גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זכרונות מהמיתון: ירידה של 2.6% בצריכה במשק במחצית הראשונה השנה

סטורנקסט: במחצית 2009 רשם המזון ירידה של כ-3% במכירות, וגם המשקאות ירדו בשיעור דומה ■ התחרות לא הביאה לירידה משמעותית במחיר כלל מוצרי המזון, והספקים הבינוניים התחזקו על חשבון הספקים הקטנים

אם למישהו היה עוד ספק לגבי השפעת המיתון על הצריכה, הרי שניתוח מיוחד של סטורנקסט מעלה כי בנטרול השינויים במחירי המוצרים, שוק מוצרי הצריכה השוטפת (FMCG) רשם במחצית הראשונה של השנה ירידה של 2.6%, נתון המשקף ירידה ריאלית משמעותית בצריכה. באופן מפתיע, המזון הוביל את הירידה בצריכה (2.9%-), בעוד שאפילו המשקאות רשמו ירידה קטנה יותר שהסתכמה ב-2.6%.

המחצית הראשונה של השנה אופיינה בהתגברות תחרות המחירים בין רשתות השיווק, אך למרות זאת, כלל מחירי המזון דווקא עלו ולא ירדו בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. כך גם לגבי תחום המשקאות שאופיין אף הוא בעליית מחיר.

לעומת זאת, תחום טיפוח הפרט ותחום טיפוח הבית אופיינו דווקא בירידות מחיר, כך שלמרות שהפגיעה בצריכה היתה נמוכה יחסית - השוק רשם בשני תחומים אלה ירידה חדה יותר. כך למשל, בעוד שבתחום טיפוח הפרט הירידה הריאלית במכירות היתה בשיעור של 1.9% בלבד - הירידה הכספית הסתכמה ב-4.2%. כך גם לגבי תחום טיפוח הבית, שרשם ירידה כספית של 1.8%, שיעור כפול מהירידה הריאלית שהסתכמה ב-0.9%. בסך-הכל וללא נטרול השינויים במחיר, רשם כלל השוק במחצית הראשונה ירידה של 1.5% והסתכם ב-17.6 מיליארד שקל.

נתון מעניין נוסף הוא שלהוציא את הקוטג' והביצים, כל יתר 10 הקטגוריות המובילות בשוק רשמו ירידה ריאלית במכירות או שהמכירות נותרו בסטגנציה.

קטגוריית המעדנים מובילה את הירידה ורושמת צניחה ריאלית של 8.7% במכירות. בשל מבצעים שונים שהיו בקטגוריה, הירידה הכספית היתה נמוכה יותר ועמדה על 5.1%. קטגוריה נוספת שבולטת בצניחה כמותית במכירות (6.5%-) היא קטגוריית היוגורט. גם כאן הירידה הכספית נמוכה מעט יותר ועומדת על 5.6%. ירידה משמעותית (5.5%-) נרשמת גם בקטגוריית הסלטים הארוזים.

מבין 10 הקטגוריות המובילות במזון, נרשמת ירידה במכירות גם בקטגוריית החלב (0.8%-), שהיא הקטגוריה הגדולה ביותר, בחטיפים (3.5%-), בגבינות הלבנות (3.7%-) ובמשקה קולה שחור (2.2%-). קטגוריית הדגנים רושמת סטגנציה, ואילו קטגוריות הקוטג' והביצים צומחות משמעותית, 8.3% ו-5.3%, בהתאמה.

מה צנח?

הקטגוריה שספגה את המכה הקשה ביותר במחצית הראשונה של השנה היא קטגוריית המים המועשרים/מים בטעמים, שרשמו ירידה ריאלית של 33% במכירות. המים בטעמים תואמים את טרנד הבריאות וזכו בשנתיים קודם לכן לצמיחה מרשימה שהובילה לכניסת שחקנים נוספים לקטגוריה. אלא שמהר מאוד התברר כי הקטגוריה הנוצצת שגובה פרמיה גבוהה מהצרכן נמצאת בצניחה. מסיבה זו אולי בחרו השנה חלק מהשחקניות לצאת מהקטגוריה.

היצרניות אגב, טוענות כי הקמעונאים הם אלה שהובילו את המחיר הגבוה של המוצרים בקטגוריה, שהיו גבוהים משמעותית ממחירי המשקאות האחרים. עדות לירידת הקטגוריה ניתן היה לראות בחודשים האחרונים במבצעי המכירה הרבים של מים בטעמים ברשתות השיווק.

בכלל, הירידות במכר באה לידי ביטוי בעיקר בקטגוריות המאופיינות עם מגמת הפינוק וקטגוריות של מוצרים קפואים.

קטגוריות נוספות שספגו פגיעה משמעותית במכר הריאלי הן מאגדות גלידות (17%-), בורקס קפוא (17%-), גבינות במרקם שמנת (16%-), קרקרים (14%-) ומוצרי בשר על האש (14%-). סוגרות את העשירייה הראשונה בקטגוריות היורדות הן קטגוריות תבשילים ותערובות (13%-), מרקים (12%-), עוף קפוא (11%-) ונקטר (10%-).

מה נסק?

10 הקטגוריות שרשמו את הצמיחה הריאלית (כמותית) הגדולה ביותר במכירות הן דגים קפואים בואקום (16%), תה קר (13%), רטבים לבישול (10%), תוספי עוגה (8%), קוטג' (8%), תוספי אפייה (8%), ירקות שטופים וחתוכים (7%), שמנת מתוקה (7%), מיונז (6%) וגבינות צהובות במשקל (6%).

הגידול בקטגוריות השייכות לתחום ההכנה בבית כגון תוספי עוגה ותוספי אפייה מבטא את מגמת החזרה לבישול בבית.

הספקים הבינוניים גדלים על חשבון הקטנים

4 הספקים המובילים בתחום המזון והמשקאות - תנובה, שטראוס, אסם והחברה המרכזית למשקאות קלים (קוקה-קולה ישראל) - איבדו יחד במחצית הראשונה של השנה 0.8% מנתח השוק שלהם. לעומתן, ולהוציא את טמפו, כל יתר הספקים בעשירייה המובילה רשמו גידול בנתח השוק שלהם ועלו יחד במכירות הכספיות ב-0.9%. את הגידול המשמעותי ביותר בנתח השוק רשמה השחקנית החמישית בשוק, קבוצת נטו (10%). גידול רשמו גם יוניליוור, יפאורה-תבורי, זוגלובק ודיפלומט.

בתחום טיפוח הבית והפרט (נון-פוד) שני הספקים המובילים - חוגלה-קימברלי וסנו - הגדילו את כוחם, בעוד שרוב השחקנים הקטנים יותר, למעט הנקל סוד והנמל, נחלשו. ירידות בנתח השוק רשמו דיפלומט (9.2%-), שסטוביץ, גורי, יוניליוור פריגו-קרליין ודנאגיס.

שוק מוצרי הצריכה השוטפת הישראלי ממשיך להיות ריכוזי. מגמה בולטת היא התחזקותם של הספקים הבינוניים על חשבון הספקים הקטנים, הן בתחום המזון והמשקאות והן בתחום הנון-פוד.

בתחום המזון והמשקאות שמרו הספקים הגדולים על כוחם והחזיקו יחד ב-56.9% מהשוק. הספקים הבינוניים הגדילו את כוחם, ונתח השוק הכולל שלהם עלה מ-29.8% במחצית הראשונה אשתקד, ל-30.1% במחצית הראשונה השנה.

בתחום טיפוח הבית והפרט (נון-פוד) הספקים הגדולים רושמים התחזקות משמעותית, ונתח השוק הכולל שלהם עולה מ-50.6% ל-51.6%. הספקים הבינוניים מתחזקים אף הם, כאשר נתח השוק הכולל שלהם עולה מ-39.8% ל-40.4%. גם כאן כוחם של הספקים הקטנים הולך ונחלש, והם מאבדים 1.5% מנתח השוק הכולל. בעוד שבמחצית הראשונה אשתקד החזיקו הספקים הקטנים ב-9.6% מהשוק - במחצית הראשונה השנה הם החזיקו ב-8.1% מהשוק בלבד.

22

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא צוללת ב-15%

נאסד"ק יורד ב-2.3% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק