גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אף על-פי כן, קולנוע תנוע

למרות קיצוץ של כ-1.5 מיליון שקל וחששות לביטולו בשל סכסוך עובדים, פסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים ייצא לדרך ביום חמישי הקרוב ■ נראה כי הקיצוץ החד בתקציב עושה לפסטיבל רק טוב: לא רק שהצבע הכתום של אורנג' ושם החברה ירדו מלוגו הפסטיבל, גם יותר סרטים ישראליים חוזרים לככב בו

שנה לא קלה עברה על הנהלת סינמטק ירושלים, המפיקה מדי שנה את פסטיבל הסרטים הבינלאומי בעיר הבירה. תקציבו קוצץ בכ-%40, ההכנות אליו שובשו בשל מאבק שמנהלים עובדי הסינמטק למען זכויותיהם, ורשימת האורחים המפורסמים שעד לפני שנה פיארה את קטלוג הפסטיבל, הצטמצמה באורח ניכר.

ואף על פי כן: ביום חמישי הקרוב תיפתח שנתו ה-26 של הפסטיבל - אחד האירועים החשובים ביותר בענף הקולנוע הישראלי, ואחד מאירועי התרבות המרתקים ביותר בישראל.

עושה רושם שהקיצוץ החד בתקציבו (כ-1.5 מיליון שקל) עושה לפסטיבל רק טוב. לא רק שהצבע הכתום של חברת "אורנג'" ושם החברה ירדו מהלוגו של הפסטיבל, גם יותר סרטים ישראליים חוזרים לככב בו, מה שמוזיל את העלויות באופן משמעותי.

מאידך, על מנת לשמור על רמה נאותה של רפרטואר, על תכנים מגוונים ועל נראות יוקרתית, העלויות עודן גבוהות, מה שאילץ את הנהלת הסינמטק לקצץ, בין השאר, במשכורות עובדיו. נותר רק לקוות שעובדי הסינמטק, שנאבקים נגד משכורתיהם המקוצצות, וכן על פרנסתם, לא ייפגעו מכך לאחר שהפסטיבל יינעל.

כחלק ממקצה שיפורים שעבר הפסטיבל, הוא ממוצב אחרת, בהשוואה לשנים קודמות: הושם דגש על הקשר בין הפסטיבל לעיר, הוחלט לפנות לקהל צעיר יותר, להקרנות באולמות יתווספו הקרנות חוצות ברחבי העיר, ובאופן כללי הפסטיבל יכיל יותר קולנוע ישראלי, יותר אולמות, יותר קטגוריות.

מקצה השיפורים מתחיל כבר בערב הפתיחה: כפי שפורסם לראשונה במדור, סרט הפתיחה של הפסטיבל הוא הסרט הישראלי "סיפור גדול" של שרון מימון וארז תדמור, שיוקרן בהקרנת בכורה מעל מסך ענק באמפיתיאטרון בריכת הסולטן, לעיני כ-7,000 צופים.

משיבים את כבודם האבוד

הסרט "סיפור גדול" הוא הסיפור הגדול של הפסטיבל ושל הקולנוע הישראלי השנה. לא בכדי נבחר לפתוח את הפסטיבל. לא זכור מתי בפעם האחרונה הופקה בישראל דרמה קומית מרגשת ומקורית כל-כך, ועוד כזו שגיבוריה, תושבי עיר אפורה וענייה, אינם יפי תואר, בלשון המעטה (ושיוצריו הצעירים, בוגרי "קמרה אובסקורה", אינם בני טיפוחיה של הברנז'ה המקומית).

לא יהיה זה מופרז להניח ש"סיפור גדול" ייהנה מזכייה כמעט מובטחת בכל הקטגוריות החשובות בפרסי "אופיר" (האוסקר הישראלי). אם הסרט ישווק בחו"ל כדרמה קומית ולא כקומדיה, בחודש פברואר הקרוב ייתכן שתעשיית הקולנוע הישראלית תחגוג אוסקר ישראלי ראשון.

גיבורי "סיפור גדול" הם אנשים שמנים מאוד. כדי ללמוד לעומק על הטבע האנושי, מספיק להיות שמן לתקופה. והגיבורים סובלים מהשמנת יתר תקופה ארוכה (כל ימי חייהם), כשיחסה של החברה אליהם נע בין דחייה לבין בוז ולעג.

מה לעשות שעורם עבה רק פיזית, לא נפשית, וכאשר הם נאלצים לספוג את ההשפלות אפילו בחוג לשומרי משקל, הם מחליטים להשיב את כבודם האבוד, ולהקים נבחרת סומו. כי אם ביפן מתאבקי סומו זוכים לכבוד רב ולפופולריות, אז מדוע לא ברמלה? בעקבות ההחלטה, הארבעה מנסים לשכנע שף יפני, שהיה בעברו מאמן סומו מצליח, שישמש להם כמאמן. למבקרים בפסטיבל ירושלים, הסרט הוא בבחינת צפיית חובה.

התסריט מצוין, הבימוי של ארז תדמור ושרון מימון (שכתב את התסריט ביחד עם דני כהן סולל) איכותי ומהוקצע, והמשחק של ארבעת השחקנים הראשיים (איציק כהן, דביר בנדק, אלון דהן, שמוליק כהן) יוצא מן הכלל ונוגע ללב.

150 סרטים מ-40 מדינות

לפני כשבועיים נמכר הסרט לחברת הפקה הוליוודית "האחים ויינסטיין" להפקה מחודשת (ניתן לשער שג'ון גודמן וג'יימס גדולפיני יככבו בתפקידים הראשיים, ואת רמלה תחליף עיירה שכוחה בפנסילבניה).

הפסטיבל מתקיים השנה במספר מוקדים ברחבי העיר ירושלים: בנוסף לסינמטק המורחב (נוסף לו אולם הקרנה רביעי), יוקרנו סרטים גם בקולנוע לב-סמדר, בבריכת הסולטן, בבית אות המוצר הירושלמי, בבית שמואל-מרכז שמשון, מרכז מורשת בגין, משכנות שאננים, תיאטרון המעבדה ובית טיכו, מדרחוב בן-שטח ובאמפיתיאטרון בממילא. בסך הכול יוקרנו בפסטיבל 150 סרטים מ-40 מדינות, אשר יזכו ל-300 הקרנות.

גם שעות ההקרנה הורחבו, ויתקיימו מ-10:00 ועד 02:00 לפנות בוקר. הקטגוריות שנוספו השנה: הסרט התיעודי הקצר, הסדרה התיעודית וסרטי אנימציה.

אירועים נוספים בפסטיבל המוקדשים לקולנוע הישראלי: אירוע הפיצ'ינג המסורתי השנתי (יתקיים ביום ראשון בבוקר), מחווה ליוסף שילוח במסגרת מאגר העדויות של קרן הקולנוע, תערוכה על קולנוע ישראלי שתוצג באכסדרת הסינמטק, ותחרות "48 שעות", מירוץ להפקת סרט קצר בשתי יממות, בו משתתפים מאות קולנוענים חדורי מוטיבציה. על-פי שנים קודמות אפשר לומר שהתוצאה מעניינת, אם כי לא מקצועית מספיק.

בתחרות וולג'ין לקולנוע ישראלי (פרס וולג'ין) העלילתי באורך מלא, יתחרו השנה שישה סרטים על פרס בסך 120,000 שקל: "בדרך אל החתולים" של חורחה גורביץ', על-פי ספרו של יהושע קנז, "הבודדים" של רנן שור, "כלת הים" של קרן ידעיה, "לבנון" של שמואל מעוז, "עג'מי" של סקאנדר קובטי וירון שני ו"עיניים פקוחות" של חיים טבקמן.

מהנהלת הפסטיבל נמסר כי "צוות פסטיבל הקולנוע ירושלים החליט השנה יותר מבעבר לתת דגש נכבד מן התוכנית לקולנוע ישראלי, להרחיב את התוכניות לקהל הצעיר, לייסד מסגרת של הקרנות חוצות במרכז העיר ולהאדיר את היצירה הירושלמית ואת היוצרים החיים בירושלים. בפסטיבל תינתן במה לבתי הספר לקולנוע "סם שפיגל" ו"מעלה" במלאת 20 שנה להקמתם".

לראות את רמברנדט

הבמאי היווני הווירטואוז תאו אנגלופולוס הוא האורח הבולט בפסטיבל, שיזכה באות הוקרה על מפעל חיים.

אנגלופולוס יהיה נוכח בהקרנת סרטו האחרון "אבק הזמן", פרק שני בטרילוגיה, שצולם ביוון, איטליה, רוסיה וגרמניה, ועלילתו מלווה במאי קולנוע במהלך הכנת סרט על הוריו, שנאלצים להיפרד במהלך מלחמת העולם השנייה. הפרק הראשון, "האחו הבוכה", הוקרן ב-2005 בפסטיבל חיפה.

קלר דני ("שוקולד"), שהייתה אמורה להימנות עם אורחי הפסטיבל, ביטלה את הגעתה, כך שההקרנה של סרטה המאכזב "35 לגימות של רום", תתקיים בלעדיה.

מי שכן תגיע היא קארין אלבו, במאית "שירת הכלות", סרט מעניין ועשוי היטב, המספר על חברות אמיצה בין שתי נערות, מרים היהודייה ונור המוסלמית, בטוניסיה אשר תחת הכיבוש הנאצי, בשנת 1942.

בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה, שנערך בנובמבר האחרון, התארח התסריטאי והבמאי הדגול פיטר גרינאווי, שהציג את סרטו המרתק "משמר הלילה", שבו הוא חשף את חייו הדרמתיים של רמברנדט, הצייר הגאון המטורף, ובעיקר תעלומה שמסתתרת מאחורי הציור המפורסם, נושא שם הסרט.

לפסטיבל ירושלים גרינאווי לא יגיע, אבל הוא משגר סרט המשך ל"משמר הלילה" המופלא, שכמעט ולא עורר תהודה (גם בישראל). זהו סרט תיעודי בשם "רמברנדט: אני מאשים", שבו יוצא גרינאווי (בשמו של הצייר) נגד האדישות האנושית לסיפור התעלומה שהוא ניסה לחשוף בשפת הציור.

גרינאווי מתעקש ללמד את הצופים כיצד להתבונן בתמונה לעומק, לדלות ממנה סיפור שלם, מורכב, להתמקד בפרטים הקטנים, בפרטים החבויים למחצה, ולהבין שבתמונה דוממת קיים סרט מדבר. *

עוד כתבות

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"