גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפציצים בע"מ

איך מרגיש שחקן טניס כשהוא עומד מול שחקנים שחובטים הגשה במהירות של 240 קמ"ש? מניסיון אישי, זה יכול לאמלל אותך. איזו הכנת סקאוטינג עושים מול מגישים מהסוג הזה? מניסיון אישי, הכנה לא תעזור ■ כך הפכה חבטת ההגשה לנשק יום הדין שאי אפשר להתמודד איתה. גלעד בלום, לקראת אליפות ארה"ב שנפתחת היום

חצי גמר טורניר בצרפת. היריב שעתיד לשחק מולי הוא ריצ'רד קרייצ'ק. נפיל הולנדי (1.95 מ') שאז עדיין לא היה מוכר. אחרי עבודת סקאוטינג, מסביר לי המאמן שלמה צורף שיש לקרייצ'ק שתי חולשות: כדורים נמוכים וגב היד. צורף כמובן צדק. אבל זה לא היה רלוונטי. בכל פעם שהגעתי לנקודת שבירה, קרייצ'ק ירה אס אדיר לפינה, ושום דו"ח סקאוט לא עזר. כמה שנים מאוחר יותר, כשהוא זכה בווימבלדון (1996), הבנתי שאני לא היחיד שלא מסוגל לענות לו על ההגשה.

זו לא היתה הפעם האחרונה שהרגשתי סטטיסט במשחק. בגמר טורניר מנצ'סטר (1990) מול פיט סמפראס הגעתי במערכה השנייה למצב של 5-6 ו - 0-40 לזכותי (3 נקודות מערכה) על ההגשה של פיסטול פיט. אלא שבדקה וחצי הבאות חוויתי על בשרי את מה שחוו מאות שחקנים במשך השנים. סמפראס האט לרגע את הקצב, לקח כמה נשימות והסתכל לי בעיניים. הוא הוריד חמש הגשות ללא מענה, בדרך לתואר השני שלו בקריירה.

שני הסיפורים האלו יכולים לתאר את המשמעות של ההגשה עבור שחקן טניס. דבר שעושה את החיים לקלים כשיש לך את זה, או הופך את השהייה על המגרש למתסכלת ובלתי נסבלת כשעומד מולך שחקן כזה.

הסוד: לא להפציץ

אחד הפתגמים העתיקים שעליהם גדלתי אומר ש"בטניס אתה טוב רק כמו חבטת הפתיחה השנייה שלך". הכוונה היא לכך שיש משמעות אדירה דווקא לחבטת ההגשה השנייה. לכולם ברור שביום שבו שחקנים כאנדי רודיק, פדרר או איבו קרלוביץ' מכניסים בסביבות 70% מהכדורים בהגשה הראשונה, כמעט בלתי אפשרי לנצח אותם. מגישים כאלו זוכים בקרוב ל-90% מהנקודות שבהם הם חובטים הגשה ראשונה מוצלחת. אבל אם מורידים את ההגשות הראשונות, מגלים למשל שבגמר ווימבלדון האחרון הגישו פדרר ורודיק עוד 141 כדורים בהגשה שנייה (71 רודיק, 70 פדרר). זהו בדיוק חלון ההזדמנויות.

לכן, בניגוד להרבה סברות על עוצמת חבטה, ההיגיון הוא קצת שונה: מהות המשחק ברמות הגבוהות היא לשמור על ההגשות. לא בהכרח להפציץ.

בשביל להחזיק סרב צריך חבטה יציבה, מדויקת ומגוונת. כזאת שלא תאפשר ליריב לחזות את כיוון הכדור. ההגשה אמורה במקרה הטוב להניב אס (הגשה ללא מענה) או לכפות על היריב טעות בהחזרה, או לכל הפחות לאפשר למגיש לקבל החזרה שתיתן לו יתרון בנקודה או אפשרות להכתיב את הקצב של הנקודה.

שחקנים עם הגשות "אנושיות" יותר יילכו מראש על עוצמה פחות גבוהה בהגשה הראשונה, אבל כזו שתביא אותם לדיוק של כ-70% - מה שאמור להספיק להם כדי לשמור על ההגשה. נדאל, ששולט במשחק הקו האחורי יותר מכל שחקן אולי בהיסטוריה, לא צריך אס בשביל לנצח נקודות. הוא מסתפק בהגשה יציבה ומדויקת, בעלת מהירות נמוכה (מהירות הגשה ראשונה ממוצעת בכ-15% מזו של רודיק למשל) שתיתן לו את היתרון המינימלי שיאפשר לו לשלוט בנקודה בעזרת הטכניקה וכיסוי המגרש המעולה שלו.

להגשה טובה יש משמעות עקיפה קריטית: היא מאפשרת למגישים הטובים לסיים משחקוני הגשה בקלות, מה שמשאיר אותם רעננים ומרוכזים בניסיון לשבור את היריב.

איך הבייסבול קשור?

מה השתנה בין פעם להיום? כיצד הפך המשחק לכל כך תלוי בהגשה? לכל אורך ההיסטוריה היו שחקנים עם הגשה מעולה שהסתמכו על הסרב כתכנית משחק. אבל עם מחבטי העץ הכבדים ובעלי הראש היותר קטן היה בלתי אפשרי להגיע לכמות אסים כמו היום. התפתחות המחבטים הקלים, בעלי הראש הגדול והעוצמה האדירה, וגם הגובה של השחקנים הנוכחיים, יצרו מפלצות סרב כמו ליוביצ'יץ', קרלוביץ' ודומיהם - שחקנים שלא היו מגיעים ל-50 הראשונים בעולם בתקופה של מחבטי העץ.

הראשון שלקח את ההגשה לדרגת אמנות היה רוסקו טאנר האמריקני, בשנות ה-70. הוא פיתח תנועה מהירה של היד, כמעט כמו של פיצ'ר בבייסבול. ללא משחק קו אחורי ועם משחק רשת בינוני, עשה קריירה יפה והגיע עד גמר ווימבלדון למעשה עם חבטה אחת. כל זאת עם מחבט מיושן ממתכת בעל ראש קטן.

לא סתם הזכרתי את ענף הבייסבול. באופן היסטורי, שחקנים עם הגשה אדירה הגיעו ממדינות אנגלו-סקסיות שגדלו על משחקי בייסבול או קריקט בשכונה, משחקים שמושתתים על זריקה של כדור. היתרון של שחקנים שגדלו על הענפים הללו על שאר העולם שגדל על כדורגל היה משמעותי, וגם היום לרוב השחקנים האמריקנים והאנגלים יש הגשות מהטובות בעולם.

לא ניכנס יותר מדי לטכניקה של ההגשה, רק נציין שני דברים עיקריים. אחד מהם הוא הניתור בעת ההגשה. עד שנות ה-60 היה אסור לעזוב את הקרקע במהלך החבטה. השינוי בחוק אפשר לקפוץ לתוך המגרש ונתן למעשה את האות לאבולוציה של ההגשה שאת תוצאותיה אנחנו רואים היום. הטובים מהמגישים חובטים סרב כשהם מנתרים לעתים לגובה של 30 ס"מ, ומסיימים שני מטרים בתוך המגרש. מעין ג'אמפ-שוט (או יותר נכון דאנק) עם מחבט.

עוד דבר שמאחד את המגישים הגדולים הוא הזריקה של הכדור, אולי המרכיב החשוב ביותר בהגשה. זריקה לא מדויקת ולא יציבה תגרום לשגיאות כפולות ולסרבים לא מדויקים. אבל לא פחות חשוב - היא תאפשר ליריב לקרוא לאן תלך ההגשה. יצא לי לשחק מול כמה מהמגישים הגדולים בעולם, שחקנים כמו מקנרו, סמפראס, פיליפוסיס וקרייצ'ק. מלבד העוצמה והדיוק, מה שהפך אותם לבלתי ניתנים לעצירה היתה הזריקה שלהם שהיתה תמיד - אבל תמיד - לאותו מקום, בין אם ההגשה הלכה לפינה או לאמצע המגרש. הרגשה לעמוד מול הגשה של סמפראס או מקנרו היא בערך כמו שוער בבעיטת עונשין מ-11 מטר שעומד מול בועט מיומן: אין לדעת לאן הכדור ילך, ולא נותר לעשות שום דבר מלבד להמר על פינה.

ההכנה המנטלית לפני משחק מול שחקן עם הגשה אדירה שונה לגמרי ממשחק רגיל. לפני משחק עם שחקנים כאלו הייתי צריך להכין את עצמי נפשית להרבה משחקונים שבהם אני פשוט סטטיסט, עובר מצד אחד לצד השני ללא כל אפשרות לגעת בכדור. הידיעה שאם הם יחבטו באחוזים הרגילים שלהם, מעמידה אותך במצב לפיו אתה יודע שהסיכויים לשבור אותם שואפים לאפס, וגורמת ללחץ עצום במשחקוני ההגשה שלך. כי אם תאבד אותם, אתה בצרות. משחק מול שחקנים כאלו מונע ממך להיכנס לקצב משחק, כי אתה לא באמת משחק. מה שנשאר לך זה לשמור על סבלנות ובעיקר לשמור על גישה חיובית כי זה יכול להיות מאוד מתסכל. מי שראה את גמר ווימבלדון האחרון, יכול לנחש מה עבר על אנדי רודיק במערכה החמישית כשרוג'ר פדרר המטיר עליו 22 אסים במערכה הזאת בלבד. כמה כוחות נפשיים צריך כדי לעמוד בסוג כזה של התמודדות.

שחר ודודי, עוד לא מאוחר

לא מעט שחקנים בוכים על הסרב החלש שמעמיד אותם בעמדת נחיתות. השאלה אם הם עושים מספיק כדי לשפר את זה. הגשה היא סוג של מיומנות שאפשר לעבוד עליה ולשפר אותה באופן משמעותי גם בשלבים מאוחרים בקריירה (לתשומת ליבם של דודי סלע ושחר פאר), ויש לא מעט דוגמאות. ביורן בורג שיפר משמעותית את ההגשות שלו במהלך הקריירה, גם מאטס וילאנדר, אנדרה אגאסי ולאחרונה נדאל, שבלי הגשה משופרת ספק אם היה זוכה בווימבלדון בשנה שעברה.

שחקנים מקצוענים חובטים מאות הגשות ביום במהלך האימונים, והחכמים עושים זאת כבר בגיל צעיר. כמו מאמני קליעה בכדורסל, גם בטניס יש "מאמני הגשה", כאלו שמתמחים בהקניית טכניקה של חבטות ההגשה. לגבי פאר וסלע, השיפור מתחיל ברגע שמבינים ומודים בעובדה שההגשה זקוקה לשדרוג. צריך לפתוח את הראש לרעיונות חדשים ולא לפחד משינוי, גם אם תהליך כזה עשוי לגרום לתקופה קצרה לנסיגה ביכולת.

כמאמן ילדים אין אצלי אימון שלא מסתיים עם 15 דקות של אימון על הגשות. השחקנים היותר רציניים מקדישים חצי שעה ויותר לעניין. אני תמיד אומר שאם היינו חכמים היינו מקדישים שעתיים ביום על הגשות וחצי שעה על שאר החבטות, בגלל החשיבות של ההגשה במשחק היום. רק שאם הייתי עושה את זה, הייתי מאבד את רוב התלמידים שלי, כי זו החבטה שהילדים הכי שונאים לעבוד עליה. זו מיומנות טכנית משעממת, שלוקחת שנים של אימון עד ששולטים בה.

לפני מספר חדשים יצא לי לקבל הרצאה מאלפת מג'ון מקנרו על רזי הסרב. מקנרו, בעל אחת מחבטות ההגשה הטובות אי פעם (גם היום בגיל 50 אגב) הופיע לאימון מול אחד מהשחקנים הצעירים שאני מאמן, ולאחריו הסביר לנו בפרוטרוט מה הוא בדיוק עושה בהגשה. הוא בחר להדגיש דווקא את עקרון ההסוואה והזריקה, והסביר שהכדור חייב להיות בדיוק באותו מקום בכדי שליריב לא יהיה מושג לאן ההגשה תלך. עוד נקודה שבה הוא נגע היתה תפקידה של היד הזורקת את הכדור, לכאורה משהו לא רלוונטי. השארת היד למעלה עוזרת להסוואה ומאפשרת להשהות את כיוון החבטה עד לרגע האחרון. "לפעמים גם אני לא יודע בדיוק עד לחלקיק השנייה האחרון לאן אחבוט את הסרב", אמר מקנרו. "אני מחליט ממש בשנייה האחרונה בעזרת הטיה קלה של פרק כף היד. אם אני רואה בזווית העין את היריב זז מעט שמאלה, אז אני חובט ימינה. ולהיפך". אכן אמנות.

עוד כתבות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.5%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● השקל התחזק מול הדולר, 3.72 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים