גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסבר לזינוק פטרוכימיים ב-50%

מדוע ואיך שינתה חברת פטרוכימיים את אופן ההצגה שלה לגבי החזקתה בבז"ן

החשבונאות אמורה לשרת את שוק ההון. היא מספקת את הכללים להצגת הסעיפים בדו"חות הכספיים, אבל לא מתיימרת להשפיע על קבלת ההחלטות של השחקנים בשוק ההון.

החשבונאות, למשל, אמורה לספק מענה לדרך ההצגה בחברה מוחזקת, האם ההשקעה הזו תוצג לפי שווי השוק תחת סעיף הנקרא נכסים זמינים למכירה, האם האחזקה הזו תאוחד בדו"חות הכספיים של החברה למעלה, או האם היא תוצג תחת שיטת השווי המאזני, שמבטאת מצב שבו לחברה המחזיקה יש השפעה מהותית על החברה המוחזקת.

כל אחת מהשיטות הללו מביאה כמובן לדו"חות שונים לחלוטין: כאשר ההצגה היא לפי שיטת הנכסים הזמינים למכירה, הירידות בערך ההשקעה (החברה המוחזקת) ייזקפו לקרן הון, אם לא מדובר בירידת ערך קבועה. כלומר הן ישפיעו על ההון העצמי, אך לא יפגעו בדו"ח רווח והפסד.

הגולם קם על יוצרו

שלוש הגישות המוצגות כאן שונות אחת מרעותה, ואם נפעיל את שלוש הגישות על מקרה אחד (תיאורטית בלבד, משום שמעשית התקינה מורה לנו איזו גישה יש לאמץ), נקבל כאמור שלושה דו"חות שונים לחלוטין. אבל האם זה משנה בכלל? האם זה חשוב אם מאחדים דו"חות, או עושים אקוויטי, או רושמים את ההשקעה לפי שווי הוגן?

אחרי הכול, כשהמשקיעים רוצים להעריך את החברה המחזיקה, הם בודקים את ערך נכסיה ומפחיתים את ערך התחייבויותיה. ערך נכסיה כולל את שווייה של החברה המוחזקת - לא את שווייה המאזני, ולא את שווייה כפי שהוא מתבטא בדו"חות מאוחדים, אלא את שווייה בשוק. ולכן, לכאורה אין משמעות לשיטת ההצגה, ואני חוזר להתחלה - החשבונאות אמורה להוות רק דרך, אמצעי להציג את המספרים בצורה ברורה ומקובלת. אבל בפועל זה לא ממש המצב.

בפועל הגולם קם על יוצרו. החשבונאות הופכת למטרה, ומנהלים נצמדים לרואה החשבון שלהם לפני כל עסקה, כדי לדעת איך ייראו הדו"חות בעקבותיה. מנהלים דוחים ומבטלים עסקאות מכיוון שבדו"חות זה לא ייראה טוב. מנהלים תופרים עסקאות רק בגלל שבדו"חות זה נראה טוב. המהלכים לא תמיד נעשים בגלל שזה טוב לביזנס, במקרים רבים מבצעיים פעולות כי זה טוב לדו"חות.

דוגמאות לא חסרות: קונים אג"ח במחיר נמוך כי זה מביא יותר רווח מימוני ומגדיל את ההון. רוכשים נתח מחברות בנות שנסחרות מתחת להונן כי זה יוצר מוניטין שלילי שמגדיל את הרווח וההון העצמי. מעבירים אחזקה מרישום לפי שווי הוגן לשיטת האקוויטי כדי להימנע מרישום הפסדים לירידת ערך במסגרת קרנות הון, ועוד.

סמנטיקה לכאורה

והנה מהלך, לאו דווקא מכוון, מצד חברה שהעבירה את האחזקה המשמעותית שלה מרישום כנכס זמין למכירה לרישום לפי שווי מאזני. המהלך הזה העביר את החברה - פטרוכימיים - מהון עצמי שלילי של 58.8 מיליון שקל להון עצמי חיובי של 404 מיליון שקל, תוספת של למעלה מ-460 מיליון שקל להון העצמי.

הגידול בהון העצמי נובע מהיתר שקיבלה פטרוכימיים מהרשויות להחזיק באמצעי שליטה בבתי זיקוק לנפט (בז"ן). עד שהיא קיבלה את ההיתר הזה, האחזקה הגדולה הוצגה בפטרוכימיים כנכס זמין למכירה, ומאחר שערכה של בז"ן ירד (עד תחילת השנה), פטרוכימיים, שהשקיעה בבז"ן מעל 1 מיליארד שקל, רשמה ירידה בהון העצמי של מעל חצי מיליארד שקל.

פטרוכימיים הסבירה בדו"חות השוטפים, וצירפה חוות דעת של משרד יצחק סוארי שתומכת בכך, שירידת הערך במניות בז"ן היא זמנית, ועל רקע זה היא עצמה לא רשמה הפסדים שוטפים בדו"ח רווח והפסד, אלא עדכנה בהתאמה את קרן ההון, סוג של עוקף דו"ח רווח והפסד בחסות החשבונאות. לכאורה, סמנטיקה בלבד, אבל זו דוגמה נוספת הממחישה עד כמה החשבונאות וההצגה בדו"חות הכספיים משחקות תפקיד חשוב. חברות יעשו וישקיעו הרבה כדי שירידת ערך לא תופיע בדו"חות רווח והפסד, אלא תעבור ישר להון העצמי.

על כל פנים, ב-7 במאי קיבלה פטרוכימיים היתר להחזיק באמצעי שליטה בבז"ן בהמשך לאישור של הממונה על ההגבלים העסקיים, ובזה נתקבלו כל האישורים הנדרשים. פטרוכימיים מחזיקה ב-15.8% מבז"ן, אך היא חתמה על הסכם שליטה עם החברה לישראל, בעלת המניות הדומיננטית, כך שיש לה השפעה מהותית בבז"ן, ועל רקע זה היא אמורה להציג את האחזקה לפי שווי מאזני.

במילים אחרות, החברה צריכה לעבור על הדו"חות הקודמים, לבטל את ירידת הערך של ההשקעה בבז"ן, ולהכיר ברווחי אקוויטי שוטפים ממנה. וזה בדיוק מה שהחברה עשתה במסגרת דו"חות פרופורמה שצורפו להודעה - היא ביטלה את ירידת הערך במסגרת קרן הון בסך של 559 מיליון שקל, ביטלה את רישום הנכס הפיננסי הזמין למכירה (בז"ן) בערך של 430 מיליון שקל, והציגה את ההשקעה (הכוללת את התנועה בהשקעה על פני השנתיים האחרונות) במסגרת סעיף השקעה בחברה כלולה בסך של 1.1 מיליארד שקל. אלו הסעיפים העיקריים שהושפעו מהשינוי בגישת הרישום, אך גם בנכסים הלא מוחשיים ובעודפים חלו שינויים, כאשר בסך הכול המעבר תרם כאמור מעל 460 מיליון שקל להון העצמי.

האם זו תרומה אמיתית? האם לשיטת הרישום ולהצגה יש משמעות בכלל? אחרי הכול בז"ן היא חברה נסחרת ויש לה מחיר חדש כל יום, ובהתאמה ניתן לחשב מדי יום את חלקה של פטרוכימיים בבז"ן. לכאורה, בשוק משוכלל, לשינוי הרישום החשבונאי לא אמורה להיות השפעה על מחירה של פטרוכימיים. להיתר עצמו אמורה להיות השפעה, אך מוגבלת יחסית. מדובר אמנם בחדשות טובות לחברה, אלא שהאישור היה צפוי.

אז מה מסביר את הזינוק במניית החברה? ביום הדיווח זינקה המניה ב-27%, ולמחרת היא הוסיפה 17% - 50% ביומיים. ובכן, נראה שההצגה החשבונאית מנצחת בכל זאת את המהות. הכול נשאר אותו דבר, האחזקה אותה אחזקה, אבל ההצגה השונה והתוספת להון עשו את שלהן. *

עוד כתבות

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: אור צלקבוניק הודיע על סיום תפקידו כמנכ"ל חדשות 13

עפ"י הודעת רשת 13, הפרישה באה ברקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"