גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופטת עדנה קפלן-הגלר: "המכונה של רשויות התביעה קשה ודורסנית"

השופטת הפליליסטית הוותיקה, שפרשה השנה לאחר 16 שנות שפיטה, מעידה על עצמה שתמיד זרם בה דם של סניגורית - וחושבת שלתביעה ולמשטרה יש כוחות ללא גבול: "לנאשם אין עשירית מהמשאבים שיש למז"פ"

הבית

ביתה של עדנה קפלן-הגלר ברמת-חן ברמת-גן, מספק למבקר בו חוויה מיוחדת. אין בו פינה דלה. כל-כולו מוזיאון של חפצי אומנות, פסלים, תמונות ובובות שאספה בעלת הבית במשך עשרות שנים. כל חפץ בבית וגוני הכתום, חום ובורדו ששולטים בו, משקפים את אישיותה הססגונית של בעלת הבית. קירות הסלון עמוסים ביצירות של מיטב האמנים בישראל, ספריות עצומות מימדים שולטות בקומה העליונה בבית ובובות תיאטרון בעלות ראש חרסינה וחוטי תיל שמניעים את ידיהן וגופן, פזורות בכל הבית ומתנהגות כאילו הן חלק מדייריו. שני דיירים נוספים, אודו ואוסקר, כלבי טרייר קטנים, מנמנמים על הספה.

"יש לי בובות סיניות, בורמזיות, מאוזבקיסטן וגם פיניות שהמוכרת בקושי מכרה לי מרוב שאהבה אותן", אומרת בעלת הבית בהתרגשות. שנייה אחר-כך היא מרימה את בובת האוזבקי החייכן - "שהנכדים שלי הכי אוהבים" - ומעלה מופע תיאטרון משל עצמה. כשהיא שקועה בכך נעלמת דמותה של השופטת הפליליסטית הוותיקה, שפרשה השנה לאחר 16 שנות שפיטה, ומתגלה הילדה הקטנה החבויה בה. "בתוך תוכי אני באמת ילדה", היא מודה, וחוזרת לדבר על חזקת החפות ועל זכותו של כל נאשם לייצוג.

ביוגרפיה מקוצרת

"נולדתי בתל-אביב ב-1942, כבת יחידה להוריי חנה אנדה ויעקב הגלר, שכונה קובה. אמי היתה עקרת-בית ואבי היה עורך דין, מראשוני עורכי הדין בארץ. הוא קיבל את רישיונו ב-1940. כשהייתי בת 13 הורי התגרשו.

"הייתי ילדה שובבה, ג'ינג'ית באופי, די טום-בוי וספורטאית. גדלתי בבית מאוד תומך ומפנק, אך גם כזה שאומר שאני צריכה להיות עצמאית ולעמוד על הרגליים בזכות עצמי. למדתי לנגן בפסנתר עד השמינית ובגיל מאוחר יותר הוריי התעקשו שאלמד צרפתית. את ידיעת השפות שלי אני חייבת להם.

"אמי היתה אמת המבחן המושלמת למה טוב ומה רע. לא היו לה שום חוכמות והיא לא עיגלה פינות. היא השתדלה גם ללמד אותי מהם גבולות ולא לפנק יותר מדי. אבא, לעומתה, תמיד היה מעגל את הקצוות ומפנק במקום שהיא היתה קשה. אבי הקנה לי את השאפתנות והרצון לפתח קריירה, ואמי היתה מצפן של מוסר ודרך התנהגות. זה היה שילוב נפלא".

אבא

"אבי היה איש קריירה, מאוד כריזמטי, גבר עם נוכחות והופעה, שאי-אפשר היה להתעלם ממנו. הייתי איתו פעם בדיון בבית המשפט העליון, וכשאבי טען, עורך הדין שישב לידי אמר לי 'תראי את הנאשם, הוא כבר מאמין למה שאבא שלך אומר'. זה היה נכון. אבי טען נפלא. אנשים היו מקשיבים לו כשהוא דיבר. הוא היה סניגור כהלכתו שאהב מאוד את המקצוע.

"מגיל מאוד צעיר אמרו שיש לי 'פה כמו לאבא' וזה מאוד מצא חן בעיניי. הייתי הולכת איתו כילדה לבית המשפט והתאהבתי במה שראיתי. כשהייתי צריכה להירשם ללימודים, בכלל לא התלבטתי. נרשמתי ללימודי משפטים באוניברסיטת תל-אביב".

המשך ביוגרפיה מקוצרת

"עבדתי עם אבא כסניגורית במשרד קרוב ל-30 שנה, עד לפטירתו ב-1990. הוא היה כמעט בן 82, אבל עבד עד הרגע האחרון. עבדו איתו עורכי דין נפלאים, בהם השופט מנחם אילן והשופטת המנוחה שרה סירוטה. שם צמחתי. לאחר פטירתו פתחתי משרד קטן, לבד, עם מתמחה אחד ופקס, ובמקביל הגשתי מועמדות לשפיטה בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. הרווחתי יפה מאוד וייצגתי לקוחות בתיקים גדולים, אבל חשבתי שהגיע הזמן לעבור לפאזה אחרת, לשיפוט, ולתרום משהו מעצמי. בספטמבר 1993 מוניתי לשפיטה. זה היה מאוד חריג, כיוון שלמסלול הישיר לשפיטה במחוזי התקבלו בדרך-כלל יוצאי פרקליטות".

סניגוריה

"תמיד הייתי ותמיד אהיה סניגורית בליבי. הסניגוריה מעולם לא נמאסה עליי. אהבתי את הדרמה בבית המשפט בתיקים הפליליים, הכרתי אנשים, ראיתי את המצוקות שלהם, נחשפתי למשפחות שנושפות לי בעורף. הלכתי לבתי-סוהר ולבתי-מעצר, שמעתי את הטריקה הנוראית של הדלת מאחוריי, וראיתי את האנשים בשיא עליבותם. הרגשתי שאני חייבת לעזור להם. כסניגורית הרגשתי שאני שותפה לעשיית משפט אמיתית.

"גם כשופטת עדיין זרם בי דם של סניגורית. הייתי שופטת כסניגורית. זיכיתי פעמיים לפחות נאשם למרות עורך הדין שלו. היו מקרים שהסניגור שהופיע לפניי לא הלהיב ולא עשה שימוש נכון בחומר שלפניו, ואני חשבתי לעצמי 'אם היה לי החומר שיש לו, הייתי טוענת אחרת, הרבה יותר טוב'. הסניגורית שבי היתה מתעוררת. לפעמים חשבתי, הלוואי שהייתי יכולה להיות כמו ב'שושנת קהיר הסגולה' של וודי אלן, לצאת מהמסך ולהגיד לסניגור, 'בוא תשב פה רגע ותן לי לטעון לפניי'".

התביעה

"לגורמי התביעה ולמשטרה יש כוחות ללא גבול. לנאשם אין אפילו עשירית מהמשאבים שיש למז"פ של המשטרה, גם אם הוא עשיר מאוד. המכונה של התביעה עלולה להיות כל-כך קשה ודורסנית, שאם אתה נופל חלילה לסניגור שאינו ראוי למלאכתו, הוא לא יוכל להילחם כיאות בתביעה. לא שהסניגור צריך להוכיח את חפותך, הוא צריך להילחם בכלים החוקיים נגד התביעה. תובע יכול לשגות, משטרה יכולה להיות מושחתת וכולם עלולים לטעות".

חזקת החפות

"חונכתי על חזקת חפות שאומרת שאדם חף מפשע כל עוד לא הוכחה אשמתו, ומידת ההוכחה היא 96 פלוס אחוזים. כשאני שומעת עצור או חשוד מתראיין בכלי התקשורת ואומר 'אני אוכיח את חפותי', אני אומרת לעצמי 'מה הוא צריך להוכיח את חפותו? התביעה צריכה להוכיח שהוא ביצע את העבירה'. אדם לא צריך להוכיח שאין לו דבשת. הם צריכים להוכיח שהוא גמל. אם מערכת כלשהי שוכחת את זה, אז צריכה לקום זעקה מצד ציבור עורכי הדין, מצד הסקציה הפלילית שתבוא ותאמר את הדברים בריש גליי. אדם הוא חף מפשע כל עוד לא הוכח אחרת".

העליון

"היו לי שאיפות להגיע לעליון, כמו לכל שופט אחר. אין שופט שלא מעוניין להתקדם. אבל לא הייתי פנאטית בענין.עם כל הצניעות, חשבתי שאני מתאימה.

"תמיד אמרו לי שאני צבעונית, שונה ואחרת. זו באמת אני. כשהגעתי לגיל 60 מישהו אמר לי שגיל 60 זה כבר אאוט, אז עניתי לו שלא תמיד הייתי בת 60. אבל אני 'איזי גואינג', לא לקחתי את הדברים לליבי הטוב, ולא חשבתי שמשהו מעצמיותי וממי שאני נגרע כהוא זה. בסופו של דבר אני מאוד מרוצה ממה שעשיתי. מאוד אהבתי את בית המשפט המחוזי. זאת היתה הממלכה שלי, שם הייתי אדון לעצמי ויכולתי לבטא את מחשבותיי והחלטותיי ללא מפריע".

סדר יום

"אני קמה בשש בבוקר, הולכת לטייל עם הכלבים, אודו ואוסקר, ומאכילה אותם. אחר-כך אני מאכילה את חתולי הרחוב שאימצו אותי. לאחר מכן אני אוכלת, קוראת עיתון והולכת לחדר העבודה. אני מלמדת באוניברסיטות בר-אילן, תל-אביב ובמרכז הבינתחומי בהרצליה. בזמן חופשת הסמסטר אני יושבת בחדר העבודה כותבת, קוראת חומר, ומכינה את ההרצאות לשנת הלימודים הבאה. כשהייתי שופטת לימדתי רק שעתיים שבועיות, לא יכולתי להרשות לעצמי יותר, אבל מאז פרישתי אני מלמדת 7 שעות שבועיות. אני גם חברה בוועדות שונות, כמו ועדת רובינשטיין לפסנתר והוועדה של לשכת עוה"ד לגבי השתלמויות חובה.

"כשופטת היה לי סדר יום הרבה יותר תובעני ובתוך מסגרת. הייתי מגיעה ב-7:00 ללשכה, שומעת משפטים מ-8:30 ויוצאת הביתה סמוך לשעה 15:00. מובן שהייתי מביאה איתי עבודה הביתה, לקריאה, לעיכול ולמחשבה. גם היום אני לא יושבת רגל על רגל. רוב הזמן אני עסוקה ב-1,001 דברים. בריצות, בלסדר, בללמד, בלקרוא חומר ועוד. מראש חשבתי על כך. לא רציתי לצאת מהמערכת בלי שיש לי משהו אחר. בין אם זה יהיה הוראה או סדר יום קבוע מראש שכולל דברים אחרים. תמיד קיבלתי מצוין בתעודה בסדר ובניקיון. אני צריכה שיהיה לי סדר יום. אני לא יכולה לקום בבוקר ולחשוב מה אני אעשה היום. זה בניגוד לאופי שלי. כל החיים עבדתי ולכן רציתי מראש שיהיה לי סדר יום ברור. אבל היום יש לי יותר זמן לנכדים, לעצמי ולביקורים בתערוכות".

קריאה

"לא היה יום בחיי, אלא אם צנחתי מתה לחלוטין למיטה, שלא קראתי ספר לפני השינה. ספרות יפה מדברת אליי. קריאה זה מדיום נפלא להעביר אלייך רגשות של אחרים ותחושות שרצית לבטא בעצמך. לפעמים אני קוראת ואומרת לעצמי 'וואו, הסופר לקח לי את המילים מהפה'".

טלוויזיה וסרטים

"אני רואה מעט מאוד תוכניות בטלוויזיה. חוץ ממהדורות חדשות, תוכניות של דן מרגלית או של ירון לונדון ומוטי קירשנבאום ו'המפקח מורס', שאני מאוד אוהבת, אני כמעט לא רואה טלוויזיה. סרטים אני אוהבת. הז'אנר המועדף עליי הוא סרטים פיוטיים כמו 'פרידות' (סרט יפני שזכה השנה באוסקר ל"סרט הזר הטוב ביותר", א' ל"ו). או סרטים יפניים של אקירה קורוסאווה וסרטים של פדרו אלמודובר הספרדי".

הצגות ומוזיקה

"הצגות וקונצרטים אלו הבילויים המועדפים עליי. גם בתקופה שכיהנתי כשופטת הלכתי לקונצרטים ולהצגות, אבל היום אני הולכת לשם פחות עייפה ויותר נהנית. אז הייתי הולכת לקונצרט עם הלשון בחוץ ואומרת 'אוף עוד פעם קונצרט'. היום אני אומרת איזה יופי".

ספורט

"פעם הייתי רוקדת בסלון לצלילי מוזיקה כשהכלבים נובחים והשכנים לא שמחים. היום אני בקושי עוסקת בספורט. אני הולכת לפעמים עם בעלי בשבתות, ואני משתתפת גם בשיעורי פלדנקרייז. אני נהנית לגלות יכולות שלא ידעתי שחבויות בי ושיש בי קואורדינציה, דבר שחשבתי שאני נטולה לחלוטין.

"יש לי הליכון בבית וכשהייתי אדוקה ובענייני ספורט, הלכתי עליו הרבה. לאט-לאט האדיקות נמוגה והוא נשאר ככלי אין חפץ בו, עד כדי כך שאחת הנכדות ישנה עליו לאחרונה כשהיתה כאן".

קריירה חלופית

"הייתי עוסקת בתולדות תרבות. הייתי לומדת היסטוריה ומתרכזת בתקופת יוון העתיקה, כי אני מאוד אוהבת אותה, או בתקופת ימי הביניים שהחלה לסקרן אותי בשלב מסוים בחיים. יש כל-כך הרבה דברים שמסקרנים אותי. יש בי סקרנות אין קץ ללמוד ולדעת הכול".

לא יודעים עליי

"רק מי שמכיר אותי היטב יודע שאני מאוד בוגרת, אבל עם שובבות של ילדה ועם יכולת להשתתף ולהבין במחשבות של ילדים. כמו ילדים, אני אוהבת תיאטרון בובות. אספתי בובות על חוטים ובובות תיאטרון מכל העולם. אני מהופנטת מתיאטרון בובות, מהיכולת לעשות דברים ולגרום לילד ללכת שבי אחרי מה שמוצג בפניו. אני מאוד אוהבת גם ספרי ילדים. אני בסך-הכל ילדה בוגרת".

רזומה

* אישי: ד"ר עדנה קפלן-הגלר (66), נולדה בתל-אביב ומתגוררת ברמת-גן. בתו של עו"ד יעקב הגלר, שהיה מבכירי הסניגורים של תקופתו. נשואה לגיורא קפלן (שהיה סוכן ביטוח עד לפרישתו), אם לשתי בנות: מיכל (שופטת נוער בבאר-שבע) ויעל (פסיכיאטרית) וסבתא ל-7 נכדים.

* מסלול: ב-1993, לאחר 27 שנים שבהן עבדה כסניגורית, מונתה לשופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב. עד לפרישתה, במארס השנה, דנה בתיקי פשע. היא שלחה את אתי אלון ל-17 שנות מאסר בפרשת הבנק למסחר, ואת ירון ברכה, שדרס 6 אנשים, וגרם למות אחיו התאום, ל-16 שנות מאסר.

* תכונה בולטת: אחת השופטות המוערכות והססגוניות שהיו בבית המשפט.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר