גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": לידיעת הצרכנים - עדיף לעשות הוראות קבע בכרטיס אשראי ולא דרך הבנק

תיקון חדש בחוק הגנת הצרכן מאפשר הליך פשוט של ביטול הוראת קבע בכרטיס אשראי, כמו שנעשה בהוראת קבע בבנק ■ כעת, משהוסר החסם - הוראת קבע באמצעות כרטיס האשראי מסתמנת כעדיפה

איך אתם משלמים את חשבונותיכם לבתי העסק עימם יש לכם התקשרות לטווח ארוך? דרך האינטרנט, טלפונית או באמצעות הוראת קבע - באמצעות הבנק או חברת האשראי.

תיקון לחוק הגנת הצרכן שנכנס לתוקף בחודשים האחרונים, משנה את מעמדן של הוראות הקבע באמצעות כרטיסי אשראי ומיישר קו מול הוראות קבע בבנק, בסוגיית ביטול ההעברות לבית העסק. המשמעות היא כי מעתה, חברת כרטיסי האשראי - בהתאם להוראת הלקוח - אמורה לבטל הוראת קבע מול בית עסק.

התיקון, שנכנס לתוקפו לפני חצי שנה, מאפשר לצרכן להתמודד עם מסכת טרטורים בבואו לבטל התקשרות מול בית עסק - ולהודיע על ביטול החיובים ישירות לחברת האשראי, כפי שנהוג היה רק בהוראות קבע דרך הבנק.

"יש להדגיש כי התיקון לחוק אמנם בא להקל על הצרכן בהתנהלותו מול בית העסק", מסביר עו"ד יצחק קמחי, הממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת, "אולם מדובר בביטול החיובים ולא בביטול עסקה, ולכן יש להימנע מהתנהלות לא זהירה".

המשולש "צרכן - בית-עסק - חברת האשראי" קיבל משמעות שונה עם החלת החוק. בבסיסו ניצבים הלקוח ובית העסק, וחברת האשראי משמשת כקופה שתפקידה להעביר כספים, כאשר אינה מהווה צד להסכם ההתקשרות. בעבר הוראת ביטול מצד הצרכן דרשה אימות של חברת האשראי מול בית העסק (במהלך תקופה של 30 יום), מה שבהרבה מקרים עמד כרועץ לצרכנים.

חשוב לעשות אבחנה בין ביטול הוראת קבע לבין ביטול עסקה מתמשכת שבוצעה באמצעות חברת אשראי - הליך מסובך בהרבה.

רוצה להיות חבר של קבע

מסקר שערך מכון מדגם עבור לאומי קארד עולה כי ל-83% מהאוכלוסייה יש הוראת קבע: ל-20% דרך הבנק, ל-18% יש הוראת קבע באמצעות כרטיס האשראי ול-45% יש הוראות קבע גם דרך הבנק וגם דרך כרטיסי האשראי. 17% השיבו שאינם משלמים דרך הוראות קבע כלל.

ורדית גונדטר, סמנכ"ל שיווק בלאומי קארד, מדגישה כי לרוב המחזיקים בכרטיס אשראי, הנאמדים בכ-80% מכלל האוכלוסייה הפוטנציאלית, יש הוראת קבע (הו"ק) דרך הכרטיס. נתוני הסקר מלמדים, כי ממוצע כמות הוראות הקבע דרך הבנק עומד על 3.3, לעומת ממוצע של 4 הו"ק דרך כרטיס האשראי.

מבין מחזיקי הוראת קבע יש רוב מובהק של כ-95% לבני 35-54 (המוגדרים כ"גיל הביניים"), נשואים עם ילדים ובעלי הכנסה הגבוהה מהממוצע. מבין אלה שאינם מחזיקים בהוראת קבע - כ-55% הם צעירים בני 18-24 שיש להניח שהוצאות קבועות ומתמשכות חלות עדיין על משק הבית של הוריהם.

"מי שהקפיץ את כמות הוראות הקבע דרך כרטיסי האשראי הן חברות הסלולר", מסבירה גונדטר. "מטעמי נוחות לכל הצדדים זו היתה הדרך העיקרית לחיוב לקוחות. בהמשך הצטרפו גם חברות האינטרנט והגדילו את נתח הוראות הקבע באמצעות כרטיס האשראי".

ואכן, חברות שירותי התקשורת (אינטרנט, טלוויזיה, סלולר) כמעט שאינן מאפשרות תשלום באמצעות הוראת קבע דרך הבנק. ייתכן שהסיבה לכך היא המהירות והפשטות שבסגירת עסקה, ואולי משום שבמהלך פרוצדורת הוראת קבע דרך הבנק הלקוח עלול להתחרט על העסקה. במשרד התמ"ת לא לגמרי מרוצים מהעניין הזה, כפי שמסבירה סגנית השר, ח"כ אורית נוקד: "המצב כיום, בו חברות רבות אינן מאפשרות לצרכנים לשלם בהוראת קבע דרך הבנק, אלא רק בכרטיסי אשראי - הוא בעייתי. בימים אלה, אני בודקת מול המחלקה המשפטית במשרד כיצד ניתן לפעול בנושא והאם אפשר לחייב חברות לקבל תשלום דרך הוראת קבע בבנק כחלק מחוק הגנת הצרכן".

העסקה בוטלה - החיוב נמשך

במועצה לצרכנות מתקבלות תלונות רבות תחת נושא "התנתקות משירותים מתמשכים". עו"ד יעל שאואט, יועצת משפטית במועצה לצרכנות, מסבירה כי לצד הקושי להתנתק משירותים מתמשכים הכרוך בטרטור וחסמים שמטרתם להתיש את הצרכן, מתגלה במקרים רבים כי החיוב עבור השירות עדיין נמשך. "מטרת התיקון לחוק היא למנוע פגיעה הן בציבור הצרכנים והן בתחרות, שכן סירוב לנתק צרכן משירות מסוים מונע ממנו להתקשר עם ספק אחר, ופוגע בתנאי בסיסי לקיום התחרות", אומרת שאואט ומדגישה, כי החוק תקף גם על עסקאות לתקופה קצובה - גם על כאלה שנחתמו טרם החוק, והוא חל על שירותי התקשורת השונים, שירותי חירום רפואיים, מנויים (עיתון, חדר כושר וכד'), שירותי תחזוקה ועוד, אולם אינו חל על שירותי גז.

החוק אגב אינו "מתערב" בנושא הכאוב של דמי ביטול וקנסות יציאה, לגביהם נמליץ תמיד לברר טרם ההתקשרות. עוד נזכיר, כי בעסקאות טלפוניות יש לדאוג לקבלת העתק מחוזה ההתקשרות ובו פירוט לגבי תנאי ביטול העסקה.

מהצרכן נדרשת הודעת ביטול מפורשת, רצוי בכתב, ובה יצוינו פרטים מזהים, כולל ת.ז, כתובת וכד'. מהספק נדרשת הפסקת השירות בהתאם למועד שנקבע בהודעת הניתוק, או כעבור שלושה ימים מרגע קבלת ההודעה (בפקס, מייל, או שישה ימים מרגע קבלת דואר רשום).

שאואט מדגישה, כי "זהו חוק 'עם שיניים' - במקרה שבו העסק ממשיך לחייב לאחר מועד הניתוק הקבוע בחוק, הצרכן זכאי לפיצוי ללא הוכחת נזק בגובה של עד 10,000 שקל, בנוסף להחזר כספי מלא ממועד ביטול העסקה".

לדבריה, טענות שכיחות של בתי עסק כי לא יזכו צרכן עקב ביטול שלא בוצע בפועל משום שזה לכאורה נהנה משירותיהן - הן מופרכות. "כיצד אפשר להוכיח כי לא ראית טלוויזיה, לא גלשת באינטרנט או לא קראת את העיתון שהמשיכו לשלוח לך? על-פי החוק נושא השימוש בשירות אינו רלוונטי והעסק לא רשאי להמשיך לחייב את הצרכן לאחר המועד הקבוע בחוק".

ניסיונות כושלים לביטול עסקאות הגיעו גם לבית משפט, שגם טרם החוק קבע פיצויים ללא הוכחת נזק: במקרה אחד חויבה HOT בפיצוי של 1,500 "בשל אי-כיבוד בקשת הלקוח להתנתק" (ת.ק. 3440/08). גם קווי זהב חויבו לשלם לתובעת 2,500 שקל פיצוי מ"משום שלא ייתכן שכל ספק שירות יערים מכשולים בדרכו של החפץ להתנתק ממנו" (ת.ק. 2115/07).

הוראות קבע בבנק או בכרטיס אשראי? מצא את ההבדלים

נראה כי כיום, אין מניעה מריכוז הפעולות באמצעות כרטיס האשראי. כדאי לעמוד על ההבדלים שבין הוראת קבע דרך הבנק או דרך כרטיס האשראי:

מעקב: בכרטיס אשראי - באמצעות דפי הפירוט החודשיים, בבנק - באמצעות פירוט פעולות עו"ש.

עמלות: הו"ק היא עסקה לכל דבר ואינה כרוכה בתשלום נוסף לחברות האשראי (מעבר לעמלות אחזקת הכרטיס). בבנק, הוראת קבע נכללת תחת ההגדרה "עמלת ערוץ ישיר" (בדומה להעברה בנקאית לחשבון אחר). לכל בנק תעריף אחר והטווח נע בין 1.35 ל-2.90 לכל חיוב. קבוצות מסוימות באוכלוסייה זכאיות להנחה בעמלות אלה.

בונוסים: בכרטיסי אשראי - צבירת נקודות/כוכבים למימוש להטבות (העברה למועדוני נוסע מתמיד למשל). כדי לשדל את הלקוחות להעמיס על הכרטיס כמה שיותר חיובים, מפתחות חברות האשראי במבצעים משתנים. (מבצע נוכחי מעניק 2,000 נקודות לשתי הוראות קבע ראשונות בלאומי קארד).

מועד גבייה: בכרטיס אשראי - לפי מועד חיוב. בחשבון הבנק - ביום האחרון הקבוע לתשלום על גבי החשבונית.

הפעלת השירות: בכרטיס אשראי - טלפונית דרך בית העסק. בבנק - טפסים מבית עסק עליהם יש לחתום ולהעביר לאישור הבנק.

חשוב לציין כי לא כל בתי העסק מאפשרים תשלום קבוע דרך כרטיסי האשראי, לדוגמה מוסדות חינוך או משכנתאות. בין הסיבות לכך, העמלות שבית העסק נדרשים לשלם לחברות האשראי.

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר