גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגביע דייויס הכל מותר

ב-11 השנים שבהן שיחק גלעד בלום בנבחרת הדייויס, הוא היה עד להרבה סיפורים מוזרים. תרגילים מסריחים, מלחמות פסיכולוגיות מלוכלכות ואירועים מאחורי הקלעים. וכן, גם הנבחרת שלנו לא הורכבה מצדיקים גמורים. אחרי הניצחון על רוסיה, הנה כמה סיפורים שקרו באמת

כשמדברים על דברים מוזרים בגביע דייויס, מתכוונים להרבה מאוד דברים מסביב. ב-11 השנים שלי בנבחרת חוויתי על בשרי את המלחמה הפסיכולוגית בין הנבחרות שהיתה לפעמים בוטה וישירה ולפעמים צינית ומתוחכמת. גם אנחנו לא צדיקים גמורים. הרבה דברים קורים מאחורי הקלעים של משחקי גביע דייויס. בדומה לרוב ענפי הספורט, המשחק לא מתחיל כשהשחקנים עולים למגרש אלא ברגע שהנבחרת האורחת נוחתת בשדה התעופה. לנבחרת המארחת יש לא מעט אמצעים לעשות את החיים קשים ולהיכנס לראש של שחקני הנבחרת היריבה. למי שלא ממש מבין על מה אני מדבר, אביא כאן כמה דוגמאות מהעבר. חלקן קומיות במבט לאחור, אבל בזמנו הן לא ממש הצחיקו אותנו.

תפסתי ראש על הבר (ישראל - צ'כוסלובקיה, הראדץ קראלובה, 1987)

הניצחון הגדול ביותר של הנבחרת אי פעם, לא רק בגלל שהושג בחוץ מול נבחרת מעולה עם שני שחקנים בעשירייה הראשונה. אלא בגלל האווירה העוינת והלוחמה הפסיכולוגית המלוכלכת של יאן קודש, הקפטן האנתיפט של הצ'כים, וחוסר ההגינות של הקהל המקומי.

ככה זה התחיל: היחס הנדיב שקיבלנו לאורך כל השבוע שבו שהינו בצ'כיה, התחלף ב-180 מעלות דווקא בבוקר המשחק. כמה שעות לפני תחילת ההתמודדות שלו מול מילוסלב מצ'יר (דורג אז 6 בעולם), ערכנו לעמוס מנסדורף חימום. כשירדנו לחדר ההלבשה להתכונן למשחק עצמו נתקלנו בחדר נעול. באורח פלא נעלמו המפתחות ואיש התחזוקה שהיה אמור לפתוח את החדר. אחרי דקות ארוכות מורטות עצבים נמצא המפתח האבוד, רגעים ספורים לפני שעמוס היה אמור לעלות למגרש. עמוס, שגם ככה היה עצבני ודרוך לפני משחקים, נכנס לקריזה וחששנו שזה ישפיע על המצב המנטלי שלו.

עמוס, כמו גדול, ניתב את הזעם שלו בצורה חיובית ונתן את אחד המשחקים הטובים שלו בקריירה אם לא הטוב ביותר, והדהים את מצ'יר שהיה בשיאו. אגב, בשבוע שלפני המפגש זכה מצ'יר בטורניר קי ביסקיין בפלורידה אחרי שהביס בגמר את איבן לנדל שהיה מס' 1 בעולם.

הקהל הצ'כי תרם גם את חלקו למאמץ: בכל נקודה חשובה ניסו להוציא את עמוס משיווי משקלו. כשעמוס זרק את הכדור לפני ההגשה נשמעו בצרוף מקרים נדיר עשרות שיעולים של צופים בדיוק באותה שנייה. אפילו הקהל ברמה"ש לא הגיע לכזו דרגת שפל. אבל זה היה רק הטוויסט הראשון במפגש ההוא.

במשחק השני עלה שלמה גליקשטיין מול הענק מילאן שרייבר והמשיך במומנטום של עמוס. גליקי זכה בשתי המערכות הראשונות, אבל כהרגלו עשה לנו התקף לב קטן ונרדם בשתי המערכות הבאות. במצב של 2-2 במערכות ו - 2-2 במערכה החמישית שבר שרייבר את קרסולו נאלץ לפרוש מהמשחק. כך סיימנו את היום הראשון עם יתרון סנסציוני של 0-2. אחרי שהפסדנו את הזוגות ביום שבת, העלו הצ'כים את קארל נובאצ'ק במקום שרייבר הפצוע למשחק מול מנסדורף. מה שהקפטן הצ'כי לא ידע זה שאת הלילות שלפני המפגש בילה נובאצ'ק בבר של המלון כשהוא דופק שוטים של וודקה מדי ערב ומתלונן על העובדה שקודש העדיף להציב את שרייבר ביחידים ולהושיב אותו על הספסל. אני יודע את זה כי הייתי איתו על הבר.

נובאצ'ק מצא את עצמו עולה למשחק מכריע מול מנסדורף, כשהוא בהאנג-אובר רציני. זה נגמר בארבע מערכות לעמוס, עם 0-6 ברביעית ורבע גמר הסטורי.

חימר איטלקי משובח (ישראל-איטליה, פאלרמו, 1988)

המשחק הראשון שלי כשחקן יחידים במשחק שקבע משהו. לפני זה שיחקתי רק כשהמפגש כבר היה גמור. מלכתחילה הגענו כאנדרדוג למפגש חוץ על חימר מול פרנסיסקו קנצ'לוטי ופאולו קאנה, שהיו שחקני חימר מצוינים. כשהגענו לסיציליה מספר ימים לפני המפגש הופתענו מהמגרש המהיר יחסית ומהעובדה שאין הרבה חימר על המגרש. בדרך כלל החימר האיטלקי הוא האיטי בעולם, אפילו יותר מהחימר הצרפתי. המשטח המהיר והקשה יחסית היה נוח לנו. היינו מרוצים. בעיקר מנסדורף ששנא חימר איטי ומעולם לא הצליח עליו.

כשהגיע יום המשחק עלינו על האוטובוס לאצטדיון. אבל כשהגענו למועדון, הספיק לי מבט אחד עוד מהחנייה כדי להודיע לגליקשטיין ושלמה צורף ש"המגרש נראה לי יותר אדום ובוהק ממה שהתאמנו עליו". כשעלינו לאימון הבנו שנפלנו קורבן למשחק הפסיכולוגי של האיטלקים הממזרים. בבוקר המשחק הם הוסיפו למגרש שכבה של כ-30 ס"מ חימר אדום שהפכה את המגרש לרך יותר, חלק יותר ובעיקר איטי יותר. ראיתי את המבט בעיניים של מנסדורף כבר בחימום וידעתי שאנחנו בצרות. המחשבה על קרבות קו אחורי אינסופיים על הבוץ האיטלקי ייאשה את עמוס. כבר בחימום הפסדנו את המפגש. זה נגמר ב - 1-4 לאיטליה כשאת הנקודה הבודדת השגנו כצפוי בזוגות (מנסדורף ופרקיס).

הכדור הקפוא של גליקי (משחקי הבית, שנות השמונים)

גם אנחנו לא צדיקים ולא פראיירים. כשהגעתי לנבחרת בגיל 18, ב-1985, זו היתה הנבחרת של גליקשטיין. אלו היו השנים שנדדנו בבתים האזוריים. גליקשטיין היה חיית דייויס כי יכל לעמוד בחום של רמה"ש באוגוסט, בעוד ששאר השחקנים היו נופלים כמו זבובים. הטקטיקה שלו היתה לייאש את היריב בחום עד שיישבר, ייקח כמה זמן שייקח. אלא מה, המשחק הראשון מתחיל ב-12 בצהריים, שיא החום, והמשחק השני משוחק אחר הצהריים ובשעות הערב כשמזג האוויר נוח יותר. הסיוט של יוסי שטבהולץ הקפטן היה שנאבד את היתרון היחסי, אם ההגרלה תשלח את גליקשטיין למשחק המאוחר יותר. במלים אחרות, היינו חייבים שגלישטיין ישחק בשיא החום, יביא את הנקודה הראשונה ואז עמוס (או שחר פרקיס) יעלה בתנאים נוחים, כפי שהוא אוהב, בלי שמש על הראש.

איך דואגים ששלמה יוגרל למשחק הראשון? גם לזה מצאנו פיתרון. לפני כל מפגש בדייויס נערכת ההגרלה של המשחקים, כשעל ההגרלה אחראי המזכ"ל של האיגוד המארח. במקרה הזה איצ'ה מאייר ז"ל, המזכ"ל המיתולוגי. מאייר היה מנהל את הטקס באופן הבא: הוא היה שם ארבעה כדורי טניס כשעל כל אחד מהכדורים שם של שחקן מהנבחרת, ואת הכדורים מערבב בתוך קופסה מוסתרת כדי לשמור על כשרות ההגרלה. איצ'ה היה עוצם עיניים ומוציא את הכדור, והופ...נחשו מי משחק מחר ב-12 בצהריים? נכון, גליקשטיין.

איך פגע איצ'ה בול פעם אחר פעם? את הכדור עם השם של גליקשטיין הוא דאג כמה שעות לפני ההגרלה להכניס לפריזר. אחר כך, כל מה שהוא היה צריך לעשות בעת הערבוב הוא לדוג את הכדור הקר. זה תמיד עבד.

האוהדים מבלומפילד (ישראל-שוויץ, 1992, משחק עלייה לבית העליון)

המשחק המיתולוגי של יום כיפור. מה שעשינו לשווייצרים הם לא ישכחו לנו עוד הרבה זמן. ביום השלישי והמכריע של הטורניר נאלצנו להתחיל את המשחק בשמונה בבוקר מפאת כניסת החג. השווייצרים היו בהלם. אין מה לעשות, אמרנו להם, זה יום כיפור. אחרי שעמוס ניצח את רוסט בחמש מערכות והישווה ל - 2-2 עליתי למשחק מול לאסק מול אצטדיון מפוצץ כפי שלא היה מעולם. הודיעו ברדיו שהכניסה חינם ואנשים החלו לנהור. לדעתי הגיעו לא מעט אנשים שלא ראו מעולם משחק טניס וגם לא ראו עוד משחק טניס אחד בחייהם חוץ מהמשחק הזה.

הקהל, שברובו לא הכיר את "נוהלי" העידוד של הטניס, עודד לפי הנוהל המוכר לו - זה של בלומפילד ויד אליהו. זה היה מגוחך. כבר בחימום, הקהל שרק בוז ללאסק בכל פעם שחבט בכדור כאילו מדובר בקליעת עונשין. גם במשחק נמשכה ההתעללות בשווייצרי. לקראת הסיום הוא כבר היה גמור ונראה כמו אחד שרק רוצה לעוף מהמגרש ומהאווירה העוינת. הוא ירד מהמגרש בסיום לקול שריקות בוז צורמות.

אבל גם אחרי שהפסידו ועזבו את האצטדיון, הם עדיין היו תקועים במלון עוד יממה שלמה עד צאת החג. יום כיפור, אמרנו להם, אין מה לעשות. עד היום מארק רוסט ויעקוב לאסק בקושי אומרים לי שלום כשאני רואה אותם פעם בכמה שנים.

עוד כתבות

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים