גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלולרי זה הכי טוב בבית

ההבדלים בין המפעילות הסלולריות וחברות התקשורת הקווית מצטמצמים והולכים

בשבועות האחרונים פרסמה חברת הסלולר השוודית הרביעית בגודלה, שנקראת "3", מבצע חדש שבמסגרתו היא מציעה חבילת גלישה באינטרנט לבית הלקוח בתוספת מודם סלולרי, במחיר שמיתרגם ל-165 שקל לחודש, תמורת התחייבות לשנתיים.

אין כאן טריק שקשור למהירויות הגלישה: "3" שדרגה את הרשת שלה למהירויות 21 מגה-ביט בשנייה, אבל לצורך הזהירות היא נוקטת מדיניות שמרנית ומבטיחה קצב של 16 מגה-ביט בשנייה בערוץ היורד ו-4.4 מגה-ביט בקצב העולה. בישראל, חבילה כזו היתה עולה בממוצע בין 200 ל-300 שקל לחודש בהערכת חסר.

כיצד זה מתאפשר? בשוודיה לא נהוגה הפרדה מבנית בין בעל התשתית לבין ספק האינטרנט, ולכן אפשר להציע חבילות אטרקטיביות יותר מבחינה כלכלית, שמעניקות תמורה ללקוח שחברות הכבלים ובזק לא מסוגלות להציע כרגע.

העובדה שבישראל רק סלקום קפצה על נושא הפס הרחב הסלולרי לבתים, כתחליף לבזק ולכבלים, מסקרנת כי לכאורה יש כאן פוטנציאל אדיר לחברות הסלולריות. אז מדוע פרטנר ופלאפון לא קופצות אחריה?

פלאפון כנראה מנועה, שכן היא נאלצת להתחשב בבזק; פרטנר, כך נראה, עדיין לא פיענחה איך לשלב בצורה טובה בין הכניסה שלה לתחום ה-ISP (אספקת אינטרנט) על רשתות הכבלים ותשתיות בזק, לבין הכניסה לבתים באמצעות הרשת הסלולריות. סלקום, לעומתן, זיהתה את הפוטנציאל, והתוצאות שלה ברבעון השני כבר מושפעות מכך.

אז איך תיראה 2010, אחרי שהבאזז כבר לא יהיה מכשירי הקצה החדשים והמרשימים אלא ינותבו השקעות רבות לשיפור הטכנולוגיה, שיש לה השפעה גדולה על הכלכלה וגם על הרגולציה בסלולר? המגמות הנוכחיות ימשיכו, כמו הכניסה של חברות הסלולר לתחום הנייח, שהתרחשה כתוצאה מהתפתחות הטכנולוגיה שמאפשרת להן לספק מגוון שירותים שבעבר ניתן היה לחלום עליהם.

כאשר ייכנס הדור הרביעי, שיספק לצרכנים גלישה באינטרנט ושיחות קוליות בקצבים מהירים למדי, היקף השירותים שיוצע על-ידי החברות הסלולריות כתחליף לרשתות הנייחות רק ילך ויגדל. זו אחת הסיבות לכך שחברות הסלולר הן פרה חולבת ומשתלמת, וזה גם אחד ההסברים לסיכונים הרבים שלקח איש העסקים אילן בן-דב כשרכש את השליטה בפרטנר.

300 מטר לא יקבעו

כדאי לחברות בישראל לדעת: המגמה העדכנית באירופה היא להפסיק את חגיגת הסלולר הפרועה. האיחוד האירופי, בניצוחה של ויויאן רדינג, המפקחת על תחום התקשורת, החליט לקטוע את הסבסוד של השוק הסלולרי על חשבון זה הנייח. לכן, הוא הפחית את תעריפי הנדידה במידה דרסטית לכל מדינות האיחוד - סכום שהיה עושק את הציבור, לא פחות. לאחר מכן, רדינג השוותה את מחירי השלמת השיחה כאשר משתמש סלולר מחייג לרשת נייחת ולהפך.

כך, ההתפתחות הטכנולוגית יצרה מצב חדש שמשווה בין הרשתות הנייחות לרשתות הסלולריות במספר היבטים, וזו גם הסיבה שבעטייה ישתוו מחירי הקישוריות בין הסלולר לנייח באירופה באופן הדרגתי.

כאשר מדברים על השוואה ביכולות הטכנולוגיות בין הסלולר לנייח, צריך לזכור כי כל הרעיון של הכנסת הפס הרחב הסלולרי - כתחליף לקווי הנחושת שהיו מונופול - נולד ברגע שהגיעו ליעילות שימוש בספקטרום שלא היתה קיימת בעבר, של חילוץ מהירות גבוהה יותר מרצועות התדרים.

תשלום קבוע, שימוש בלתי מוגבל

ההתפתחות הטכנולוגית מובילה לשינוי גם במבנה החבילות והתעריפים שמוצעים ללקוחות. במדינות רבות בעולם רואים מעבר מוגבר לשימוש חופשי באינטרנט רחב הפס בסלולר תמורת תשלום קבוע, ואף מעבר לחבילות שכוללת גם שיחות ללא הגבלה תמורת תשלום קבוע.

בתחילת שנות ה-2000, כאשר בזק השיקה את שירות ADSL שלה, מי שהיה אז מנכ"ל החברה, אילן בירן, קיים דיונים מרתוניים סביב המודל של תשלום קבוע עבור חבילת גלישה, כפי שנהוג היום, לעומת הגלישה הישנה מבוססת אינטרנט בחיוג. בירן חשש כי ה-ADSL יחסל את בזק, כיוון שהמודם נשאר פתוח 24 שעות ביממה, ובזק מקבלת תשלום קבוע - בניגוד לגישה שהיתה נהוגה במודל החייגנים.

המציאות הוכיחה כי זה להפך. קשה להאמין, אבל כנראה גם בסלולר המפעילות יבינו בסוף כי אי-אפשר להתנגד לדרישת הציבור לאורך זמן, וייאלצו לעבור לחבילות של תשלום קבוע עבור צריכה בלתי מוגבלת גם בדיבור. זה יקרה כאשר הטכנולוגיה הסלולרית בדור הרביעי תעבור ל-VoIP - קול המועבר על-ידי פרוטוקול האינטרנט.

כל עוד הטכנולוגיה תצליח להתקדם מהר יותר משחיקת מחיר הציוד - מחירי הציוד יירדו אף יותר, מפני שעבור היצרנים, עלות ייצור המתגים או רכיבי הרשת הולכת ויורדת בכל פעם שמוחלפת הטכנולוגיה או שמוצר מתקדם יותר נכנס לשוק.

מתמודדות עם הסיב האופטי

הסלולריות חוששות להפוך לצינור טיפש.

ליתרון הטכנולוגי ולמה שהוא טומן בחובו יש גם גבולות. מקרה סלקום וההתנגדות שלה לשימוש על-גבי האינטרנט הסלולרי שהיא מציעה, הוא דוגמה לאיום אמיתי על החברות הסלולריות.

למרות הטינה שהציבור חש כלפיהן - והרבה פעמים בצדק, העובדה שהחברות הסלולריות מאוימות היא לא דבר של מה בכך. השירות סקייפ, השירות של הסטארט-אפ הישראלי פרינג ומסנג'רים למיניהם, מאיימים על מודל ההכנסות שלהן. וכך קורה להן מה שהתרחש בבזק בשנים האחרונות: ההכנסות מתוכן עולות, אבל ההכנסות מהעברת קול יורדות. הסיכוי שהקיזוז בסלולר של תוכן ודיבור יהיה מקביל איננו ריאלי. לכן, החשש הגדול של כל המפעילות בעולם הוא מפני הפיכתן לצינור טיפש.

מנגד, הדור הרביעי בסלולר הוא איום גדול מתמיד על חברות הבזק הקוויות. הקול עובר בו על גבי האינטרנט, והוא יוכל לספק מהירויות של עשרות מגה-ביט ללקוח, אפילו עד 40 מגה-ביט לשנייה. כלומר, החברות הסלולריות יוכלו בקרוב להציע חבילת שירותים תחרותית די מושלמת לבזק ולכבלים.

ובכל זאת, יש בעיה: הלקוחות כבר מחכים לטלוויזיה על גבי האינטרנט (IPTV), והסלולר עדיין לא יכול להתמודד עם כמויות התעבורה. לכן, מפעילות תקשורת בכל העולם רצות להשקעה בסיבים אופטיים וברשתות חדשות, כדי שניתן יהיה לספק שירותי IPTV שיתחרו בסלולר ויהיו לא מוגבלים כמעט מבחינת הקיבולת. הסלולר עוד יצטרך לעשות כברת דרך ארוכה כדי להתמודד עם הסיב האופטי.

עוד כתבות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים