גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שמנסה להפוך מעבדה בת 84 שנה לסטארט-אפ קל רגליים

ד"ר ג'אונג קים, נשיא בל-לאבס וסמנכ"ל הטכנולוגיות של אלקטל-לוסנט, אחראי על שינוי מערך המו"פ של ענקית ציוד התקשורת ; המעבדות בניהולו היו אחראיות על פיתוח הטרנזיסטור והתקשורת הסלולרית ; "אווירת היזמות קיימת, אני דואג להפנות אותה לכיוון יותר עסקי" הוא אומר ל"גלובס"

בהיסטוריה של המחשוב והתקשורת יש מקום אחד שבו רוב הטכנולוגיות עלו לפחות ברמת הרעיון, אם לא באופן מעשי. זוהי מעבדת המחקר של ענקית התקשורת האמריקנית לשעבר בל, Bell Labs.

הטרנזיסטור, לוויין התקשורת, מערכת ההפעלה יוניקס, שפת C, הצילום הדיגיטלי, מעבד האותות הדיגיטליים, תאים סולאריים, התקשורת הסלולרית - כל אלה ועוד טכנולוגיות רבות אחרות יצאו ממרתפי המעבדה.

מאז ומעולם, הגדולה של בל-לאבס הייתה היכולת לאפשר סביבת עבודה שקרובה יותר למעבדה באקדמיה מאשר לחברה מסחרית שצריכה להפוך את יכולות המחקר והפיתוח להכנסות ולתזרים מזומנים.

אבל הימים השתנו. בל-לאבס הפכה לחלק מלוסנט, כאשר הופרדה ב-1996 מ-AT&T, וכיום היא חלק מאלקטל-לוסנט. המונופול הענק של בל, שהעסיק בשיאו כמיליון עובדים, כבר לא קיים. התחרות מחייבת את מעבדת המחקר להיות יותר חסכונית בתקציב, אבל גם יותר מכוונת לביזנס.

על הרקע הזה התמנה ב-2005 ד"ר ג'אונג קים, לנשיא בל-לאבס. קים היה שותף להקמת שני סטארט-אפים ודרך רכישת אחד מהם הצטרף ללוסנט ב-1998. היום הוא מנהל מרכז יזמות בן 84 שנה שבו שוכנים מיטב המוחות הטכנולוגיים, אך עד הגעתו של קים לא היה כפוף מעולם לצרכים עסקיים.

"הניסיון שצברתי בסטארט-אפ היה רלבנטי, וזו אחת הסיבות שהחברה רצתה שאנהל את המעבדות", אומר קים בראיון בלעדי ל"גלובס" בזמן ביקורו בישראל שנועד להכרת עולם הטכנולוגיה הישראלי, "אווירת היזמות הייתה קיימת במעבדות, אבל היה צריך מישהו שיפנה את זה לכיוון יותר עסקי".

מתמטיקאי בשירות מסחרי

קים התמנה לאחרונה גם לסמנכ"ל הטכנולוגיות של אלקטל-לוסנט, במסגרת רה-ארגון עליו הודיעה החברה בסוף השנה שעברה, מתוך כוונה להכניס יותר שיקולים עסקיים-אסטרטגיים למחקר.

בל-לאבס הוא אחד ממוקדי המחקר היחידים בעולם העסקי שעוסק במחקר בסיסי. הוא מעסיק מדענים שינסו להבין טוב יותר את העולם והמדע, מבלי לחשוב על הפונקציונליות העסקית.

אין מקומות רבים שיכולים להרשות לעצמם כזה לוקסוס, וכך, נוצר מצב בו, לדוגמה, הועסק בחברה כשכיר קלוד שאנון, מתמטיקאי שמוגדר כאחד המדענים הגדולים של המאה ה-20 לצד אלברט איינשטיין.

שאנון הודה בזמנו כי הוא מונע יותר מסקרנות ופחות מצרכים שימושיים, ולא תרם הרבה לבל-לאבס מהבחינה העסקית. האם מדען כמוהו - שזוכה להערכה כמי שהניח את היסודות התיאורטיים לעולם הדיגיטלי שאנו מכירים כיום - יכול להתפתח גם בגרסה החדשה של בל-לאבס? "בוודאי", טוען קים, "יש לנו תחומים שנועדו לעודד חשיבה, במסגרתה מדברים על מחקר יותר כללי בתחום המחשוב והמתמטיקה".

אחד המחקרים הידועים של שאנון התייחס לשאלה לגבי הגבול העליון של קצבי העברת המידע ברשתות התקשורת - מה שרלבנטי גם היום לאור התפתחות הרשת. "אנחנו מעודדים אנשים לשאול את אותן השאלות ששאל בזמנו שאנון", אומר קים, "ואז החדשנות מתרחשת. לא רק כאשר שואלים מהו הגבול, אלא כאשר מוצאים דרכים להתמודד איתו. למשל, MIMO, טכנולוגיית תקשורת אלחוטית מרובת אנטנות שנחשבת ליעילה למדי, הומצאה בבל-לאבס, והיא מיועדת לעקוף את הגבול העליון של שאנון".

המטרה: איזון תפעולי

השינויים שביצע קים לא כללו רק את הכנסת המוטיבציה העסקית באמצעות קשר קרוב יותר למחלקת הפיתוח העסקי וללקוחות, אלא גם צמצומים. כוח העבודה שעוסק במחקר הבסיסי צומצם לשליש ומונה כיום כ-1,000 איש, מתוך 50 אלף עובדים בחברה כולה. "זה אמנם קטן מההיקף שהיה במקור, אבל עדיין משמעותי", אומר קים.

ההצטרפות שלו ללוסנט הייתה חלק ממסע הרכישות שביצעו חברות התקשורת בתקופת ההייפ. החברה שהקים, Yurie Systems, נרכשה במיליארד דולר, ומחצית מהסכום הלכה ישירות לכיסו. הקריירה של קים המשיכה בניהול מספר פעילויות בלוסנט, כולל החטיבה האופטית, שם ניהל בין השאר גם את הפעילות שנרכשה במאי 2000 מכרומטיס הישראלית (ראו מסגרת). ב-2001 פרש לאקדמיה וב-2005 חזר לעמוד בראש בל-לאבס.

מטרת תוכנית הרה-ארגון הנוכחית שמבצעת אלקטל-לוסנט מיועדת להחזיר אותה לאיזון תפעולי ב-2009. מאז עסקת המיזוג בין אלקטל ולוסנט ב-2006, בהיקף 11.4 מיליארד דולר, דיווחה החברה הממוזגת בכל שנה על הפסד נקי, ושוויה נשחק מאז בכ-85% לכ-4.7 מיליארד דולר כיום.

הדבר עלה למנכ"לית, פטרישיה רוסו, בתפקידה ובספטמבר התמנה בן ורוואיין למנכ"ל. בחברה מעריכים כי הירידה בביקושים לציוד לחברות הטלקום תהיה השנה בהיקף של 8%-12% - זאת, אחרי שהכנסות החברה כבר ירדו בכ-5% ב-2008.

קים מציין כי אחד התפקידים המרכזיים שלו הוא לחשוב קדימה, על איך ייראה עולם התקשורת בעוד 5-10 שנים ויותר - מתוך כוונה שאלקטל-לוסנט תהיה מוכנה להוביל את השוק שייווצר.

במסגרת הזו, קיבלה החברה החלטה לגבי מיקוד בדור הבא של התקשורת האלחוטית - בבל-לאבס החליטו ללחוץ על דוושת הגז בכל הקשור ב-LTE (טכנולוגיית התקשורת האלחוטית רחבת הפס שמוערכת כמיינסטרים מ-2012), אולם את טכנולוגיית ה-WiMAX (טכנולוגיית התקשורת האלחוטית רחבת הפס שכבר מיושמת), לדוגמה, העדיפו להוציא לצד שלישי, כולל רכישות אפשריות. "ככה זה כשיש תקציב מוגבל", אומר קים, "צריך להמר ולהחליט לאן ללכת". התקציב הכולל של המו"פ באלקטל-לוסנט (כולל המעבדות) הסתכם בכ-2.36 מיליארד אירו ב-2008.

ומה הלאה? קים מתאר את ההתרכזות במחקר של רשתות שנדרשות להעביר כמויות מידע גדולות בהרבה מאלו שאנחנו מכירים כיום. "אנחנו רואים את העתיד בתור רשת של חיישנים - כלומר, כל מצלמות ומוצרי אלקטרוניקה אחרים יעבירו נתונים. ההיקף של התקשורת שתעבור יהיה גדול פי 500 ממה שאנחנו מכירים היום ובבל-לאבס חושבים איך תראה הארכיטקטורה המתאימה להתמודד עם זה".

מה דעתך לגבי יכולות הפיתוח של הסינים וההודים?

"באסיה ובעיקר בסין מדגישים עבודה בהיקף גדול, עם עשרות אלפי מהנדסים ועבודה קשה. הם מדברים במונחים של כמויות, ואני אומר שבסופו של דבר הטרנזיסטור הומצא בידי שלושה אנשים והלייזר והתא הסולארי בידי שני אנשים. כך שאיכות היא חשובה ביותר".

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה