גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אובמה מגייס 800 פקידי שומה לאכיפת נושא מחירי העברה

[להרשמה לניוזלטר עסקים מתעוררים] עו"ד איל בר-צבי: "גם חברות קטנות יחסית, קיבלו לאחרונה דרישה מה- IRS לבדיקת תיעוד העסקאות עם החברה האם הישראלית"

ברק אובמה ממשיך בהקשחת מדיניות הממשל האמריקני כלפי "הברחת" רווחים ונכסים אל מחוץ למדינה, ומודיע על גיוס של לא פחות מ- 800 פקידי מס נוספים, שייעודם העיקרי יהיה אכיפת הציות לכללי המיסוי הבינלאומי, תוך שימת דגש על מחירי העברה. בנוסף, הצעת התקציב לשנת 2010 כוללת מספר תיקונים מהותיים המתייחסים לתמחור ומיסוי קניין רוחני בעסקאות בינלאומיות בין חברות קשורות.

התיקונים בהם מדובר הינם חלק ממלחמה כוללת במקלטי מס עליה הכריז אובמה עוד במהלך מסע הבחירות, אך רלבנטיים מאוד לעסקאות של חברות ישראליות עם חברות קשורות (בדרך כלל חברות אם או חברות בנות) היושבות בארה"ב. כך מסביר עו"ד איל בר-צבי, המתמחה בתחום מחירי העברה.

הגברת האכיפה והשינויים המוצעים, אמורים להקשות עוד יותר את תכנון המס של תאגידים רב לאומיים הנוקטים במדיניות מס אגרסיבית על מנת להעביר רווחים לאזורים בעלי שיעורי מס נמוכים. הניסיון מלמד, כי כל מגמה בתחום מחירי העברה המתחילה בארה"ב (אשר היתה בין הראשונות לאמץ כללי מחירי העברה עוד בשנות ה- 70 של המאה הקודמת), "זולגת" לכיוון אירופה ול- OECD, ומכאן שבקרוב תהיה מגמה זו רלבנטית גם עבור חברות שפעילותן הינה מול חברות קשורות היושבות במדינות אחרות.

הרחבת הגדרת "קניין רוחני" לצורך קביעת מחירי העברה

התיקון הראשון, מרחיב את הגדרת הקניין הרוחני בהקשרים של מחירי העברה. הצעת משרד האוצר האמריקני הינה לכלול בהגדרה זו של תקנות מחירי ההעברה שלושה נכסים בלתי מוחשיים שכיום אינם כלולים בה (א) המוניטין; (ב) ערך החברה כעסק חי ובר קיימא (הכולל את הנכסים המוחשיים והבלתי מוחשיים של התאגיד, אשר יש להם ערך מיוחד כל עוד החברה היא ongoing concern); ו- (ג) המשכיות כוח עבודה (work force, אשר העובדה כי הוא ממשיך לעבוד במפעל מוסיפה לערכו, בשל הידע והניסיון שנצבר בידם כעובדים).

שלושת הערכים הנ"ל מייצגים, למעשה, נכסים בלתי מוחשיים מהם נהנה התאגיד. לפיכך, החלת כללי מחירי העברה על העברת נכסים אלה (למשל בעת העברת פעילות של חברה בתוך הקבוצה), תאפשר לרשויות המס למסות את החברה המעבירה בגין הרווח הצפוי לה, על פי כללי שוק, ולאו דווקא לפי המחיר שנקבע בפועל בין הצדדים הקשורים.

חשוב לציין, כי במרבית המדינות מונהגים כללי מחירי העברה המושתתים על המודל של הארגון לשיתוף פעולה כלכלי (OECD), ואלו אינם מציינים נכסים אלה ככלולים בהגדרת הקניין הרוחני. עם זאת, כאמור לעיל, הניסיון מלמד כי ארה"ב נמצאת בחוד החנית של התקדמות החקיקה הכלכלית בתחום מחירי העברה, ולכן לא מן הנמנע כי העברת השינוי הנ"ל תוביל לאימוץ שינויים דומים גם במודל מחירי העברה של ה-OECD ובתקנות המקומיות של המדינות השונות.

שינוי שיטת תמחור הקניין הרוחני

שינוי חשוב נוסף הינו בשיטת הערכת השווי של הקניין הרוחני המועבר במסגרת עסקאות בין חברות קשורות. כיום, נהוגה במרבית המדינות שיטה המבוססת על הכנסות, לפיה מחושב שווי הקניין הרוחני על פי ההכנסה הצפויה ממנו. הצעת התקציב מנהיגה מעבר לשיטה מבוססת שוק, על פיה שוויו של קניין רוחני יקבע כאילו מדובר על עסקה בין שני צדדים בלתי תלויים, הנכנסים לעסקה ללא פערי מידע מהותיים.

התיקון המוצע אינו מפרט בפועל את דרך חישוב מחיר השוק, וניתן לצפות כי יתעורר קושי במציאת עסקאות ברות השוואה אמינות, על פיהן ניתן יהיה לקבוע כי הקניין הרוחני הועבר בתמורה לתשלום העומד בתנאי שוק. עם זאת, התיקון פותח פתח לפקיד השומה, להסיק מעסקאות דומות, ולעשות שימוש בשיטות הערכה השונות מהשיטה שהיתה מועדפת על החברות עד היום. כך למשל, ערכה של חברת ביו-טק, המחושב על פי ההכנסות הצפויות בלבד, עשוי שלא לשקף את מחירה "בשוק", הנגזר משוויו של הקניין הרוחני למתחרה או לחברת תרופות גדולה, למשל.

הפרדת הבעלות הכלכלית מהבעלות המשפטית

אחד הכללים הידועים בנושא מחירי העברה, הוא שלאו דווקא הבעלות המשפטית היא הבעלות הכלכלית ה"אמיתית" במוצר או בידע כלשהו. במהלך שנות עבודתנו, נתקלנו במקרים רבים בהם העבירו חברות את הבעלות בקניין הרוחני של חברה בקבוצה או של הקבוצה כולה, למדינות הנחשבות למקלטי מס או לכל הפחות למדינות בהן זכאי התאגיד להטבות מס ניכרות. חברות אחרות, הקנו זכויות פיתוח או מסחור "משפטיות" ללא שינוי אמיתי בזכויות הכלכליות.

דוגמה למהלך זה ניתן למצוא אצל חברת מיקרוסופט ואצל גוגל , אשר מחזיקות את מרבית הקניין הרוחני באירלנד, מדינה הנחשבת על ידי רשויות רבות למקלט מס. לרוב, התאגידים מגבים את העברת הקניין הרוחני על ידי הסכמים ותיעוד משפטי, על אף שהעברה זו מתבצעת על הנייר בלבד ולא גוררת אחריה כל שינוי מהותי באופן פעולת הקבוצה. אף שעיקרון המיסוי כבר קיים, הרי שהשינוי המוצע מקנה לפקידי השומה בפועל, גם בהצהרה כתובה, את האפשרות למסות את הקבוצה על פי עקרון הבעלות הכלכלית, דהיינו על פי המצב המהותי הקיים ולא על פי מה שנקבע בהסכמים בין-חברתיים.


בנוסף, ההצעה מאפשרת לפקיד המס לבצע שיערוך "מאוגד" של הקניין הרוחני, במצבים בהם מכלול הנכסים הבלתי מוחשיים שווה יותר מסך חלקיו של הקניין הרוחני (לדוגמה, מוצר המבוסס על מספר פטנטים).

סיכום כיצד נערכים?

הממשל האמריקני ממשיך להוכיח את רצינותו בדבר משנתו הכלכלית הדוגלת במניעת הברחת רווחים תוך הקשחת מדיניות המיסוי הבינלאומי והגברת האכיפה בתחום מחירי העברה. גם חברות קטנות יחסית, בעלות חברה בת יחידה בארה"ב, קיבלו לאחרונה דרישה לבדיקת התיעוד הנאות שלהן בקשר לעסקאות בין החברה הישראלית לחברה האמריקאית. מי שהקפיד לקיים תיעוד נאות, ופעל באמצעות מומחים, מוגן, למעשה, מרוב השינויים האמורים לעיל. עם זאת, עסקאות רלבנטיות (כלומר הקשורות להעברת קניין רוחני אל או מארה"ב) הנמצאות בשלב ההתהוות מחייבות התייחסות גם לנושא תמחור הקניין הרוחני, בהקשר להרחבת הגדרתו, כאמור לעיל.

בכנס שנערך לאחרונה בארה"ב, בו הרצינו בנושא מחירי העברה, קרא נציג מס הכנסה בכנס לנוכחים לעדכן את ה- study שלהם על בסיס שנתי, או אף בתדירות גבוהה יותר אם מתעורר הצורך. חשוב לשים לב, כי התיעוד של העסקה יתבצע על בסיס מאגרי המידע העדכניים ביותר, המצויים גם בידי רשויות המס הרלבנטיות, משום שכל שימוש בנתונים לא עדכניים עשוי להביא לסטייה מהתוצאות הדרושות.

באדיבות איל בר-צבי, עו"ד (כלכלן), שותף במשרד בר-צבי את בן-דב, המתמחה בתחום מחירי העברה.

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת