גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דליפות בתקרה

חשבתם שהעניין של לברון עם הניקס ב-2010 כבר סגור? שאוטוטו קינג ג'יימס קובר דאנקים בגארדן? אז תחשבו שוב. המשבר הכלכלי יביא לראשונה אחרי שבע שנים להורדת תקרת השכר ב-NBA. אחר כך, לאף קבוצה כבר לא יישאר מקום בפיי-רול לפרי אייג'נטס בסדר הגודל של לברון. השחקנים מתחילים להפנים, וממהרים לשלוח מסר לקבוצות שאפשר לדבר על הארכת חוזה

המצב ב-NBA לפני שנתיים-שלוש היה כל כך טוב מבחינה כלכלית, שטרנד חדש נולד באותה תקופה: כוכבי-העל של הליגה שהיו קרובים לסיום חוזה בקבוצות שלהם, הרגישו כל כך טוב עם עצמם שחתמו על הארכת חוזה מינימלית. לברון ג'יימס ודוויין ווייד, למשל, חתמו לשלוש עונות למרות שהוצעו להם חוזים לשש עונות. נגיע ל-2010, הם אמרו בהנחיית סוכניהם הממולחים, ונראה מה קורה. למה לשעבד את עצמנו עם חוזים אומללים של 15 או 17 מיליון דולר לעונה עכשיו, ולא לחכות שתקרת השכר תמשיך לזחול כלפי מעלה ולקבל 20-22 מיליון דולר לעונה? חשבון פשוט.

לא רק כוכבי-על התעסקו במתמטיקה. גם שחקני דרג שני העדיפו בשנתיים האחרונות לוותר על השנים הנותרות בחוזה כדי לקצר אותו, בהנחה שהעלייה בתקרת השכר תאפשר להם חוזים טובים יותר. ההימור נראה אז קטן מאוד, ומשבר כלכלי עולמי נראה באופק כמו הסיכוי שהניקס ייקחו אליפות.

המשחק המתמטי ב-NBA הוא מאוד פשוט: המצב של הליגה בשנים האחרונות היה פנטסטי, ההכנסות גדלות מדי שנה, מה שגורם באופן ישיר לתקרת השכר לגדול. וכל אלו גוררים כלפי מעלה גם את שכר המקסימום המותר לשלם לשחקנים. ב-6 השנים האחרונות גדלה תקרת השכר ב-46%. המשמעות הבסיסית היא שכל קבוצה יכולה להציע מדי שנה בממוצע העלאת שכר ממוצעת של8%.

מהסיבה הזאת, אגב, דיברו כולם על 2010 כשנה שבה תשתנה הליגה לבלי היכר. השנה בה ייפלטו לחוף הפרי-אייג'נטס הכבדים. דיברו על כך שקבוצות מתכננות כבר עכשיו את צעדיהן איך לפנות מקום בתקרת השכר ל-2010, מה שיאפשר לשחקנים כמו לברון ג'יימס לנתר מאוהיו לניו יורק, לדוויין ווייד ללכת למקום אחר כדי לנסות לקחת אליפות וכו' וכו'.

תום עידן הפלירטוטים

אלא שבחודשים האחרונים כולם מדברים אחרת. המשבר הכלכלי הגיע מהר מאוד ל-NBA, קבוצות מתקשות למכור כרטיסים ומנויים ושליש מהאולמות (במקרה הטוב) ריקים למרות שכרטיסים נמכרים גם עבור 5 דולר. קבוצות כסקרמנטו קינגס וממפיס גריזליס דיווחו על הפסדים גדולים. אליהן הצטרפה השבוע אינדיאנה פייסרס שמנהליה הודיעו כי הקבוצה תסיים את העונה עם הפסד של 30 מיליון דולר, ולמעשה תשלים עונה תשיעית מתוך עשר העונות האחרונות בהן היא מסיימת עם הפסד.

לפי הערכות בארה"ב, לראשונה מזה שבע שנים תקרת השכר ב-NBA תרד בעונה הבאה. התקרה שעומדת העונה על 58.68 מיליון דולר לקבוצה, צפויה לרדת לכיוון 57.3 מיליון, ובעונה שאחרי זה תרד לאזור ה-54 מיליון דולר.

לעניין הזה יש שתי משמעויות: קודם כל, שהרף ממנו מתחילים לשלם "מס לוקסוס" (קנס של דולר על כל קנס של חריגה מהתקרה) יהיה נמוך יותר. ואם השנה 12 קבוצות נאלצו לשלם "מס לוקסוס", בעונה הבאה עם העלייה בחוזי השחקנים מספר הקבוצות עוד יגדל. המשמעות השנייה היא שקבוצות שבנו על כך שתקרת השכר תעלה לאזור 65 מיליון דולר ופינו מקום בתקרת השכר כדי להביא פריי-אייג'נט גדול, יצטרכו לנטוש את החלומות האלו ויעסקו בעיקר בשיפוצים קוסמטיים בסגלים.

מי שמתחיל להפנים את המצב החדש הם דווקא השחקנים. פתאום כולם מדברים בקול אחר. לברון ג'יימס, אחרי שפלירטט עם רעיון המעבר לניו יורק, הודיע לא מכבר כי הוא מחויב לקליבלנד וייתכן שיחתום כבר הקיץ על הארכת חוזה בקבוצה. גם דוויין ווייד שרצה לבדוק אופציות בריחה ממיאמי, מדבר עכשיו על הארכת חוזה. למה כולם ממהרים לחתום עכשיו? קודם כל, כי ברגע שתקרת השכר תרד, החוזים שייחתמו מאותו רגע והלאה יהיו נמוכים יותר.

העניין השני הוא שהשחקנים מתחילים להסתכל בחשש ל-2011, אז יחודש הסכם העבודה הקיבוצי בין ארגון השחקנים לליגה (Collective Bargaining Agreement) ואחרי שנתיים בהן הליגה תרשום בעיקר הפסדים, יהיה קשה מאוד לשחקנים להשיג על שולחן המו"מ גמישות בקשר להעלאות שכר ולחוזי מקסימום.

ההסכם החדש שייצא לדרך גם יחסל את החלום של שחקני-העל, שלפי הערכות היו אמורים תוך שמונה שנים בליגה לכל היותר כבר לברון לגרד שכר שנתי של 20 מיליון דולר לעונה. מה שלקח לשחקנים כמו קובי בראיינט או טים דאנקן כמעט 12 שנה.

"אם שחקן יכול לחתום עכשיו על חוזה בסכומים של היום, עם האופציות להעלאה בשכר כפי שהיא קיימת היום, הייתי מציע לו לעשות את זה", אומר ג'ורג' אנדרוז, סוכן שחקנים בעבר ועו"ד משיקגו בראיון לאתר הרשמי של הבולס. "עדיף לנצל את הביטחון היחסי שיש בהסכם הנוכחי, לפני שייכנס ההסכם החדש בין הליגה וארגון השחקנים שיתברר כהרבה פחות טוב עבור השחקנים".

"יהיה בסדר" בסגנון אמריקה

אחת הבעיות של הקומישינר דייויד סטרן כרגע היא איך לעבור את השנתיים הקרובות. בשבועות האחרונים הוא נתון ללחץ גדול מאוד מצד בעלי הקבוצות ומצד הארגון שלו עצמו. הבעלים טוענים למצב אבסורדי לפיו המשבר היכה בכל הכוח, ההכנסות יורדות, ובעוד שרוב הקבוצות צפויות לסיים את העונה בהפסד כספי, הרי שהשחקנים יכולים עד 2010 להיות רגועים בשל הסכם השכר שמגן עליהם מקיצוצים. נכון להיום, בעלים של קבוצה יכול לעשות עשרות צעדי התייעלות בארגון שלו, כולל פיטורי עובדים וקיצוצי שכר - מלבד צעד אחד מתבקש: קיצוץ שכר לשחקנים.

הקומישנר עצמו כבר פתח בצעדי התייעלות כשפיטר כ-10% מכוח העבודה בליגה, אבל גם הוא יודע שעד 2011 - ולא משנה לאיזו רמת הכנסות תצנח הליגה - בשחקנים אי אפשר יהיה לגעת. אחר כך זה כבר סיפור אחר.

מדי כמה שבועות עולה סטרן לדבר על המצב הכלכלי ומנסה לפזר אופטימיות מסוימת בסגנון סיסמאות של "המשבר הוא קשה אבל הליגה מספיק חזקה לעבור גם את המצב הזה", אבל הבעלים מציירים תמונה אחרת. לאחרונה אף נתן סטרן הנחייה לבעלים שלא לדבר על המצב הכלכלי כדי למנוע בהלה. קווין מקהייל, המאמן של מינסוטה שדיבר בסוף השבוע על הקשיים של ניהול הקבוצה בימי המשבר, קיבל מסטרן הודעה כי זו הפעם האחרונה שהוא מתבטא בנושא. כשנשאל מקהייל כמה ימים מאוחר יותר על-ידי עיתונאים שוב על העניין הכלכלי, כבר אמר: "קיבלתי הוראה על ידי הליגה שלא לדבר על זה. אני לא יכול להגיד כלום. אני לא חושב כלום. כלום, כלום. אני מבטיח שלעולם לא אחשוב יותר. מעכשיו אני רק אשתוק".

סטרן עצמו אמר אתמול כי "בעונה הקרובה אולי נצליח לרשום עלייה של אחוז או שניים בהכנסות, אבל אני בהחלט מודאג ממה שיקרה בעונה הבאה. בכל מקרה, ברור שבהסכם הקרוב עם השחקנים שייפתח ב-2011, נצטרך לעשות כמה שינויים כדי להתאים את עצמנו למצב הקיים". לאלו שהתעקשו להבין בדיוק איפה עומדת הליגה בתוך המשבר הנוכחי, נתן סטרן בדרכו הייחודית את נבואת הזעם הכי גדולה שהוא יכול לתת: "חייבים להיות אנשים אופטימיים מדי או לא מחוברים למציאות כדי להגיד שהליגה לא תיפגע מהמשבר הנוכחי".

הירשם עכשיו בחינם לניוזלטר והתראות ספורט וקבל לתיבת המייל שלך את כל החדשות, העדכונים, המגזין, הטורים והפרשנויות של מדור הספורט של גלובס

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

כך מתכנן יגאל דמרי להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"