גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לי חלום

בחורה צעירה מהכפר אעבלין שמקבלת טלפון מקבוצת כדורגל איטלקית. ילד בן 18 שלא משתלב בעירוני ראשל"צ אבל פתאום מגיע לחטאפה הספרדית. המיזם הישראלי selfscout.com מראה שלפעמים כל מה שצריך זה לצלם את עצמך בווידאו, ולחכות שמישהו מעבר לים יחשוב שיש לך סיכוי. גם אייל גולסה מאמין בעצמו

הנה סיפור שנשמע לגמרי דמיוני: נס זמיר, ילד מוכשר, לא מוצא את מקומו בנוער של עירוני ראשון לציון. בקבוצה מחליטים לנפות אותו. הוא מגיע לנוער של בית"ר נס טוברוק, וגם שם לא משאיר חותם. הוא מידרדר עד לקבוצת בית"ר טוברוק שמשחקת בליגה ג'. השלב הבא אמור להיות גלישה במורד הליגות הנמוכות. זמיר מנסה עוד כמה אופציות שנראות קלושות, הוא שולח קורות חיים לכל מועדון אפשרי בעולם ובמקביל מעלה קובץ וידיאו בן כמה דקות באתר בשם selfscout.com.

תוך כמה שבועות צופים בקטעי הווידיאו האלו נציגים של חטאפה הספרדית שמחפשים כישרונות מכל העולם. הם מתלהבים מהביצועים. שורה תחתונה של הסיפור: מזה כמעט שנה נמצא נס זמיר בחטאפה, אחרי שהעתיק לשם את מגוריו. לאחרונה קיבל זימון לנבחרת האולימפית של מוטי איווניר. ועכשיו גם מכבי תל אביב מוזכרת כמי שמעוניינת לשים יד על הילד בן ה-18.

הסיפור של זמיר הוא מאוד פשוט: הוא מנצל את הכוח שיש היום לאינטרנט, והעובדה שסקאוטרים של מועדוני כדורגל מבלים היום יותר שעות בחיפוש מציאות דרך האינטרנט מאשר שהייה במשחקי כדורגל. מועדונים כמו מנצ'סטר יונייטד, ברצלונה, צ'לסי, ארסנל וריאל מדריד הביאו ילדים בני 9-10 למבחנים אחרי שראו קטעי וידיאו שלהם ב-YouTube.

המיזם האינטרנטי של selfscout, שבבעלותו של ברוך גלבוע, שחקן עבר במכבי נתניה ומאמן ומנהל מקצועי, הוא כלי שמאפשר לשחקנים צעירים שחושבים שיש להם את זה, להציע את עצמם לכל מי שמעוניין. האתר הוא מעין בורסה שמכילה למעלה מ-4,000 שחקנים, רובם צעירים, שמעלים בעצמם קטעי וידיאו. מדובר בשחקנים מכל העולם, כשהאתר פועל בשבע שפות ומאשר גישה לכל מאמן וסקאוטר בדרך הנוחה לו.

"אני אומר שבסופו של דבר, הילד צריך לדאוג לעצמו, לשווק את עצמו בכל דרך אפשרית", מסביר גלבוע. "האתר בא בעצם לפתור את אחת הבעיות הראשוניות שאיתם מתמודדים ילדים והורים. מה עושה אבא של ילד בן 12 או 13 שמאמין שיש לילד שלו כישרון-על? הוא מתחיל להרים טלפונים לסוכני שחקנים בתקווה שמישהו מהם יגיע לראות את הילד. אם הסוכן השתכנע שהילד שווה בדיקה הוא יבקש מההורים בין 3,000 ל-7,000 דולר עבור הכנת קלטת שנועדה לשווק אותו, ויגיד להם שאת הסכום ששילמו הוא יוריד להם מהעמלה כשהוא ימכור את הילד". רק מהחשש להוציא את הסכום הזה רוב הילדים וההורים מרימים ידיים. יהיה טוב? מישהו ימצא אותו איכשהו.

מנועי החיפוש באתר מאפשרים לסקאוטרים או למאמנים חיפוש שחקנים ממוקד. לפי גילאים, תפקידים, מקומות בעולם. למשל, סקאוטר מגרמניה שקיבל הוראה מהקבוצה שהוא עובד איתה לחפש שוער, ימצא באתר 115 שוערים. הוא ימצא שם בין היתר את השוער של בית"ר טוברוק, אבל גם ימצא את דיליין אילייב, שוער ששיחק בעונה האחרונה בלבסקי סופיה ופרייבורג הגרמנית. שחקנים שמשחקים היום בליגת העל מציגים את עצמם באתר, בתקווה שזו תהיה דרך נוספת שלהם לצאת החוצה מישראל. למשל, ויקטור מרעי מהפועל ת"א שכבש העונה שער בטדי העלה לאתר קטעי וידיאו שלו, וגם אייל גולסה ממכבי חיפה שמקווה שקבוצה רצינית יותר בעולם תשים עליו עין ותזמן אותו למבחנים.

דוגמאות פחות נוצצות מנס זמיר מתרחשות ברמה המקומית לא מעט באמצעות האתר. כך למשל ראה באתר בני לם, שחקן מכבי נתניה לשעבר והמנהל המקצועי של מכבי נתניה, חלוץ בשם איתי קבהא, ודרך האתר ביקש לזמן את השחקן למבחנים. השחקן עבר את המבחנים וצורף לקבוצת הנוער. יוסי נחמיאס, מאמן נערים במכבי ת"א, הביא למבחנים בקבוצה את מחמוד שבאט מהכפר נחף, אותו ראה באתר. או דוגמה מסוף השבוע בחו"ל: סמפדוריה האיטלקית ראתה באתר את נורברט נאג'י, קשר בן 16 מפרנצוורוש ההונגרית, ודרך האתר יצרה קשר והביאה אותו למבחנים בשורותיה. השחקן נהנה מהעובדה שאין שום סוכן בדרך שאמור לגזור עליו קופונים.

דרוש: קשר ימני בן 17

איך האתר אמור להרוויח? אחת הדרכים היא באמצעות השחקנים עצמם שיכולים לרכוש חוות דעת מקצועית. כל חוות דעת כזאת עולה 40 אירו, כאשר שחקן יכול לרכוש שלוש חוות דעת במקסימום 120 אירו. ככל ששחקן רוכש יותר חוות דעת, כך הוא מקפיץ את השם שלו כמה שיותר גבוה מבחינת המקום בו יופיע באתר. את ההערכות המקצועיות נותנים מאמנים שעובדים עם האתר ופרושים בכל העולם, כולל מאמנים מוכרים וידועים - למשל, ערן קוליק מאמן בני סכנין או בני לם. שחקנים גם יכולים להעלות קובץ וידיאו ולבקש הערכה מקצועית ממאמן מחו"ל, מה שמקפיץ לו עוד קצת את גובה הפרופיל. שלומי ארבייטמן ממכבי חיפה, אגב, הוא השחקן עם הפרופיל הכי גבוה באתר, מאחר וקיבל הכי הרבה הערכות מקצועיות.

רק בחודש אפריל נכנסו לאתר שחקנים מ-49 מועדונים בארץ והציגו את עצמם לציבור, כולל שחקנים ממכבי נתניה, מכבי ת"א, מכבי חיפה. עד היום הושקע באתר סכום של 100 אלף דולר. בשנה הראשונה של הפעילות של האתר הוא הצליח לייצר הרבה מאוד מעברים של שחקנים, כמעט תמיד בתוך אותה מדינה.

האתר, אגב, גם עובד הפוך - הוא מאפשר למועדונים לפרסם "מודעות דרושים" לגבי שחקנים שהם צריכים. זה יכול להיות ברמה כללית כמו בית"ר ירושלים שמפרסמת מודעה על כך ש"המועדון מעוניין לקלוט שחקנים שנתון 1997-1998" או מודעות ספציפיות יותר כמו "קבוצת בקה אל גרביה מחפשת לקבוצת הבוגרים קשר מרכזי וחלוץ מרכזי".

"האתר נותן צ'אנס לשחקנים ממקומות קטנים", אומר גלבוע. "הרי בסופו של דבר איזה סוכן שחקנים יגיע לראות משחקים בצורן, קדימה, או מקומות כאלו קטנים. מישהו יודע שמחלקת הנוער של בית"ר רמת גן, בשנתונים 1997-1998 מפרקת את הליגה? יש סיכוי גדול מאוד שדווקא שם נמצאים השחקנים הבאים".

"כמו לשים מודעה לרכב"

גלבוע אומר כי "האתר הוא בסופו של דבר כלי נוסף של השחקן לשווק את עצמו, מה שמגדיל את האפשרות שלו להתגלות. זה בדיוק כמו שאתה מפרסם מודעה למכירת רכב, אתה תשים מודעה על חלון הרכב, תשים מודעות באינטרנט, בעיתון ובכל מקום אפשרי. בסוף תצליח למכור. והיתרון הגדול של כל המיזם הזה הוא למנוע מעבר כסף דרך צד שלישי. אם אני כמאמן ראיתי שחקן ומזמין אותו לקבוצה שלי, אין שום גורם בדרך שייקח כסף עבור זה. האתר בעצם מסייע להוריד את מחירי השחקנים על ידי חשיפת מיליוני שחקנים נוספים לשוק".

הסיפור האחרון אולי מצביע על כך שגם שחקנים ממקומות קטנים מאוד יכולים לחלום: אחד הדברים שהאתר מאפשר לשחקנים להעלות נקרא "וירטואוז". זהו קטע וידיאו קצר בן כמה שניות שבו יכולים השחקנים להציג כמה מהיכולות שלהם. כדרורים יוצאי דופן, הקפצות על הראש, רגל, כל דבר שעולה ברוחם. לפני כמה חודשים העלתה בחורה בשם אחלם עזיז זידאן מהכפר אעבלין קטע וידיאו קצר שלה ב"וירטואוז". "תוך כמה שבועות ראה את הקטע איש מקצוע של מועדון מקצועני באזור מילאנו, וביקש ממנהלי האתר שייצרו קשר עם השחקנית כדי שתבוא למבחנים. "תבין", אומר גלבוע, "איך בחורה מאעבלין יכולה להגיע לאיטליה? מי יבוא לאעבלין לראות אותה משחקת?".

הירשם לניוזלטר והתראות ספורט

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו