גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבוד הנשיא לשעבר

זהו סיפור על כישלון מנהיגותי; זהו גם סיפור על שחיתויות, תרמיות, הוצאה מוגזמת של כספים, סכסוכים עם העיתונות, סקנדלים וביזיונות; ומעל הכל, פרשת הזיופים האחרונה ; העידן של רמון קלדרון כנשיא ריאל מדריד הסתיים בסוף השבוע עם התפטרותו, אלון זנדר מסכם תקופה שאוהדי הבלאנקוס ירצו לשכוח

כדי שלכולם יהיה ברור הצהיר רמון קלדרון, הנשיא הפורש של ריאל מדריד: "השקעתי את נפשי וגופי במועדון ואני עוזב עם פחות בריאות וכסף משנכנסתי. אני עוזב בידיים ומצפון נקיים. אני מקווה שבתמורה לראשי, יגיע השלום החברתי במדריד". כנראה שלא, אבל אולי תהיה הפוגה קצרה מסקנדלים למועדון המפואר אך החבוט.

הקש ששבר את גב הגמל היתה הפרשה שחשף ה"מארקה", בה התגלה שבאסיפת התקציב המכריעה לקלדרון בדצמבר, הצביעו אנשים שלא זכאים לכך והעניקו לו רוב זעום. קלדרון ניסה להסב מעליו את האשמה ופיטר את האחראי על חברי המועדון (ה"סוסיוס") ועוד עובד זוטר, אך האצבע הופנתה אליו ישירות. הזוטר, מריאנו "נאנין" רודריגז, הודה שההוראות להכניס פנימה אוהדים שאינם "קומפרומיסריוס", כלומר אלקטורים של חברי המועדון, "באו מהנשיא".

ביום רביעי עוד הודיע קלדרון שהוא מתכוון להילחם, שההנהלה מאחוריו, שהוא "נשבע בכבודו" שאינו קשור לפרשה ושהתפטרות היא "פחדנות". לחץ מסיבי של חברי הנהלת המועדון ושל בני משפחה שאף הם מעורבים בסקנדל האחרון שינה את דעתו. קלדרון הניח את המפתחות אחרי שנתיים וחצי בלבד בתפקיד, והחל מצהרי יום שישי האחרון, הנשיא הזמני בברנבאו עד לבחירות מוקדמות בסיום העונה הוא ויסנטה בולודה, סגנו ואיש סודו עד היום.

אחרי הקדנציה של קודמו בתפקיד, פלורנטינו פרז, שהתאפיינה בתקופת "הגלאקטיקוס", בהבראה כלכלית ומחיקת חוב של 271 מיליון אירו, אבל גם באפס תארים בשלוש שנים, נבחר קלדרון כדי לשנות סדרי עדיפויות. ניסיונות הרפורמה שלו היו קלושים. נסיעותיו התכופות לפגישות עם גדולי עולם, הסקנדלים עימם ניסה לבסס את כוחו ערערו את האמונה בשינוי ונתנו תחושה חובבנית. אבל מה שהפיל את קלדרון לבסוף היה הפער המתרחב מהקהל והאוהדים, למרות שתי אליפויות בשתי שנות כהונתו.

סיבה אחת לכך היו הכישלונות המחפירים בהבאת שחקנים למרות הוצאות של 240 מיליון אירו, והפגיעה בכבוד המועדון הרואה עצמו כגדול בעולם. כשנבחר הבטיח להביא את קאקה, ססק פברגאס ואת אריאן רובן לריאל. רק רובן הגיע, וגם הוא בשנה איחור. בקיץ פילג את האוהדים סביב סיפור כריסטיאנו רונאלדו, לאלו שתמכו במהלך ואלו שהתנגדו לו. בסוף הקיץ, זעמו התומכים על שקלדרון נכשל טוטאלית והביא כלימה על המועדון, המתנגדים רתחו על שהאסטרטגיה השאירה את ריאל ללא חיזוק כלל. אפילו ויאריאל הרשתה לעצמה להגיד לא לקלדרון, שרצה את סנטי קאזורלה כפיתרון חירום של הרגע האחרון. כשהוצג קלאס יאן הונטלאר בדצמבר שר הקהל "איפה רונאלדו?"

שלא לדבר על הפארסה בהחתמת שני שחקנים שאחד מהם לא ישחק בליגת האלופות. אבל אלו לא רק ההחתמות: הפוליטיקה הפנימית של קלדרון והאופוזיציה שלו, יצרה אינטרס כלכלי שהרחיק ממנו את העיתון "מארקה" ומאות אלפי קוראיו. אוהדי פרז נלחמו בו, כמו גם מועמדים אחרים לנשיאות, וקלדרון נותר לבסוף רק עם "הראוליסטה", אוהדי ראול המסורים. אך כשאלו גילו שבגד באמונם ובעקרונות המועדון החשובים להם כל כך גם הם הפנו לו עורף. בשמחה גלויה לאיד נעץ ה"מארקה" את המסמר האחרון בארון, ואלפי אוהדים הריעו בתקשורת, כשהעיתון מפרסם קריקטורה ובה מבקש קלדרון: "נאנין, טובה אחרונה, אני צריך 80 אלף צופים מזויפים לברנבאו בראשון".

למה הם צריכים את זה?

הנשיא הבא ייאלץ להתמודד עם משימות כמעט בלתי אפשריות. הדרישות הן מחמירות: על המועמד להיות סוסיו עשר שנים לפחות, ולהפקיד ערבות בנקאית בסך 40 מיליון אירו לפני כניסתו לתפקיד. הוא יצטרך לשכנע שבאפשרותו להביא למועדון את הכוכבים הגדולים ביותר, שהוא יביא הצלחה ספורטיבית וגם כדורגל מהנה, ובו בזמן יגדיל את כוחה של ריאל וישפר את מצבה הפיננסי. זהו החיסרון של שיטת בעלות חברי המועדון בריאל. בין המתמודדים: שוב פלורנטינו פרז, חואן ויאלונגה המפוקפק, אזנאר, נשיא ספרד לשעבר, וקארלוס סאינז, נהג הראלי הפופולארי. למה להם? כסף וכוח.

פרז, שהיה קבלן גדול לפני שנבחר, הגדיל את הונו בשש השנים בהן היה הנשיא פי עשרים והפך לאיל הון בינלאומי. תפקיד נשיא המועדון הוא כרטיס כניסה למועדון האקסקלוסיבי של האליטה הספרדית. הקשרים שנוצרים עם השלטון ושועי החברה מאפשרים קפיצת מדרגה, גישה למכרזים ופרויקטים חשובים שאינם פתוחים ושותפות במיזמים עם גדולי התעשיינים ואנשי העסקים.

וגם במישור הבינלאומי נשיא ריאל הוא שם דבר. קלדרון, למשל, חבר בוועדות חשובות של פיפ"א ואופ"א, ויש לו קשרים חובקי עולם. משרד עורכי הדין שהוא עומד בראשו הפך מפורסם, ואין ספק שזהו שיקול בקבלת תיקים יוקרתיים.

בסופו של דבר, קרוב לוודאי שהאפיזודה תיטיב עם קלדרון. רק הליגה הספרדית מלאת אי-הסדרים תמשיך בשלה. בוולנסיה המסדרונות בוערים, וגם נשיא אתלטיקו מדריד כבר מרגיש את החום בפתח משרדו. ופיתרון באופק אין.

30 חודשי קדנציה: סקנדלים נבחרים

יולי 2006: קלדרון הוא המועמד הזוכה, אחרי שקיבל קצת יותר מעשרה אחוז של הקולות במערכת בחירות מלוכלכת ועצבנית, במהלכה בוטלה ההצבעה בדואר בלחץ קלדרון.

ינואר 2007: קלדרון מוקלט על ידי עיתונאי כשהוא מעליב ומזלזל בכוכבי ריאל, החמורה בשורה ארוכה של פליטות פה עגומות. הוא מתנצל בפני הסגל כולו.

פברואר 2007: בית משפט קובע שתהליך הבחירות במועדון, ובייחוד הבחירה בדואר, אינו תקף. תוצאת הבחירות נותרת על כנה בדרישה לביצוע רפורמה.

יוני 2007: המאמן שקלדרון הבטיח בעת היבחרו כי יביא אותו אישית מאיטליה, פאביו קאפלו, פוטר אחרי שבעונתו הראשונה הביא לריאל אליפות אחרי שלוש שנים שחונות.

מארס 2008: עיתונאי חושף שקלדרון מחלק מינויים ל"סוסיוס" בתמורה לבחירה בנציגיו להנהלה. קלדרון מזמין את ניקולס קייג' לארוחת ערב, למשחק מול רומא ואחריו לחדר ההלבשה בו הוא מעניק לשחקן חולצה חתומה על ידי השחקנים - רק כדי לגלות אחר כך שמדובר בכפיל איטלקי.

מאי 2008: שוב, נכשל קלדרון באסיפה בשינוי תקנון הבחירה הפסול בריאל. הוא מוסר נתונים מנוגדים על העסקה עם חברת התקשורת מדיהפרו, משתלח במתנגדיו ומכנה אותם ביריונים ופשע מאורגן.

אוגוסט 2008: קלדרון נכשל בסיום סאגת כריסטיאנו רונאלדו, נאלץ למכור את רוביניו, לא מביא מחליף, ושב ריקם מוולנסיה ומוויאריאל בלי דויד ווייה וסאנטי קאזורלה המבוקשים.

אוקטובר 2008: קלדרון מואשם שוב על ידי אותו עיתונאי, חוזה אנטוניו אבייאן, בניצול כרטיסי אשראי של המועדון לטובות הנאה אישיות, בקבלת כספים תמורת תאי עסקים והשכרת האצטדיון, ועל ידי מספר גורמים בהונאת רשויות המס.

דצמבר 2008: בחודש עמוס משהו, רוכש קלדרון את הונטלאר אך נתקל בבוז האוהדים, רוכש את דיארה רק כדי לגלות שאחד הנרכשים לא ישחק בליגת האלופות, מעביר בקושי את התקציב על רקע קריאות להתפטר, מאבד את מאמן העתודה "מיצ'ל" הפופולרי שטוען כי קלדרון לא מתעניין בצעירים, מפטר את שוסטר הכושל סוף סוף וממנה את חואנדה ראמוס שפוטר בטוטנהאם.

ינואר 2009: ה"מארקה" חושף עשרה שמות של מקורבים לסביבתו של קלדרון שהוכנסו לאסיפה שדנה בתקציב והצביעו עבור קלדרון, חשדות לאי סדרים בהחתמת ואן ניסטלרוי וקנבארו, ונכשל בעירעור מול אופ"א באשר לשיתוף הרכש.

הירשם לניוזלטר והתראות ספורט

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?