גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היועצים חושבים שיש להם את כל התשובות, והמאמנים רק שואלים שאלות"

מישל נריי, מרצה בעל שם בתחום הקואוצ'ינג, מאמין כי רק גורם חיצוני יסייע למנהלים לראות את נקודות החוזק שלהם: אלה שהם מודעים להן, ולכן גם עיוורים אליהן

למאמן העסקי הקנדי מישל נריי (Michel Neray) יש תובנה מרכזית אחת: "תהיו שונים". יתר-על-כן, "אם אתם כבר שונים וחורגים מהמשבצת השטנצית, חבקו חזק את האאוטסיידריות הזו בשתי ידיים, וטפחו אותה, כיוון שממש ממנה תפתח הטובה. את ההמלצה הזו הוא מגיש היום בפעילויות הייעוץ שלו גם לארגונים, גם למנהלים וגם לבני אדם כפרטים.

"לאורך שנים", שוטח נריי את משנתו, "חינכו אותנו להיזהר מלהיות חריגים, הטיפו לנו להתאים את עצמנו לנורמלי, למה שמקובל בבית-הספר, במוסדות הדתיים וגם בצבא. כשהיינו ילדים הזהירו אותנו שלא לחרוג מן הקווים בדפי הצביעה שלנו, ותוגמלנו על התנהגות כזו שמתיישרת לפי הקווים והשורות הסדורות. כך בעצם התפתחה החברה האנושית עם שתי פוביות: האחת מן האאוטסיידרים עצמם, והשנייה מלהיות אאוטסיידר בעצמך.

הכלכלה החדשה, שטורפת את הקלפים והופכת את הנורמות על פיהן, מיתנה את הפחדים הללו והעניקה הרבה יותר לגיטימציה להעז להיות יוצאי דופן.

זה קרה, בין השאר, כיוון שהדרכים הישנות והמסורתיות של מיתוג, שיווק ומכירות טפחו על פנינו, אכזבו אותנו וחידדו את הצורך בבידול. בין אם מדובר במוצרים או בשירותים בהקשר של התחרות העסקית, בין אם מדובר בבידול שלנו כעובדים בארגון, ובין אם ההקשר הוא התמודדות על משרות פתוחות בתהליכים של חיפוש עבודה.

*"בידול" הוא מושג שיווקי שמסתובב במרחב העסקי כבר מספר עשורים. איפה ה"ביג ניוז" במה שאתה אומר?

"נכון, המושג 'בידול' אינו חדש. אבל, בכלכלה הישנה המסורתית, טרם מהפכת האינטרנט, ארגונים היו נוהגים קודם כל לבנות את המוצר ורק אחר כך חושבים איך לבדל אותו ואיך לחדד את השונות שלו מן המתחרים. הם גם סברו שבידול מצטמצם לסוגית התקשור של המוצר או של הארגון מול הסביבה החיצונית, למשל, מול לקוחות.

"לעומת זאת, אני מדבר על ערך הבידול כבר בבסיס הראשוני של הקמת מיזם, בניית ארגון או בפיתוח מוצר. הרכיב המרכזי בהא הידיעה, זה שממנו הכול נגזר אחר-כך. בידול, לפי הדוקטרינה שלי, אינו דבר משני שעושים 'אחר-כך', אלא הליבה המרכזית שמתניעה את כל האסטרטגיה. אני תמיד אומר ללקוחות שלי לשאול את עצמם שאלת חקר אחת, עוד לפני שהביזנס מתרומם: 'מהו הדבר האחד, השונה והמבודל ב-DNA הפנימי שלך, שממנו ייגזר יתרונך היחסי?'. הבידול שאני מדבר עליו גזור מתפישת עולם שונה לחלוטין".

"תהליכים פשוטים ושאלות פשטניות"

נריי מצביע על שגיאה בולטת נוספת של מנהלים בכירים בימים הללו של סחרחורת השווקים: האמונה שלהם שהבעיות שהם חווים עכשיו בניהול הפירמה הן נגזרת של הכלכלה, תוצאה ישירה של המשבר הכלכלי. "זוהי השקפת עולם מוטעית מן היסוד", אומר נריי.

*לפחות באופן חלקי המנהלים הללו צודקים. לא?

"ממש לא, ואסביר את דברי: בכלכלה של צמיחה מהירה קל להשיג לקוחות. אבל יחד איתם נכנסות לשוק חברות חדשות שגם הן מזהות את ההזדמנות ומתחילות לכרסם בנתח השוק. ללא ספק, בתנאים כאלה התחרות גוברת. לעומת זאת, בכלכלה רעה החדשות הרעות הן שהלקוחות 'נופלים', החדשות הטובות הן שיחד איתם נופלים גם חלק מן המתחרים. במילים אחרות, היחס בין ספקים ולקוחות נשאר פחות או יותר זהה, ובכל זאת את רואה שהמנהלים נכנסים לפאניקה ומאשימים את הכלכלה.

"אני מציע להם חלופה פשוטה: לשבת ולחשוב על היתרונות האותנטיים הפנימיים שמבדלים אותם משאר השחקנים בשוק, להתמקד בדיוק בהם, במה שהם יודעים לעשות הכי טוב. במה שזורם מהם בצורה הכי טבעית. זה הרבה יותר קשה מאשר להטיל את האחריות על גורם חיצוני כמו כלכלה עולמית רעועה".

*מנהלים ששומעים אותך יגידו שהדברים שאמרת זה הרגע נשמעים נאיביים ותיאורטיים מדי. הם יאמרו שקל מאוד לייעץ ולהטיף מוסר מהצד בלי להפשיל שרוולים והתלכלך.

"אני דווקא מגיע מהשטח. את מרב שנותיי העברתי בעולם הפרסום. עבדתי בחברות בינלאומיות ועשיתי שם כמעט הכול: קריאייטיב, בניית אסטרטגיה, ניהול לקוחות ועוד. את מה שאני 'מטיף' היום למדתי על בשרי. גיליתי, שככל שפעלתי בתחום יותר צר ויותר ממוקד הפכתי מאושר יותר ומצליח יותר. למדתי גם, שככל שאני מתמקד יותר בסגולות הייחודיות האותנטיות שלי, ממש אותן תכונות שבעיני אחרים הפכו אותי לאאוטסיידר, כך הצלחתי יותר להגדיר מחדש את השוק ולשווק יותר. באותו אופן ממש, גם בארגונים ובפירמות הגדולות המתכון לצליחת המשבר הוא להימנע מלהתפזר ולהתמקד בנקודות החוזק האותנטיות שלהן".

*נשמע טריוויאלי.

"לגמרי. הייתי אפילו מוסיף, ששיטות העבודה שלי מבוססות על תהליכים פשוטים מאוד ועל שאלות פשטניות שאני מציג למנהלים. אחד התרגילים שלי, למשל, נקרא What makes you crazy, makes you great במובן של: מה שמטריף אותך (אותם דברים שאתה לא מבין כשאתה מסתכל על המתחרים), הוא גם זה שהופך אותך לגדול בשוק".

*למה הכוונה?

"אתן לך דוגמה. בהיבט העסקי קורה לפעמים שמתחרה פוצח במלחמת מחירים ואתה סבור שהוא נוקט במעשה טיפשי והורס את השוק. אתה תופס את הראש בידיים ושואל את עצמך: 'למה הוא נוקט במעשה אווילי כל-כך', כשבאופן אינטואיטיבי אתה רואה פתרונות חלופיים. הבעיה היא שאותן חלופות, שעבורך הן טבעיות, הופכות להיות שקופות לך עד כדי כך שאתה עיוור אליהן. אני אומר לנועצים בי שהמקום הזה של הכעס, של התדהמה מן הכסילות של האחר או המתחרה - הוא מקום מצוין להתחיל לחקור את נקודות החוזק שלך".

"גם כשמנהל מתייעץ עם קולגה הוא בבעיה"

עולם הניהול עסוק היום מאוד בסוגיית הביטחון העצמי. בעידן של כלכלה צוללת קל מאוד למנהלים לאבד את תחושת הביטחון, להתמלא בספקות עצמיים, להאשים את עצמם, לשאול את עצמם - איפה שגינו בשנת 2007? וכיוצא בזה.

*מה אתה אומר למנהלים בהקשר של ביטחון עצמי?

"בהקשר של ביטחון עצמי אין קיצורי דרך. אני מכיר את התובנה של Fake it till you make it, כלומר לפברק ביטחון עצמי חיצוני. אבל אני לא מאמין בזה. אם הביטחון הוא לא אמיתי, אם הוא משחק החיצוני הוא לא בר-קיימא, הוא יתפוגג אחרי זמן מה.

"הפתרון בהקשר של הכרסום בביטחון, עובר גם הוא דרך ההתחברות לנקודות החוזק. אני אומר למנהלים לשבת ולחקור את היתרונות היחסיים שמבדלים אותם מן השאר. גם כפרטים וגם בהקשר הארגוני, כיוון שהמודעות מחודדת לנושאים הללו תסייע להם מאוד".

*מה אתה אומר לעובדים בהקשר זה?

"שני דברים. ראשית, לגלות את נקודות החוזק האותנטיות שלהם, אלו שמבדלות אותם משאר העובדים בארגון.

"שנית, לעבוד בחברה שמכירה בנקודות החוזק שלה, כיוון שארגון כזה ידע גם להעריך את נקודות החוזק של חבריו ולרתום אותן. אגב, אם הארגון שבו אתה עובד לא מכיר ביתרונות היחסיים שלך כטאלנט, אני לא בטוח שכדאי לך להישאר שם".

*בתקופה שמאופיינת בהלך רוח הישרדותי, יש בכלל למנהלים סבלנות ליועצים?

"את צודקת שיש המון תסכול בהקשר של עבודה עם יועצים, מאמנים וגורמים חיצוניים.

"יועצים, הרבה פעמים חושבים שיש להם את כל התשובות - ואין להם. מאמנים (קואוצ'רים) רק שואלים שאלות, לא נותנים תשובות, לפעמים יש להם תובנות ולפעמים לא - זה מתסכל.

"גם כשמנהל הולך להתייעץ עם מנהל קולגה אחר, הוא בבעיה. הרבה פעמים המנהל-יועץ חושב שהדרך האולטימטיבית לפעולה היא הדרך שבה הוא פועל או הדרך שנהג לפעול בה בעבר, וזה ממש לא מוכיח את עצמו כיוון שהסיטואציה תמיד משתנה. אני מסכים שסוגיית הייעוץ-אימון בעייתית".

*אולי הייעוץ הטוב ביותר למנהלים יהיה לומר להם ללכת עם השכל הישר שלהם ולזוז קדימה?

"לגמרי מסכים. בכל זאת, לא הייתי מוותר על גורם חיצוני שיסייע להם לראות את נקודות החוזק שלהם.

"את מכירה את המצב שבו מישהו נותן לך מחמאה ואת מבטלת אותה במחי יד ואומרת: 'אה, זה כלום'? זה לא קורה בהכרח מצניעות, אלא כיוון שאנו באמת לא מודעים לעוצמת נקודות החוזק שלנו ולא מודעים לגמרי למאפיינים שלהן. אנו עיוורים אליהן והן שקופות לנו.

"אתן לך אנקדוטה נוספת. כשאני נואם בפני גורמים בחברות שונות הרבה פעמים אני זורק לחלל האולם את השאלה: 'כמה אנשים בקהל מאמינים שהחוזק של הארגון שלהם מונח בשירות לקוחות?'. בדרך-כלל מרבית, אם לא כל, האצבעות מורמות. מה זה אומר? שאם כולם חושבים שנקודת החוזק שלהם זהה - סימן שהם מצביעים על משהו גנרי, משהו שכתוב בספרים, משהו שתכנתו אותם להאמין בו - תוך עיוורון ליתרונות האותנטיים המקוריים של הארגון. העיוורון הזה הוא פספוס עצום לביזנס". *

מישל נריי ירצה בכנס מועדון "שילובים" של בוגרי הפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל-אביב

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים