גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיתוסים של קיץ

קבוצה שנמצאת בבעלות אוהדיה זה מצוין!! לא ■ באירופה, בניגוד לישראל, מרוויחים מכדורגל!! גם לא

כמו הכתבות שמבשרות על "שובו של העראק", כמו קריסות באספקת החשמל וכמו תשדירי שירות להצלת הכנרת, כך מתרגשים עלינו בכל קיץ, לא רק ידיעות תמוהות בעיתונות הספורט (אותן ידיעות המכונות "מלפפונים" שהופכות כל סוכן שחקנים סוג ג' למי שיכול בהרמת טלפון אחת לעצב מחדש את שער מדור הספורט של מחר). ובכן, לא רק אלה אלא גם שני מיתוסים, או שמא מוטב לומר "אקסיומות", אותן הנחות מוצא שכולם מקבלים כאמיתות למרות שאיש מעולם לא הצליח להוכיח אותן:

המודל הברצלונאי. אחת לכמה חודשים, בכל פעם שקבוצת כדורגל נקלעת לקשיים, נשמעים קולות שקוראים ליישם בה את "המודל הברצלונאי", כלומר את מבנה מועדון החברים ("סוסיוס") שבו אוהדי המועדון מחזיקים במניה שלו ושותפים לכאורה בהוצאות המימון שלו, תמורת הזכות להיות חלק ממנו.

על הנייר זה נשמע נפלא: קבוצת כדורגל שצומחת מתוך הקהילה ומוחזקת על-ידי כל חבריה ולא על-ידי גביר עשיר. הבעיה היא ש"המודל הברצלונאי", לפחות כפי שהוא מתפרש על ידי רוב אוהדי הכדורגל בישראל, הוא פיקציה: גם בברצלונה וגם בריאל מדריד, מודל "מועדון החברים" הוא רק חלק מהסיפור, החלק השני הוא נשיאים שמביאים איתם נדוניה כספית אדירה. חבר מן המניין יכול להיבחר להנהלת המועדון רק אם הוא יכול לגייס סכומים שמתחילים מעשרות מיליוני אירו ומעלה.

לכן היה נוגע ללב כמעט לראות את קומץ אוהדי בית"ר על רקע האולם הריק בבנייני האומה, מנסים ליישם את מה שנתפש בעיניהם בטעות כ"המודל הברצלונאי": לא רק שזה לא עובד עבור בית"ר, הוא אפילו לא קיים בברצלונה.

באירופה עושים מזה כסף. "אוי אוי אוי", נאנח לו הגביר אי שם בתוך מבנה טרומי ממוזג שמשמש גם כמשרדי הנהלת הקבוצה: "רק להפסיד אפשר בכדורגל הישראלי, אפשר לחשוב שפה זה אירופה". המשפט הקבוע הזה, שנשמע לסירוגין מפיו של כמעט כל בעל מועדון כדורגל בישראל, מוליד שתי הנחות יסוד מוטעות: הראשונה היא לפיה באירופה אפשר "לעשות מזה כסף", והשנייה מתבטאת בהכרזות חסרות שחר של רוכשים חדשים לפיהן "אנחנו ננהל את המועדון כעסק כלכלי לכל דבר". רוצים לומר: "כמו באירופה".

אז הנה האמת שלא תיאמן: גם באירופה לא "עושים מזה כסף". ההכנסות שם הן אולי בעשרות ומאות מיליוני אירו. אבל גם ההוצאות. נכון שבאירופה יש מועדונים שמתנהלים באופן שפוי, כמו באיירן מינכן למשל, אבל ריאל מדריד, ברצלונה או צ'לסי, מפסידות סכומים אדירים. עידן הגלאקטיקוס הקודם בריאל מדריד מומן באמצעות עסקת נדל"ן, או שמא נכון יותר לכנותה "קומבינת נדל"ן" שהזרימה כחצי מיליארד אירו מעיריית מדריד לקופתה של הקבוצה, בעוד שעידן הגלאקטיקוס השני קורם עור וגידים בזכות נכונותם של הבנקים להלוות לפלורנטינו פרז את הכסף. ספק אם אפילו הם מאמינים לקשקוש לפיו ההכנסות מהמרצ'נדייז של רונאלדו יממנו בטווח הארוך את העסקה (מה גם שהכוכב עצמו, כחלק מחוזהו, שותף ברובן).

מהצד השני של הליגה הספרדית, נשמע נשיא ברצלונה ז'ואן לאפורטה כ"קול השפיות", אבל גם הוא יודע שברצלונה שלו לא היתה נמצאת במקום המקצועי והכלכלי שבו היא עומדת כיום, אלמלא הבנקים שהתנדבו לסייע במחיקת חלק מחובות המועדון ובפריסה ארוכת טווח של היתר.

אז מה כן עושים מזה באירופה? עסקים אחרים. עסקים שקשה מאוד לאמוד את היקפם, אבל סביר להניח שמי שמארח בתא הכבוד במשחק ליגת האלופות עמית שאיתו הוא שואף לעשות עסקים, יזכה ליתרון מסוים. וזה אולי ההבדל הגדול בין ישראל לאירופה: המגרשים באשדוד, נתניה, פתח תקווה או גבעתיים, אינם מקומות אידיאלים לקדם עסקים, לפחות לא כמו הברנבאו, הקאמפ נואו או אולד טראפורד. יעקב שחר היה אולי היחיד שהשתמש בצורה מושכלת בחשיפה שהביאה לו מכבי חיפה כדי להקרין על עסקיו האחרים. כלומר, הכדורגל מביא חשיפה שאפשר אולי לתעל אותה, ברבות השנים, למינוף עסקי או פוליטי.

למרבה ההפתעה, דווקא המודל שעמד לנגד עיניו של גאידמק כשרכש את בית"ר, לא היה מופרך. הטעות שלו היתה בסכומי הכסף שהשקיע, בכך שכרך ממבו-ג'מבו של "ג'ואיש טרדישן" בפועלו, בכך שחיפש קיצורי דרך, ובעיקר בכך שהאינטרס המיידי שלו היה שקוף מדי - ואפילו אוהדי כדורגל לא אוהבים להרגיש שקונים בכסף את אהבתם.

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"