גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר גונתר פון האגנס רגיל לעורר פרובוקציות: הפעם זו תערוכת הגופות שמגיעה לחיפה

בראיון ל-G מתפנה פון האגנס להשיב למבקריו ולהבהיר כי כוכבי התערוכה לא התקבלו אליה בדרך לא חוקית

כבד של אלכוהוליסט, ריאות של מעשן כפייתי, צנצנות עם עוברים במצבי התפתחות שונים, גופות מנגנות בגיטרה, משחקות פוקר או נוגחות בכדורגל - אל דאגה, לא הגעתם לגיהינום, וגם לא למסיבת סטודנטים ביזארית בחוג לרפואה הקרוב למקום מגוריכם. ברוכים הבאים לחיפה.

ליתר דיוק, להצגה הכי שנויה במחלוקת בחיפה: תערוכת "עולמות הגוף" המציגה למעלה ממאתיים גופות אדם אמיתיות, פשוטות עור, משומרות בפטנט סודי ומוצגות במגוון תנוחות שונות ומגוונות. התערוכה, לאחר שפקדו אותה למעלה מ-26 מיליון מבקרים ברחבי העולם, מגיעה בשבוע הבא למוזיאון מדעטק על הכרמל, וזאת למרות המחאות הקולניות.

לא היה אזרח ישראלי שהיה מחובר בשבועות האחרונים לכלי התקשורת ("האח הגדול" לא נחשב) שהצליח להתחמק מההתנגדות שעוררה התערוכה עוד לפני שנפתחה. בדף הבית של זק"א, למשל, מככבות הגופות בכותרת זועקת במיוחד: "תערוכת הזוועה בדרך לישראל".

"צריך להבין שהתערוכה עוברת בין מדינות ובין מוזיאונים לפי הזמנה בלבד", משיב בנחת, בראיון ראשון לתקשורת הישראלית, ד"ר גונתר פון האגנס, האיש שפתח לפני כ-15 שנה את "באדי וורלדס" ועומד מאחורי התצוגה. "המטרה שלנו ושל מוזיאון מדעטק אחת היא: אנחנו רוצים להציג מדע שמעשיר ושמחנך את הציבור. אני לא מתיימר לדעת הכול על דתות ועל תרבויות העולם, ואני משאיר את הקביעה הזאת לשותפיי במוזיאונים. הם יחליטו אם התערוכה הזאת, שמטרתה הבלעדית היא להציע הארה מדעית, מתאימה למבקרים שלהם".

פון האגנס, מומחה לאנטומיה שרשם פטנט לשימור פלסטי של גופות אדם, שאותו הוא מכנה "פלסטיניישן", רגיל לעורר פרובוקציות עם הגופות שלו. מאז הציג אותן לראשונה ביפן ב-1995, הביא על עצמו את התנגדות הכנסייה הקתולית, את מחאת ארגוני זכויות האדם בכל מקום שאליו הגיעו הגופות, ועכשיו גם את מחאת הרבנים. כשהגיע למנצ'סטר, למשל, טרח הבישוף המקומי לגנות אותו באמצעות מכתב ששיגר למוזיאון המארח ולמערכות העיתונים: "אני מאוד כועס על כך שלוקחים גופות ואיברים פנימיים ומראים אותם לציבור הרחב על מנת להרוויח כסף. זה הפריק שואו המודרני". מנהל המוזיאון המתחרה במנצ'סטר אמר כי מדובר בביזוי גופות למען בצע כסף: "הוא עושה הכול כדי לרגש. הוא מעמיד את הגופות בתנוחות שאי-אפשר להישאר אדיש אליהן, ואני חושב שזה רק למען הכסף הרב שהוא מרוויח. זה די ברור שהוא לא עושה את זה למטרות חינוכיות, אפילו שהוא טוען שזוהי מטרתו היחידה".

פון האגנס עצמו מקפיד לשדר עסקים כרגיל. מהמטה שלו בקליפורניה טרחו לשגר מסמך עמדה רשמי, המקפיד שלא לדבר סרה במתנגדים: "ברור לנו ש'עולמות הגוף' מעוררת קשת של דעות בקהילה היהודית, בקרב רופאים, מדענים, אנשי אתיקה ומנהיגים דתיים, ועל אף שיש המתנגדים לתערוכה, יש הרבה שאינם מתנגדים אליה. אנחנו מציעים את התערוכה רק לאלה המבקשים לראותה, ומכבדים את החלטתם של אלה שבוחרים להיפקד ממנה". אולם, נראה כי גם במטה החברה יודעים שככל שקולות המחאה רמים יותר, כך הבאזז סביב התערוכה גדול יותר, ומכאן שיותר מבקרים ייחשפו אליה.

לא סופר את המלכה

סדרות ההסתבכויות המשפטיות שאליהן נקלע פון האגנס בימי חייו יכולות היו לפרנס כמה משרדי עורכי דין. לפני שבע שנים הוא הסתבך עם מלכת אנגליה בכבודה ובעצמה, כשביצע נתיחה לאחר המוות בפני קהל של 500 איש בתיאטרון לונדוני. מפקח האנטומיה של המלכה (מתברר שיש דבר כזה) הזהיר אותו מפני ביצוע עבירה על חוקי הממלכה, מה שלא הרשים את פון האגנס, שביצע את הנתיחה למורת רוחה של אליזבת השנייה, ואף שידר אותו בערוץ 4 האנגלי.

שנה מאוחר יותר חקר הפרלמנט בקירגיזסטן, במרכז אסיה, חשדות נגדו על שקיבל באופן בלתי חוקי כמה מאות של גופות, שהיו שייכות לאסירים, לחולי נפש ולאנשים שמתו בבתי חולים במדינה, ועל שהעברתם אליו לא קיבלה את אישוריהם של בני משפחותיהם. פון האגנס העיד שאמנם קיבל את הגופות מבתי חולים בקירגיזסטן, אבל אף לא אחת מהן הוצגה בתערוכות שלו ברחבי העולם. כמו כן העיד כי אין זה מתפקידו או מאחריותו להודיע על כך למשפחות המתים ולקרוביהם.

שנה מאוחר יותר הגישה נגדו אוניברסיטת היידלברג בגרמניה, שבה עבד, תביעה בטענה שהציג עצמו כפרופסור מן המניין על דפי מכתבים שנשלחו לסינים. בית המשפט המקומי הטיל עליו קנס של 108 אלף אירו, ששקולים היו לתשעים ימי מאסר (שנתיים מאוחר יותר הקנס הופחת ל-50 אלף אירו). השיא הגיע לפני חמש שנים, כשהעיתון הגרמני "שפיגל" דיווח שפון האגנס רכש גופות אסירים סינים שהוצאו להורג לצורך תהליך השימור שלו. העיתון ציטט מכתב של אזרח סיני, שטען כי חברה בבעלות הרופא קנתה בסין גופות שראשיהן היו מנוקבים מכדורי רובה.

פון האגנס השיב כי אינו יודע מהו מקור הגופות, אך לשווא: הכתבה יצרה את הרושם שמדובר בשוק שחור של סחר בגופות, והנושא ממשיך לרדוף אותו עד היום. "למוסד שימור הגופות שלי יש התוכנית הראשונה והיחידה בעולם לתרומת גופות לצרכים פלסטיים, שכיום נהנית ממאגר של 9,990 תורמים", הוא מבקש להסביר. "תוכנית תרומת הגופות שלנו מבוקרת על-ידי חוקרים שתפקידם לחקור מחלוקות הנוגעות לאתיקה במדע בעקבות התפתחותו, עורכי דין של מוזיאונים, עיתונאים חוקרים, וועדות אתיות שעבודתן קדמה לתערוכות באירופה ובצפון אמריקה".

מי למשל?

"האנס מרטין סאס, ד"ר לביו-אתיקה מאוניברסיטת ג'ורג'טאון בארצות הברית, שהוביל מחקר שחקר את תוכנית תרומת הגופות שלנו במרכז המדע בקליפורניה. את מוזמנת לקרוא אותו ולראות בעצמך את הממצאים".

המחקר של סאס בדק את ההיבטים האתיים שסבבו את תערוכת הגופות ואת מרכז השימור של פון האגנס בשנים 2005-2004. בוועדה היו חברים אנשי מדע ורפואה, לצד רבנים ואנשי כמורה. המסקנות הראו שהתערוכה עוררה אנטגוניזם ורגישות רבה בקרב קבוצות חברתיות בכל מקום שאליו הגיעה, אך גם עניין רב. לגבי פרוטוקול תרומת הגופות, אחרי בדיקה, לוועדה לא היה ספק שהוא מסודר, ושאין עוררין על כשירותו.

תרם את גופו לשימור

פון האגנס, 64, יליד פולין, גדל במזרח גרמניה, ובתקופת מלחמת העולם השנייה אביו שירת כטבח ב-SS הנאצי. את טכניקת הפלסטיניישן, שבמסגרתה הוא מחליף את נוזלי הגוף הטבעיים בחומרים מלאכותיים דוגמת סיליקון וגומי, המציא פון האגנס ב-1977, ואף רשם עליה פטנט לשימור רקמות של גופות ושל חלקי גופות. כיום הוא מעסיק 340 עובדים בחמש מעבדות במדינות שונות, כשכל מעבדה מתמחה בתחום מסוים. המעבדה הסינית, לדוגמה, מתמקדת בשימור חיות. בבעיות רציניות נתקלה המעבדה הזו כשניסתה לשמר ג'ירפה, תהליך שארך לא פחות משלוש שנים.

חיידק לימודי הרפואה תקף את פון האגנס בעקבות מחלה אמיתית שממנה סבל בעבר, ההמופיליה (דממת). את התעודה קיבל כשהיה בן 30, ואת הקריירה כמרצה במחלקה לאנטומיה ולפתולוגיה עזב אחרי 22 שנים, אז החל לעבוד בטכניקה שפרסמה אותו.

פון האגנס ידוע כדמות יוצאת דופן גם מבחינה חזותית: מתהדר לרוב בבגדים כהים ולא מסיר את כובעו השחור, שאותו הוא חובש בכל הופעה ציבורית. הוא נשוי למעצבת תערוכות הגופות שלו, ויש לו שלושה ילדים מנישואיו הראשונים. בעבר הודה שהחלום שלו הוא לפתוח מוזיאון שבו יוצגו באופן קבוע, ולא כתערוכה מתחלפת, גופות במצבים שונים. קרוב לוודאי שבתערוכה הזו יופיע אחד מחלקי גופתו, שאותה ציווה לתרום לשימור פלסטי בחלוקה לאוניברסיטאות שונות בעולם.

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים