גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חצה את הקווים: מניהול המוצר iPhone לקרן של מיליארד דולר

יום אחרי ההכרזה על ה-iPhone החדש של אפל, בוב בורצ'רס הצטרף לקרן ההון סיכון אופוס קפיטל, שנהנתה בישראל מאקזיט בחברת קידארו ■ בראיון בלעדי ל"גלובס", הוא מסביר את סוד ההצלחה של iPhone וגם טוען: "המודל של ההון סיכון רלבנטי מתמיד"

דווקא בזמנים פחות טובים להון סיכון העולמי, בוב בורצ'רס, מי שהיה עד לפני כחודשיים מנהל בכיר באפל לשיווק הטלפון הסלולרי iPhone וחבר בצוות העיצוב של המוצר, החליט לעזוב את תפקידו הנחשק. ממנהל של אחד המוצרים המצליחים בעולם נכון לרגע זה, הוא הפך לאיש הון סיכון. התזמון היה מעניין: יום לאחר השקת הדור החדש של ה-iPhone הוא הצטרף לקרן ההון סיכון אופוס קפיטל.

בורצ'רס יגיע לישראל לכנס הג'רני שייערך על-ידי ארנסט אנד יאנג ו"גלובס" באמצע ספטמבר, והוא אומר בראיון בלעדי, שלמרות הדיבורים המורבידיים על כך שההון סיכון כבר איננו רלבנטי, "המודל של התעשייה רלבנטי מתמיד".

*התשואות של הקרנות לא מוכיחות את זה.

בורצ'רס: "תעשיית ההון סיכון נמצאת בתהליך של שינוי, אך זה הזמן בו רואים מי איכותי באמת. הזמנים מאתגרים, חברות רבות עסוקות בשאלות קיומיות לגבי המודל העסקי שלהן, וכך גם קרנות ההון סיכון. להערכתי, הוקמו יותר מדי קרנות, חלקן ניהלו הון גדול מדי, וזה הדבר שהיום מקשה עליהן ליצור החזרים גבוהים למשקיעים.

"מצד שני, בגלל שהיה יותר מדי כסף בשוק, היזמים התפזרו לתחומים רבים ונוצר מתח, אם כי עדיין יש מקום לרעיונות איכותיים. המשבר יסתיים, ואז החברות שמוקמות כיום ייהנו מרוח גבית חזקה ויצליחו. זה הזמן לנצל את המשבר הכלכלי ולהקים חברות חדשות".

*למה בחרת להצטרף לאופוס קפיטל?

"שאלתי את עצמי את אותן שאלות שאת מעלה. הסתכלתי על הרבה קרנות - סקויה, קליינר פרקינס ואחרות, והדבר שמשך אותי הוא המודל שאופוס קפיטל מציעה, של התמקדות במימון חברות בשלבים המוקדמים.

"בנוסף, אופוס גייסה קרנות בגודל סביר ולא קרנות של מיליארדים שיהיה קשה להחזיר אותן בתשואה טובה. הרי יש צורך בשלוש חברות פורטפוליו כמו גוגל כדי להחזיר קרן כזו של מיליארדים. גם אהבתי שהאנשים בקרן הם אנשי תעשייה, לא כאלה שקראו על החוויה בספרי לימוד למנהל עסקים".

אופוס קפיטל מנהלת הון של כמיליארד דולר - גם במסגרת קרן המשך לקרנות של חברת הניהול הקודמת, וייס, פק וגריר - כספים שכבר הושקעו, וכן 280 מיליון דולר שגייסה בשנת 2006. לפני כשבועיים, אופוס יצאה לגיוס קרן חדשה בהיקף של 250 מיליון דולר.

התאמה אישית

הקרן משקיעה בארה"ב ובישראל, והיא בעלת מניות בחברות הישראליות פודינג וסולאר-אדג'. כאשר קידארו נמכרה למיקרוסופט תמורת 100 מיליון דולר, היא נהנתה מהאקזיט, ובעבר נהנתה ממכירת החברות גלילאו, מרקורי וטריון.

את הקרן מנהלים השותפים קן אלפנט, לשעבר בכיר בקרן ההון סיכון בטרי ונצ'רס, הישראלים דן אבידע, שהקים בעבר את חברת קרו שנמכרה לנטאפ ב-275 מיליון דולר ב-2005, וגיל כוגן, שהיה בעבר שותף בקרן ההון סיכון לייטספיד; וקארל שואולטר.

בוב בורצ'רס מגדיר את עצמו כ"איש ההון סיכון החדש בסנד-היל רואד", הרחוב שבו ממוקמות רוב קרנות ההון סיכון במנלו פארק שבקליפורניה. את דרכו המקצועית הוא החל בכלל כטכנאי מפתח וחוקר של פרוטזות: "אחרי שלמדתי בסטנפורד וב-MIT, הצטרפתי למכון מחקר ביו-הנדסי שעסק במודלים של השלד האנושי ועיצוב פרוטזות. חברת נייק, שנחשפה לפיתוחים, הציעה לי משרה כי חשבה שאם אפשר לפתח נעליים מיוחדות לחולי סוכרת, אפשר לעשות את זה גם עבור אתלטים בולטים, כמו מייקל ג'ורדן", הוא אומר.

שם, צץ בראשו הרעיון שיישם בהמשך: "נייק מעצבת דגמים חדשים במחזורים של ארבע פעמים בשנה, ובשאר הזמן מכוני העיצוב שוממים. חשבתי שאפשר להציע ללקוחות קו עיצוב אישי. הרי המפעלים ויכולות העיצוב קיימים. כך יצרנו את קו הפרימיום של נייק, בו אנשים מעצבים לעצמם את הנעלים".

אחרי ארבע שנים בורצ'רס עזב את נייק והצטרף לנוקיה. "זה קרה בזמן המעבר מטלפונים אנלוגיים לדיגיטליים, ובנוקיה רצו להפך את הסלולרי למוצר אישי והאמינו שאם ניתן למשתמשים לעצב את הצבע או הצלצול והגרפיקה, זה יועיל", אומר בורצ'רס, שהוביל את האסטרטגיה לתחום. "אז גם עלה הרעיון לשכלל את ההתאמה האישית, ולהציע קו יוקרתי בעיצוב אישי, רעיון שהגיע מעולם השעונים. כך נולדה החברה-הבת של נוקיה, שהציעה ניידים בעיצוב אישי, בעלות של 25-100 אלף דולר. השוק אינו ענק אבל הוא מאוד רווחי".

משם המעבר לאפל היה מתבקש. החברה הציעה לבורצ'רס להקים את המערכת האקולוגית של נגן המוזיקה ipod, שהתחיל להמריא, ונוצר גם שיתוף הפעולה בין אפל לנייק עבור ספורטאים. "אחרי שנה, הבנתי למה הביאו אותי לאפל באמת", אומר בורצ'רס, "היה זה כשהציעו לי להצטרף לצוות ההקמה של פיתוח הטלפון החדש שלהם. וכך, לפני שלוש שנים השקנו את האייפון ומאז ניהלתי את השיווק והניהול העסקי של המוצר, במסגרתו השקנו את חנות היישומים והמוצרים האחרים שעשו את ה-iPhone למה שהוא".

*למה לעזוב בשיא ההצלחה?

"זו לא הייתה החלטה קלה, אבל הבנתי שאנשים שינו את התפיסה ומסתכלים על הטלפון הנייד כעל מחשב קטן ולא רק כמכשיר לשיחות וטקסט. האמנתי שזה יוביל לשינויים גדולים בתחום ורציתי להיות חלק מהם. אני מעוניין, למשל, למצוא היום במסגרת הקרן רעיונות שירחיבו את השימוש בטלפון הנייד, ושישלבו את שני תחומי העניין שלי - בריאות ותקשורת. באופוס אעסוק במיוחד במציאת החברות שייזמו את הרעיונות הגדולים הבאים בתחום".

אחת הטענות לגבי התחום של יישומים סלולריים היא שהתחום איננו רווחי, מודל ההכנסות שלו מוטל בספק והוא אינו מתאים בהכרח להתממן על-ידי קרנות הון סיכון. "נכון", אומר בורצ'רס, "היישומים והפיתוחים אינם מתאימים להון סיכון כי קשה לחזות איזה יישום יהיה להיט. אף אחד לא חזה שאפליקציה מטופשת כמו iFart, שטיבה מובן משמה, תהיה להיט. בנוסף, עלויות הפיתוח זולות והמשתמשים משלמים מעט לשימוש. אבל יש עוד צדדים, כמו למשל הפלח התאגידי, תחומי הפרסום, התשתית והאינטגרציה".

*מה הסוד של iPhone? מה עשה אותו כל-כך מצליח?

"אחד מהאלמנטים הקריטיים עבור צוות הפיתוח והעיצוב היה חוויית המשתמש. בגלל שאפל לא פיתחה קודם מוצרים לעולם המובייל, היא הגיעה עם נקודת מבט רעננה ומשוחררת מדעות קדומות. ניסינו להעביר לאייפון כמה שיותר חוויות שהמשתמשים מכירים מהמחשב האישי - כמו צבעים, גופנים ומידע - ולא לוותר עליהם במעבר לנייד. הבנו שאנשים רוצים צבע, גרפיקה וחוויית משתמש עשירה.

"בנוסף, היה לנו חשוב שהגלישה באינטרנט תהיה אינטואיטיבית וגם זולה. כל אלה יצרו את המודל החדש, שנראה כי עבד".

עוד כתבות

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, ובין יוני לספטמבר נפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא הגיע לגיל 55. ואז הקים את החברה החשובה ביותר בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר