גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיקר שהצמחונים מרוצים

אסטרטגיית יציאת בנק ישראל מעניינת פחות מהשאלה אם היתה אסטרטגייה לכניסתו

עידן אזולאי הוא מנכ"ל אפסילון קרנות נאמנות

הדבר המפתיע ביותר במדד שפורסם בשבוע שעבר, לא היה גובהו שהפתיע כל גורם בשוק, אלא שלא היה גורם אחד ובודד שהשפיע עליו. מדד יוני עלה הרבה מעבר לכל התחזיות וזאת משום שכמעט כל הפריטים המרכיבים את המדד עלו.

טוב, לא כולם. למשל, שכר הדירה ירד ב-0.3%. שוכרי הדירות מעולם לא היו מרוצים כל כך. גם הצמחונים מאוד מרוצים מהמדד לאחר שמדד הפירות והירקות ירד ב-3.6%. אבל מלבד הצמחוניים ומשוכרי הדירות, תתקשו מאוד למצוא מגזרים מרוצים.

ועכשיו, אחרי שסיימתי לבדר את עצמי ואתכם - אתפנה לחלק הרציני במאמרי. והרציני הפעם, איך לומר, קצת מטריד.

עליית המחירים בחודש יוני היתה רוחבית וזה קרה לפני שהגיעה תרומת ההעלאות המחירים היזומות (מע"מ, מים, מס ירוק וכו') שתגיע ותשפיע על מדדי החודשים הבאים. אם זה היה מסתיים רק בהשפעה הטכנית שיש לאותם גורמים, ניחא. אבל במדד חודש יוני לא מורגש עדיין אפילו קמצוץ מההתעוררות החדה של שוק הנדל"ן.

הדיווחים ממשרדי המכירות באתרי הבנייה הם על היקף מכירות שכמותו לא היה בישראל שנים. כמה זמן ייעבור עד שאותו גל יבוא לידי ביטוי במדדים - חודש? חודשיים? ממש לא משנה. כשהקונים מגיעים בהמוניהם, עליות המחירים מגיעות איתם.

תרגיעו... תרגיעו...

אבל בנק ישראל מעדיף למתוח את קפיץ האינפלציה עד הסוף. כמות הכסף עלתה מתחילת השנה בכ-50%, המשק מתחיל להראות סימני התאוששות, הריבית הריאלית שלילית ונמצאת איפה שהוא בין 1.5%- ל-2.5% (תלוי מה תחזית האינפלציה שלכם) ובנק ישראל מרגיע את כולם באומרו בהודעת הריבית האחרונה שזו תישאר ברמתה הנוכחית עוד זמן רב.

לפי הקלישאה שכשמישהו אומר לך להירגע, זה הזמן להילחץ. חברים, השוק נמצא בחוסר שיווי משקל ברור. בנק ישראל עצמו העלה את תחזית האינפלציה שלו ל-2009 ל-2.5%. אם כך, מדוע הוא אינו מאותת לפחות שהוא עומד להגיב? האם הבנק המרכזי מחכה שהאינפלציה תתמתן בחצי השני של השנה? כיצד ייתכן שהאינפלציה תחזור להתמתן כשכל התחזיות (כולל כמובן זו של בנק ישראל) הן על חזרה הדרגתית לצמיחה?

שיווי המשקל יחזור לשוק כאשר בנק ישראל יעלה את הריבית במידה מסויימת (אפילו אם במינון נמוך של רבע/חצי אחוז) רק בשביל להראות לשוק שהוא נמצא בשליטה. עדיף שהכלב יכשכש בזנב מאשר שהזנב יכשכש בכלב.

תיאוריות מכשילות

ברגע שהשוק יראה שבנק ישראל מתנער מהמטריצות והתיאוריות שמכשילות את הבנקים המרכזיים פעם אחר פעם, יש סיכוי סביר שהחששות מאינפלציה יירגעו, הריביות לטווח ארוך יתייצבו ושיפועי העקומים יתמתנו. עד אז, ימשיכו הצמודים הקצרים להיסחר בתשואה שלילית בשל החשש ההיסטרי מאינפלציה והעקומים ימשיכו להיות תלולים ולבטא אובדן שליטה לטווח ארוך.

ההיסטוריה מלמדת שבכל פעם שבנק ישראל ביצע מהלך חד, בין של העלאת ובין של הפחתת ריבית, התחזיות והציפיות השתנו יותר מהריביות. זאת אומרת שרק לאחר העלאת ריבית יש סיכוי שהחששות מאינפלציה יתמתנו, בעוד שהתשואות כבר מזמן מגלמות עליית ריבית.

עד אז, רמת העצבנות בטווחים הארוכים תמשיך להיות רבה והתגובות לכל נתון שיתפרסם תמשכנה להיות חדות. לא סיטואציה אידיאלית לאנשים רגועים כמוני.

מה בדיוק ניסה בנק ישראל להשיג על ידי קניית 100 מיליון דולר ביום? פיחות של השקל? נו באמת, מישהו באמת מאמין שהסכום הפעוט הזה מסוגל לשנות את כיוונו של הדולר. שער הדולר לא נקבע בארץ, הוא נקבע בשווקי העולם.

אם הדולר היה ממשיך להיחלש בעולם, גם הכפלת והשלשה של סכומי הקנייה לא היו משנים את כיוונו של הדולר לעומת השקל. מי שעדיין לא מאמין, מוזמן לבחון את המתאם שבין שערי השקל/דולר לשקל/יורו. תמצאו מתאם מופלא - כמעט אחד לאחד (טוב, קצת הגזמתי, אבל תודו ש-50 מיליארד דולר זה זו הגזמה גדולה יותר).

האליל הפיננסי

בסופו של עניין, בנקים מרכזיים צריכים להבין שלפעמים עדיף לעשות מעט ולדבר מעט, אפילו אם מדובר במשבר אדיר כמו זה שחווינו. גרינספאן, שבשעתו נחשב בעולם לאליל פיננסי, "הוכתר" לפני כמה שבועות ב- CNBC כאשם מספר אחת בגרימת המשבר וזאת בשל המדיניות המוניטרית שהנהיג בזמן המיתון הקודם.

כשבקופתו 50 מיליארד דולר, תכופות עולה השאלה: מהי אסטרטגיית היציאה של בנק ישראל לשוק המט"ח. ואני שואל: מישהו אולי יכול לספר לי מה הייתה אסטרטגיית הכניסה שלו?

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול