גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יאדה, יאדה, יאדה

בכל אירוע חברתי אני נתקל במישהו שמנסה להתקיל אותי בסוגיה משפטית מורכבת

אחד ה"יתרונות" הברורים שלי כפרופסור למשפטים, הוא שכמעט בכל אירוע חברתי אני נתקל במאן דהוא שמנסה להתקיל אותי בסוגיה משפטית מורכבת הדורשת פיתרון. אותו פלוני משוכנע שאנחנו הפרופסורים משתעממים מסתם התרועעות חברתית, וכמו השומרוני הטוב הוא נזעק להצילני מן השעמום על-ידי חידה משפטית מבריקה.

כך היה גם באירוע חברתי שבו נכחתי בשבוע שעבר, כאשר פגשתי מכר ותיק, שהיה פעם עורך-דין והיום הוא שחקן בשוק ההון. מכיוון שמכרי אדם טוב-לב ומפרגן מיסודו, חידתו החלה במחמאה: "אתם הפרופסורים", כך אמר בלשון מתריסה, "אלופים בהתמודדות עם שאלות תיאורטיות. חבל שאתם כל-כך תלושים מן המציאות". לאחר שהוציא כמה אגרסיות שלו על גזע הפרופסורים, הוא עבר לדבר על פרופסורים בתחום שלי:

"אתם בטוחים, למשל, שאם תחוקק חוק נגד שימוש במידע פנים, אז הדבר ימנע מאנשי פנים יתרון בלתי הוגן. אתם רק שוכחים, שבפרקטיקה, אפילו אם החוק מונע מאיש פנים אפשרות לרכוש מניות כשיש בידיו מידע חיובי על החברה (שאינו ידוע לציבור), איש הפנים גם מרוויח מכך שכאשר מגיע אליו מידע חיובי הוא נמנע מלמכור, וכך שומר בידיו רווח משמעותי שאלמלא מידע הפנים היה מפסיד אותו. הבעיה היא, שאין לכם דרך לדעת שהוא נמנע מלמכור, ולכן אתם לא יכולים לתפוס אותו".

לא הואילו לי ניסיונותי להסביר שאיני עובד ברשות ניירות ערך, שאין לי שום רצון לתפוס אנשי פנים בקלקלתם, ושאני בסך-הכול מרצה באוניברסיטה שרוצה לנגוס מן המטעמים שהוגשו באירוע, ולחזור בשלום הביתה ולצפות בפרק נוסף של סיינפלד. וכשראיתי שדבר לא יחלץ אותי, החלטתי להתייחס לטענתו ברצינות, ועניתי לו.

"ובכן, ידידי, בוא נתחיל מדוגמה פשוטה. איש פנים בחברה בורסאית נותן לברוקר שלו הוראה למכור בכל יום ראשון אלף מניות של החברה הציבורית. והנה, באחד מסופי-השבוע הגיע לאיש הפנים מידע חיובי על החברה, הוא טילפן לברוקר וביטל את הוראת המכירה של אותו שבוע. ביום שני פרסמה החברה את המידע, ושער המניות שלה עלה ב-20%. ברור שעקב מידע הפנים הצליח איש הפנים להרוויח סכום נאה. לכן, על פניו נדמה שטענתך צודקת".

כפי שאומר ג'רי סיינפלד

כמעט פניתי לדרכי הביתה, אבל המבסוטיזם שהתפשט על פני ידידי חייב אותי להמשיך:

"על אף שבמבט ראשון נדמה שאתה צודק, הטענה שלך מבוססת על כמה הנחות מוצא שגויות: "הנחת המוצא הראשונה שלך היא שלא ניתן לתפוס איש פנים הנמנע מביצוע מסחר. והנה, דווקא בדוגמה הזו אין בעיה לתפוס אותו. לאחר שעתיים חקירה במרתפי הרשות, ותמורת חסינות על רצח ארלוזורוב, הברוקר יזמר על מעלליו של אותו איש פנים.

"הנחת המוצא השנייה שלך היא שעצם השימוש במידע הפנים כדי לבטל את הוראת המכירה מהווה עבירה על חוק ניירות ערך. אבל החוק אוחז בגישה אחרת. לפי חוק ניירות ערך, על מנת שיבוצע שימוש במידע פנים חייבת להתבצע עסקה. הוראה לברוקר או ביטול של הוראה, כל עוד לא הבשילה לרכישה או למכירה של נייר ערך, אינה מהווה עסקה לצורך החוק האוסר על שימוש במידע פנים. לכן, איש הפנים שביטל את הוראת המכירה לא ביצע עבירה של שימוש במידע פנים".

בשלב זה, שמתי לב שרסיסי זיעה ניגרו על מצחו של מכרי. לא היה לי ברור אם זה בגלל שהוא הבין שטעה בטענתו או בגלל שהתחוור לו שאני נודניק לא פחות ממנו, אבל חשתי צורך לתת סיום מוחץ:

"הנחת מוצא השלישית שלך היא שהרווח שהפיק איש הפנים מביטול הוראת המכירה מקנה לאיש יתרון בלתי הוגן בשוק ניירות הערך. אבל אם תחשוב קצת יותר לעומק, תגלה שהזכות הזו של איש הפנים - לבטל עסקה שאותה התכוון לעשות לפני שהגיע לידיו מידע הפנים - חיונית דווקא כדי ליצור שוויון בין איש הפנים לבין סוחרים אחרים, ואלמלא זכות זו היה איש הפנים בחיסרון מהותי.

ידידי הרים גבות בחוסר אמונה, ולכן המשכתי להסביר:

"תאר לך מקרה הפוך, שבו לאיש הפנים שלנו (שנתן הוראת מכירה) הגיע מידע פנים שלילי. במקרה כזה, חוק ניירות ערך אוסר עליו למכור את המניות לפני פרסום המידע השלילי, ולכן איש הפנים חייב לבטל את הוראת המכירה. כלומר, במקרה הזה, העובדה שלאיש הפנים הגיע מידע פנים גרמה לו הפסד. אדם אחר, שהיה נותן הוראת מכירה דומה ולא היה מגיע לו מידע פנים, היה דווקא מרוויח. כדי לאזן את ההפסד במקרים אלו, החוק מאפשר לאיש הפנים לבטל את הוראת המכירה במקרה שמגיע אליו מידע חיובי.

"במילים אחרות, ידידי, אם היינו מאמצים את הכלל שאתה מציע, לפיו איש אינו רשאי לבטל הוראת מסחר כאשר מגיע אליו מידע פנים, כי אז , העובדה שאיש הפנים נחשף למידע פנים היתה מזיקה לו. זהו כלל שיוצר חיסרון לאיש הפנים ופוגע בשיוויון בשוק ההון.

אז נכון שזה סותר את האינסטינקט שלך, אבל כפי שאומר ג'רי סיינפלד:

"If any instinct you have is wrong, then the opposite would have to be right"

* הכותב הוא מנהל מרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי