גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"למה יש לכם עשרות חברות לתאי גזע בישראל? הגדולות צריכות להתאחד"

ד"ר לי באביס, בכיר במחקר של ענקית התרופות רוש, אומר בראיון ל"גלובס" שגישת הרפואה השתנתה: לא מטפלים היום בסימפטומים אלא מנסים לתקוף את הנטייה הגנטית

ד"ר לי באביס, נשיא תחום המחקר של חטיבת פיתוח התרופות בחברת הענק Roche, אופטימי. "אנחנו בפתחה של תקופה מדהימה מבחינת תחום פיתוח התרופות. אנחנו על סף כמה מהפכות מדעיות בעולם הרפואי שיכולות לקדם אותנו משמעותית", הוא אומר בראיון ל"גלובס".

באביס מתכנן להביא את הבשורה האופטימית הזו גם לכנס ILSI-Biomed שיתקיים ב-15-17 ביוני בתל-אביב, בשיתוף "גלובס".

"עד היום הגישה של הרפואה הייתה בעיקר לטפל בסימפטומים של המחלות ולא בגורמים להם. היום, בעקבות ההתקדמות במדע ובעיקר בשל ההבנה המשתפרת של הגנטיקה, אנחנו יכולים לראשונה לתקוף את הנטייה הגנטית של אדם לחלות במחלה וכן את ההתפרצות - אותו גורם שהופך את הפוטנציאל הגנטי למחלה בפועל. כך אנחנו יכולים לטפל לא רק בסימפטומים, אלא במחלות עצמן".

גישה זו מתאפשרת באמצעות מגוון טכנולוגיות שמאפשרות הבנה מדויקת מבעבר של גוף האדם, ברמת מנגנוני הבסיס המפעילים אותו. בעבר, החוקרים היו מסתפקים בתיאור התחושה והסימפטומים והיו מבצעים מספר מצומצם יחסית של בדיקות דם לאבחון מחלות. היום יש שיטות אבחון מדויקות בהרבה, כולל בדיקות ברמת המוקולרית או הדמיה. כך, ניתן לעצור את המחלה עוד לפני שישנם סימפטומים.

"על המנגנונים לטיפול במחלה בשלב הזה", אומר באביס, "נמנים תאי גזע, שהימצאותם בתוך רקמה יכולה לאתחל בה תהליכים ביולוגיים שונים, או טכנולוגיות להנדסה גנטית של נוגדנים, שמאפשרות לייצר 'חייל' חכם, שתוקף רק מטרה אחת ספציפית בגוף. מנגנון נוסף הוא טכנולוגיות כמו RNAi, שיודעות להדליק ולכבות גנים שונים".

מהפכה מן היסוד

באביס, אמריקני במקור, יושב במטה החברה בבאזל שבשווייץ. בתפקידו הקודם ניהל את מרכז המחקר של החברה בניו ג'רזי שבארה"ב. בעבר שימש בתפקידי מחקר וניהול גם ב-GSK. יש לו דוקטורט בתחום המיקרוביולוגיה מאוניברסיטת קולומביה.

ההתלהבות שלו מהצד המדעי של פעילות רוש מבטאת מהפכה שעברה החברה בשלוש השנים האחרונות, לאחר עשור של בחינה עצמית. עד למהפך, רוש הלכה ואיבדה מתדמיתה כמובילה במדע וחדשנות, יחד עם מרבית חברות הפארמה הגדולות בעולם.

כתוצאה מכך, מדענים מבריקים העדיפו שלא להצטרף לשורות חברות הביג-פארמה, ורוש ביניהן. "במהלך העשור שקדם למהפכה, דברים שהיו פשוטים וברורים עבורנו תמיד, הפכו פתאום מסובכים. בעבר, תהליך קידום מוצרים מן המעבדה דרך ניסויים קליניים ועד רישום עבר באופן חלק יחסית וידוע מראש. לפתע העולם הפך מורכב יותר".

השינויים שביצעה רוש כללו חלוקה של חטיבת התרופות לחמש תת-חטיבות, שכל אחת מהן מתמקדת בתחום בריאותי אחר: אונקולוגיה, וירולוגיה, מחלות דלקתיות, מחלות מטבוליות ומחלות של מערכת העצבים המרכזית (נוירולוגיה).

כל חטיבה חולקה לארבע פונקציות: גילוי תרופות, מחקר קליני, פיתוח קליני ושיווק אסטרטגי, ובראש כל אחת מן המחלקות הוצב מנהל בעל סמכות רחבה - מתחילת התהליך ועד הגעת התרופה לשוק. "כך, מנענו חלק גדול מן ביורוקרטיה וגם התחלנו לקדם 20 מנהיגים חדשים בחברה", אומר באביס, שמנהל את כל מנהלי תחום הגילוי.

הכבדה לעומת החדשנית

בימים אלה עומדת רוש בפני אתגר משמעותי: רכישת ג'ננטק. לרוש היו 60% ממניות החברה והיא מתכננת להעלות את אחזקותיה ל-100%. רוש רכשה את שארית האחזקות בג'ננטק במארס השנה ב-48 מיליארד דולר. תגובת השוק לרכישה הייתה עלייה של 34% במניית החברה. כיום היא נסחרת לפי שווי של 224 מיליארד דולר.

בשוק חששו לג'ננטק, שנחשבת לאחת הנציגות של דור חברות התרופות החדש שצמח בתחום התרופות הביולוגיות. ג'ננטק גם מתגאה תמיד בהתנהלות ארגונית המעודדת חדשנות ורוש עדיין נושאת את התדמית הכבדה והמעונבת.

פתוחים לשת"פ

האם רוש תחנוק את ג'ננטק, או גרוע מכך - תאבד את כל המדענים המובילים שיעזבו בעקבות העסקה? "החששות האלה רחוקים מהאופן בו אנחנו מתכננים לפעול", אומר באביס. "רוש הבטיחה כי תשמור את ג'ננטק עצמאית לגמרי בתחום המדעי. דווקא המהלך הזה עשוי לעצור את ג'ננטק מלהפוך בעצמה לחברת ביג פארמה עם צמיחתה. "אנחנו יוצרים סינרגיות אך מאפשרים למחלקת המו"פ שלהם להמשיך לפעול כחברה קטנה וזריזה".

השינוי שעברה רוש משפיע גם על האופן שבו היא עובדת עם חברות קטנות מג'ננטק. "בעבר היינו רוכשים את המולקולה או הטכנולוגיה של החברה. היום אנחנו פתוחים לביצוע שיתופי פעולה מסוגים שונים, עם דגש על צרכי החברה השותפה. אנחנו מחפשים חברות בתחום תאי הגזע, חברות שמבצעות פעילות ב-RNAi, חברות שמפתחות שיטות מתן חדשות לתרופות, וכן חברות בתחום של פיתוח תרופות בעזרת סימולציית מחשב".

מה דעתך על החברות הישראליות בתחומים הללו?

"ישראל היא מקור מדהים לחדשנות רפואית, הן בזכות המדע המתקדם והן בזכות התמיכה הממשלתית בחברות הצעירות. אנחנו בוחנים שיתופי פעולה שונים עם חברות ישראליות. האתגר האמיתי של התעשייה שלכם הוא ריבוי חברות, שלכל אחת מהן יש קניין רוחני מועט. מדוע יש עשרות חברות תאי גזע במדינה כל-כך קטנה? אם ארבע המובילות היו מתאחדות, הן היו יכולות ליצור חברה בולטת בתחום. אלא שמיזוגים כאלה תלויים לא רק בצרכים עסקיים, אלא גם ברצונות ובצרכים של אנשים".

מה דעתך על שני המיזוגים הגדולים בין חברות פארמה - פייזר שתרכוש את Wyeth ומרק האמריקנית שתרכוש את Shire?

"מיזוגים כאלה הם לא תמיד שוויוניים ונובעים לעיתים ממצוקה אצל אחד הגורמים. הם יכולים להועיל בטווח הקצר לחיסכון בעלויות אבל לא יובילו לפתרון מצוקת החדשנות בה נמצאות החברות".

בעבר היה נראה כאילו חברות הפארמה מוותרות בהדרגה על המו"פ לטובת התמקצעות ברגולציה, שיווק והפצה. זה מודל ישים?

"נראה כאילו חברות פארמה יכולות לרכוש את כל החדשנות שלהן מבחוץ, אך אני מאמין שחברה בלי מדע חזק - תתקשה לשגשג. אנחנו מתבססים על המדענים שלנו לטובת בחינת מוצרים ורק להם את היכולת לתת תשובה מעמיקה ואמיתית, בעיקר כשמדובר במדע מאוד חדשני.

"המדע הכרחי כדי לבצע שינויים במוצר אחרי הרכישה, כדי להסביר את המנגנון של המוצר ברמה שתשקיט את החששות שלנו ושל הרשויות הרגולטוריות וגם אחרי ההשקה של המוצר יש מחקרים והתאמות שצריך לבצע בו כדי לעמוד בקצב של המדע המתקדם. כך שלמדענים יש תפקיד מכריע לאורך כל מחזור חיי המוצר".

בנוסף לחטיבה הפרמצבטית יש לכם גם חטיבה דיאגנוסטית הפועלת בנפרד. איך זה מכין אתכם לעולם של רפואה מותאמת אישית?

"השילוב נותן לנו הבנה של ההבדל בתגובת בני אדם שונים לתרופות שונות וגם מאפשר לנו להשתמש בסמנים אבחוניים כבר במהלך פיתוח התרופות, אפילו בשלב הפרה-קליני. אנחנו מרגישים יותר ערוכים מחברות אחרות לעולם שבו משיקים תרופה יד ביד עם הבדיקה שמגדירה למי התרופה הזו מתאימה. אני לא משוכנע שכל החברות בשוק מבינות את המאמץ הדרוש כדי להביא מוצר משולב כזה לשוק".

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי