גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאננות המשקיעים במניית טבע

האיום על קופקסון מהשבוע שעבר, בקושי הזיז את המניה - אמנם אין מקום לדאגה?

יואב בורגן הוא אנליסט בלידר שוקי הון

הבשורה על הצטרפות שחקנית שנייה לתחרות במירוץ לגנריקת טבע קופקסון, לא זעזעה את המשקיעים, הנדמים כאדישים לאיום על תרופת הדגל של טבע. האם באמת אין סיבה לדאגה?

בשבוע שעבר דיווחה חברת מיילאן האמריקנית, אחת המתחרות הגנריות הגדולות של טבע, כי רשות המזון והתרופות בארה"ב, FDA, קיבלה לבחינה את בקשתה לשווק גרסה גנרית (ANDA) לקופקסון של טבע.

הכוונות של מיילאן ביחס לקופקסון, יחד עם שותפתה ההודית נאטקו, נהפכו לרשמיות כבר ביוני 2008, עת הודיעו שתי החברות על שיתוף הפעולה ביניהן בנוגע לניסיון להשיק קופקסון גנרי בארה"ב ובעולם המערבי בכללותו (נאטקו משווקת מזה זמן מה גרסה גנרית משלה לקופקסון בהודו ובאוקראינה).

מבחינת טבע, מדובר בפעם השנייה בתולדותיה שבה היא ניצבת מצדו השני של המתרס: כלומר לא כחברה הגנרית התוקפת ומנסה לאתגר פטנטים קיימים של תרופות מקוריות, אלא בעמדה הנגדית - כחברה אשר פיתחה תרופת מקור, ומנסה להתגונן ולהדוף מעליה את ניסיונותיהן של חברות גנריות לערער על פטנטים פרי עמלה של טבע ולהשיק תרופות גנריות מתחרות לקופקסון.

הפעם הראשונה שבה התייצבה טבע במעמד זה היתה ביולי בשנה שעברה (2008), עת דיווחו חברת הביוטק האמריקנית הצעירה מומנטה ושותפתה סנדוז (החטיבה הגנרית של ענקית הפארמה נוברטיס), על הגשת paragraph IV לקופקסון (בקשת לאישור תרופה גנרית שמערערת על פטנטים שמגנים על תרופת המקור). בקיץ אשתקד נתקפו משקיעי טבע אימה (ירידה בשיעור 7.16% ביום ההודעה, במחזור חריג), השבוע, לעומת זאת, מניית טבע כמעט ולא ירדה (1.92%- בלבד ביום הדיווח).

האם המשמעות היא כי בעוד שהשוק מודאג מאוד מהסיכון הגנרי לקופקסון מצדן של מומנטה-סנדוז, המשקיעים מתייחסים בביטול לסיכון הגנרי מצד מיילאן?

ובכן, לא ממש:

נתחיל בהיבט המעודד: השוק כבר מתמחר מזה זמן מה סיכון גנרי לקופקסון, ובכל זאת מניית טבע התבצרה יפה מעל 50 דולר. שנית, לא היה בהודעת מיילאן מהשבוע שעבר, שום היבט מפתיע, שכן הנהלת מיילאן כבר ציינה בשיחת הוועידה לסיכום הרבעון השני השנה, כי ANDA (בקשה לאישור תרופה גנרית חדשה) הוגשה בסוף חודש יוני ובכנס אנליסטים שהתקיים לאחרונה, נשמעו מנהלי מיילאן בטוחים ש-FDA ייאשר את הבקשה תוך זמן קצר.

אלא שיש בהחלט היבטים מטרידים:

  1. המהירות שבה אישר FDA את בקשת מיילאן לגרסתם הגנרית לקופקסון: כחודשיים וחצי בלבד לעומת כ-7 חודשים שנדרשו למומנטה-סנדוז ביולי 2008 כאמור. ייתכן ויש בכך אינדיקציה לאיכות הבקשה של מיילן-נטקו.

  2. ניסיון העבר המוצלח של מיילן בהשקת גרסאות גנריות למולקולות מורכבות יחסית (Duragesic כדוגמא).

  3. טעוני נאטקו למניעת רישום הפטנטים של טבע על הקופקסון בהודו שנסמכו על גישה השוללת את תקפותם של פטנטים נדונים, תוך הסתמכות על פטנטים קודמים ופרסומים בכתבי עת מקצועיים (prior art), חזקים ואי אפשר לשלול את האפשרות לפיה מומנטה-סנדוז יעשו שימוש בטיעונים כאלו במסגרת משפט הפטנטים המתנהל נגד טבע בניו-יורק.

  4. אגב, לא בטוח כלל שמיילאן-נאטקו הגישו ל-FDA דווקא בקשה מסוג paragraph IV (בקשה לשיווק תרופה גנרית הפוגעת בפטנט של תרופת מקור) אנו מניחים שזה המצב, כי לא נראה סביר להגיש כבר עכשיו paragraph III (בקשה לאישור גרסה גנרית עם פקיעתם ה"טבעית" של הפטנטים הקיימים) ביחס לקופקסון שהפטנטים עליה פוקעים במאי 2014, אך גם זו אפשרות.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי