גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צריך לדעת על מי ללכלך: הפיצוי הממוצע לאזרח הפשוט בתביעת לשון הרע - 46,816 שקל; הפיצוי הממוצע לאנשי ציבור גבוה ב-51% - 70,717 שקל

כך עולה ממחקר של עו"ד שלומי וינברג, שבחן את גובה הפיצויים שנפסקו ב-4 השנים האחרונות לתובעי לשון הרע ; כשחברה היא הנתבעת הפיצוי הממוצע הוא 77 אלף שקל - לעומת 46.8 אלף בתביעת אדם פרטי ; וכמה משלמים עורכי דין שנתבעים על לשון הרע? רק 28.5 אלף שקל

בשבוע שעבר חייב בית משפט השלום בנצרת את ראש המועצה האזורית גלבוע, דני עטר, לפצות ב-50 אלף שקל את מבקרת הפנים שלה, רו"ח יעל אשל, בגין לשון הרע שהוציא עליה בישיבות ועדת הביקורת ומליאת המועצה. עטר הציג את אשל כפרובוקטורית והאשים אותה במעילה בתפקידה ובניצול לרעה של מעמדה כמבקרת פנים, בכך שהשתמשה במידע שברשותה לצרכים פוליטיים, ואף נטלה כספים שלא כדין.

זהותו של מוציא הדיבה, עטר במקרה הזה, שיחקה תפקיד חשוב בהחלטה. "עטר מודע לכך, כי תפקידו כראש מועצה מקנה נופך של אמינות לדבריו, עוד בטרם אלו נבדקו לאשורם, וחרף זאת אמר דברים קשים ביותר, שיש בהם כדי לפגוע בתובעת ולהשפיל אותה בעיני המשתתפים, או לשימה ללעג או לבוז בעיניהם", כתבה השופטת לילי יונג-גפר בפסה"ד, וקבעה פיצוי בסך 25 אלף שקל בגין כל ישיבה שבה נאמרו דברי לשון הרע.

תלוי את מי תובעים

האם זהות הצדדים משחקת תפקיד משמעותי המשפיע על גובה הפיצויים שנפסקים בתביעות דיבה ולשון הרע בכל מקרה? נדמה שהתשובה האינטואיטיבית של רובנו תהיה "כן, בוודאי". התחושה הפנימית אומרת שפגיעה באדם מוכר, איש ציבור או "סלב", לא יכולה להיבחן על-פי אותם קריטריונים שבהם נבחנת פגיעה באדם אלמוני לציבור הרחב.

האומנם? האם עלבונו של איש ציבור שווה יותר מעלבונו של "אדם מן היישוב"? האם עלבונו של בעל מקצוע חופשי מכובד, עורך-דין למשל, שווה יותר או פחות משל אינסטלטור או אחות? ומה קורה כאשר הצד הפוגע הוא חברה ולא אדם פרטי?

מחקר חדש שערך עו"ד שלומי וינברג, ממשרד עוה"ד יורם ל. כהן, אשלגי, אשל, ובחן את גובה הפיצויים הנפסקים בתביעות לשון הרע בערכאות שונות בארבע השנים האחרונות, נותן תשובות לשאלות הללו. המחקר מגלה, בין השאר, כי הסכומים הנפסקים נגד תאגידים גבוהים באופן משמעותי מהממוצע הנפסק לבעלי דין פרטיים; וכן שעורכי-דין, כנתבעים וכתובעים, "זוכים" לפיצויים נמוכים מהממוצע; ושהזוכים הגדולים בתביעות מוצדקות הם אנשי ציבור, שמקבלים את הפיצוי הממוצע הגבוה ביותר מבין התובעים בתביעות לשון הרע.

מה המסקנה המתבקשת מהמחקר? - כנראה, שצריך לדעת על מי "ללכלך" ואת מי לתבוע.

מטרת המחקר של וינברג, המתמחה במשפט מסחרי, בליטיגציה ובתיקי לשון הרע, הייתה לסקור את גובה הפיצויים שנפסקו בפסקי-הדין בתביעות לשון הרע, שנתקבלו בשנים האחרונות בערכאות השונות בישראל. לדבריו, "המחקר עסק רק בתביעות שנתקבלו, ובדק אם אפשר להצביע על מגמות שונות או בולטות ביחס לפיצויים שנפסקו".

במסגרת המחקר בדק וינברג 280 פסקי-דין שניתנו בין ה-1.1.2004 ל-1.9.2008 בכל בתי המשפט בארץ: בביהמ"ש העליון, המחוזי והשלום (ללא תביעות קטנות, פסקי-דין שניתנו בפשרה או בהיעדר הגנה). מתוכם איתר 267 פסקי-דין שבהם אוזכר חוק איסור לשון הרע ושהם התאימו להגדרות המחקר שלו.

כיס עמוק

ראשית, מצא וינברג כי סכום הפיצוי הממוצע בכלל הערכאות עומד על 50,386 שקל, בשקלול של פסק-דין "כלל" (הסכסוך שנמשך 18 שנה בין כלל-אינווסטמנט לעו"ד יוסי שגב, נגמר בהסכם פשרה שבו קיבל שגב מיליון שקל פיצוי על לשון הרע. החברה האשימה אותו במעורבות במעילה שהתגלתה אצלה בתחילת שנות ה-90), ו-46,816 שקל - בלעדיו. נראה, שתג המחיר שמוצמד לשמנו הטוב, אינו גבוה במיוחד. לפחות לא בממוצע.

- ומה ממצאי המחקר בכל הקשור לזהות הצדדים?

וינברג: "מסקנה אחת שבולטת במיוחד היא שהסכומים הנפסקים נגד תאגידים גבוהים באופן משמעותי ביותר לעומת הממוצע. ללא התייחסות לפס"ד כלל, הסכום הממוצע הנפסק כאשר תאגיד הוא הנתבע, הוא 77,294 שקל לעומת 46,816 שקל בממוצע - הפרש של כ-65%. בשקלול פסק-דין כלל, ההפרש משמעותי עוד יותר - 117,412 שקל לעומת 50,386 שקל, סכום גבוה ב-133% מהממוצע".

הסבר אחד שמספק וינברג לחריגה זו מתבסס על ההנחה שבתי המשפט רואים בתאגידים בעלי "כיס עמוק" יותר, וככאלו - בעלי יכולת רבה יותר להתמודד עם סכומים משמעותיים שייפסקו נגדם. לדבריו, "הקושי הנעוץ בהסבר כזה, שהוא אינו עומד בקנה אחד עם עקרונות השיטה של אי-נהיגה 'איפה ואיפה' על-ידי הרשות השופטת, שאמורה לפסוק ללא התייחסות למיהות הצדדים הבאים בשעריה".

בהנחה שבתי המשפט לא מקפחים בעל דין אחד לעומת משנהו, מוצא וינברג את ההסבר לתופעה במהות הסכסוכים שבהם מעורבים תאגידים. "תאגידים מעורבים בהליכים משפטיים בעלי אופי 'מסחרי' ובסכסוכים המעלים שאלות מעולם העסקים. מטבע הדברים, דברי הדיבה הרלבנטיים, נשוא התביעות, הם בעלי אופי חריף או פוגעני יותר, שכן תאגידים אינם בוחלים להוציא דיבתם של מי שעלול לפגוע בהם מסחרית או כלכלית, והם גם מוכנים לקחת על עצמם את הסיכון הכרוך בכך, בבחינת 'רווח מול הפסד'".

אצבע קלה על ההדק

ממצא מעניין אחר שעולה מן המחקר מתייחס למקרים שבהם אחד התובעים בתביעת לשון הרע הוא עורך-דין. ההיגיון הבריא אומר שיש להגן על שמו הטוב של עורך-הדין בכל מחיר. שהרי מה יש לו אם לא שמו הטוב?. אלא שדווקא כאן צפויה לציבור עורכי הדין הפתעה: סכום הפיצוי הממוצע שנפסק לטובת עורך הדין, ללא התייחסות לפס"ד כלל, הוא 40,593 שקל, נמוך משמעותית מהממוצע.

לוינברג הפתרונים. "ניתן להסביר תופעה זו בכך שעורכי דין הם בעלי 'אצבע קלה יותר על ההדק' בכל הקשור לתביעות משפטיות, גם כאשר מדובר במקרים 'גבוליים' יותר או בדיבה מתונה יותר. הסביבה המשפטית וכללי המשחק מוכרים להם היטב, והם בעלי נגישות רבה לאמצעים הדרושים לשם ניהול מערכה משפטית (ספרות, מאגרים משפטיים וכיו"ב). מכאן, שלכאורה, ניהול ההליכים אינו מצריך אותם להשקיע משאבים - כלכליים, פיזיים ואחרים - מוגברים, במובחן ממי שאינם עורכי דין".

הסבר נוסף שמציע וינברג, שאינו מחמיא לעורכי-הדין, הוא שיש "עורכי-דין שרואים בהגשת תביעות - גם אם אינן מוצלחות - כחלק מעבודתם השוטפת, והדבר אף עשוי לשרת את תדמיתם כעורכי דין 'לוחמניים'".

אך אין מה למהר לרחם על עורכי הדין "המסכנים", שמקבלים פיצוי נמוך כשמישהו מכפיש אותם. בית המשפט יצר עבורם איזון מעניין: גם כאשר הם נתבעים, סכום הפיצוי נמוך מהממוצע, אפילו נמוך מאוד. הפיצוי שנפסק נגד עורכי דין הוא 28,529 שקל בממוצע.

ממצא מעניין נוסף שהתגלה במהלך המחקר הוא היחס של בתי המשפט לאנשי ולנבחרי ציבור. עם השנים, הפכו אנשי ציבור לסוג של "שק חבטות" עבור האזרחים. כמעט בכל פעם שמתקבלים החלטה שלטונית, מהלך מדיני או פעולה אחרת שנעשית במישור הציבורי, בוחר לו האזרח המצוי "איש ציבור תורן" ומשתלח בו. מה לא אמרו כבר על נבחרינו, בכירים יותר ופחות, במהלך השנים, ובכל זאת נדמה היה שרובם כבר רגילים להיות בכוננות ספיגה ולא עושים סיפור מכל אמירה, כמו "גנב", "שקרן" ו"נוכל", שמוטחת לעברם. חלקם כנראה פיתחו עור עבה.

מסר לאנשי ציבור

עם זאת, היו גם כאלה שלא קיבלו בשתיקה את העלבונות ופנו לבתי המשפט לגבות את ערכו של כבודם האבוד. לשמחתם, כך על-פי המחקר, הם הצליחו להעביר את המסר שאיתם "לא כדאי להתעסק". איך זה בא לידי ביטוי? בפיצויים. סכום הפיצוי הממוצע שנפסק לטובת איש ציבור גבוה משמעותית מסכום הפיצוי הממוצע - ב-51% - ועומד על סך של 70,717 שקל.

- מה ההסבר לכך?

"ניתן להסביר תופעה זו באי-הנחת הגוברת שמביעים בתי המשפט כלפי הקלות שבה מותקפים אנשי ציבור בשנים האחרונות. ייתכן, כי יש לראות במגמה זו הבעת תרעומת של בתי המשפט נגד השיח הציבורי המשתלהב, שבו חרצובות הלשון מותרות ובלתי מרוסנות, ביחס לאנשי ציבור, והביקורות עוברות את גבולות הביקורת הציבורית הלגיטימית, בכסות של חופש הביטוי.

"ייתכן גם כי יש בכך מעין מסר לאלו המעוניינים בשירות ציבורי, כי בתי המשפט דנים לכף זכות מי שהחליט לרתום עצמו לשליחות ציבורית".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?