גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפחות הריטים לא צופים את העמקת המשבר

שינוי מגמה במחירי הדירות ובתי המגורים בארה"ב, אלו שהחלו את הסחרור העולמי, יסמן כנראה גם את תחילת הסוף של המשבר; בזמן שמרבית המומחים עדיין מבולבלים, ניתן לשאוב מעט אופטימיות מקרן הנדל"ן למגורים הגדולה בארה"ב ; סימנים לפיזור הערפל

יש הרבה רעש מסביב - קריסות של בנקים ברחבי העולם, הפסדים ומחיקות עתק של קרנות השקעה וקרנות גידור, תוכניות הצלה מסביב לגלובוס להצלת המערכת הפיננסית, אזהרות רווח של החברות המובילות בעולם ותחזיות פסימיות לשנת 2009.

מקצצים בבונוסים

המשבר, שהתחיל מרצונם של כמה מנהלים של בנקים אמריקנים להגדיל את הבונוסים דרך האצת מתן הלוואות והכרה ברווחים מהלוואות אלו, פרץ גבולות כבר במהלך השנה שעברה, התרחב לכל היבשות וגם יצא מהמסגרת של משבר המפוקס בנדל"ן ופיננסים. זה הרבה יותר גדול מזה: משבר ריאלי אמיתי שמשפיע על הצריכה הפרטית, על הצמיחה הכוללת של כלכלות, על התוצר, על עודף תשלומים - ובמילים פשוטות, על רווחת הציבור.

אף אחד לא יודע מתי זה יסתיים, אבל הרוב תמימי דעים שמה שהתחיל את המשבר הגדול יכול גם להיות זה שיסמן את תחילת הסוף, ולאחר מכן את ההתאוששות.

מה שהתחיל את הכל אלו אנשים היושבים בארה"ב. מנכ"לים של בנקים ובנקים להשקעות שרצו יותר בונוסים, יותר רווחים. עכשיו, רק עכשיו, הממשל האמריקני החדש החליט על הגבלת השכר וההטבות שלהם. לא של כולם - אחרי הכל מדובר בכלכלה חופשית. הגבלות השכר יחולו רק על אלו שמנהלים בנקים, בנקים להשקעות, חברות ביטוח וחברות פיננסיות שהגיעו למצב שהם נזקקים להתערבות ממשלתית, שהולאמו באופן חלקי או מלא. רק במקרים כאלו יש גושפנקא אמיתית ונכונה להתערב בשכר המנהלים. זה ככל הנראה צעד ראשון וחשוב שייגדע בעצם את המוטיבציה של המנכ"לים האלו לעשות כמעט הכל כדי להגדיל רווחים, ובהתאמה את הבונוסים שלהם צמודי הרווחים.

המשווקים האמביציוזיים של הבנקים היו אלו שעברו בין האנשים, והרעיפו עליהם דולרים. הם נתנו כמה שרק יכלו, לא כמה שבאמת היה צריך. הם שכנעו בלהט שזו הולכת להיות עסקת חייהם של הלווים, והחשבון הוא פשוט - קחו כסף, תקנו דירה, תשכירו אותה והכסף שתקבלו יחזיר את תשלומי המשכנתא וישאיר לכם עודף. חוץ מזה תיהנו מעליית ערך הדירות, זה הרי מה שקרה במשך שנים רבות ואין סיבה שזה ייפסק. ואל תדאגו - אתם לא צריכים להוסיף מהכיס דולר אחד, הכל על חשבון ההלוואה מהבנק. מכלול העסקאות האלו תרם כמובן לסחרור במחירי הנכסים בארה"ב, לצד גידול עצום בבנייה בשל התגברות הביקושים.

שיווי משקל חדש

רק שיש כמובן אפשרות אחרת - מצב בו המחירים יורדים. אז הלווה נשאר עם נכס שערכו נמוך מערך ההלוואה. מצבו ברוב הגדול של המקרים לא נורא - הוא לא ערב אישית להחזיר את ההלוואה, הוא לא שיעבד דבר מלבד הנכס עצמו. הוא יכול פשוט לשים את המפתחות של הבית, ולשלוח אותם לבנק בצמוד לטופס בו הוא מבקש סילוק ה'לוואה כנגד מסירת הבית.

אלו שעשו זאת לצרכי השקעה לא באמת נפגעו במשבר, אך אלו שעשו זאת כדי לרכוש דירה לגור בה, מצאו עצמם בלי בית, ואז התחיל מבול של עיקולים ומכירות דירות ומכאן ועד לצניחת מחירים שמתדלקת את עצמה המרחק היה קטן. מחיר הנכסים ברוב המדינות בארה"ב ירדו בלמעלה מ-30% מאז פרוץ המשבר, כשמתחילת 2008 ירדו המחירים בלמעלה מ-20%. זה התחיל בדירות, ונמשך לכל היתר.

כשהמהלך יסתיים והירידות יפסקו, אולי יהיה אפשר לסמן את התחתית. התייצבות במחירים תבטא סוג של שיווי משקל בין היצע מכירות הדירות לבין הביקוש; כלכלנים רבים מעריכים כי רק אז יהיה אפשר לדבר על תחילת הסוף, וחזרה לפסים של נורמליות. מתי זה יקרה? הכלכלנים של מודיס פרסמו לאחרונה סקירה שמדברת על המשך ירידת מחירים בחודשים הקרובים, עד להתייצבות בסוף השנה הנוכחית. זו פחות או יותר התחזית האופיינית, אבל יש אחרים שמדברים על משבר שיימשך שנים רבות, ויש גם אינדיקציות מהשוק.

בוול-סטריט נסחרות חברות רבות שקשורות במישרין ובעקיפין לשוק המגורים בארה"ב. אחד התחומים עם הזיקה החזקה ביותר לשוק הדירות למגורים בארה"ב הוא הריטים (REIT), שמתעסקים בהשכרת דירות למגורים. ריט, על רגל אחת, הוא גוף שמקבל מימון מבעלי המניות ובתוספת מימון נוסף (בנקאי או דרך הנפקת חוב לציבור) הוא רוכש נכסים. את הנכסים הקרן משכירה, כשבמצב שוק אידיאלי התשואה על הנכסים גבוהה מהריבית על החוב.

מחירי קרנות הריט שמתמחות בנדל"ן למגורים בשוק האמריקני עשויות ללמד על הציפיות לגבי המחירים בשוק. הקרן הגדולה ביותר בתחום דירות המגורים היא אקוויטי רסידנטל (EQR) של סם זל. הקרן הזו נסחרת בשווי של 6.4 מיליארד דולר, בעוד שהונה העצמי מסתכם בכ-5 מיליארד דולר. המאזן שלה מורכב מנכסים בהיקף של 16.5 מיליארד דולר, מתוכם נדל"ן בהיקף של 15.1 מיליארד דולר. ברבעון האחרון של 2008 הקרן הזו דיווחה על הכנסות של 533 מיליון דולר, בהשוואה להכנסות של 505 מיליון דולר ברבעון האחרון של 2007, בשורה התחתונה היא הפסידה 35 מיליון דולר, לעומת רווח של כמעט 120 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2007. ההרעה מיוחסת בעיקר להפחתות על נכסים שונים, בהיקף של 120 מיליון דולר.

מתחילת השנה ירדה הקרן הזו ב-18% (למחיר של 23.5 דולר), ואפשר לשחק את המשחק הבא: לחשב את הערך שאיבדה החברה, לנסות לייחס אותו לנכסיה ולגזור את ציפיות השוק לגבי ירידת מחירי הנכסים שלה מתחילת השנה. חשוב להדגיש - זה רחוק מלהיות מדע מדויק. מחיר המניה לא בהכרח צמוד לערך הנכסים. מעבר לזה, צריך להסתכל על תקופה ארוכה יותר מאשר חודש וחצי, וכן להתייחס לקרנות אחרות - נתחיל בבחינה מתחילת השנה, ונעבור לבדיקה ממושכת יותר.

מתחילת השנה איבדה הקרן 1.4 מיליארד דולר מערכה (משווי של 7.8 מיליארד דולר ל-6.4). הנכסים שלה על פי המאזן לסוף 2008 מסתכמים בכ-16.5 מיליארד דולר, כאשר ההון כאמור מסתכם ב-5 מיליארד דולר.

המשמעות היא שהשוק העריך את הנכסים ב-2.8 מיליארד דולר יותר משהם רשומים במאזן (הדו"חות של החברות האמריקניות כפופות לתקינה החשבונאית האמריקנית, ולא מיושמת בהם גישת השווי ההוגן על נדל"ן להשקעה). כלומר, הנכסים שרשומים ב-16.5 מיליארד דולר (רובם דירות) הוערכו על ידי השוק ב-19.3 מיליארד דולר.

ב-2008 ערך הנכסים ירד במקביל לירידת ערך החברה, ב-1.4 מיליארד דולר. הירידה הזו ביחס לנכסים מהוות ירידה של כ-7% - האם זו הירידה בערך נכסים במהלך חודש וחצי (מתחילת השנה)? כנראה שלא, זה השינוי בציפיות בין מה שהיה בסוף השנה למצב עכשיו, אבל בהחלט יכול להיות שהירידה בפועל היתה נמוכה יותר.

ונרחיב את ההסתכלות - מתחילת 2007 ועד עכשיו. בתחילת 2007 נסחרה הריט בשווי של 9.7 מיליארד דולר. ההון שלה אז, לפי דו"חות סוף 2007, הסתכם ב-5.1 מיליארד דולר, והנכסים שלה הסתכמו ב-15.1 מיליארד דולר. השוק נתן אז פרמיה של 4.6 מיליארד דולר על ההון העצמי (ההפרש בין שווי השוק להון העצמי), ובאופן דומה הנכסים שהיו רשומים ב-15.1 מיליארד הוערכו בשוק ב-19.7 מיליארד דולר.

מאז אמנם היו שינויים מאזניים וגם תוצאתיים, אבל לא כאלו שמשפיעים יותר מדי על התמונה מלמעלה. לכן אפשר לומר שירידת ערך השוק (מאז ועד היום - מ-9.7 מיליארד דולר ל-6.4 מיליארד דולר) משקפת את ירידת ערך הנכסים של הריט הזו, שפזורה על פני מספר רחב של מדינות בארה"ב - כלומר, ירידה של 3.3 מיליארד דולר, שהם באחוזים 17%.

זאת כאמור לא תמונה מדויקת. ה-17% האלו לוקחים בחשבון את כל נכסי החברה. הרוב אמנם דירות למגורים, אבל יש גם נכסים אחרים, כך שהנתון הזה, כך נראה, מוטה מעט כלפי מטה. הנתון די קרוב למצב בפועל - ירידות של כ-20% בערכי הדירות מתחילת 2008. מדובר בתצפית אחת (אם כי חשובה), אבל אם אם המגמה בשאר הריטים למגורים דומה, אפשר לשער שהשוק לא מתמחר ירידת מחירים חדה נוספת.

כלומר, אי אפשר לומר שהריטים האלו איבדו ערכים שמבטאים ירידת ערך נכסים גבוהה בהרבה מירידת ערך הנכסים בפועל. מצב כזה היה מרמז על ירידות ערך חדות בהמשך. אולי זה יקרה, אבל מהדוחות של אקוויטי רסידנט אי אפשר להסיק זאת. בימים כאלה של אי ודאות, מדובר בשורה חיובית. *

עוד כתבות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים