גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסגות גמל: "התחזקנו בגמל דרך רכישות, כך נעשה גם בפנסיה"

חגי בדש, מנכ"ל פסגות גמל, הוא מנהל הגמל הגדול בישראל - אחרי קליטת קופות פריזמה, הוא מביט קדימה לעבר צמיחה בפנסיה, ומספר: "קיבלנו החלטה אסטרטגית להקים זרוע סוכנויות ביטוח"

בכל פגישה עם מי ממנהלי פסגות, חוזר הטקס: אחרי מילות נימוסין קצרות, מעלה המארח את המצגת הקבועה. שקף הפתיחה כבר מוכר לנו היטב. תחת הכותרת "בית ההשקעות הגדול ביותר בישראל" מפורטים הנכסים המנוהלים לפי סוגים - קרנות נאמנות, קופות גמל, תעודות סל וניהול תיקים. רק המספרים בתחתית השקף - היקף הנכסים וכמות העובדים, משתנים, בדרך כלל כלפי מעלה. כיום מדובר ב-114 מיליארד שקל ו-694 עובדים.

פסגות גמל שונה מפעילויות אחרות של בית ההשקעות, כאשר להבדיל מקרנות נאמנות או ניהול תיקים שצמחו אורגנית, צמחה פעילות זו כמעט רק דרך רכישות. לפני שנתיים היתה פסגות אחד הגופים הקטנים בשוק הגמל, וניהלה כמיליארד שקל בלבד. היום, אחרי רכישת גדיש וקופות פריזמה, פסגות היא הגוף הגדול ביותר בשוק ומנהלת 45 מיליארד שקל עם נתח שוק של 17% - כמעט כמו שני הגופים הבאים בתור בגודלם גם יחד, ונתח המשתווה רק לזה של בנק הפועלים לפני ועדת בכר.

מנכ"ל פסגות גמל, חגי בדש, לא התראיין עד היום, וניכר בו שהוא לא מאושר מהמעמד. בדש (35), עד לאחרונה סמנכ"ל המכירות של פסגות, ולפני כן סמנכ"ל השיווק של פסגות קרנות נאמנות, מעדיף להיצמד למצגת שהכין. לא לסטות ממנה ימינה ושמאלה, להעביר מסרים שיווקיים, ובנוגע לכל היתר להיות עמום ככל האפשר.

"המהלך שעשינו בגמל היה חזק ומהיר, בפרק זמן קצר", אומר בדש. "אנחנו רואים בקופות הגמל, ובוודאי בקרנות ההשתלמות עם הטבות המס, מוצר פנסיוני נכון וטוב ללקוח. זה מוצר שקוף, והניוד קל ופשוט. כל מה שצברת הוא שלך באופן אמיתי, ואתה מבין את דמי הניהול".

*אתם הכי גדולים בגמל, אבל בשוק החיסכון ארוך הטווח יש עוד מוצרים; בפנסיה הנוכחות שלכם חלשה, ואין לכם ביטוח חיים.

בדש: "מערכי ההפצה שלנו משווקים גם את קרן הפנסיה פסגה, בה אנו שותפים עם איילון, ואנחנו שמים דגש יותר ויותר על פנסיה. המטרה שלנו היא להמשיך להתרחב בעולם החיסכון ארוך הטווח, ונחפש דרכים איך להתחזק. כמו שידענו איך לחזק את הגמל דרך רכישות, כך נעשה גם בפנסיה".

*מה עם רכישת חברת ביטוח?

"אנחנו לא מנהלים משא ומתן דרך העיתון".

*לאחרונה רכשתם 25% משתי סוכנויות ביטוח קטנות - בני שריד ופרופיט. כל מנהלי ההסדר מפיצים אתכם, מדוע לקנות סוכנויות?

"אנחנו עובדים מצוין עם כל מנהלי ההסדר, אבל קיבלנו החלטה אסטרטגית להקים זרוע סוכנויות. זו אסטרטגיה של קניית ערוצי הפצה עם אופק צמיחה".

*תקנו עוד סוכנויות ביטוח?

"אנחנו ממשיכים לחפש עוד גופים וסוכנויות כדי לצמוח".

"מפדיונות הצלחנו לעבור לאיזון"

הנושא המרכזי על סדר היום של בדש בחודשים האחרונים היה קליטתן של קופות פריזמה. פסגות קלטו את הקופות הגרועות ביותר בשוק, שהציגו ביצועים מזעזעים בשנת 2008, והצליחו תוך זמן קצר יחסית לבלום את בריחת העמיתים. השלב הבא הוא מיזוג קופות - דרך נאה לחסוך בעלויות, לעמוד בהנחיות האוצר החדשות, ועל הדרך גם להעלים את המותגים הבעייתיים של פריזמה. "התמודדנו בהצלחה", אומר בדש, "ממצב של פדיונות בסך 400 מיליון שקל בחודש עברנו לאיזון, וזה מאוד לא טריוויאלי".

*איך זה קרה?

"פסגות הוא מותג חזק מאוד בערוצי ההפצה, ומעבר לכך תנאי השוק סייעו לנו. בנוסף, יש בכל השוק ירידה בהיקף העברת הקופות. להערכתי, מדובר בשילוב של העליות בשוק לצד התמקצעות מחלקות השימור בכל הגופים, ועליית מדרגה ברמת השירות שמייצרת את הקשר עם העמיתים".

*מהי תוכנית המיזוגים שלכם?

"נצמצם קופות ומסלולים מקבילים. בשלב הראשון (שהתבצע בסוף אוגוסט, ע.פ.) מוזגו קופות שהגיעו מלאומי וקרנות השתלמות מהפועלים. בשלב השני, שיתבצע בסוף אוקטובר, ימוזגו קופות מבנק הפועלים. לאחר מכן נרד מ-89 קופות ל-60, ובמהלך שנת 2010 נרד עוד ונצמצם קופות, על מנת לעמוד בהנחיות האוצר לקופה אחת בכל מסלול, ומשנת 2011 למודל הצ'יליאני".

*יש בין עמיתיך שמבקרים את אגף שוק ההון. אתה תומך במהלכי האוצר?

"מהלכי האוצר נכונים - גם אי פרסום תשואה חודשית, שזה נכון מאוד, וגם המודל הצ'יליאני. המשבר חידד מאוד את הצורך להתאים את התיק לגיל החוסך".

*מהלך אחר היה ועדת בכר. הוציאו את הקופות מהבנקים, ואז דמי הניהול קפצו.

"יש תהליכים שגורמים לעליית דמי הניהול - עלויות של שירות, רגולציה, בקרה, ניהול סיכונים, פרסום. אנחנו מוכרים את המוצר במחיר הוגן. המקסימום המותר לגביית דמי ניהול הוא 2%, ויש גופים שגובים אותו. לא אנחנו. דמי הניהול הממוצעים בפסגות הם 1.12%, כשעמית עם היקף נכסים קטן, נאמר 20 אלף שקל ישלם 1.6%".

"גדיש היא קופת העם"

בפסגות גמל 300 עובדים, המטפלים ב-2.1 מיליון חשבונות של 1.3 מיליון עמיתים. כך, שלמעשה כל אזרח רביעי בוגר בישראל הוא לקוח של פסגות. "גדיש היא קופת העם", אומר בדש. "יש עלייה דרמטית במודעות, הציבור רוצה לדעת מה קורה, ומודע יותר מתמיד לקופת הגמל שלו".

*במשבר האחרון קיבלנו את התחושה שמערכי השירות של קופות הגמל לא עמדו בעומס. התלונות הגיעו מכל עבר.

"אני נכנסתי לתפקיד בפברואר, ולכן אתייחס למערך השירות שלנו שקיים היום. יש לנו מוקד שירות של 80 נציגים שמפעילים 45 עמדות. המוקד פועל כל יום משמונה בבוקר עד שמונה בערב, וביום שישי עד הצהריים, וצוות OFFLINE מטפל בפניות בפקסים ובדואר. היום אנחנו מטפלים בפניות פי שניים ושלושה מההיקף קודם שקלטנו את פריזמה. כ-1,500 פניות מדי יום, וזו התקופה הרגועה. בימים הראשונים אחרי הקליטה הגענו ל-3,000 שיחות ביום".

*ומהו זמן ההמתנה הממוצע למענה אנושי?

"מבחינתי, 40 שניות זה בסדר גמור. אבל אנחנו יותר מהירים - באפריל עמדנו על 20 שניות וביולי שיפרנו ל-18 שניות".

*במה עוסקות השיחות?

"אני פריק של דו"חות, ורוצה לדעת הכל ובכל חתך. כל יום אני מקבל דו"ח אופי שיחות. הלקוחות רוצים להבין את הסטייטמנטים. עכשיו שלחנו מכתבי מיזוג קופות, והם רוצים להבין מה קורה, וכמובן תשואות, ויש גם תלונות".

*אתם מדברים על מערכות IT מתקדמות, למה הכוונה?

"תוך כמה חודשים נפעיל מערכת CTI, שתאפשר לנו לאחר זיהוי הלקוח המתקשר למוקד השירות לתת לו כבר במענה הקולי מידע בסיסי כמו יתרה או תשואות. מערכת נוספת שתיכנס בהמשך היא BI, שבנויה כמערכת שעונים ותראה לי בכל נקודת זמן את מיקומי במרחב: כמה פניות במוקד השירות, מה מצב ההפקדות, טיפול במשיכות. מבחינתי, אלו מערכות חיוניות כי גמל הוא תחום עתיר שירות ותפעול, ואני לא רוצה להתפשר".

*יש לכם אתר אינטרנט מושקע, לכמה לקוחות יש סיסמה?

"בערך ל-20 אלף לקוחות".

*זה מעט מאוד. אחוז וחצי מהלקוחות בערך.

"ככל שהמודעות תעלה, כך נראה יותר לקוחות באינטרנט. אנחנו מעודדים אותם, מסבירים במוקד השירות ללקוח שניתן לקבל מידע באתר, וגם בסטייטמנט הרבעוני. אבל התהליך לוקח זמן". *

22

עוד כתבות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"