גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבועה חיה, נושמת ובועטת

דיברו על קיץ שחון. על משבר כלכלי. אבל חלון ההעברות של קיץ 2009 בחמש הליגות הבכירות באירופה הסתכם ב-1.98 מיליארד אירו, עלייה של 10% לעומת הקיץ הקודם ■ הסיבות העיקריות: הנפט (מנצ'סטר סיטי), הטירוף (ריאל מדריד), הטירוף לעצור את הטירוף (ברצלונה), ועונה בלי אליפות (באיירן)

1. 1.98 מיליארד אירו. זהו הסכום שהוציאו הקיץ בחמש הליגות הבכירות של אירופה (אנגליה, גרמניה, איטליה, ספרד, צרפת) על שחקני רכש, בחלון ההעברות שנסגר סופית שלשום. איפה הסכום הזה עומד לעומת העונות הקודמות? בקיץ 2008 בזבזו המועדונים 1.8 מיליארד אירו, בקיץ 2007 הסכום הסתכם ב-2.2 מיליארד אירו.

מסקנה? המשבר הכלכלי לא הגיע לכדורגל וגם לא יגיע. הסכום שהוציאו הקבוצות השנה דומה מאוד לסכומים של השנים הקודמות, בהן מצב השווקים הגלובאליים היה הרבה יותר מחוייך.

2. הוכחה נוספת לכך שאין קשר בין המשבר לבין הכדורגל, אפשר למצוא בהעברות היקרות של הקיץ. כריסטיאנו רונאלדו הגיע לריאל מדריד עבור 94 מיליון אירו, והפך לשחקן היקר בכל הזמנים. זלאטן איברהימוביץ' נרכש על-ידי ברצלונה בסכום של כ-68 מיליון אירו, אם לוקחים בחשבון גם את שווי השוק של סמואל אטו, שבמסגרת עסקה זו עבר לאינטר. בכך נכנס איברהימוביץ' למקום השלישי ברשימת השחקנים הכי יקרים בהיסטוריה, אחרי זידאן (הגיע לריאל עבור כ-73.5 מיליון אירו). ויש עוד: קאקה נחת כבר בתחילת החלון במדריד עבור 65 מיליון אירו, והוא השחקן הרביעי הכי יקר בכל הזמנים.

שורה תחתונה: בזמן שבעולם רק התחילו לדבר על יציאה מהמיתון, כמה ממועדוני הכדורגל הבכירים של אירופה התנהלו כאילו מדובר בתקופת השפע המפוארת ביותר בתולדותיה של היבשת.

3. קיץ 2009 ייזכר לנצח כקיץ של ריאל. פרויקט הגלאקטיקוס השני של פלורנטינו פרז במדריד קבע שהבלאנקוס, שהוציאו 257 מיליון אירו על שחקנים חדשים, הפכו למועדון שמבזבז הכי הרבה בחלון העברות בודד על רכש. ריאל שברה את השיא שהחזיקה צ'לסי מ-2003, אז הרוכש החדש של הקבוצה הלונדונית, רומן אברמוביץ', הביא איתו נדוניה בדמות רכש בשווי 183 מיליון אירו.

4. למרות תחזיות קודרות לפיהן הפרמיירליג תירגע באופן משמעותי בקיץ הזה בעקבות חוקי המס החדשים בממלכה (העלאת שיעור המיסוי לבעלי משכורות של יותר מ-150 אלף ליש"ט בשנה מ-34% ל-50%), הרי שגם הפעם הליגה האנגלית הוציאה הכי הרבה כסף על חיזוק - 576 מיליון אירו. ההתפרעות של ריאל לא עזרה לליגה הספרדית בנושא זה - שם הסתכמו ההעברות ב-481 מיליון אירו (ובאופן לא ממש מפתיע, על 77% מהסכום הזה אחראיות ברצלונה וריאל).

מי שעזרה לפרמיירליג להכריע את הכף היא מנצ'סטר סיטי, שהיתה השנה הקבוצה השנייה הכי בזבזנית באירופה אחרי ריאל, עם הוצאה של 139 מיליון אירו על רכש. כמה משמעותית היתה הסיטי? ארבע הגדולות של הליגה (מנצ'סטר יונייטד, ארסנל, צ'לסי וליברפול) רשמו קיץ רגוע במיוחד, לא צירפו סופרסטארים לשורותיהן והוציאו יחד פחות ממה שהוציאה סיטי - 118 מיליון אירו. הרגיעה של הגדולות היא גם זו שמסבירה מדוע נרשמה השנה ירידה מסוימת בהוצאות הכוללות של קבוצות הפרמיירליג, אחרי שבקיץ 2008 הן בזבזו 614 מיליון אירו.

מי שכן הושפעה מחוקי המס החדשים באנגליה היא הצ'מפיונשיפ, ליגת המשנה: לראשונה מאז 1998, הקבוצות שם הכניסו יותר (113 מיליון אירו) מאשר הוציאו (54 מיליון) על רכש.

את המקום השלישי ברשימת הליגות הבזבזניות תופסת הסרייה A, עם 448 מיליון אירו. לסכום הזה הצליחו המועדונים להגיע גם בזכות הכנסה יפה על מכירות בסך 427 מיליון אירו, כאשר לא פחות משמונה קבוצות מסיימות את הקיץ עם רווח מהפעילות בשוק ההעברות, הבולטת מביניהן היא מילאן: מכרה ב-80 מיליון אירו, רכשה רק ב-21.5 מיליון.

5. ואם כבר תשואות חיוביות, אז גם בחלון הנוכחי התברר שברזיל וארגנטינה הם שני מקומות שבהם הכדורגל ממשיך לקיים את עצמו בזכות עסקאות למכירת שחקנים. ברזיל רשמה את המאזן החיובי הגבוה בעולם הכדורגל מעסקאות שחקנים - פלוס 81 מיליון אירו. בסך הכל ייצאה הליגה הבכירה בברזיל שחקנים ב-93 מיליון אירו, ורכשה ב-12 מיליון בלבד. בארגנטינה סיימו את החלון בפלוס של 69 מיליון אירו (מכירה ב-76 מיליון אירו, רכישה ב-7 מיליון בלבד).

6. עוד סיפור מעניין מהקיץ הזה הוא זה של באיירן מינכן, יריבתה של מכבי חיפה בליגת האלופות. בבאיירן עובדים בשנים האחרונות לפי סכמה קבועה: אם זה מקולקל, נשלם כסף ונתקן את זה. ואם זה לא מקולקל, למה לנסות לתקן.

אחרי שאיבדה את האליפות בבונדסליגה בעונה הקודמת, רשמה באיירן קיץ פורה במיוחד עם הוצאות של 75 מיליון אירו, מתוכם 54 מיליון על אריאן רובן מריאל מדריד ומריו גומז משטוטגרט. בקיץ 2008, אחרי שהקבוצה זכתה בדאבל, היא לא הוציאה אירו שחוק בשוק ההעברות, ואילו בקיץ 2007, שוב אחרי אובדן אליפות, רשמו הבווארים את חלון ההעברות הפורה ביותר בהיסטוריה עבור קבוצה בבונדסליגה, עם רכש בסך 85 מיליון אירו.

7. ולמי שתוהה מה קרה בשוק ההעברות בישראל, אז כאן המצב הרבה יותר מדכא. פיצוצה של בועת האוליגרכיה גרם לכך שהקבוצות פה הסתמכו בעיקר על העברות חופשיות, שחקנים שחזרו מהשאלות ורכש בכסף קטן במיוחד. איזה דברים בולטים בכל זאת נרשמו? איתי שכטר, שעבר ממכבי נתניה להפועל ת"א עבור 350 אלף אירו (מחצית מכרטיסו נותר בידיה של נתניה); עלי עותמאן עובר למכבי חיפה מבני סכנין עבור סכום דומה; הירוקים גם רכשו מסקונטו ריגה את ולדימיר דבאלשווילי עבור כ-300 אלף אירו, ואת ז'ורז' טשיירה שנחת כאן מהליגה הקפריסאית בתמורה ל-120 אלף אירו.

הקיץ הנוכחי ייזכר כשחון במיוחד בליגת העל, בטח על רקע הקיץ הקודם, שבו בית"ר ירושלים לבדה הוציאה 3.5 מיליון אירו ומכבי ת"א קנתה את מאור בוזגלו וגיז'רמו ישראלביץ' ב-2 מיליון אירו. נו, אז אולי בכל זאת המשבר הכלכלי היכה במקומות מסוימים בכדורגל.

עוד כתבות

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי