גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית-ספר לניהול כושל

בסתיו 2007 חובותיה של ולנסיה עמדו על 110 מיליון אירו ■ תוכנית ההבראה היתה פשוטה: נמכור את אצטדיון המסטאייה, החוב יכוסה, והיתר יספיק לבניית מגרש חדש ומודרני ■ אז למה בקיץ 2009 החוב עומד על 650 מיליון?

ההתעמקות בהיסטוריה הצעירה של מועדון הכדורגל ולנסיה מובילה למסקנה אחת, בלתי נמנעת: את הסיפור כתב גבריאל גארסיה מארקז. הוא צירוף של "מאה שנים של בדידות", בכך שדמויות אינספור צצות ועולות, ששמותיהן חוזרים על עצמם, והן מובילות את העלילה. מצד שני, ולנסיה היא "כרוניקה של מוות ידוע מראש", הידרדרות טרגית שבה כל ניסיון הינצלות גם גורר את המועדון קרוב יותר אל שפת התהום כשחובות הולכים ותופחים מושכים אותו מטה.

זרעי הטרגדיה נטמנו כבר בעריסה של המועדון. ולנסיה קלוב דה פוטבול, המועדון הגדול בחבל האוטונומי של ולנסיה, והרביעי בגודלו במדינה אחרי ברצלונה והמועדונים המדרילניים הגדולים, נוסד רק ב-1919. אבל כבר עם היווסדו פרץ ויכוח מר, מי יהווה נשיאו הראשון. אוקטביו אוגוסטו מילגו דיאז זכה לבסוף בזכות הטלת מטבע. יריבו, גונסאלו מדינה פרנאס, קיבל את ראשות הוועדה המייסדת.

ב-2004 הגיע למועדון טייקון הנדל"ן חואן בפטיסטה סולר שהשתלט על המועדון. סולר מינה עצמו לנשיא, והסחרחורת נכנסה לתאוצה. שבעה מאמנים הוחלפו בארבע שנים. בסתיו 2007 החליט סולר להנציח את שמו בתולדות המועדון. החובות דאז, בסך כ-110 מיליון אירו, היו עילה מספקת לעסקת ענק. סולר רכש אדמה מסובסדת מעיריית ולנסיה וחתם חוזים לבניית אצטדיון חדש ואולטרה מודרני. את המימון היתה אמורה לספק מכירת האצטדיון הנוכחי, המסטייה. מיקומו הסמוך למרכז העיר ולאוניברסיטה, היה אמור למשוך משקיעים. החשבון נראה כך: 320 מיליון תמורת האדמה יכסו את החובות, פלוס עלויות הבניה של האצטדיון החדש, כ-200 מיליון אירו. נקודת הזמן היתה כנראה הגרועה ביותר בהיסטוריה.

אחרי שהעבודות החלו, התברר שעיריית ולנסיה לא מתכוונת לקנות או לסייע במציאת קונה. מחירי הנדל"ן בספרד איבדו 20% ברבעון והמדינה נקלעה למשבר הקשה בתולדותיה. משבר הבנקים, כמובן, היה מכת האלה האחרונה לעורף של תכנית ההבראה. בתחילת 2008 היו חובות המועדון כבר מעל 250 מיליון אירו. במרץ 2008 התפטר סולר מתפקיד הנשיא ובמקומו מונה אוגוסטין מוריירה.

היו ימים ב"ליגת הכסף"

ב-12 החודשים האחרונים הפכה ולנסיה לאופרת סבון. ביולי 2008 החליט חואן ויאלונגה, שסולק מתפקידו כיו"ר קונצרן "טלפוניקה", להשתלט על מועדון כדורגל. הוא הסגיר לעיתונות שחובות המועדון צמחו ל-400 מיליון אירו, הכריז שירכוש את המועדון וימכור את האדמה. האוהדים שקעו בחלומות כשהצהיר שבתוך חמש שנים ולנסיה תזכה בליגת האלופות "ותוזכר בנשימה אחת עם מנצ'סטר יונייטד, ברצלונה וריאל". אבל ויאלונגה סירב להזרמת הון באמצעות הנפקת מניות חדשות ("דילול"). את 20 מיליון האירו שוולנסיה היתה בינתיים אמורה להציג כתנאי לרישיון משחק, הוא לא השיג. סולר סירב למכור לו את מניותיו תמורת 75 מיליון אירו, והאשים אותו על שטרם מצא קונה למסטייה. בתוך שלושה שבועות היה ויאלונגה הסטוריה.

במקביל המשיך המצב הכלכלי להידרדר. אחרי שב-2006 ריאל וברצלונה יצאו מחוזה השידורים הקיבוצי, קיבלו שתי הענקיות חוזים של 145 מיליון אירו לשנה בממוצע לשבע שנים (ריאל) ושל 150 מיליון לארבע שנים (ברצלונה). לשאר נותרו פירורים. לוולנסיה בעלת המסורת וקהל האוהדים הגדול והנלהב, עם ממוצע של יותר מ-40 אלף איש למשחק (מקום רביעי בספרד ו-28 באירופה), יש חוזה מעליב כמעט של 30 מיליון אירו לעונה, שהסתיים השנה, ברגע הכי לא מתאים.

בינואר כבר פרסם הפרופסור לכלכלה חוזה מריה גאי מאוניברסיטת ברצלונה מחקר פסימי על תחלואי הכדורגל בספרד, ומנה את ולנסיה כאחד משלושת המועדונים עם הבעיות הפיננסיות הקשות ביותר. על-פי פרסומים שונים, עלות שכר השחקנים מגיעה עד יותר מ-80% מתקציב המועדון. ההכנסות, בשנים בהן ולנסיה מגיעה לליגת האלופות, מתקרבות ל-110 מיליון אירו. מה שהקנה למועדון חברות זמנית בדירוג המועדונים המכניסים של דלויט ("ליגת הכסף") ב-2005 ו-2007, במקום ה-18 באירופה. אבל מזה שנתיים ולנסיה לא עלתה לצ'מפיונס. בו בזמן תפחו עלויות בניית האצטדיון, כהרגלן, ו-ולנסיה המשיכה לקנות שחקנים ביוקר ולמכור בזול, כהרגלה.

ולנסיה פלייסטיישן

את ויאלונגה החליף חאווייר גומז מולינה, איש כספים אפור ומקצועי שהחוויר למראה הספרים וברח כל עוד נפשו בו. ואז עלה לתפקיד הנשיא ויסנטה סוריאנו. אותו אדם שאמר ל'מארקה' ש"ולנסיה היא הפלייסטיישן של סולר". באוגוסט הסביר סוריאנו לעיתון הבית של ולנסיה, ה'סופר דפורטה', שהחובות הגיעו ל-650 מיליון אירו. זה לא הפריע לו לקנות את המניות של סולר תמורת 65 מיליון אירו ולהצהיר שהכל יהיה בסדר. אבל בנובמבר סירבו הבנקים לתת לוולנסיה הלוואה נוספת והעבודות להקמת האצטדיון החדש הופסקו. במקביל, אחרי שהסכם החסות עם 'טויוטה' הסתיים ב-2008, גם הספונסר החדש והמסתורי "ולנסיה אקספיריינס' פשט רגל. סוריאנו הבהיר לדויד וייה, שאם ירצה לעזוב בסיום העונה, ל-40 מיליון אירו ו-ולנסיה לא תוכל להגיד לא. הוא אמנם הסביר ב'סופר דפורטה' שהכל עובד לפי התכנית של המועדון וההבראה מעבר לפינה. אבל ביוני השנה הוא כינס מסיבת עיתונאים: "באתי לבשר על התפטרותי. מיומי הראשון כנשיא נלחמתי לקיים את הישרדותה הספורטיבית והכלכלית של ולנסיה, אך הצלחתי באופן חלקי בלבד".

מנואל יורנטה, כלכלן ומנהל מנוסה, הקים ועד מנהל חדש, וגילה שכדי לשרוד, ולנסיה זקוקה לכסף בדחיפות - מניות חדשות חייבות להיות מונפקות. הוא השיג סיכומים לגבי המשך בניית האצטדיון שאמור לשמש את הקבוצה כבר בעונה הבאה, אם כי רק בדוחק וללא השלמת חלקיו החיצוניים.

ואז הסיפור הסתבך עוד יותר, והפך לפארסה מוחלטת. שכן ארבעה שבועות אחרי התפטרותו והיעלמותו שב סוריאנו בפתאומיות ובידו מתנה: 500 מיליון אירו מקבוצת משקיעים סודית ובינלאומית בשם דאלפורט, עבור קניית המסטייה. וכן ההודעה, שבידו 51% מהמועדון, ולכן יש לתת לידיו חזרה את השליטה. יורנטה ביקש "שואו מי דה מאני" והצהיר שאם הסיפור נכון, הוא יעמוד וימחא לסוריאנו כפיים, "אבל בינתיים יש לי ספקות מסויימים".

שלא התפזרו משהתגלה שבכל העולם אין חברה רשומה בשם 'אינוורסיונס דאלפורט'. גם אתר אינטרנט לא היה לחברה. "אני לא חייב להוכיח כלום לאיש. על ולנסיה לכנס אסיפת בעלי מניות ולהעביר את השליטה, כמו גם לעצור את הנפקת המניות" הצהיר סוריאנו. למרות דבריו החליט הוועד המנהל להמשיך באיסוף 92 מיליון האירו, אך קבע גם לספטמבר אסיפה כללית. סוריאנו, ואחריו יורנטה, נפגשו אישית עם וייה והבהירו לו שלמרות רצונו לברוח מבית המשוגעים הזה לכיוון ברצלונה, שהיתה מוכנה לשלם את הסכום המוסכם, הוא לא הולך לשום מקום.

נטאליה אהובתי

משם הסיפור גלש מעבר לגבול המופרך והפך ביזארי. דאלפורט אינווסטמנטס הודיעה, באמצעות סוריאנו, שהיא עומדת לעצור את הגיוס. שמועות התפשטו באינטרנט, שדאלפורט היא חברת קש שמפעילה משחקי פירמידה והונאה. חוזה גארסיה רואיג, חבר הוועד המנהל בוולנסיה, הצהיר: "אינוורסיונס דאלפורט זה רק שם. החברה לא רשומה בספרד, היא ממוקמת באורוגוואי ומשמשת כמקלט מס, בייחוד עבור ארגנטינאים שהשתמשו באי השקיפות שלה. אבל נראה שמישהו מוולנסיה השקיע בחברה". משום מקום הופיע גם אתר בית לחברה, שכולל את שם החברה וכתובת אימייל ליצירת קשר. הלוגו של החברה (נשר) שפורסם על ניירות המכתבים שלה, כך הסתבר, הועתק מספר ילדים.

ערוץ טלוויזיה מוולנסיה חשף שברחוב הגרניום בעיר בואדילה, 15 ק"מ ממדריד, יש משרד לדאלפורט. פקיד מהמשרד השיב לשאלות צוות הצילום, "שמסיבת עיתונאים תתקיים בסוף השבוע" וכן "לחברה יש משרדים בניו יורק, דובאי ומיאמי". כל קשר לאמת הוא מקרי בהחלט. בשלב כלשהוא הופיע עמוד נוסף לאתר באינטרנט, תחת השם נטאליה, שעסק בהלבשה תחתונה נועזת לנשים. אבל רק לזמן קצר. העיתון "לוואנטה" הקליט שיחה בין סוריאנו, ויקטור בראבו (בעל החברה מאורוגוואי, שנראה כחיקוי לטיני לבוראט) ונציג ממשלתי. בשיחה התברר, שדאלפורט עדיין לא קנתה את השליטה על 50.4 אחוז מוולנסיה, אלא יש לה רק אופציה מוגבלת בזמן לעשות זאת. גם עסקת מכירת האצטדיון עדיין לא באמת התקיימה, אלא "התכנית היא למכור", כפי שבראבו ציין, והוסיף: "בחיים האלה, אתה לא יכול תמיד שיהיה לך את הכסף פיזית".

ל'סופר דפורטה' הודיע סוריאנו שהדלפת תוכן השיחה הרסני ויגרום למלחמה כוללת, שזה ניסיון מכוון, ברור ונפשע לחבל בתכניתו ובעתיד הזוהר של ולנסיה. הוא גם רמז על מרגלים וחפרפרות. אוהדי ולנסיה משפשפים עיניים בתדהמה, הם רגילים לקבל כל בשורת איוב באופטימיות חסרת בסיס, אבל סוריאנו? ובראבו?

הבלוגר הוותיק 'סזאר' כותב בייאוש: "או, נטאליה. לו לפחות את היית קונה את המועדון..."

עוד כתבות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון