גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיתוחי ננו מבטיחים בישראל: שתלי ג'לי, אדם ביוני וקריש דם אלטרנטיבי

החוקרים שמעון בניטה, אורי סיוון, מיכה אשר, דרור סליקטר ורפי סמיאט על חלומות קטנים בשווקים גדולים

הננו-טכנולוגיה מרתקת משום שהיא נותנת לנו כלים להכניס את ידיים לקרביים של העולם ולתפעל אותו מרמת המהות שלו. בתחום הביולוגיה והכימיה, הננו-טכנולוגיה מאפשרת לחוקרים לגעת באבני הבניין של החומרים, המולקולות. בתחום הפיזיקה, הננו מאפשרת לנו להתערב בתכונות הפיזיקליות של החומרים. תוך שנים לא רבות תחדור הננו-טכנולוגיה לכל תחום בחיינו, ובחלקם ייווצרו מהפיכות. ישראל, מיני-מעצמה ננו-טכנולוגית, עובדת על חלק מן הפיתוחים המעניינים ביותר. הפיתוחים הוצגו בכנס ננו-ישראל שנערך בירושלים בשיתוף "גלובס".

חשמל ביולוגי

פרופ' אורי סיוון, מהטכניון מפנטז על יצירת אדם ביוני, כך שיחוברו לגופנו מכשירים אלקטרוניים שישפיעו על תהליכים ביולוגיים. כולנו מכירים לפחות תהליך אלקטרוני אחד שמשפיע על תהליך ביולוגי - התחשמלות. המטרה של סיוון אינה לחשמל, אלא לסגור מעגל של היזון הדדי שבו חשמל וביולוגיה מדברים האחד עם השני.

"הכוונה היא לייצר התקן חשמלי שיודע לקרוא אותות ביולוגיים מהגוף, לבצע חישובים ולהפיק אות שמשנה את התהליך הביולוגי", אומר סיוון. "למדנו איך המערכת הביולוגית מקבלת החלטות - פעמים רבות זה קשור בשאלה האם שתי מולקולות מתאימות בצורתן זו לזו. אנחנו מפיקים אות חשמלי שגורם למולקולה לשנות את צורתה מא' ל-ב', והשינוי הזה יוצר שרשרת של תהליכים ביולוגיים".

לדבריו, "פריצת הדרך הייתה לבודד נוגדן שיודע להגיב למולקולות עליהן אנחנו יכולים להשפיע. אלה לא נוגדנים שקיימים בטבע".

החלום של סיוון וצוותו הוא ליצור תרופה חשמלית, אשר תפעל על-פי חישה של פרמטרים בגוף. "כשמשתמשים בחומרים ביולוגיים, קשה לעשות דברים לוגיים. זהו תהליך שרופא מבצע כשהוא בוחר תרופה לטיפול, אבל ניתן ליצור מכשיר שיעשה זאת אוטומטית, באופן רציף, בתוך הגוף. המוצר חייב להיות זעיר, ממש בגודל של תא. יש עוד עבודה אבל זה לא בלתי אפשרי".

קולטים אור

פרופ' מיכה אשר מהאוניברסיטה העברית, היה ממקימי מאגד של פרויקט מגנ"ט בתחום האנרגיה הסולארית. במעבדתו מתמקדים בתהליכי ננו שיכולים להיות שימושיים לתאים הפוטו-וולטאיים, הממירים את אור השמש לאנרגיה.

"הציפוי לתאים סולאריים עשוי לרוב מסיליקון, אך החומר יקר, והוא לא חופף בצורה הטובה ביותר את הספקטרום של האור, ולכן יעילותו מוגבלת", אומר אשר.

במקום מסיליקון, ניתן לייצר את הרכיבים קולטי האור בתא הפוטו-וולטאי מחלקיקים בגודל ננו-מטרי בצורת כדורים או בצורת כבלים. קיים אפקט קוואנטי שנקרא "הפער האנרגטי", כאשר שליטה בגודל ובצורה של החלקיק משפיעה על סוג וכמות האנרגיה שתיקלט על-ידו. "אנחנו מתכננים את גודל החלקיק בתאימות מלאה עם ספקטרום האור, ומכוונים במיוחד לאזור הכחול של האור, שבו ניתן לקלוט מקסימום אנרגיה. זהו אפקט שניתן לשלוט בו אם נמצאים בגודל חלקיק קוואנטי. לפעמים ניתן לשלב יחד מספר גדלים של חלקיקים, כדי להשיג חפיפה יותר גדולה של ספקטרום האור".

הבעיה היא שחלקיקים שקולטים את האור היטב אינם בהכרח מוצלחים בתפקיד השני של התא, הפרדת המטענים לשם אגירת האנרגיה. "אנחנו פועלים כאן נגד כוח פיזיקלי", אומר אשר. סיליקון הוא מפריד מטענים טוב, ולכן במעבדתו של אשר פועלים במשותף עם שלוש מעבדות נוספות ליצירה של חומר היברידי, המשלב סיליקון לצורך ההפרדה שבו מוטמעים מוליכים למחצה בגודל ננו-מטרי לקליטת האנרגיה באופן המיטבי.

מפרקים קרישים

לדברי ד"ר דרור סליקטר מהטכניון, "המוצר שתרמנו לפיתוחו אינו ננו-מטרי, אך האינטראקציה בינו ובין הגוף היא ברמה הננו-מטרית". הוא מתכוון למוצר של חברת ריג'נטיס שתומך בהחלמה מפציעות הברך.

קריש דם נוצר באופן טבעי כאשר יש פצע, ועם הזמן תהליכים שונים בגוף מובילים לכך שהקריש מתפרק ומוחלף ברקמה טבעית. אם הקריש מתפרק מהר מדי או שהרקמה צומחת לאט מדי, נוצרת רקמה צלקתית. "זוהי רקמה פרימיטיבית יותר שקל יותר לגוף ליצור", אומר סליקטר. "היא מאפשרת תפקוד כלשהו, אך פחות טוב מזה של רקמה בריאה. הסיבה לכך שקריש הדם מתפרק מהר יחסית היא החדירות שלו לחומרים בגוף האחראיים על פירוקו. הקריש בנוי כמעין ספוג מחורר ולכן שטח הפנים שלו הבא במגע עם החומרים הללו הוא גדול".

סליקטר והחוקרים העובדים עימו לקחו את אותו החומר ממנו בנוי קריש הדם, הפיברין, אך שיחקו עם המבנה, כך שנוצרו בו חורים בגודל ובכמות שבה הצוות מעוניין. התוצר הוא קריש דם אלטרנטיבי, המתפרק בדיוק בקצב הרצוי - לא מהר מדי ולא לאט מדי. וכך ייצרו שתל במרקם ג'לי אשר משמש תחליף לקריש דם טבעי.

פילטרים בגודל ננו

"מי שעוסק בתחום המים, פועל ברמת הננו-טכנולוגיה שנים רבות, גם אם לא ידע את זה", אומר פרופ' רפי סמיאט מהטכניון. הטכנולוגיה שלו היא פשוטה - פילטרים עם חורים בגודל ננו, המאפשרים בקושי מעבר של מים וחוסמים מעבר של כמעט כל דבר אחר. ככל שהחורים קטנים, כך הניקיון יסודי יותר.

"אנחנו מייצרים את אחד המוצרים הכי זולים בעולם", כך לפחות על-פי השאיפה. האתגר העיקרי הוא לייצר ממברנה (קרומים שיכולים לסנן חומרים הנכנסים ויוצאים מן התא) שתהיה זהה לכל אורכה. מייצרים אותה כך שמורחים שכבה דקה ביותר של פולימר על שני צידי הממברנה. בתוך הקרום יש חומרים שיוצרים בועיות זעירות - כשהן מתפוצצות, נוצר החריר".

"מצב המים בעולם הולך ומתדרדר", מוסיף סמיאט. "1.5 מיליארד אנשים, כרבע מאוכלוסיית כדור הארץ, סובלים ממחסור במי ראויים שתייה ובשנים הקרובות המספר יוכפל. התופעה הזו משפיעה על איכות החיים באופן קריטי. בעולם השלישי רואים את התושבים יוצאים מכפריהם והולכים אל הערים. הולכים, כי אין להם איך לנסוע. אני מאמין שזו הבעיה מס' 1 בעולם ושהיא תהיה בסיס למהפכה אלימה, יותר או פחות".

טיפות עטופות

במעבדתו של פרופ' שמעון בניטה, באוניברסיטה העברית משתמשים בננו-טכנולוגיה כדי להילחם בסרטן. בניטה משתמש בחומר הכימותרפי Paclitaxel. השימוש בתרופה מועט יחסית, משום שיש להמיסה בתוך נשא כלשהו - שומנים או אלכוהול. "7% מהמטופלים לא יכולים לעמוד בטיפולים הללו, בגלל רגישות לנשא", אומר בניטה. "כיוון שלא ניתן היום לחזות מראש מי רגיש ומי אינו, נותנים היום לכל החולים טיפול מקדים". טיפול כזה מחליש עוד יותר את החולה.

השימוש בננו מאפשר להחליף המסה בעיטוף - אנקפסולציה. טיפות של החומר הכימותרפי מוקפות במעטפת של ננו-חלקיקים שומניים, המשמשים כנשא של התרופה. זהו רק חלק אחד של הפתרון, כאשר החלק השני הוא לקשור לננו-חלקיקים הללו גם נוגדנים אשר ידועים לזהות תאים סרטניים, ולהביא את הכימותרפיה אך ורק אליהם ולא אל הרקמה הבריאה. שילוב המעטפת מהווה דרך בטוחה ונוחה להוליך תרופה בגוף ומספקת נקודת עיגון נוחה לנוגדן.

בניטה וצוותו מפתחים מוצרים נוספים המשתמשים בחומר ננו-מטרי. כך, הם מבצעים אנקפסולציה של תרופה בננו-חלקיקים, כדי לעקוף את תהליך הפירוק של תרופות במעי. *

"חייבים להבטיח רגולציה בתחום הננו"

זה לא מופרך להעריך כי רוב מנהלי היוזמות בתחום הננו-טכנולוגיה מוטרדים ביום-יום בעיקר מהצד הכספי - כלומר, מאיפה להשיג מימון שוטף לשנים ארוכות של מחקר ופיתוח כדי להפיק את הטכנולוגיות בתחום.

דווקא מי שמנהל את אחת הקרנות הכספיות הגדולות בעולם בתחום הננו-טכנולוגיה - ד"ר הרברט וון בוס, מנהל קבוצת הטכנולוגיות התעשייתיות באיגוד האירופי - שם דגש על דברים אחרים לגמרי, כגון "לבצע את המחקר באופן אחראי".

וון בוס היה אחד מהנואמים המרכזיים בכנס ננו-ישראל 2009 שנפתח אתמול בירושלים בשיתוף "גלובס".

"אנחנו חייבים לשכנע לבצע מחקרים בננו לא רק על היישום האפשרי של הטכנולוגיה אלא גם על הסיכונים, שתהיה זווית ראייה כוללת לנושא. חייבים להיות משוכנעים שיש ביטחון ורגולציה בתחום", הוסיף.

"15%-20% מ-600 מיליון האירו שאנחנו מוציאים מדי שנה על תמיכה בננו, הולכים להגבלת הסיכון. אני ממליץ לחוקרים: תעשו את מה שאתם אומרים ותגידו במה אתם מתעסקים, כי אם אין שקיפות והאזרחים חושבים 'מה קורה שם מאחורי הדלתות' זה לא טוב".

האיגוד האירופי הוא התורם הכספי הגדול למחקר ננו באקדמיה הישראלית. וון בוס ציין כי במסגרת תוכנית המסגרת השישית של האיגוד האירופי (FP6), עמד תקציב הננו הכולל על כ-1.4 מיליארד אירו, כאשר ההוצאה של האיגוד מגיעה לכשליש מההוצאה הציבורית על ננו-טכנולוגיה בארצות האירו. בתוכנית השביעית (FP7) עומדת ההקצאה לתחום הננו התעשייתי על כ-3.5 מיליארד אירו.

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?