גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג המותגים השנתי - רשתות שיווק: מגה מאבד את המקום הראשון לטובת שופרסל דיל

המותג מגה מתחזק עקב השקת מגה בול ; מגה בעיר עוקף את שופרסל שלי ; בזירה החרדית "יש" נהנית מהחרם על שפע שוק ; עוד מתחזקים: שופרסל ביג, רמי לוי ויינות ביתן ; חצי חינם וטיב טעם נחלשות

אחרי 4 שנים רצופות של התחזקות, מותג המטריה של שופרסל - הרשת המובילה בישראל - רושם היחלשות של 5%. לעומתו, מגה - מותג המטריה של הרשת המתחרה רבוע כחול , מתחזק קלות ב-7%. למרות זאת, שופרסל הוא עדיין המותג המוביל בקטגוריית רשתות המזון, בפער גדול על מגה - כך עולה מסקר דירוג חוזק המותגים השנתי של "גלובס" ו"הגל החדש".

אבל מה שנכון למותגי המטריה של שופרסל ורבוע כחול, לא בהכרח נכון ביחס לתתי-המותגים: מותג הדיסקאונט של שופרסל, שופרסל דיל, רושם התחזקות של 14% וצועד בפעם הראשונה היישר אל הובלת הקטגוריה, עם חוזק מותג של 13, וזאת בהשוואה לחוזק מותג של 11.4 בשנת 2007. להוציא את מותגי המטריה, המותג שופרסל דיל מוביל בכל הפרמטרים שנבדקו, לרבות תפיסת האיכות, ההיכרות עם המותג (מודעות והתנסות) וההעדפה.

לעומתו, המותג מגה, שמאבד את ההובלה לשופרסל דיל, רושם היחלשות של 21% וחוזק המותג שלו יורד מ-14.2 ל-11.2 בלבד. מגה זוכה לציונים נמוכים יותר מהמותג שופרסל דיל בכל הפרמטרים שנבדקו.

לשאלה איזו רשת מזון מכירים במידה הטובה ביותר, 14% ציינו את שופרסל דיל לעומת 12% בשנה שעברה. 13% ציינו את מגה, לעומת 16% בשנה הקודמת. 6% ציינו את שופרסל ביג ואת שופרסל ו-5% ציינו את מגה בעיר ואת יש.

לשאלה איזו רשת מזון היא הטובה ביותר, 12% ציינו את שופרסל דיל, 10% ציינו את מגה ו-5% ציינו את שופרסל ביג, חצי חינם ו"יש".

לשאלה באיזו רשת הם ביו בוחרים במידה שהיו הולכים מחר לקנות באחת מרשתות המזון, 13% מהמרואיינים ציינו את שופרסל דיל, לעומת 11% בשנה קודמת. 11% ציינו את מגה, לעומת 13% בשנה קודמת. ואילו 6% מהמרואיינים ציינו את יש ו-6% את חצי חינם.

לשאלה באיזו רשת מזון הם נוהגים לקנות יותר מכולן, שופרסל דיל צוינה ראשונה על-ידי המרואיינים - 15% לעומת 11% בשנה קודמת. מגה צוינה על-ידי 12% מהמרואיינים, יש ומגה בעיר צוינו על-ידי 6% כל אחת, וחצי חינם ושופרסל ביג צוינו על-ידי 5% כל אחת.

המותג שופרסל ביג, מותג ההארד דיסקאונט של שופרסל, רושם אף הוא התחזקות מרשימה של 21%, ומדלג מהמקום החמישי למקום השלישי עם חוזק מותג של 5.6.

התחרות גוברת

השנה החולפת התאפיינה בהתגברות התחרות בין הרשתות המובילות, שופרסל של אי.די.בי ורבוע כחול של קבוצת אלון. נקודת הרתיחה הראשונה בין שופרסל ורבוע כחול נרשמה בחודש פברואר 2008 כאשר הוכרז חרם החרדים על תת-הרשת שפע שוק של רבוע כחול.

בתחילת אפריל נרשמה התפתחות נוספת בסכסוך בין הצדדים, כאשר במודעה שפרסמה קבוצת אלון בעיתונות נרמז כי קבוצת אי.די.בי, בעלת השליטה ברשת שופרסל, עומדת מאחורי החרם, ונטען כי החרם מונע מאינטרסים - ולא מטעמים טהורים של קדושת השבת.

שופרסל נהנתה מהחרם. בעוד שהמכירות בסניפים החרדיים של רשת שפע שוק צנחו, המכירות ברשת המתחרה "אלף", ששופרסל החזיקה אז במחצית ממניותיה - עלו.

העובדה שהחרם לא בא על פתרונו ורבוע כחול ספגה מכה קשה במכירותיה של תת-הרשת שפע שוק, בוודאי שלא סייעה להשקיט את המתח בין השתיים. זה, צריך לציין, רוחש כל העת גם אם לא תמיד יש לו ביטוי פומבי.

ביולי 2008 הסירה שופרסל את המחסום שהיה לה להתרחבות במגזר החרדי, כאשר היא מימשה את אופציית ה-CALL שלה ורכשה את יתרת המניות ברשת "אלף" מידי שותפיה. עד אז, ובהתאם להסכם עם השותפים, נאסר על שופרסל לפתוח סניפים במגזר החרדי שלא באמצעות רשת "אלף".

כמה חודשים אחר-כך השיקה שופרסל את "יש", שהחליפה למעשה הן את "אלף" והן את תת-הרשת "זול פה", תחת הסלוגן "יש הכול ובזול". המסה המשמעותית הזאת מקבלת ביטוי משמעותי במדד חוזק המותג ורשת "יש" מזנקת היישר למקום הרביעי, תוך שהיא עוקפת את המותגים מגה בול וחצי חינם ומותירה הרחק מאחור את המותג שפע שוק. במקביל המותגים "אלף" ו"זול פה" נמחקים גם מנטלית.

לעומת זאת, חרם החרדים נותן היטב את אותותיו במותג שפע שוק וזה רושם היחלשות של 28%. חוזק המותג עומד על 2.8 בהשוואה לחוזק מותג של 3.9 בשנת 2007.

מותג נוסף שנכנס לראשונה לדירוג הוא המותג "ברכל", רשת הפועלת במגזר החרדי בלבד. יש להניח כי כניסתו מעידה כי גם הוא נהנה מחרם החרדים על שפע שוק, וחוזק המותג שלו נקבע על 1.7.

קניבליזציה מכיוון תתי-המותג

המותג החמישי בחוזקו, שופרסל, רושם היחלשות משמעותית של 43% וחוזק המותג נקבע על 5.1 בלבד, לעומת חוזק מותג של 9 בשנה קודמת. חלק מההיחלשות נעוצה בהתחזקותם של תתי-מותגים אחרים של שופרסל וחלקה משקפת היחלשות של ממש.

בשנתיים האחרונות נקטה רשת רבוע כחול שני מהלכים אסטרטגיים. האחד, הוא ההחלטה שקיבלה להילחם בזירת המחיר גם בתוך הערים, עם הסבת כל סניפיה השכונתיים לפורמט "מגה בעיר".

המהלך השני שנקטה רבוע כחול הוא השקת "מגה בול" כמותג "הבי-דיסקאונט" מחוץ לשכונות. תת-הרשת החדשה שהושקה בסוף דצמבר 2008, נבנתה על בסיס סניפי מגה וסניפי שפע שוק.

המותג מגה בעיר, שנכנס לראשונה לדירוג ב-2007 עם חוזק מותג של 3.3, רושם התחזקות של 24% לחוזק מותג של 4.1 ותופס את המקום השביעי בחוזקתו. המותג שומר על פער משמעותי ממותג השכונות של המתחרה שופרסל, "שופרסל שלי", בכל הפרמטרים כולל מודעות ותפיסת איכות. המותג שופרסל שלי רושם התחזקות של 4% ומדורג כמותג ה-10 בחוזקתו עם חוזק מותג של 2.9.

במהלך השני של רבוע כחול, השקת תת-הרשת מגה בול כאמור, באה לידי ביטוי היטב במדד חוזק המותג. למרות שתת-הרשת הושקה רק לפני כחודשיים, המותג חדר במהירות לתודעה עם נכסיות מותג של 3.4, תוך שהוא עוקף את המותג שופרסל שלי.

חצי חינם נחלש, רמי לוי מתחזק

חצי חינם, המותג שלפי נילסן מחזיק בנתח שוק של כ-5.5% מכלל השוק, נפגע מפריחת מותגי הדיסקאונט הנוספים בשוק ורושם היחלשות של 31%. חוזק המותג צונח מ-7.2 ל-5 בלבד, שפל של 7 שנים. רכישת ויטה פרי הגליל על-ידי הרשת עשויה כעת למנף את המותג. לעומתו, המותג רמי לוי הולך ומתחזק.

מלחמת העופות שבה פתח בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה, רמי לוי, ובה מכר עוף ב-2 שקל לק"ג, הפכה אותו ממותג מקומי המוכר בעיקר לאוכלוסיה הירושלמית, למותג שנחשף לכל בית בישראל. החשיפה התקשורתית הרחבה סייעה לרמי לוי למצב את עצמו כמותג דיסקאונט של ממש והמותג רושם התחזקות מרשימה של 50% כשחוזקו עולה מ-2.2 ל-3.3. בתפיסת האיכות מקבל המותג ציון גבוה יותר שעומד על 3.8.

לעומתו, המותג טיב טעם ממשיך להיחלש. מעבר להיותו מותג נישה, המותג טיב טעם ספג פגיעה קשה כתוצאה מתחקיר "כלבוטק" השני ששודר באוקטובר 2007, ובו נראו חתולים נוגסים בבשר במפעל הבשר של טיב טעם הכרמל תעשיות. המותג עצמו נחלש ב-6% וחוזקו עומד על 1.6 בלבד.

שעתן היפה של הרשתות הפרטיות

בשנתיים האחרונות חלה פריחה של ממש בהתפתחותן של הרשתות הפרטיות. אלה ביצעו רכישות, האחת של השנייה, והגדילו מחזורים. כעת באים התהליכים האלה לידי ביטוי גם בדירוג. הרשתות יינות ביתן, מיסטר זול, כמעט חינם ויוחננוף, נכנסות לראשונה לדירוג.

את הכניסה מובילה רשת יינות ביתן העוקפת את טיב טעם עם חוזק מותג של של 1.9. בשנתיים האחרונות ביצעה יינות ביתן מספר רכישות שהגדולה בהן היא רכישת רשת יד יצחק ב-131 מיליון שקל. כיום מונה הרשת 12 סניפים ומחזור מכירותיה השנתי עומד על למעלה ממיליארד שקל.

המותג מיסטר זול של רשת קו-אופ ישראל נכנס אף הוא לראשונה לדירוג וזהו למעשה המותג היחיד המדורג של הרשת. מיסטר זול מקבל חוזק מותג של 1.5. למרות שרשת קו אופ ישראל היא הרשת החמישית או שישית בגודלה בישראל, למותג המטריה אין כלל מודעות וגם ליתר תתי-המותגים האחרים של הרשת (מ.מ.ן, קו-אופ קרוב אליך, והפינה הישראלית). על פניו נראה כי הרשת זקוקה לאיחוד מותגים.

שחקנית נוספת שחדרה לתודעה עם פתיחה מואצת של סניפים היא רשת כמעט חינם שבבעלות האחים רני ועדי צים. חוזק המותג שלה נקבע על 1.3. חותמת את הדירוג רשת יוחננוף עם חוזק מותג של 1.2.

בשורה התחתונה

* הרשתות הפרטיות מתחזקות:

הרשתות יינות ביתן, מיסטר זול, כמעט חינם ויוחננוף נכנסות לראשונה לדירוג. יינות ביתן דוחקת את טיב טעם שנחלשת בעקבות תחקיר "כלבוטק".

* רמי לוי הרוויח ממלחמת העופות:

מלחמת העופות שבה פתח בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה, הפכה אותו ממותג ירושלמי מקומי למותג שנחשף לכל בית בישראל. המותג רושם התחזקות של 50% וחוזקו עולה מ-2.2 ל-3.3.

* קו-אופ ישראל זקוקה לאיחוד:

למרות שרשת קו אופ ישראל היא החמישית או שישית בגודלה בישראל, למותג המטריה אין כלל מודעות וגם ליתר תתי-המותגים של הרשת (מ.מ.ן, קו-אופ קרוב אליך, והפינה הישראלית). על פניו נראה כי הרשת זקוקה לאיחוד מותגים

* מיסטר זול נכנס לראשונה לדירוג:

המותג מיסטר זול של רשת קו-אופ ישראל נכנס לראשונה לדירוג וזהו למעשה המותג היחיד המדורג של הרשת.

* החרם הצליח:

חרם החרדים על רשת שפע שוק מביא להיחלשות המותג ב-28%. רשת "אלף" של שופרסל היא המרוויחה העיקרית מהמאבק, ולאחר הסבתה לרשת "יש", מזנקת "יש" היישר למקום הרביעי בדירוג חוזק המותג.

מזון

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם