גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זניט טוענת לשיא ביעילות של תאים סולאריים: "מסוגלת לנצילות של 70%"

זניט מפעילה פיילוט מסחרי ראשון בקבוצת יבנה, שאמור לספק בתוך שבועיים את תצרוכת החשמל והמים החמים של היישוב ולהזרים גם חשמל לרשת

[הרשמה לניוזלטר סביבה]

Be As Low-Tech As You Can, זוהי סיסמתם המפתיעה של מובילי הסטארט-אפ זניט סולאר.

רועי שגב, מייסד ומנכ"ל החברה, הגיע למסקנה שכדי לייצר את המוצר הסולארי הכי יעיל, צריך לעבוד באמצעים הכי פשוטים. לדבריו - זה עבד. זניט, שנוסדה בדצמבר 2005, מפעילה כבר כעת פיילוט מסחרי ראשון בקבוצת יבנה, שאמור לאחר השלמת פרוצדורות רגולטוריות וכמה התאמות טכניות לספק בתוך שבועיים את תצרוכת החשמל והמים החמים של היישוב ולהזרים גם חשמל לרשת.

זניט פועלת בטכנולוגיית CPV - Concentrated Photo Voltaic cells, כלומר ריכוז קרני שמש לתאים פוטו וולטאים. למתקן שמרכז את קרני השמש מקובל לקרוא דיש, על שום צורתו הדומה לצלחת. זניט היא לא החברה היחידה שפועלת בתחום הטכנולוגי הזה, אולם המטרה של שגב בבואו להקים את החברה הייתה למצוא פתרון לכך שעד כה אנרגיית שמש סבלה מנצילות נמוכה, עלויות גבוהות ותלות בסובסידיות כדי לשרוד כלכלית.

לדבריו, מבחינה אנרגטית מ"ר של שמש לאורך שנה שלמה יניב כמות אנרגיה השווה לזו שבחבית ורבע של דלק. כלומר, מדובר באנרגיה דלילה שהאתגר הוא להביא אותה לנצילויות גבוהות. לדבריו, הנצילות המדודה של תאים פוטו-וולטאיים בישראל (PV) נעה בין 10%-12%. מדובר בתאים מבוססי סיליקון ונגזרותיהם (אין כוונתו בכך ל-Thin Film, תאים שמאפשרים שימוש מועט בסיליקון, ושמגיעים לדבריו לנצילויות של 6%-8%). ולא מספיק לבדוק את הנצילות של התאים בתנאי מעבדה, כי בשטח, ההתחממות של התאים גורמת לירידה בנצילות שלהם.

אז זהו, שראשי זניט טוענים שהחברה יודעת להגיע לנצילות של 70%. לטענתם, ה-Z20, שהוא מתקן בגודל של 20 מ"ר, מפיק לקילו-ואט פיק חשמל בנצילות של 21%, ואנרגיה תרמית בנצילות של 49% ובסך-הכל משיג נצילות של 70%. זאת בתנאים ישראלים של 2,000 שעות שמש בשנה. ברמה שנתית מדובר בייצור של 9 מגה-ואט חשמל ו-22 מגה ואט אנרגיה תרמית ובסך-הכל ב-31 מגה-ואט.

ולא זו בלבד, אלא שגם בפרמטר הקריטי של העלויות החברה טוענת ליתרון משמעותי על פני הטכנולוגיות הקיימות כיום. לדברי שגב, כל 10 מ"ר של PV עולים 6,000 דולר לקילו ואט מותקן בשיא, שלאורך שנה שלמה יניב חבית ורבע של דלק. "ללא סובסידיות ממשלתיות, ייצור כזה אפילו לא מתקרב להיות כלכלי", אומר שגב. והוא עצמו אינו מוכן להיות תלוי בסובסידיות, כי הוא בעברו עובד לוז. לוז, נזכיר, הקימה שדות תרמו-סולאריים שמספקים חשמל עד היום בקליפורניה ופעלה היטב כל עוד הממשל האמריקני נתן לה רוח גבית, אולם משמחיר הנפט ירד בתחילת שנות ה-90, הממשל האמריקני הפנה לה כתף קרה והחברה קרסה. שגב רוצה להיות תלוי רק ביכולת התחרותיות של החברה. לכן, הוא שואף להביא לשוק מוצר כלכלי מהיום הראשון. "יצאנו מהכלכלה, לא מהפיזיקה", הוא מסביר.

לומדים מניסיון לוז

החברה שנולדה כרעיון בדצמבר 2005 ונוסדה כחברה כעבור חצי שנה על-ידי שגב ופרופ' דוד פיימן משדה בוקר, שנחשב לאחד המוחות הגדולים בעולם בתחום אנרגיית השמש, גייסה עד כה גיוס סיד (2 מיליון דולר) וגיוס ראשון (8 מיליון דולר). את משקיעיה של החברה מגדיר שגב כ"משקיעים מקצועיים", ול"גלובס" נודע כי אשף ההשקעות באנרגיה, ניל אורבך - מייסד קרן הפרייבט אקוויטי האדסון קלין אנרג'י ולשעבר מנהל תחום האנרגיה הנקייה בגולדמן זאקס - משמש לחברה כיועץ, ועל-פי הערכות הוא אף מושקע בה. כעת משיקה החברה פיילוט מסחרי עם יכולת ייצור של 300 קילו-ואט פיק. בין מייסדיה נציין גם את פרופ' עזרי טרזי (שגם הקים ומנהל את תוכנית תואר שני לעיצוב בבצלאל), שאף הוא יוצא לוז.

מה הסוד שאליו טוענים שגב וחבריו להובלת החברה? שני סודות. ראשית, המערכת של זניט מייצרת כאמור במקביל שני סוגי אנרגיה - חשמלית ותרמית. לדברי שגב אין מערכות מסחריות כאלה בעולם למעט מתקני קוגנרציה (מתקנים שמייצרים חשמל וחום מטורבינות מבוססות דלק או דיזל) שאינם משתייכים לקטגוריית האנרגיה הירוקה.

הסוד השני הוא זילותה של המערכת והעלויות הנמוכות של הפקת האנרגיה. שגב מעריך שמערכת של החברה תעלה בממוצע 29.5 אלף דולר. יעמדו לרשותה בישראל 2,000 שעות שמש בממוצע בשנה. כל מכונה כזאת תייצר חשמל בעלויות של 2 שקל לקוט"ש ואנרגיה תרמית ב-25 אגורות לקוט"ש. שגב מעריך את משך החזר ההשקעה במערכת ב-5 שנים. "ובהיוון ל-15 שנה, בעלויות המתוארות, אנחנו יודעים לייצר קוט"ש בעלות של 9 סנט, שזהו מחיר תחרותי גם מול אנרגיה חשמלית קונבנציונלית וגם מול אנרגיה תרמית", הוא אומר.

ל-70% המערכת עוד לא מגיעה, אבל היא בהחלט מציגה שיא עולמי בנצילות, וזאת כשהציגה במכון הטכנולוגי הגרמני Fraunhofer ISE ב-13 בינואר השנה נצילות של 41.1%.

כדי להסביר איך מושגות העלויות הנמוכות יש לחזור לקונספציית השימוש בלואו-טק. עיקר ההשקעה במתקן של זניט הוא במכונת הזרקת פלסטיק, הגדולה בסוגה במזרח-התיכון, שהחברה רכשה ואשר מייצרת מסגרת לדיש בצורה מדויקת שמאפשרת עקיבה מדויקת. נושא העקיבה אחר השמש הוא קריטי ליעילות העבודה של המתקן - מעקב בדיוק של חלקי מעלות מאפשר שבכל רגע נתון השמש תהיה במרכז הצלחת. כדי לייצר את המסגרות לכל הצלחות שבשדה הסולארי בקבוצת יבנה נדרש פחות מיום עבודה אחד של מפעל הזרקת הפלסטיק. כל המתקן עשוי מרכיבים פשוטים: פלסטיק כאמור כבסיס, מעליו זכוכיות מראה שמחוברות לפלסטיק בתופסי מתכת, והרכיב המתוחכם היחיד הוא הרסיבר שבמרכז הצלחת אשר הוא מבוסס תוכנה, אבל גם התוכנה הזאת היא פשוטה. גודלו של הרסיבר כגודל אריח קרמיקה.

גם לבנייני מגורים

שגב וטרזי מאמינים שהשדה שבקבוצת יבנה יחליף שימוש ב-40 טון דלק בשנה, וכי הוא ייצר 150 מגה-ואט שעה לרשת. כדי למקסם את השימוש במתקנים של זניט הגיוני למקם אותם בסמוך ללקוח - ליד או בתוך יישוב, בסמוך לבית מלון או בית חולים וכו'.

"על הרסיברים שלנו מודבקים תאים שעושים בהם שימוש בלוויינים. הם הרבה יותר יעילים מתאי סיליקון והם מבוססי גרמניום. הגדולה של הרסיבר היא שהוא מרכז את השמש לשטח קטן ומייצר יעילות הרבה יותר גבוהה,, מסביר ד"ר אילן רוזובסקי, סמנכ"ל התפעול של החברה.

אחד הדברים שמעניינים במוצר הוא שאם עד כה לא נמצאו פתרונות סולאריים לבנייני מגורים קיימים (להבדיל מבנייני מגורים חדשים, כלומר בתכנון והקמה), הרי שהמתקנים של זניט ניתנים להתקנה גם על בניינים של עד שלוש קומות, כשביכולתם לספק את מרבית תצרוכת החשמל של הדיירים ואת כל תצרוכת החימום והמיזוג שלהם. עם זאת, תידרש הסבת המזגנים לשימשו בטכנולוגיה של זניט.

ולא רק שמובילי זניט טוענים להישגים מדעיים מרשימים, אלא שהמערכת שלהם אף גרפה שבחים מבחינה אסתטית. מתקן לדוגמה יוצג בטריאנלה של המוזיאון הלאומי לעיצוב בניו-יורק (Cooper Hewitt National Design) באביב 2010. גם מחממת, גם זולה וגם יפה.

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות