גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל לאומי למשכנתאות: "ברבעון הראשון של 2009 תהיה ירידה של 20%-30% בלקיחת משכנתאות"

שוקי בורשטיין עומד לסגור שנה כמנכ"ל בנק לאומי למשכנתאות, השני בגודלו בשוק התחרותי ביותר בתחום הבנקאות, ומודה כי במהלכה הוא לא ישן הרבה ; בינתיים - לעיסוק האינטנסיבי בנתח השוק הוא לא התרגל, ולמיזוגים הרבים בתחום הוא לא מהסס לקרוא "טעות"

בבנקאות הקמעונאית אין תחרות אמיתית. שיעור מעבר הלקוחות בין הבנקים הוא אפסי. הם אמנם מתלוננים על הבנק שלהם אבל לא עוברים לבנק אחר.

בשוק המשכנתאות המצב שונה לחלוטין: כאן מתנהלת תחרות עזה על הלקוחות. משכנתא היא מוצר מוטה מחיר, והצרכן למד לעשות שופינג ולהתמקח. הוא אינו חש צורך לקחת את ההלוואה דווקא בבנק בו הוא מנהל את חשבון העו"ש שלו, ולפני החלטה הוא נוטה לבדוק לפחות שתי הצעות מבנקים שונים.

כך קרה שריבית המשכנתאות עולה ויורדת לפי עלות גיוס המקורות, אבל המרווח הפיננסי של הבנקים למשכנתאות (הפער בין עלות המקורות למחיר ההלוואה), ממשיך לרדת. התחרות רק החריפה מאז קיץ 2007 אז החל בנק דיסקונט לסבסד משכנתאות ללקוחותיו תוך הצהרה כי הוא תמיד יהיה זול ממתחריו.

אז איך זה לפעול בשוק תחרותי? אנחנו שואלים את שוקי בורשטיין מנכ"ל בנק לאומי למשכנתאות, השני בגודלו בשוק. בורשטיין, עושה רושם, לא מתרגש מכך. אולי בגלל שאת מרבית תפקידיו בבנק הוא עשה בבנקאות המסחרית, התחרותית יותר, ואולי בגלל אופיו המחושב והאנליטי. "זה הרבה לא לישון בלילה", הוא אומר ביובש. "כל הזמן צריך לחשוב איך לעשות הכי נכון והכי מדויק. צריך לחשוב איך מתמחרים סיכון בשוק כזה, בייחוד כשהמצב הכלכלי קשה".

בורשטיין סוגר במארס הקרוב שנה בתפקיד ואם יש משהו שעדיין מפתיע אותו זוהי חשיבות נתח השוק. "אין לי תשובה למה, אבל משכנתאות הוא השוק הבנקאי היחיד שבו נתח השוק עומד על הפרק, וכל חודש בנק ישראל מפרסם נתונים על חלקך בשוק. לדעתי השוק מתומחר בחסר והיעד שלי הוא להסיט את העיסוק מנתח שוק לרווחיות".

*מילא נתח שוק, משכנתאות הוא מוצר מוטה מחיר בצורה קיצונית.

"כשאתה מוכר מוצר עם אלמנט של סיכון לתקופות ארוכות של 25 שנים ולפעמים 30 שנים, למכור בזול ולהפסיד ביום הראשון זו טעות. לצערי יש בנקים שדרך תמחור חסר של משכנתא מקווים להרוויח במקום אחר. אני יודע בדיוק באיזו עלות אני מגייס, וכדי להרוויח צריך למכור במרווח של לפחות 3.75% מעל אג"ח ממשלתי מקביל".

*אז איך בלמ"ש (בנק לאומי למשכנתאות) שרוצה להיות רווחי, שומר על נתח שוק כשחלק מהמתחרים מסבסדים את המוצר?

"כעובדה, נתח השוק של קבוצת לאומי בשוק המשכנתאות דומה מאוד לחלקה בשוק הקמעונאי. אנחנו בונים על רשת ההפצה של הקבוצה, ומצליחים לשמור על הלקוחות שלנו בבית. כל עובדי הסניפים בלאומי הם אנשי המכירות שלנו, ובכל סניף שאין לי נציגות יש איש קשר שעובד עם אנשי בלמ"ש במרחב. אנחנו גם נותנים ללקוחות לאומי הטבות בלעדיות. למשל, מוצר שנקרא 'התחלה פשוטה'. בשנה הראשונה אני נותן החזר כספי ללקוח - זיכוי מדי חודש שמגיע לבין 1,800 שקל ל-3,000 שקל בשנה. מוצר אחר הוא 'פסק זמן', בו אני מאפשר הקפאה בתשלומים לתקופה מסוימת".

"כן, כולם טעו"

בורשטיין (50) הוא מוותיקי בנק לאומי. בעבר הוא מילא תפקידי ניהול שונים בלאומי ניו יורק, היה סגן מנהל הסניף המרכזי בת"א, עשה תפקידים בחטיבה העסקית ולאחר מכן כיהן כסגן ראש החטיבה לשוקי הון והיה האחראי על פיתוח עסקי בינלאומי. בשנת 2007 מונה למנהל הסניף המרכזי ובמארס האחרון החליף את יובל גביש, בתפקיד מנכ"ל בלמ"ש.

*הגעת מתחום הבנקאות המסחרית, מה ההבדלים בינו לבין התחום הקמעונאי?

"זה עולם אחר. בבנקאות העסקית אלה אותם לקוחות כל יום והליווי הוא לאורך שנים. הבנקאות הקמעונאית יותר דינמית. כל יום סופרים מהתחלה, הטיפול בלקוחות אחר".

בניגוד לקודמו גביש, שאהב מאוד להופיע בתקשורת, בורשטיין דווקא לא מתמסר לה. הוא לא נהנה להיחשף, ומבחינתו מדובר רע הכרחי. כשהשיחה עוברת לשדה המאקרו - ההאטה במשק והשפעותיה על הבנק - הוא חש יותר בנוח.

"ראינו ברבעון הרביעי של 2008 ירידה בכמות הבקשות החדשות למשכנתא, ולהערכתי ברבעון הראשון של 2009 תהיה ירידה של 20%-30% במשכנתאות מול ממוצע 2008. זה יקרה בכל המערכת, וזה עוד לפני שדיברנו על השפעות המלחמה בדרום, שבוודאי לא מוסיפה. גם מבחינת תושבי חוץ יש האטה שבא לידי ביטוי בשליש האחרון של 2008. יש ירידה בכמות העסקאות, ונראה שחלק מתושבי החוץ הפסידו כסף במדינת האם וזקוקים לו בבית".

*מה שיעורי המימון הנהוגים כיום בבנק?

"פעם נתנו הלוואות בשיעור של 75%-80% מערך הבית ועם ביטוח של EMI הן הגיעו ל-95%. בחצי השנה האחרונה ירדנו לעד 70% מימון כשבמקרים חריגים נגיע ל-80%".

*אי אפשר להתעלם מהעובדה שבשנים האחרונות מוזגו כמעט כל בנקי המשכנתאות לתוך בנק האם שלהם. כולם חוץ מבלמ"ש ודיסקונט למשכנתאות שנותרו עצמאיים. כולם טעו?

"כן, כולם טעו. כל בנק מיזג משיקוליו הוא ובלאומי הוחלט שבלמ"ש יישאר עצמאי. אבל בוא נבחן מה קרה לנתח השוק של אלה שאיחדו את הבנקים למשכנתאות. אני לא רואה שנתחי השוק עולים אחרי מיזוג, להיפך. אני גם לא רואה את השיפור ברווחיות בתחום המשכנתאות בבנקים אחרים אחרי מיזוג. מגלים שהחיסכון בעלויות נמוך. ויש גם את עניין השירות".

*מה איתו?

"מיזוג פוגע במיקוד המוצר. כולם נותנים פחות או יותר אותם מחירים ופה נכנס השירות. אנחנו כבנק עצמאי בנינו מוצרים ייחודים לשיפור השירות. למשל 'רצים בשבילך' שעד סוף 2008 אלפי לקוחות השתמשו בו. מוצר אחר הוא אישור מיידי של ההלוואה. הלקוח בא בעשר לבנק וב-12 העסקה מאושרת עקרונית. זה עוזר לו בקבלת החלטות ונותן לו ביטחון". *

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?