גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרבי התל-אביבי, כבר לא מה שחשבתם

נתוני הרייטינג ב-3 השנים האחרונות קובעים: צופי הטלוויזיה בארץ מעדיפים את בית"ר ירושלים ומכבי חיפה על המסכים שלהם ; איך הפכו השתיים האלה ל"בייבי" של הגופים המשדרים על חשבון מכבי והפועל ת"א?

הנה ידיעה לא מרעישה בכלל: הדרבי התל-אביבי, שישוחק הערב (ב') בסיבוב ט' של גביע המדינה, הוא כבר לא המשחק הכי מעניין בכדורגל הישראלי. אפילו לא השני הכי מעניין. נקודה. איך אפשר להעמיד נתון כזה שערורייתי כעובדה? מאוד פשוט. הכלי הברור ביותר הוא צופי הטלוויזיה, כמה מהם מוכנים לעזוב את עיסוקיהם ולבהות במסך כששתי הקבוצות האלו משחקות.

ובכן, מתברר שבשלוש העונות האחרונות רמת ההתעניינות בדרבי הולכת ופוחתת באופן משמעותי. כמות האנשים הממוצעת שראתה בתקופת הזמן הזו את הדרבי התל-אביבי הגדול היתה נמוכה כמעט ב-20% מכמות האנשים שראתה בטלוויזיה את המשחק הגדול באמת של הכדורגל הישראלי: בית"ר ירושלים-מכבי חיפה. גם את המשחק בית"ר-מכבי ת"א ראו יותר אנשים בעונות האחרונות מאשר את הדרבי.

את חוסר העניין היחסי בתל-אביביות גילו מהר מאוד הגופים שמשדרים את ליגת העל. בערוץ 10, שמשדר את המשחק המרכזי, מודים כי ההחלטה לשדר פחות את התל-אביביות בשנים האחרונות נובעת מכך שהן הפכו לקבוצות פחות מעניינות. הנתונים הם די ברורים: מתוך 85 מחזורי ליגה בשלוש העונות האחרונות, שובצה בית"ר בערוץ 10 ל"משחק המרכזי" 48 פעמים. בתקופת הזמן הזאת שודרה מכבי תל אביב 28 פעמים, בעוד שהפועל היא רק הקבוצה הרביעית הכי נצפית בישראל עם 22 שידורים בלבד. אפילו בעונה הנוכחית, כשבית"ר בדרך הברורה להזדכות על תואר האליפות, היא עדיין מקבלת יותר שידורים (9 עד כה) מהקבוצות שנאבקות על הכתר (מכבי חיפה 8 שידורים, הפועל ת"א 5, נתניה 5).

מפילוח נתוני הרייטינג של הקבוצות האלו וכמות השידורים שכל אחת קיבלה, עולה תמונה מעניינת: בשלוש העונות האחרונות ראו את בית"ר ירושלים 10.3 מיליון בתי אב, לעומת 6.1 מיליון בתי אב שראו את מכבי ת"א, 5.6 מיליון שראו את מכבי חיפה, ורק 4.8 מיליון שראו את האדומים.

יש אמנם נתון אובייקטיבי שמשפיע על העניין והוא חוסר ההצלחה של התל-אביביות בליגה בשלוש העונות האחרונות, שהרחיק אותן מהבמה התקשורתית ומהתודעה. מכבי לא לקחה אליפות כבר שש שנים, בעוד הפועל מחכה תשע שנים להקיף את המגרש עם הדגל. ב-15 העונות האחרונות הן חולקות ביחד ארבע אליפויות בלבד, בעוד שבאותה תקופת זמן הגדולות האחרות של הליגה - בית"ר ומכבי חיפה - זכו 10 פעמים בתואר.

גם מתח פוליטי מוכר

איך הפכה בית"ר לבייבי של הגופים המשדרים על חשבון התל-אביביות? "כשאנחנו באים לשדר משחק ליגה, יש לנו שני שיקולים - העניין הספורטיבי והעניין הטלוויזיוני", מסביר נתי דינר, סמנכ"ל השיווק והפרוגרמינג של ערוץ 10. "מבחינת עניין טלוויזיוני, אז נכון להיום שתי הקבוצות שצברו את חוג האוהדים הכי גדול בארץ הן מכבי חיפה ובית"ר. הן תמיד יהיו הקבוצות החמות יותר מבחינת כמות האוהדים, ורק אחריהן מגיעות התל-אביביות.

"גם הפיזור בארץ של אוהדי בית"ר ומכבי חיפה הוא גדול יותר. באזור הצפון יש המון אוהדים למכבי חיפה, ובית"ר צברה המון קהל לאורך השנים בכל חלקי הארץ, וזה שיקול טלוויזיוני חשוב מאוד. מכבי תל אביב, שהיא קבוצה שנחשבת גדולה, בשנים האחרונות לא מביאה לנו רייטינג אלא אם כן מדובר במשחק דרבי".

לגבי שיקולים ספורטיביים, אומר דינר כי הבחירה בבית"ר בעונה הראשונה שהיא רצה לאליפות היתה די קלה. "בעונת האליפות הראשונה של בית"ר עם גאידמק, היא היתה הקבוצה הכי מעניינת באופן משמעותי יותר מהאחרות. גם כשהיא שיחקה נגד קבוצות תחתית, מבחינתנו בערוץ המשחקים שלה היו יותר מעניינים גם ממשחקי צמרת אחרים. בעונת האליפות השנייה של בית"ר, כלומר העונה שעברה, בית"ר ברחה לליגה בשלב מוקדם יחסית אבל אנחנו לקחנו החלטה שעדיף להמשיך ולשדר משחקים שלה מול קבוצות תחתית, אפילו כשהאופציה היתה לשדר משחקי צמרת של מקום 2 מול מקום 3. כי לאף אחד לא היתה סיבה לחשוב שקרית שמונה וסכנין או אפילו נתניה שהיו בצמרת ישיגו את בית"ר. כאן בדיוק נכנס שיקול של נתוני צפייה - כמות הצופים שיבחרו לראות משחק בין סכנין לקרית שמונה למרות שהם בצמרת היא קטנה.

"יש עוד שיקולים שהם מעבר לכדורגל ונכללים בשיקולי אטרקטיביות. למשל, המשחק בין בית"ר לסכנין, שבעבר היה אפשר למכור אותו לציבור מבחינת רמת עניין שמעבר למשחק כדורגל, בגלל כל המתח הפוליטי מחוץ למגרש בין הקבוצות האלו".

נתי דינר
נתי דינר: "מבחינת עניין טלוויזיוני, הקבוצות החמות תמיד יהיו בית"ר וחיפה"

* מי מחליט איזה משחק ישודר?

"שלושה אנשים: מנכ"ל הערוץ יוסי ורשבסקי, רונן רץ שהוא אחראי על שידורי הספורט, ואני. את ההחלטה אנחנו משתדלים לקחת שבועיים לפני המשחק כדי שההתאחדות תוכל להתארגן בזמן".

"נתניה נתפסת כבינונית"

לגבי הישגיות וריצה של קבוצות בצמרת, הדוגמה הטובה ביותר לכך שריצה למעלה לא מהווה שיקול טלוויזיוני היא מכבי נתניה. מי שהיתה סגנית האלופה בשתי העונות האחרונות וגם השנה רצה בצמרת ועוד עם לותר מתיאוס, היא קבוצה שמבחינת קברניטי הטלוויזיה לא שווה פריים-טיים. "שידרנו כבר משחקי צמרת שנתניה היתה מעורבת בהם, וגילינו שהיא לא אטרקטיבית", מסביר דינר. "זו קבוצה שעדיין נתפסת כבינונית. חוג האוהדים שלה מתרכז בעיקר בעיר נתניה, והיא לא מעוררת עניין ברמה הארצית".

מפילוח של משחקי חמש הקבוצות הגדולות בינן לבין עצמן בשלוש העונות האחרונות, עולה שהמשחקים שנתניה היתה מעורבת בהם נגד ארבע הגדולות האחרות קיבלו רייטינג נמוך ב-35% מהמשחקים בהן היתה מעורבת בית"ר ו-25% מהמשחקים בהם היתה מעורבת מכבי חיפה. בהקשר של מכבי נתניה יש עוד שיקול מדוע היא משודרת פחות: האצטדיון הביתי שלה. בדיוק כמו האורווה וכמעט כל המגרשים האחרים בארץ שהם לא בלומפילד או טדי, גם הקופסה לא נתפס כלוקיישן טלוויזיוני שיכול להעמיד הפקה ראויה. "השיקול האם לצלם משחקים באצטדיונים כמו הקופסה או האורווה הם כאלו שבהחלט נלקחים בחשבון", מסכם דינר.

ליגה של גדולות

הפיכתה של ליגת העל בשנים האחרונות לליגה של הקבוצות הגדולות בלבד, לפחות מבחינה טלוויזיונית, מתאפשרת היום מסיבה נוספת. בעבר כשליגת העל שודרה בערוץ 2 היו הגבלות על הזכיין, שקבעו כי כל קבוצה חייבת להיות משודרת לפחות פעם אחת במגרש הביתי שלה. כלומר הזכיין היה יודע שפעם אחת במהלך העונה הוא ייאלץ להגיע גם לאצטדיונים בעילוט, בבאר שבע או בכפר סבא, והיה צריך לראות איזה מחזור הוא מקריב כדי לדחוף משחקים במקומות האלו. היום אין את העניין הזה יותר. מהסיבה הזאת בדיוק קרית שמונה לא זכתה עד היום לשידור פריים-טיים אחד מהמגרש הביתי שלה בערוץ 10.

הנתון הכי טוב שיכול להמחיש מדוע הפך הכדורגל הישראלי לליגה של הגדולות בעידן של טלוויזיה מסחרית, הוא כמות המשחקים של הקבוצות הקטנות בינן לבין עצמן: בשלוש העונות האחרונות מתוך 85 משחקים, רק פעמיים "התאבד" ערוץ 10 ושידר בפריים-טיים משחקים שהיו מעורבות בהן שתי קבוצות קטנות. זה קרה במחזורי הסיום של העונה שעברה, המשחק נתניה-קרית שמונה, והמשחק נתניה-בני יהודה - שניהם השיגו את נתוני הצפייה הנמוכים אי פעם למשחקים בליגת העל בעידן "המשחק המרכזי"- 6.6% ו-5.3% בהתאמה.

דינר סבור ש"הרייטינג של הכדורגל הידרדר ברגע שהכוכבים עזבו את הארץ". דמויות כמו יוסי בניון, טל בן חיים ובן סהר היו יכולות להוסיף עניין לליגה הזו. אבל כנראה שהליגיונרים הם לא האשמים היחידים באדישות של הציבור לכדורגל.

יוסי אבוקסיס, הפועל ת
אבי נמני ויוסי אבוקסיס. הפסד שיווקי

חפשו שחקן בליגת העל שעונה להגדרה הישנה והנוסטלגית "כוכב", וכנראה שתתקשו למצוא. לא יניב קטן, לא שי אבוטבול וגם לא אבירם ברוכיאן יכולים להתחרות באספקט הזה עם שני הכוכבים האחרונים שהיה לליגת העל להציע, ושניהם כבר תלו את הנעליים: אבי נמני ויוסי אבוקסיס. שניהם יהיו היום על הקווים בבלומפילד במקום על המגרש. וזהו כנראה ההפסד השיווקי הכי גדול שהכדורגל הישראלי ספג בשנים האחרונות.

הרייטינג של חמשת המשחקים הכי נצפים בליגת העל בשלוש השנים האחרונות:

מכבי חיפה - בית"ר ירושלים (מחזור 24, 2006/07) - 19.4%; בית"ר ירושלים - מכבי חיפה (מחזור 19, 2006/07) - 18.9%; מכבי חיפה - בית"ר ירושלים (מחזור 8, 2006/07) - 18.8%; מכבי חיפה - בית"ר ירושלים (מחזור 8, 2007/08) - 17.8%; מכבי ת"א - מכבי חיפה (מחזור 26, 2006/07) - 17.7%

הירשם לניוזלטר והתראות ספורט

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע