גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש בספורט הישראלי יותר מדי בעלי אינטרסים ופונקציונרים"

בשנתיים שהשר ראלב מג'אדלה ישב במשרד הספורט הוא גילה שעם כל הרצון הטוב, הרי שהפוליטיקה והכוח של המרכזים והעסקנים עצרו כל מהלך שניסה ליזום ; "יש לי אחריות, אבל אי-אפשר לשנות בשנתיים נורמות של שנים" ; הוא גם מודה כי "חלק מהביקורות שספגתי בתקשורת הסריחו מגזענות" ; ראיון פרידה מהאיש שלא קיבל לחיצת יד משחקני בית"ר

בעוד שבועיים-שלושה לכל היותר לראלב מג'אדלה כבר יהיה הרבה יותר זמן פנוי ללכת. כבר שנתיים ששר המדע, התרבות והספורט משתדל לצעוד 5 ק"מ מדי בוקר בסמוך לביתו שבעיר באקה אל גרביה, לפני שהוא עולה ללשכתו הצנועה בקרית הממשלה בירושלים. זה לא תמיד הסתדר לו. ההליכות. לו"ז צפוף, ישיבות ממשלה, ועדות, פגישות, ארוחות חטופות. קשה לשמור על אורח חיים בריא, בטח ספורטיבי, בתפקיד הזה.

ועדיין הוא מאוד מחובר לספורט. בטח ברמה הארגונית. אבל אחרי שיחה של שעתיים קשה שלא לצאת מהלשכה שלו לקור הירושלמי קצת מיואשים. כי התובנות של מי שבילה בשנתיים האחרונות מאחורי ההגה של מה שהיה צריך להיות מקור להנאה וגאווה לאומית, לא משאירות הרבה מקום לאופטימיות. "מודל המרכזים והאגודות, העסקנים שחושבים רק על טובת הענף שלהם, תקציבי המדינה לספורט שמקוצצים כל הזמן והסרבול הביורוקרטי, לא מובילים את הספורט הישראלי לשום מקום", הוא ירה כשהתיישבנו לסכם את הקדנציה שלו.

מה הוא עשה בנדון, אתם שואלים? "כמעט בלתי אפשרי לקדם כאן משהו במצב הזה", מתגונן מג'אדלה (56) שייפרד בקרוב גם מהכנסת שאליה לא נבחר מטעם מפלגת העבודה. "כל עוד יש מי שדואג להמשיך לחזק את מרכזי הפועל, מכבי, בית"ר ואליצור, והעסקנים מונעים רק מהחשש לפרנסתם - זה בלתי אפשרי".

* איפה האחריות שלך בנושא?

"כמובן שיש לי אחריות, אבל אי אפשר לשנות בשנתיים נורמות של שנים. כבר בשלבים המקדימים למשל להכנת חוק הספורט הבנתי שגם אם נגבש אותו, אין סיכוי שהוא יעבור. היו טיוטות, אבל יש יותר מדי בעלי אינטרסים ופונקציונרים, חלקם בתוך הכנסת, שמושכים לכיוונים מנוגדים".

* אז בעצם לא הצלחת בתפקידך. כשר הרי אתה אמור לנטרל לחצים פוליטיים כדי שאנשי המקצוע יוכלו לעבוד.

"זאת עובדה שאי אפשר לעמוד בכל היעדים שמציבים. ועדיין היו דברים שהצלחתי לדחוף. למשל הקמת הרשות לצלילה ספורטיבית והרשות לנהיגה ספורטיבית. או הקצאה של עשרות מיליוני שקלים מתקציב המשרד להקמת מתקני ספורט בפריפריה".

* הקצאה שעוררה את חמתם של רבים שטענו שמרוב דאגה למגזר הערבי שכחת את השאר.

"אלה טענות של אנשים ב-15 הרשויות הגדולות שההקצאות שלהן מתקציב מינהל הספורט נפגעו. אין לי שום בעיה עם זה. להם יש מאיפה להביא עוד כסף, אבל לפריפריה ולענפי הספורט העממיים רק המדינה יכולה וצריכה לדאוג".

אחד הדברים שעמדו במרכז כהונתו של מג'אדלה היא התחושה שלא מעט דברים נמרחו הרבה יותר זמן מהמקובל. למשל, מינוי מנכ"ל ויו"ר לטוטו שהתעכב חודשים בשל חילוקי דעות עם שר האוצר רוני בר-און. בגלל העיכוב הזה עשרות אגודות ואיגודי ספורט לא קיבלו כמעט חודשיים כסף מהטוטו.

"אני לא מסכים עם הקביעה שדברים נמרחו", הוא אומר. "הזזתי דברים, דאגתי להזרמת תקציבים ועשיתי כל מה שאפשר כדי לקדם את הספורט בישראל. יש כאן עניין אובייקטיבי. זה בסך כל משרד קטן, עם תקציב קטן. כן, היו מהמורות בדרך כמו הסיפור עם הטוטו, אבל פתרנו את זה בסוף. יש הרבה אינטרסנטים סביב הספורט בישראל וזה מאוד מקשה על העבודה".

* תן דוגמה.

"למשל דירקטוריון המועצה להסדר ההימורים. כשנכנסתי לתפקיד רציתי שהוא יבטל את מדיניות המאצ'ינג בפריפריה (ההחלטה לפיה על כל שקל שמקציב הטוטו לבניית מתקן ספורט, חייבת הרשות המקומית להעמיד שקל כתנאי לקבלת הכסף, ת"ג), או לפחות יוריד אותה ליחס של 10% מהרשות מול 90% מהטוטו. בדירקטוריון התנגדו. למה? כי יושבים שם אנשים מההתאחדויות והאיגודים שיש להם שיקולים צרים".

כשמג'אדלה נשאל מי הם אותם אנשים בעלי שיקולים צרים, הוא נע באי נוחות על כסאו. "אני לא רוצה להיכנס לשמות. אבל אני כן יכול להגיד שחלק מהם יושבים על תפקידי מפתח באגודות ובהתאחדויות שלהם במשך שנים וזה מצב לא בריא. לא יכול להיות שקדנציה של אדם מסוים תימשך כל החיים. צריך להגביל כל תפקיד בשנים, כדי שיהיה דם חדש".

* שנתיים לא אישרת לטוטו את התקציב בגלל חילוקי הדעות שלך עם הדירקטוריון בנושא המאצ'ינג.

"נכון, כי זה עניין עקרוני אצלי. להבטיח לפריפריה כסף תמורת כסף שאתה יודע מראש שלא קיים שם, זה לא רציני. אמרתי להם שאם הם רוצים תקציב מאושר, שיישנו את ההחלטה".

התקשורת גזענית?

זה לא סוד שמתחילת הקדנציה שלו מג'אדלה נתפס כנטע זר בספורט הישראלי. התדמית שדבקה בו היא של אחד שהתיישב על הכיסא הפנוי הראשון שמצא, ובמקרה גילה שהוא כולל גם את נושא הספורט. כמה מזה נכון? כנראה שצריך לתקן כאן עוול קטן. ברמה האישית, מג'אדלה עסק בעבר בכדורגל, כדורעף, טניס שולחן ואתלטיקה. ברמת עסקנות הספורט, הוא שימש לפני שמונה לשר כחבר הנהלת הוועד האולימפי הישראלי, חבר הנהלת ההתאחדות לכדורגל, חבר הנהלת התאחדות הספורט בישראל ויו"ר הפועל באקה אל גרביה. כל זה כמובן לא הופך אותו חסין לביקורת. ועדיין הוא טוען שהביקורת עליו היתה ברובה לא עניינית.

* הרגשת שחיפשו אותך בגלל המוצא שלך?

"נתקלתי בביקורות שהסריחו מגזענות. חלקן אפילו היו גלויות לעיני כולם. למשל, כשהנהלת בית"ר ירושלים ושחקני הקבוצה לא לחצו את ידי בגמר גביע המדינה כי התבטאתי נגד חלק מהאוהדים שלהם. אבל לא נעלבתי מזה. אם מישהו מחליט לבקר אותי בגלל משהו ענייני, אני לא אשן בלילה. אבל הם החרימו אותי בגלל הפחד מקומץ הגזענים בקהל שלהם שעליו מתחתי ביקורת. פשוט בזתי להם באותו רגע. הנה, תראה את יצחק שום שהיה המאמן שלהם. אחרי כל הלויאליות כביכול שהוא הפגין כלפי הקהל, הוא כבר לא שם, ואני נשארתי שר הספורט. אז על מי בדיוק הוא הגן שם? אין לי מה לכעוס על דברים כאלה. זה מתחת לכבודי".

* ספגת הרבה ביקורת בעיתונות, פובליציסטים שלא חסכו ממך מילים קשות. גם הם לא היו ענייניים?

"לא כולם היו ענייניים. כשעיתונאי כותב שהסתובבתי יחף בכפר האולימפי בבייג'ין והתבלבלתי בין שחר צוברי לשחר פאר, זה כבר ממש לא לגיטימי. יש לזה אפילו ריח של התנשאות".

אחרי שהוא חוטף מקלחת מבטים מהדובר הפוליטי שלו, דותן אוליביר, שלא מתלהב מההתבטאויות שלו נגד התקשורת, מג'אדלה חוזר לחייך. חיוך לבבי, אפילו קצת שובב. אבל את האש בעיניים הוא לא מצליח להסתיר. לא מעט עלבונות הוא ספג בתפקיד הזה. כן, הוא יודע שצוחקים על חשבונו, אבל כל עוד זה לא עובר את גבול הטעם הטוב לא אכפת לו. האם הדמות שלו ב"ארץ נהדרת" למשל עברה את הגבול? "זאת סאטירה ואני מקבל את זה", הוא אומר, ומיד מוסיף: "גם אם לא מקובלים עליי כל מאפייני הדמות".

צריך את אלכס גלעדי

אנחנו חוזרים לשייט בתחום שקצת יותר נוח לו לדבר עליו - הפרקטיקה של עבודת שר הספורט. מג'אדלה מתאר פרוצדורות על פרוצדורות שלא היו מביישות סניף של מפא"י בשנות החמישים. "כבר מזמן רציתי לאשר לטוטו לפרסם הימורים על מרוצי סוסים ומכוניות", הוא מגלה, "אבל הבנתי שאין סיכוי ששר האוצר יסכים. העברתי לו מסמך חתום לפני כחודש וחצי, והנה כלום לא קרה".

* אתה מתאר מצב שנשמע קצת אבסורדי. השר רוצה לשנות משהו ולא יכול. אז אולי הגוף הזה שנקרא שר הספורט הוא בכלל מיותר?

"הוא ממש לא מיותר. צריך שר ספורט חזק בישראל כדי שימשיך כל הזמן לנסות לשפר ולייעל. נכון, יש חסמים. אם אני כשר צריך גם אישור של שר האוצר לכל פעולה, זאת בעיה קשה".

* אולי הפתרון הוא להגמיש נהלים ולמנות שר שבא מהספורט? זה עבד בליטא ויוון.

"להגמיש נהלים כן, אבל מי מבטיח שספורטאי ינהל את הדברים בצורה טובה יותר? אני לא רואה סיבה שמיקי ברקוביץ' למשל יהיה שר הספורט אם אין לו ניסיון ניהולי ותואר אקדמאי".

* את מי היית ממנה להיות שר הספורט אחריך?

"מישהו שיש סביבו קונצנזוס ויכול להוביל תהליכים מעצם האישיות שלו. למשל אלכס גלעדי, שקרוב ל-25 שנה פעיל בתחום הספורט על רבדיו השונים".

כל העדכונים, החדשות, הטורים וכתבות המגזין של מדור הספורט של גלובס - אצלך בחינם במייל בהרשמה לניוזלטר והתראות ספורט

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי