גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושים שוק: השווקים בישראל מציעים חוויית קניות חדשה

סיור בשווקים המרכזיים בארץ מגלה כי לצד הדוכנים המסורתיים צצו בשנים האחרונות גם דוכני בוטיק, חנויות אווירה וחנויות מתמחות ■ "גלובס" יצא לבדוק כיצד המגוון משפיע על חוויית הקנייה - וכמה זה עולה לנו

רוחות חדשות נושבות באחרונה בשוקי המזון בישראל. מאז השיפוץ המאסיבי בסמטאות מחנה-יהודה בירושלים, פעילים בו בתי-קפה אופנתיים שפתוחים עד שעות הלילה, חנויות וינטג' וחנויות מעצבים. גם דוכני המזון מתאימים את עצמם לרוח שינוי: זה מכבר התמקם סניף של "לחם תושייה" בתוך השוק, ומסעדת פועלים ותיקה הפכה למעדניית גבינות ייבוא מהיקרות בארץ.

האח הלח - שוק הכרמל התל-אביבי - טרם זכה אמנם למירוק חיצוני, אך גם הוא נסחף בזרם. בדוכני הפרי והירק מוצע מבחר יקר ויוקרתי למביני דבר ממיטב הגידולים הניסויים והאורגניים, ובדוכני הגבינות העמוסים במעדני ייבוא מכל העולם עורכים טעימות יין. סביב הכרמל ובתוכו מתפתחת חגורת מסעדות, שמוסיפות לחוויית הקנייה אפשרות לאכול משהו על הדרך ולהתכוון כראוי לסיבוב במעדניות הסמוכות. את המענה התל-אביבי לחנויות מעצבים ניתן למצוא בשוק הפשפשים ביפו, שבשנה הנוכחית לבדה נפתחו בו לפחות 20 כאלה.

לעומת שני הראשונים דווקא שוק ואדי ניסנאס בחיפה שומר על צביונו האותנטי, וייחודו בכך שמלבד כמה חנויות אקזוטיות דוגמת חנות תבלינים מדהימה או קונדיטוריה מזרחית צבעונית שנפתחו בשנים האחרונות בסביבתו, הדוכנים בשוק הם אותם אלה שפעלו בו גם לפני עשרות שנים, וגם הפעלתם עוברת פעמים רבות מדור לדור.

אמנם שוקי המזון הם עדיין המקום שאליו מגיעים בשביל לעשות את קניית המזון השבועית לבית, וכדי להשיג מוצרים טריים במחירים משתלמים, אבל בקרב קהל הקונים מתרחבת הציפייה למזון איכותי וייחודי - והיא אכן מקבלת מענה בשטח.

יצאנו השוקה ל-4 אתרים: שוק ואדי ניסנאס בחיפה, שוק הכרמל ושוק לווינסקי בתל-אביב, ושוק מחנה-יהודה בירושלים, כדי לבדוק מה נשתנה ולאן כדאי להגיע.

ניסויים בפירות

בראשיתו היה השוק בישראל אתר קניית ירקות ופירות העונה, ועד היום כזו היא רוב הסחורה הנמכרת בחוצותיו. בשולי כל שוק גדול התפתח שוק משני וזול יותר כמו "שוק עזה" בסמטאות שמדרום-מערב לרחוב המרכזי בשוק הכרמל בתל-אביב, ו"השוק העיראקי" ברחוב המקורה שממערב לרחוב המרכזי בשוק מחנה יהודה בירושלים, בשווקים המשניים נמכרת סחורה בעונתה, לא תמצאו בהם ענבים לפני יולי או פירות הדר לפני נובמבר.

מצד אחד, הסחורה באיכות פחותה ובמחירים נמוכים (תאנים ב-8 שקלים ושזיפים ב-4 שקלים, בשעה שבמרכז השוק הם נמכרים ב-15 ו-8, בהתאמה) ומצד שני, נמכרת בהם תוצרת בלאדי שמראה החיצוני אמנם אינו מלבב, אך טעמה לרוב משובח בהרבה, בייחוד אם מדובר במלפפונים או בתותים וכיוצא באלה פירות שדרסה ההנדסה הגנטית.

לעומת זאת, ברחובות המרכזיים, משגשגים דוכני יוקרה שניתן להשיג בהם אבוקדו באמצע אוגוסט ומלונים במרץ. בנוסף ליקרים, משום היותם "שלא בעונתם", נמכרים אותם מינים שהוזכרו באחרונה בסוגיית המע"מ: פסיפלורה, פיתיה, קרמבולה, אננס, ליצ'י, פיטנגו, פטל, אוכמניות ותפוחי עילית מזן "פינק ליידי", שנמכרים תמורת 15 עד 30 שקל לקילו. פירות וירקות העונה בדוכנים אלה לעולם יהיו באיכות מעולה ובמחירים גבוהים ב-20%-40% מהממוצע בדוכנים אחרים (שזיפים ב-12 שקל לעומת 8 שקלים).

כמו-כן נמכרים זני פרי ניסויים: "משמש פיתה" ו"אפרסק פיתה" - בטעם נהדר (אפרופו ירקות שההנדסה עשתה בהם שמות), שצורתם פחוסה כאילו מחצו אותם בין שני אגרופים; "שרי שוקולד" - עגבניות בצבע חום כהה ובטעם מתוק להפליא; ו"אפרסמון תפוח" - שטעמו כטעם כל אפרסמון, אבל מראהו אצילי ומושך. מחיר הפירות הניסויים מגיע עד 50 שקל לקילו.

* מרכז הירקות המובחרים, הכרמל 3 תל-אביב, בכניסה הדרומית מהשוק, 057-2780997

* הפירות האקזוטיים, הכרמל 9 תל-אביב, מרכז השוק מול רחוב שפר, 052-2720095

* השוק העיראקי, ממערב למחנה-יהודה, ירושלים

* שוק עזה, בסמטאות דרום-מערב שוק הכרמל, תל-אביב

אצולה ירוקה

הכול יסכימו כי זר פטרוזיליה מהשוק - רענן, צעיר וריחני - אינו זהה לאחיו המדובלל הנמכר אצל הירקנים, או לאח השרוי בעצב על מדף מקררי הסופרמרקט, לצד בני דודו המשחירים מקור - הבזיליקום והנענע.

אל קבוצת השמיר-כוסברה והמון החסה והעלים שמיניהם מתרבים והולכים, הנמכרים בדוכני "הירוקים", מצטרפים כ-20 סוגי פטריות (בהם: פורצ'יני, יונוקי, צימאג'י ואלמוג אדום, שמחירן נע בין 35 שקל ל-60 שקל לקילו), ולא פחות סוגי נבטים (צנונית, ברוקולי, אפונה, עדשים, חמניות ועוד, במחיר 8-10 שקלים לחבילה שמשקלה כ-300 גרם). תרמו למהומה מהגרי העבודה מהמזרח הרחוק שצורכים שורשים, פירות וירקות שאינם גדלים כאן. הביקוש הביא לדוכנים דלועים שמיובאים מתאילנד ובהם "אמפליה", הדומה לקישוא אך בעל קליפה מחוספסת בהרבה; חצילים מאורכים וירוקים, המזכירים בצורתם מלפפון אך טעמם שונה ועוד.

דוכני הירוקים שואבים אליהם גם גידולים אורגניים: "מלפפוני טעם" (15-12 שקל ל-400 גרם) ופרי חממות בוטיק כמו עגבניות מזנים יקרים (10 שקל ל-400 גרם), אספרגוס טרי (15 שקל לזר ובו 10 ענפים) ורוברבר - ירק שמקורו באירופה, מראהו כשל חסה זעירה ומכינים ממנו ריבה.

* "כרמלה", בכניסה הדרומית לשוק הכרמל מצד שמאל, ואפשר להזמין גם בשליחות בטלפון 22666* תל-אביב

* "ארומה נעימה", דוכן הירק ברחוב עץ החיים 22, שוק מחנה-יהודה, ירושלים

מעשיות בחריצי גבינה

בשוק הכרמל פעילות 3 נקודות לממכר גבינות איכות. הראשונה והוותיקה ביותר היא "המקרר של אורי". האגדה מספרת, כי במשך שנים הגיעו הגבינות אל המקרר במחתרת, באמצעות ימאים שהבריחו אותן לנמל חיפה. היום נמכרות בו גבינות מיובאות וגבינות בוטיק מקומיות, אך במבחר מצומצם למדי שמכתיב היותו, באמת, רק מקרר. בקצה הדרומי, בפינת רחוב יעבץ, ניצבת חנות גדולה של גבינות גד, ובה מיטב תוצרת המחלבה (במחירים הנמוכים ב-10%-15% מאשר בחנויות) ומעדני ייבוא נוספים. בימי שישי נפתחים במקום גם בקבוקי יין ונערך שולחן לטעימות. בתווך נפרש "דווקא גורמה", דוכן עצום ממדים של כ-15 מטר, המציע מוצרי חלב וגבינות בוטיק מקומיות (צוריאל, עברי, שי זלצר, כפר ראג'יב ועוד), ומבחר גדול מאוד של גבינות מיובאות (שרובן אינו כשר) מזנים מוכרים - כחולות, גאודות, ברי, סנט מור, גורגונזולה, פרמג'נו, ומתוצרת יצרנים שונים בצרפת, בבולגריה, בתורכיה ובאיטליה. התוצרת איכותית ומגוונת ונמכרת במחירים נמוכים יחסית למוצרים זהים במעדניות העיר (75-180 שקל לקילו). משתלם להגיע במיוחד לקראת כניסת השבת, אז אפשר להרוויח שאריות במחירי מציאה (שליש קילו רוקפור ב-15 שקל, למשל).

"באשר פורמז'רי באשר", פסגת חנויות הגבינה הישראליות, ממוקמת במחנה-יהודה בירושלים. נמכרים בה 800 סוגי גבינה, ש-90% מהם מיובאים מאירופה, לצד יינות בוטיק ישראליים. על המכירות מנצח גיום, שעבד בחנויות לממכר גבינות בצרפת ובאנגליה, ומצליח - תוך כדי הטעימות ("זהירות! כל ביס שווה 20 שקל") וההסברים ("גאודה אנגלית, 12 שנות יישון בתיבות עץ") - להתאים לכל חיך את הגבינה שלו. אזהרה: ההיתקלות בטעמים המרגשים עלולה להסתכם בחשבון בסך מאות שקלים. המחירים נעים בין 200 ל-800 שקל לקילו, והטעם מוכיח שיש דברים ששווים כל מחיר.

* מקרר הגבינות של אורי, רחוב הכרמל 35, צפון שוק הכרמל, תל-אביב

* פינת הגבינות (מחלבות גד), הכרמל 14 פינת רחוב יעבץ, דרום שוק הכרמל, תל-אביב, 03-5173264

* דווקא גורמה, רחוב הכרמל 34, מרכז שוק הכרמל, תל-אביב, 052-5919761

* באשר פורמז'רי, עץ חיים 53, שוק מחנה-יהודה, ירושלים, 02-6357969

מתוק ומתובל

שוק לווינסקי, שהחל כמרכז סיטונאי למיני קטניות, אגוזים, גרעינים ותבלינים יבשים, צמח לימים לשוק ססגוני ועשיר שמכתיב אופנות קולינריות. בשוק זה נולדו תערובות התיבול המוכנות מראש לתבשילים וחליטות הצמחים לסוגיהן - לטעם ולמרפא. כל אלה המתנוססות כיום בגאון בדוכני התבלינים בשווקים, חייבות את בריאתן לחנווני לווינסקי הקשישים.

גם היום גודש את חנויות לוינסקי מגוון עצום של אגוזים וגרעינים קלויים וטריים, ותערובות תבלינים יבשים. "קפה אטלס" הוא חנות קטנה, הנבדלת מאחיה בשכונה באיכות, במגוון ובמנות הקטנות שבהן מוצגת התוצרת.

מומלץ להגיע ולקבל הסברים בלתי מתלהמים לגבי טיבה ושימושיה של כל תערובת.

בדוכן "פיצוחי משה ובניו", מוכרים את כל סוגי האגוזים והפירות היבשים שניתן להעלות על הדעת. מחלקם נידף ריח מסחריות סינתטי (קליפות פומלה מסוכרות בצבע ירוק כדשא ביום בהיר), אך יש גם פיתוחים מעניינים: חטיפי אנרגיה טבעיים עשויים מגרעיני דלעת ושומשום ב-3 מיני מחית: תפוזים, תמרים ושזיפים; ו"סלט יבשים" - גאוות המקום - שמעורבבים בו מיני פירות מיובשים ואגוזים טריים המתובלים במי ורדים (50 שקל לקילו).

ברחוב יום טוב שלצד שוק הכרמל, מתקיים "שוק לוינסקי הקטן". יש בו שורת חנויות המציעות מוצרים דומים, בדגש על אגוזים טריים (ולא קלויים) ובשילוב מוצרים נוספים כגון שמנים ומזון משומר. בסביבה זו כדאי להכיר גם את החנות של קובי ושמעון לוי, שמוכרת את כל מיני הקטניות, האגוזים ותערובות התיבול הנפוצות, ומתייחדת בכך שהיא טוחנת את תבליניה בעצמה. בכך מובטחים לקונים לא רק תבלינים מלאי ארומה, אלא גם נטולי מלח וגלוטן - מרכיבים שתעשיית המזון נוטה לערבב במוצרי אבקות. הטחינה במקום מבטיחה שהאבקה המתקבלת טהורה מכל חומר שאינו התבלין עצמו. קובי ושמעון הם גם המפיצים הבלעדיים של שמני הזית מתוצרת קיבוץ בית ניר (היחידים בשוק הכרמל).

את הפינה בתחום זה סוגרת בירושלים "ממלכת החלבה", שבה נמכרים 40 מיני חלבה מתוצרת עצמית: מעורבבת בשומשום שחור ובקצח, בפתיתי פרג (אלוהית), בגרעיני דלעת, בתערובת תבלינים סודית (קינמון? כמון? פלפל?), בקוקוס, בקפה ועוד - מעבר לכל דמיון, ואפילו פרוע. המחיר: 40-80 שקל לקילוגרם. מלבד חלבה מוכרים בממלכה רק עוד מוצר אחד, במחיר שערורייתי: טחינה ב-50 שקל לקילוגרם, שהם פי-שניים-וחצי ממחיר טחינות העילית "יונה" ו"גמל" משכם, הנמכרות בכל הדוכנים. לדברי הבעלים, זו הטחינה הטהורה היחידה בארץ, וטעמה אכן שונה לגמרי.

* לוי מרכז התבלינים, יום טוב 33, על-יד מסעדת "מגנדה" בכרם התימנים, תל-אביב, 03-5173339,

* קפה אטלס, לווינסקי 49, תל-אביב

* פיצוחי משה ובניו, לווינסקי 51 תל-אביב, מול בית-כנסת אליהו

* ממלכת החלבה, עץ החיים 12, מחנה-יהודה, ירושלים, 054-7936805

מזון לנפש

"פרחי צעירי" היא סמל אופייני בתהליך שדרוג השוק, שדרישות צרכניו - גם בתחום זה - השתכללו. מפתח שעריה יוצאים משלוחי זרים ענקיים וסידורים בעיצובים שלא יביישו את היוקרתיות שבחנויות. לחנות זו כדאי להגיע בזכות המחיר הנמוך יחסית. בעבור זר בסדר גודל ואיכות שתמורתם מבקשים 300-400 שקל בחנויות, משלמים בצעירי כ-150-200 שקל. נמכרים שם גם אגרטלים בגדלים משתנים, עציצים, וצמחי תבלין לשתילה במחירי משתלות - עסקה משתלמת למי שלא חפץ להרחיק לפרברים בשביל קצת אדמה ושיח בזיליקום.

* פרחי צעירי, כרמל פינת קלישר, תל-אביב, 057-77205833

נצר לדור האטליזים ההוא

לפני 25 שנה ניצבו בכניסה הצפונית לשוק הכרמל חנויות בשר שנחשבו למוסדות מזון בזכות צלעות החזיר המשובחות, הנקניקים העסיסיים, הנקניקיות השמנמנות, ונתחי הבשר שעושנו במקום. עם התפרסות "טיב טעם", שגם היא החלה כדוכן לבשר לא-כשר בכרמל, ברחבי הארץ, התמעטו אטליזי האיכות בכרמל.

"מעדניית הבשר" (שבפתחה ניצב "המקרר" מפרק הגבינות), היא הנציג האחרון לדור ההוא. נמכרים בה תוצרי חזירים הגדלים בקיבוצים מזרע ולהב (פיקולו, הרץ, בייקון, שינקן ועוד); ונקניקי ייבוא מאיטליה והונגריה מהסוגים הנפוצים פרשוטו, פפרוני, סלמי וכיוצא בהם. לגבי הבשר מקפידים על שני כללים: "לא ייבוא ולא קפוא". התוצרת טרייה, האיכות גבוהה והמחירים נמוכים יחסית לקצבים בעיר.

משתלם להגיע לקניות שוטפות ועוד יותר כשמתכננים לקנות בכמות גדולה (סינטה, אנטריקוט ופילה נקי תמורת 100-120 שקל, נקניקים בין 85-110 שקל, נמוכים ב-20%-30% מאשר במקומות אחרים).

* "מעדניית דליקטסים", הכרמל 35 תל-אביב, בכניסה מאלנבי, אחרי כמה חנויות, בגדה המערבית של הרחוב, 054-4528359

ראשון המעדניות

חיים רפאל הוא מעדנייה הניצבת ברחוב לווינסקי 51 שנים. היא נושאת את שם הסב המייסד, והיום עובדים בה בנו ונכדו. מוכרים גבינות מקומיות משובחות (המאירי מצפת, קורנמל מהנגב) וגבינות ייבוא לסוגיהן הידועים, נקניקי איכות, יינות בוטיק מהארץ ומחו"ל.

מוצרי הדגל הם המזון המוכן והזיתים. במזון המוכן, שפריטים רבים ממנו נעשים לפי מתכוני אשתו של חיים רפאל שהלכה לעולמה השנה: סלטים (גזר, סלק, ציזיקי) ממולאים (קישואים, חצילים, פלפל), דגים כבושים ומעושנים, סלמון בתיבול מיוחד, פשטידות - תרד, מוסקת בשר ואטריות, קציצות כרישה, פסטלים ועוד. מחיר המזון המוכן נע בין 40-60 שקל לקילוגרם.

לפני קצת יותר מעשור הפך "חיים רפאל" ליבואן זיתים, וכיום, לדבריהם, הם מהיבואנים הגדולים בארץ. הזיתים מיובאים מיוון (מולדת המשפחה) ומדרום-אמריקה. היווניים מתאפיינים בטעם עז והאמריקניים בעסיסיות. בחנות 40 סוגים ומחירם, לפי סוג ואיכות, נע בין 20-60 שקל לקילוגרם.

* חיים רפאל, רחוב לוינסקי 36, תל-אביב, 03-6826147

ובגזרה הצפונית

למרות ששוק תלפיות בשכונת הדר הכרמל בחיפה הוא השוק הרשמי של העיר, יעיד כל חובב שווקים שהשוק בשכונה הערבית ואדי ניסנאס הוא הוא שוק הדגל החיפאי.

שוק ואדי ניסנאס, הכולל בסה"כ סימטת באסטות אחת וסביבה כמה חנויות, כבר הנפיק לעולם כמה אייקונים קולינריים דוגמת שני דוכני הפלאפל המיתולוגיים "מישל" ו"הזקנים", הממוקמים זה מול זה בסמטה שרוחבה אינו עונה על רוחב מכונית ממוצעת, והמתחרים מזה שנים על הבכורה באליפות הפלאפל הישראלית; או המעדנייה של אלזה סוידאן, הפועלת באזור השוק מאז שנות ה-90 של המאה ה-19, בה ניתן למצוא מגוון עצום של יינות מכל רחבי העולם לצד גבינות משובחות תוצרת חוץ ומעדנים מיובאים שקשה להשיג במקומות אחרים. לצד הגבינות והמעדנים עומדים הסירים הביתיים בהם ניתן למצוא בכל יום אספקה טרייה של ממולאים, קובות מאפים וסלטים ממיטב המטבח הערבי, המתבשלים במטבחן של נשות המשפחה ונמכרים במחירים נוחים.

כמו בחנויות ובדוכנים רבים בשוק, גם כאן מכירים אלזה ובנה מישל את מרבית הקונים הקבועים, ולא פעם ניתן למצוא שם חבורה של קונים המגיעים ביום ובשעה קבועה (ולו לשם המפגש), ופוצחים במסע טעימות של יינות ומעדנים יחד עם בעלי החנות.

לא רחוק מהחנות של סוידאן נמצא דוכן השווארמה הקטן של אמיל, שברזומה שלו ניתן למצוא השתתפות בלא מעט תוכניות קולינריה. בשונה מדוכני שווארמה אחרים, אצל אמיל לא התעדכנו התוספות למנה כבר עשרות שנים, והן כוללות סלט ירקות, כרוב, טחינה ועמבה. חובבי שווארמה מוכנים להישבע שגם טעם הבשר לא השתנה כבר יובלות ומכאן ייחודו של המקום.

מקום נוסף המהווה מוקד עליה לרגל לחובבי קולינריה מכל רחבי הארץ הוא המסעדה הוותיקה של נדימה במרכז השוק. נדימה מבשלת מידי יום על הפתיליות במטבח המסעדה (אם אפשר לכנות שטח בגודל 4 מ"ר מטבח של מסעדה) תבשילים ערביים אותנטיים המבוססים על המצאי היומי בשוק, וכמובן שאי-אפשר בלי חומוס ופול חם מדי בוקר. בעוד שעת הפתיחה של המקום קבועה, ומי שיגיע מוקדם יוכל כבר בשעה 7 בבוקר לנגב צלחת חומוס עם פיתה טרייה שזה עתה יצאה מתנור המאפייה הסמוך למסעדה, שעת הסגירה אינה קבועה ותלויה בביקושים היומיים, שכן ברגע שנגמר האוכל מוגפים התריסים ומתחילות הכנות ליום המחרת.

את הארוחה אצל נדימה ניתן בקלות לקנח במנת כנאפה משובחת או בחתיכת בקלאווה מהמגוון העצום שבשתי הקונדיטוריות המתחרות: ממתקי המזרח ברחוב אלנבי ועבד אלהדי.

דוכני השוק סביב הסמטה מתאפיינים במגוון הירקות "באלאדי" שניתן להשיג בהם. למי שאינו מתמצא ברזי הירקות והפירות נסביר, כי ייחודם של ירקות "באלאדי" בכך שהם גדלים "כמו פעם", היינו בשדה פתוח ולא בתנאי חממה. אז נכון שצורתם וצבעם של העגבניות והמלפפונים לא משתווים לאלה המדוגמים הנמצאים ברשתות השיווק או בשווקים אחרים, אבל טעמם של אלה כמו של החצילים, המשמשים הקישואים וכל היתר לא ישווה לשום דבר אחר שהכרתם.

לצד אלה ניתן למצוא בעונה גם דוכני ירק שקשה למצוא במקומות אחרים דוגמת מלוחייה, עלי גפן טריים, עלי החוביזה המשמשים כתוספת לסלטים או עולש הבר, עכוב ובמיה.

ה"שוס" נעוץ בעובדה שבחלק מהדוכנים ניתן לרכוש את העלים והבמיה, כמו גם ירקות אחרים, ולבקש מבעלת הדוכן שתנקה אותם עבורכם, כך חצילונים או קישואים "באלאדיים" קטנים יהיו מוכנים ישירות למילוי. עבור השירות הזה גובים בשוק 5-10 שקלים לק"ג, ואת הירקות הנקיים תוכלו לאסוף אחרי כשעה, בתום הסיבוב בשוק.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל