גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהוד קופמן: "השקל מתחזק מזרימת הון ספקולטיבי"

קופמן, בכיר לשעבר באוצר ובבנק הפועלים ודיסקונט, ממליץ לנהל את שער החליפין ע"י פיחות חד-פעמי או רצועת ניוד ■ בשיחה עם "גלובס" הוא אומר כי "מדיניות בנק ישראל של ליברליזציה מוחלטת בתנועות הון הביאה לכך שיציבות השקל והמשק תלויה לחלוטין במשקיעים הזרים"

"המדיניות של ליברליזציה מוחלטת של תנועות הון הביאה להרבה יותר נזק מתועלת, לרבות משברים ואי יציבות. דבקותו של בנק ישראל במדיניות זו הביאה לכך שיציבות השקל, והמשק, תלויה לחלוטין במשקיעים הזרים", זה המסר המקורי שמבקש להעביר ד"ר אהוד קופמן, בנקאי בכיר וסמנכ"ל משרד האוצר לקשרים בינלאומיים לשעבר.

הדברים של קופמן נראים חשובים במיוחד לאור התקופה הייחודית אותה עובר המשק. מצד אחד, הספקולנטים הזרים חוגגים ושולטים בשער החליפין. מנגד, בנק ישראל נוקט בעמימות, חוסר שקיפות וערפול המדיניות והיעדים אותם הוא מבקש להשיג. במקביל, אלו שחייבים לבקר אותו, נוקטים שתיקה רועמת ונמנעים משאלות קשות. בשיחה עם "גלובס" מבהיר קופמן איך זה ייגמר (במשבר מטבע כמו בתאילנד, רוסיה ומקסיקו בשנות ה-90, בעלי מאפיינים כלכליים דומים לאלו של ישראל היום), איך זה יקרה (יש רק להתבונן על התפתחות אותם משברים) ומי אשם בכך (סטנלי פישר, ופעמיים).

"מעשה סורוס"

האם התחזקות השקל מוסברת בחוסנה היחסי של ישראל או שהיא אשליה שעלולה להתנפץ?

"הסיפור כאילו השקל חזק כי המשק הישראלי הוא מקלט בטוח יחסית לתקופה משברית הוא סיפור מצוץ מן אצבע אשר המספר, וגם רוב שומעיו, יודעים שהוא בדוי אך נהנים לשמוע אותו. הסיפור הזה הפך בישראל לאמונה עמוקה הרבה בזכות העובדה שהמספר הוא פרופסור סטנלי פישר, אדם בעל מוניטין בינלאומיים ודמות דומיננטית בתוך קבוצת כלכלנים אשר עיצבה ב-20 השנים האחרונות את התפישות הפיננסיות אשר ארה"ב ביקשה לקדם בעולם. אך למעשה, השקל התחזק כתוצאה מזרימת הון ספקולטיבי למשק הישראלי, בהתאם למדיניות מכוונת של בנק ישראל של ליברליזציה מלאה של תנועות הון קצרות מועד".

וזה מזכיר את הסיפור של תאילנד בסוף שנות ה-90?

"המשבר הגיע לתאילנד אחרי שנים של ביצועים כלכליים פנטסטיים וכמו אצלנו, גם הם חשבו שהם הנמר האסיאתי החמישי ושהמטבע שלהם חזק לפחות כמו הדולר. כלכלה של שוק מתעורר, גם אם ביצועיה יוצאים מהכלל, לא יכולה לאורך זמן לשמור על יציבות בפני תנועות הון ספקולטיביות. המחשבה שמטבע של מדינה יכול לאורך זמן להיות חזק ממטבעות שוקי היצוא של כלכלתה היא אשליה.

"התוצאה של אותה ליברליזציה היא המציאות בה קרנות גידור ובתי ההשקעות הגדולים כמו מריל לינץ', ברקליס ודומיהם, יושבים כאן בישראל עם 75 מיליארד דולר בנכסים פיננסיים סחירים. העובדה כי משקיעים אלה לא יישבו כאן לעד תגרום, במוקדם או במאוחר, למשבר מטבע".

איך בדיוק?

"כאשר מסה קריטית של משקיעים מגיעה למסקנה שמטבע הוא מוערך ביתר, שניתן להרוויח מהפלתו, מתרחש משבר מטבע. כבר היום ברור לכל כי שווי השקל מנופח וכרגע לזרים יש עניין בהתחזקות נוספת שלו. הם מגבים את פעילותם בפרשנויות ותחזיות 'מקצועיות' להמשך התחזקות השקל. כשחלק מהם יגיע למסקנה שהתהליך מבחינתם מיצה את עצמו, הם יקנו הגנות שער, יפעילו לחץ ספקולטיבי אחרון ואז יממשו. הפאניקה תגרור מימושים מאסיביים. המאחרים, כמו תמיד, יפסידו ומי שלבטח יהיו בין המאחרים יהיו המשקיעים הישראלים. במקרה של תאילנד נדרשו לג'ורג' סורוס וידידיו מיליארדים בודדים להביא לנפילת המטבע. מתוך 75 מיליארד דולר יימצאו קרנות הגידור שיעשו גם אצלנו 'מעשה סורוס'".

יש בעיה עם התיאוריה שלך. השקל כבר נסחר, במארס 2008, תמורת 3.2 שקלים. זה היה הזמן לעשות את "מעשה סורוס בתאילנד". מה קרה?

"הנגיד מיהר להתערב וברור היום כי הוא לא עשה זאת כדי להציל את היצוא אלא מחשש למשבר. פישר בעצמו אמר לאחרונה כי הוא 'ישן טוב יותר בלילה לאחר שהרזרבות הגיעו לרמתן הנוכחית' וגם כי בעת משבר אין לדעת מה גובה הרזרבה הרצויה. מכאן שהוא מודה כי היתה סכנה ליציבות. יתר על כן, חרף הביקורת על גובה הרזרבה, הסיכון הכרוך בה ועלותה הגבוהה למשק, הוא ממשיך וימשיך לרכוש דולרים. גם הוא מבין כי יש סכנה ליציבות".

סטנלי פישר הגדיל את יתרות המט''ח כדי להתכונן לקרב הסופי מול "סורוס וידידיו"?

"פישר מודע לכך שיש סכנה ליציבות. ככל שהרזרבה גדולה יותר כרית הביטחון מפני משבר גדולה יותר".

גם עם רזרבה של כ-50 מיליארד דולר יש עדיין סכנה ליציבות?

"הנכסים הפיננסים הסחירים המוחזקים בידי זרים עומדים כאמור על 75 מיליארד דולר, אך אלה נכסים אשר לבעליהם זכות לממשם בכל עת שיחפצו. כאשר הרזרבה קטנה מהחוב קצר המועד של המשק כלפי חו"ל יש סיכון נזילות. גם בזירת היציבות לטווח ארוך המצב בעייתי: ההשקעות הישירות של ישראלים בחו"ל זינקו בין תחילת 2005 לסוף 2008 מ-18 מיליארד דולר ל-53 מיליארד דולר. השקעות אלה נספרות היום בצד הנכסים של המשק מול חו"ל.

"עם זאת, כפי שהוסבר לשר האוצר על ידי ראשי המערכת הבנקאית בפגישה שהתקיימה בתחילת יוני 'רוב האשראי להשקעות בחו"ל לא יוחזר'. ראשי הבנקים הבהירו לשר האוצר כי הם לא יוכלו לשאת בנטל מחזור החוב החוץ-בנקאי שלא ייפרע, כאשר להערכתם יגיעו הפירעונות ב-2009 ל-14 מיליארד שקל וב-2010 ל-26 מיליארד שקל. הערכה סבירה היא כי כ-30 מיליארד דולר מנכסים אלה יירדו לטמיון. אז אם נסתכל על ישראל כפירמה אפשר לסכם בקצרה: הון עצמי שלילי עם סיכון נזילות גבוה".

פישר השלים את הליברליזציה

איך לדעתך נקלענו לסיטואציה כה בעייתית?

"כאמור, הליברליזציה של תנועות ההון, אשר אפשרה למשקיע זר להשקיע בני"ע סחירים ובהשקעות קצרות טווח אחרות ללא הגבלה. זו מדיניות שקרן המטבע, שפישר היה מראשיה, הובילה את תאילנד, רוסיה ומקסיקו למשברים הפיננסיים בסוף שנות ה-90. מדיניות זו היתה שנויה במחלוקת עוד קודם למשבר ואחרי האירועים בתאילנד רבו המבקרים על התומכים והיא איבדה ממעמדה.

"בישראל אומצה המדיניות על ידי הנגידים הקודמים, יעקב פרנקל ודוד קליין, אשר קידמו אותה בזמנם כשבכל שלב הם היו מודעים לסכנות הכרוכות בה. הליברליזציה הושלמה עם בואו של פישר, אשר מינויו כנגיד בנק ישראל נתן את האות לבתי ההשקעות הגדולים שישראל היא שוק בטוח. עד לבואו של פישר האמינות של מדיניות זו נתפסה בעיני החוגים הפיננסיים הזרים כחשופה לשינויים עקב לחצים של פוליטיקה פנימית. בעיניהם על פישר אפשר לסמוך. הוא נתפס כחזק מהפוליטיקה המקומית והוא אכן כזה.

"הנדבך השני של המדינות הזו מגיע מקונספט אחר: ה-FLEXIBLE INFLATION TARGETING. כל פעם שהאינפלציה עולה מעבר ליעד המוצהר 'מחזירים אותה למקום' באמצעות העלאת ריבית. כיוון ששוק מתעורר כמו ישראל חשוף יותר לאינפלציה מיובאת, הריבית תהיה כמעט תמיד גבוהה מהריבית בארצות המפותחות. למשקיעים הספקולטיביים יש עסקה אטרקטיבית: שוק יציב, מטבע סחיר לחלוטין המאפשר כניסה ויציאה, וריבית גבוהה יותר ממה שאפשר להשיג במדינות העשירות".

איך זה ייגמר?

אז איך קוטעים את המעגל הזה? איך מונעים קריסת מטבע?

"בזמן הקרוב התהליך ימשיך לדשדש במתכונתו הנוכחית, כאשר פישר ימשיך לרכוש מט"ח ולא ייסוג מהמדיניות. האוצר ובנק ישראל, יחד עם התקשורת הכלכלית, ימשיכו להפיץ מידע חלקי המאשש תרחישים אופטימיים. היצוא ימשיך להיחלש, בהיקף וברווחיות. איך זה ייגמר? או במשבר או בשינוי מדיניות שיחייב חזרה לאחור במובן של ניהול שער החליפין".

אתה מתכוון לצעדים כמו פיחות חד-פעמי או חזרה לרצועת ניוד? אין לזה סיכוי

"אני מסכים. אין לדרג הפוליטי את הרצון והכוח להתעמת עם פישר כי הוא מרצונו לא יעשה זאת. לכן, רווחיות היצוא והיקף היצוא ימשיכו לרדת ובמקרה כזה אין יציבות למשק הישראלי. האשליה שקנתה לה אחיזה, כאילו ישראל הוא משק המייצר 'באופן מבני' עודף בחשבון השוטף, היא חלק מהסיפור הבדוי עליו דיברנו בהתחלה".

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסכים ירוקים בוול סטריט: נאסד"ק עולה באחוז וחצי

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית