"

מול כל מספידיו, "מעריב" עדיין בועט: בחודשים האחרונים, לצד הקיצוצים החדשים, ניכר שנעשה ניסיון בעיתון לחשוב בכיוונים חדשים, ובין היתר הוחלט על הרחבתו של מוסף סגנון שיֵצא על פי התכנון בכל יום. לצורך כך הביאו גלעזר ויובל את ליאת תימור, שתשמש כעורכתהעל של המוספים, והכוונה היא להוציא בכל יום מוסף סגנון המתמקד בתחום אחר של תרבות הפנאי. לנו נראה כי שינויים גדולים עוד צפויים ב"מעריב".

עורכים נוספים טוענים כי למרות המצב הפיננסי הקשה, החממה העיתונאית לא נפגעה, וכי במהלך העבודה השוטפת נשמרת אווירה טובה וחיובית ובעיקר סלחנית כלפי עורכים וכתבים צעירים שנמצאים בראשית דרכם.

לטענת רבים, מאז מונו לתפקיד גלעזר ויובל הוכיחו כי המערכת יקרה ללבם וכי הם עושים פעולות רבות במטרה לשפר את העיתון ולחזק את מעמדו. לדבריהם, אין ספק כי ניכר שיפור רב בתוכני העיתון וברמתו, אולם הקשיים הכלכליים מכבידים על ביצוע מהפכה של ממש.

אחרים טוענים כי העובדה שגלעזר כה מעורב בנושא הקיצוצים מעידה דווקא לחיוב על האכפתיות שלו ועל רצונו לנסות לשקם את העיתון ולהצעיד אותו קדימה - דבר שניתן לעשות, לפי גורמים רבים, רק באמצעות הקיצוץ המדובר.

אין מה לצמצם

ובכל זאת לא קל בזמן המאבק: מאות העובדים של העיתון, על כל שלוחותיו, נמצאים בימים אלה באי-ודאות. דיווחים מהמסדרונות מדברים על אווירה של ייאוש, שקשורה גם לפרסומים החיצוניים. לדברי גורמים בעיתון, רבים מחפשים את דרכם החוצה.

עורכת לשעבר שמצאה את עצמה בחוץ באחד הגלים האחרונים טוענת שהעיתון הגיע לקו פרשת המים: "אין יותר איך לצמצם את העיתון. אנחנו כבר מתחת למינימום של מצבת עובדים סבירה, ואין כבר יכולת אמיתית לנהל לטווח הארוך. המון בעלי פונקציות חשובות עזבו, ולא הגיעו מחליפים. אני מדברת על זה שכבר קשה להוציא עיתון ברמה השוטפת, ובכלל לא על דברים מעבר, למשל לעשות עיתונות איכותית וטובה. אין לזה תהודה מספקת, אבל העיתון באמת על סף קריסה. מבחינת התנאים לעובדים, אין ספק שיש הרעה משמעותית וזה מורגש בכל פינה. ללא ספק להיות עובד 'מעריב' זה לא דבר משמח בתקופה הזאת".

גם בהרכב העובדים חלו שינויים רבים, והיום רבים מן העורכים וחלק מהכתבים הם צעירים מתחת לגיל 30 שניתן להעסיק בזול יותר. לצד היתרונות של העסקת צעירים שמעודכנים ומחוברים, רבים טוענים כי תהליך הצערת העיתון נעשה בצורה מהירה מדי ופגע בעומק וביכולת של העיתון לייצר אג'נדה מסוימת.

"לפני כמה שנים ממוצע הגילאים של העובדים היה תחילת-אמצע שנות השלושים, היתה הקפדה על המילה הכתובה, על הטיפול בטקסטים והרצינות שבה התייחסו לחומרים. עם השנים החל תהליך שבו הגיעו עורכים יותר ויותר צעירים, ועכשיו עברנו ממש לסטודנטים שבמקרה הטוב זה הג'וב הראשון שלהם בעולם התקשורת, ובמקרה הרע זו פשוט עוד עבודה בשבילם כדי לממן את התואר", אומרת אחת העורכות.

כתב בעיתון טוען שמגמת הצערת העובדים דווקא מבורכת, אבל שהדבר היה צריך להיעשות במידה ובפרופורציה מתאימה. "לא ייתכן שבמשמרת בדסק לא יהיו לפחות שניים-שלושה עורכים מנוסים ומבוגרים עם מטען עיתונאי והיסטורי גדול יותר. העורכים הצעירים שמגיעים בשנים האחרונות לעיתון לא מזוהים עם המוצר והם עובדים ללא שום סנטימנטים זה בסך הכול קרש קפיצה עבורם בתקשורת".

כתב בעיתון מסביר שכמעט בכל גלי הקיצוצים העיתונאים והעורכים הוותיקים היו אלה ששילמו את המחיר. לדבריו, "לי, בתור עיתונאי צעיר, יש הדרת כבוד כלפי עיתונאים ותיקים, ויצא לי לא מעט להתייעץ אתם. תמיד הפתיע אותי איך המערכת מעיפה את הוותיקים והמנוסים בלי למצמץ ומחליפה אותם בילדים צעירים שיש גבול מאוד ברור עד להיכן מגיע הניסיון שלהם והתודעה ההיסטורית. מאז ש'מעריב', והאמת שגם שאר העיתונים עשו את זה, העיתון הרבה פחות עמוק בנושאים של תודעה ועיצוב דעת קהל".

זה יהיה נורא

למרות כל הקיצוצים והאווירה הלא פשוטה סביב העיתון, כל המרואיינים בכתבה מביעים צער עמוק על מה שעשוי לקרות לעיתון שלמרות עליית "ישראל היום", הוא עדיין המתחרה הגדול של "ידיעות אחרונות" החולש על התקשורת הישראלית המודפסת.

העיתונאי יהודה נוריאל, שעבד בעיתון שנים רבות ועבר ל"ידיעות", אומר ש"זה יהיה נורא אם העיתון ייסגר. זה כואב גם ברמה האישית וגם ברמה הציבורית. ברמת השוק כבר יש הרגשה שהוא לא נספר, וזה עצוב מאוד".

עורך בכיר באגף החדשות מסכים עם נוריאל וטוען כי "אם מעריב ייפול, התקשורת הישראלית תאבד שחקן גדול ומשמעותי. אני יודע שברמת השוק כבר מתייחסים אליו כחצי ברמינן, אבל אם הוא ייסגר זו תהיה מכה לא רק לענף, אלא לדמוקרטיה הישראלית. ייעלם קול מרכזי שמשקף הרבה כותבים. כל האנשים שמבקרים היום את העיתון ויורדים עליו בכל הזדמנות לא מבינים את גודל האבדה שעשויה להתרחש".

יש גם קולות הטוענים כי מדובר בירייה ברגל של העיתונות. "לדעתי, גל הקיצוצים בעיתונים נובע גם מהסיקור המוגזם והמגמתי של משבר 'מעריב'. העיתונאים למעשה דופקים את עצמם. ברגע שהם כותבים כמה המשבר שם קשה הם בעצם נותנים לגיטימציה לבעלי העיתונים לקצץ גם אצלם. העיתונאים משכנעים את עצמם שהמצב גרוע בפרינט ושזה לגיטימי להוריד משכורות ולפטר, בזמן שאני לא ממש בטוח שההיקפים שבהם הדבר נעשה בכל העיתונים היו הכרחיים", טוען גורם ב"מעריב".

עורך נוסף ב"מעריב" טוען "אין ספק שיש בעיה ב'מעריב' והקולגות שלנו יודעים לכתוב כתבות כשהם מזהים סיפור טוב, אבל ההחלטה כמה מקום להקדיש לזה ובאיזה גודל לשים את הכותרות נראית מגמתית. אין לי בעיה כשעיתון הוא לוחמני וציני ולא מהסס להעביר ביקורת, אבל קשה להתעלם מהעובדה ש'מעריב' זוכה להרבה יותר תשומת לב מהמון עסקים בסדר גודל דומה שנמצאים בקשיים לא פחות חמורים. אצלנו כל פיפס הופך אצל המתחרים לכותרות ענק".

"אני לא תמימה, ואני יודעת שחלק מהעיתונאים הם כלי שרת בידם של המו"לים, אבל לפעמים אני נדהמת מרמת חוסר הפרגון והשמחה לאיד נוכח הבעיות של 'מעריב'", אומרת עובדת לשעבר. "מדובר בעיתון השלישי בתפוצתו במדינה, וחשבתי שינהגו ביתר סולדריות. זה לא תחרות של סופר מול סופר זה עיתון שהוא חלק מהתעשייה. הרי ברגע שייפלטו החוצה מאות עיתונאים ועורכים, זה יעשה רע לשוק כולו, ומקצוע העיתונאי ירד עוד דרגה אחת כלפי מטה".

חשוב לציין ש'מעריב' עובר בסך הכול, למרות הקיצוצים, תקופה של שיפור באגפים שונים של העיתון. מוספים שונים משתדרגים, הגרפיקה עברה קפיצת מדרגה בכל חלקי העיתון, ועמוד השער נראה קצת יותר טוב. בין כל העובדים הזולים, מעריב מעסיק מספר כותבים טובים מאוד ועורכים טובים.

ב"מעריב" ישנם כיום 1,500 עובדים, מתוכם רבים בתחום התוכן. אין ספק שקיצוץ משמעותי נוסף יפלוט לשוק הצפוף מאות עובדים שיגרמו, בהתחשב בביקוש ובהיצע, לירידת משכורות ותנאים בכלי התקשורת השונים. "אין ספק שקריסה אפשרית תביא לבעיות לא פשוטות בתחום רמת המשכורות והתנאים הנלווים", מעריך גורם בשוק התקשורת. "כבר היום אפשר לראות שמרבית המקומונים הגיעו לקווים אדומים מבחינת המשכורות של הכתבים והעורכים הזוטרים, ואני מקווה שלא נגיע לזה גם בעיתונות המודפסת הארצית".

גילוי נאות: הכותב עבד בעבר בעיתון "מעריב".

הכתבה המלאה - במגזין "פירמה" שיופץ ביום שלישי

עוד כתבות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"