גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצרו את האופטימיות

מחקר פסימי: הירידה בתפוקה, בהיקפי הסחר ובשוקי המניות מבשרת רעות

ניצני ההבראה מבצבצים, אומרים לנו, אך לפני שנסיק שהמיתון יסתיים בקרוב, עלינו לשאול עצמנו מה מלמדת אותנו ההיסטוריה. היא אחד המדריכים שלנו למשבר, ולמרבה המזל, יש לנו נתונים; לרוע המזל, סיפורם אינו משמח.

שני היסטוריונים לכלכלה, הפרופסורים בארי אייכנגרין האמריקני וקווין או'רורק האירי, קובעים את תחילת המיתון העולמי באפריל 2008, ואת תחילת השפל הגדול ביוני 2929. מהן מסקנותיהם לגבי השנה-פלוס שבה אנחנו במיתון עולמי? החדשות הרעות הן שתוואי המיתון זהה לחלוטין לתוואי ההתחלה של השפל העולמי; החדשות הטובות הן שניתן עדיין להימנע מהחלק הגרוע ביותר.

1.

קודם כל, התפוקה התעשייתית העולמית עוקבת בדייקנות מצמררת אחרי הירידה בתפוקה בתחילת השפל הגדול. באירופה, הירידה בתעשייה של צרפת ואיטליה אפילו גרועה יותר בהשוואה לירידה שנרשמה עד סוף שנת 1930, ואילו בבריטניה ובגרמניה הירידות זהות עכשיו ואז; גם הירידות בארה"ב ובקנדה קרובות לירידות שהיו ב-1930; ואילו קריסת התעשייה היפנית כעת גרועה בהרבה ביחס לשנות ה-30, למרות התאוששות שנרשמה באחרונה.

2.

שנית, קריסת היקפי הסחר בעולם גרועה מזו שנרשמה בשנה הראשונה לשפל הגדול. הירידה בשנה הראשונה למיתון הנוכחי שווה לירידה שנרשמה בשנתיים הראשונות של השפל הכלכלי, ולא בגלל מגננה כלכלית - אלא קריסת הביקוש.

3.

שלישית, למרות העלייה האחרונה, הירידה בשוקי המניות העולמיים גדולה בהרבה מאשר בתקופה המקבילה של השפל הכלכלי הגדול. אייכנגרין ואו'רורק מסכמים בפשטות: "ברמה הגלובלית אנחנו עוקבים אחרי השפל הגדול או אפילו רושמים ביצועים גרועים יותר. זה בהחלט אירוע בגודל של שפל כלכלי".

מה שהעניק לשפל הגדול את שמו היה ירידה ברוטלית של שלוש שנים. הפעם, העולם מיישם את לקחי ג'ון מיינארד קיינס ומילטון פרידמן, שני הכלכלנים הכי משפיעים במאה ה-20. לפי תגובת הממשלות, האסון משנות ה-30 לא יחזור.

החוקרים עוסקים בניגוד הזה. בשנות השפל הגדול, ריבית הניכיון המשוקללת של שבע הכלכלות המובילות מעולם לא ירדה מ-3%. כיום היא קרובה לאפס. אפילו הבנק האירופי המרכזי, הכי ניצי מבין עמיתיו הגדולים, הנמיך את ריבית היעד שלו ל-1%. בשפל הגדול, היצע הכסף קרס. הפעם הוא ממשיך לעלות.

השילוב של גידול מוניטרי חזק ומיתון חריף מציג סימני שאלה מעל ההסבר המוניטריסטי של השפל הגדול. ולבסוף, המדיניות הפיסקלית היא אגרסיבית בהרבה בימינו. בתחילת שנות ה-30 הגירעון המשוקלל הממוצע של 24 המדינות הגדולות נשאר נמוך מ-4% מהתמ"ג. כיום, הוא יהיה גבוה בהרבה. בארה"ב, הגירעון הממשלתי הכללי צפוי להיות כמעט 14% מן התמ"ג.

משבר פיננסי גורם משבר כלכלי עמוק

כל זה עולה בקנה אחד עם מחקרם הקלאסי של כרמן ריינהרט וקנת רוגוף. משברים פיננסיים גורמים משברים כלכליים עמוקים. האימפקט של משבר פיננסי עולמי צריך להיות חריף במיוחד.

זאת ועוד: הערך הריאלי של חוב ממשלתי נוטה להתפוצץ. הוא עלה ב-86% בממוצע בתקופות המיתון של אחרי מלחמת העולם השנייה. הסיבה העיקרית לא היתה החילוצים של בנקים, אלא המיתון עצמו. הלוואות פרועות של המגזר הפרטי הופכות להוצאה ממשלתית ולהררי חובות. מדינות שאיכות האשראי שלהן עדיין טובה לא מוכנות לקבל את החלופה - שפל כלכלי.

השאלה היא אם חבילות התמריצים יקזזו את השפעת הקריסה הפיננסית והצבירה של חובות במגזר הפרטי בארה"ב ובשאר העולם. אם התמריצים ינצחו, נראה בקרוב סטייה חיובית מן התוואי של השפל הגדול; אם החובות ינצחו, לא נראה סטייה כזו. מה שכולנו מקווים ברור, אך למה עלינו לצפות?

כיום יש מרוץ בין תיקוף המאזנים הפרטיים והאיזון מחדש של הביקוש העולמי מצד אחד, לבין הקיימות (sustainability) של חבילות התמריצים, מצד שני.

ביקוש בריא במגזר הפרטי יחזור רק כאשר יתוקנו המאזנים של משקי הבית שנטל חובותיהם גדול מדי, העסקים שלוו יותר מדי והמגזר הפיננסי שסובל ממחסור בהון, או כשמדינות עם שיעורי חיסכון גבוהים יצרכו או ישקיעו יותר.

זה לא יקרה מהר

כלום מזה לא יקרה מהר. יידרשו שנים, לאור צבירת החובות בעשור האחרון. בשני הרבעונים האחרונים, לדוגמה, משקי הבית האמריקנים צמצמו חובותיהם בקצב של 3.1% בלבד בגילום שנתי. ירידה מחובות היא עסק ממושך. בינתיים, הממשל הוא המלווה המשמעותי היחיד. גם ממשלת סין יכולה להרחיב מהר את ההשקעות - אך קשה הרבה יותר לממשלות להעלות את רמות הצריכה.

סביר שהכלכלה העולמית תזדקק למדיניות מוניטרית ופיסקלית אגרסיבית לזמן רב יותר מכפי שרבים מעריכים. וזה יהפוך את קובעי המדיניות - והמשקיעים - לעצבניים.

שתי סכנות מנוגדות עולות מכאן. האחת, שהתמריצים יבוטלו מוקדם מדי, כפי שקרה בשנות ה-30 - וביפן בסוף שנות ה-90. תהיה גלישה חוזרת למיתון, כי המגזר הפרטי עדיין אינו יכול או אינו מוכן להוציא כספים.

הסכנה האחרת היא שהתמריצים יבוטלו מאוחר מדי. זה יוביל לאובדן אמון ביציבות המוניטרית עם חשש מהחוב הציבורי, בייחוד בארה"ב, ספקית המטבע החשוב בעולם. בתרחיש קיצוני, גאות במחירים דולריים של סחורות ועליית ריבית אג"ח ממשלתיות ארוכות יציבו את ארה"ב, ואת הכלכלה העולמית, על תוואי של סטגפלציה ממארת. אינני רואה חשש כזה כיום, אך זה עלול לקרות.

בשנה שעברה מעדה הכלכלה העולמית למיתון. תגובת הממשלות היתה מסיבית, אך מי שסבור שאנו בפתח הבראה, בהובלת מגזר פרטי חזק, חי באשליה כמעט ודאית. המרוץ להבראה מלאה יהיה ארוך וקשה.

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה