גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטריק של עידן עופר

משפחת עופר עשוייה לקבל את צים בחינם על חשבון בעלי המניות בחברה לישראל

עידן עופר יושב בביתו בארסוף, או במשרדי החברה לישראל במגדל המילניום בת"א, מעלעל במדורים הכלכליים, וקורן מאושר. טוב שיש לי לב לבייב, מהרהר עופר בינו לבין עצמו, הסיפור של לבייב ואפריקה ישראל כובש את הכותרות ומסיט את האש מהסיפור שלי עם צים.

איזה יופי, אומר עופר, שיש עכשיו מלחמה בין המוסדיים לבין לבייב, בזאר טורקי שמתנהל בתקשורת, מלחמת גוג, מגוג ואגו, שמייצרת הרבה רעש והרבה כותרות, כל כך הרבה רעש וכל כך הרבה כותרות, שאת ההסדר בצים יהיה אפשר להעביר בשקט בלי שאיזה מוסדי יתנפל עלינו עם עוד כותרת נגחנית ותגרנית.

ובינתיים יכול עידן עופר לשלוח את המנכ"ל הנאמן שלו, ניר גלעד, כדי לומר עד כמה התרומה של המשפחה לצים היתה גדולה, עד כמה עסקאות בעלי העניין תרמו לצים תרומה מכובדת, עד כמה ההסדר נחוץ ועד כמה הם טובי לב שהם לא נוטשים את הספינה שמאיימת לטבוע. ואפשר גם לשלוח מכתבים לרה"מ ולשר האוצר ולייצר תחושה של בהילות ואפילו לגייס את העובדים בשביל לקדם את ההסדר של צים.

ואיזה הסדר זה צים, ואיזה סידור זה צים בשביל עידן עופר, שרק בליל המספרים וערמות הניירות וכמובן לבייב, השכיחו שמתבשל פה משהו גדול. עד כמה גדול? גדול בעיקר בשביל עידן עופר, כמובן. ואם תחכו בסבלנות, תגלו למה זה סיפור מאוד-מאוד גדול בשביל עידן עופר.

13 מיליארד שקל לפחות

זהו היקף החובות המשוער שבהסדר צים, מתוך חובות כוללים של יותר מ-24 מיליארד שקל. המספר הזה הופך את ההסדר בצים להסדר הגדול ביותר מאז ומעולם לחברה ישראלית. למרבה המזל, רוב החובות הם לבנקים בחו"ל או מספנות ומחכירי אניות, שרובם כבר הסכימו לגלגל את החובות הענקיים, כנראה בגלל מערכת היחסים ארוכת השנים עם סמי ועידן עופר בעסקי הספנות.

מערכת הבנקאות הישראלית, ייאמר לזכותה, לא התפתתה לשפוך מיליארדים על תוכנית הציוד היומרנית של צים, אחרת היא היתה מתמודדת היום עם דילמה לא נעימה בכלל: מה עושים עם ערמת המתכת המפוארת של צים שמייצרת הפסדים במיליונים מדי יום.

1.3 מיליארד שקל

זהו היקף החוב של צים לבעלי האג"ח הישראלים, כ-10% מהיקף החוב שבהסדר. החלק הקטן יחסי של בעלי האג"ח מכלל החוב, בניגוד למצב באפריקה ישראל, דוחק אותם לפינה וזו הסיבה שהם שומרים על שקט יחסי ולא מפוצצים את המדורים הכלכליים בכותרות מתלהמות.

צים מציעה להם לשבת ולחכות בסבלנות שהחוב יוחזר, כי הם הרי מה שמכונים בעגה הפיננסית "נושים בלתי מובטחים", כלומר נושים שאין להם בפועל זכויות כלשהן על נכסי החברה. צים מציעה להם לדחות את התשלום בעוד "מספר שנים" (משהו כמו 2016 ואילך, אם בכלל), לשלם במהלך התקופה "ריבית מסוימת" (טוב, תגידו תודה על ה"מסוימת") וזכות להשתתפות ברווחי צים (וסביר להניח שלא יהיו כאלה בקרוב).

ומה יכולים לעשות בעלי האג"ח הישראלים עם ההצעה הזו? לדפוק על השולחן? להגיד ש'לא יעלה על הדעת'? לאיים באמצעות התקשורת בפירוק החברה? נו, באמת, איך הם יפרקו את ערמות המתכת, האם מישהו בכלל מסוגל להבין מי נגד ומי והאם אפשר בכלל למכור את האניות הללו לעזאזל בתקופה כל כך גרועה לענף ההובלה הימית? אז מה נותר לבעלי האג"ח? לבלוע את ההסדר ולחכות לנס.

1.3 מיליארד שקל

זהו הסכום שמבקש עידן עופר למשוך מהחברה לישראל כדי לספק חמצן לצים (בינתיים ההזרמה הזו טורפדה ע"י רשות ני"ע ומשפחת עופר מצאה דרכים עקיפות להזרים חלק מהסכום דרך החברה לישראל).

זה באמת אבירי מצידו לא לנטוש את צים, אבל, סליחה, על חשבון מי בדיוק ההזרמה הזו?

לכאורה, עופר "מושיט יד אל כיסו", כפי שדורשים הגופים המוסדיים מלבייב, אבל זה לא בדיוק הכיס הפרטי שלו, אלא כיסה של החברה לישראל, שקרוב ל-50% ממניותיה מוחזקות ע"י הציבור. ומדוע הציבור צריך להשתתף בהחייאת צים? אה, את זה תקראו בסעיף הבא.

4.3 מיליארד שקל

זה הסכום שאמור לזרום מצים לחברות הפרטיות של משפחת עופר מ-2009 ועד 2014 ואילך עבור דמי חכירה. הסכום הענק הזה, ממוצע של כ-400-500 מיליון שקל מדי שנה, הוא הסיבה הטובה ביותר לרצון של עידן עופר לשמור את צים מעל פני המים והוא הסיבה הטובה ביותר לכך שעופר לחוץ להזרים לה 1.3 מיליארד שקל מהחברה לישראל.

עסקאות החכירה הענקיות האלה עברו אמנם לפי החוק באסיפות של החברה לישראל, אבל אנו מסופקים אם יש דירקטור אחד בחברה שמסוגל להבין אם הן הוגנות או מוטות לטובתה של משפחת עופר. אנו בטוחים שכולם קיבלו כמה ניירות של כמה שמאים והחליטו להרים את היד בעד.

550 מיליון שקל

זה הסכום של דמי החכירה שמשפחת עופר "ויתרה" עליו לצים במסגרת החוב. "צים הגיעה להבנה עם התאגידים הקשורים", נכתב בהצעה להסדר, שזה אומר דבר פשוט: סמי ועידן עופר דיברו עם עצמם והסכימו "לוותר" על חצי מיליארד שקל. למה שמנו במרכאות את המילה לוותר? כי הם לא בדיוק ויתרו לחלוטין.

הם קיבלו שטר הון שאמור להפוך למניות במקרה שצים תונפק בעתיד או בשנת 2016, המועד המוקדם ביניהם. ואיך ייקבע השווי אם החברה לא תונפק? יהיו מעריכי שווי, ואם אלה יקבעו, למשל, שהחברה שווה רק 150 מיליון דולר (סכום ה"ויתור" כביכול), התסריט הבא עשוי להתממש: משפחת עופר תקבל לידיה את השליטה המלאה בצים מהחברה לישראל.

האם אתם קולטים את העניין? החברה לישראל תטביע 1.3 מיליארד שקל, בעלי האג"ח ימשיכו לחפש את הכסף במצולות ומשפחת עופר תקבל את השליטה המלאה בצים, אחרי שקיבלה ממנה כבר מיליארדים אבל "ויתרה" על חצי מיליארד מהם.

גליה מאור

היא אשת המפתח בכל הסיפור הזה, ולא גוף מוסדי כזה או אחר שמחזיק כבר אחוזים בחברה לישראל. גליה מאור, מנכ"לית לאומי, שמחזיק כ-18% ממניות החברה לישראל, צריכה לקחת את עידן עופר לשיחה נוקבת ולומר לו: עידן, ההסדר הזה וההזרמה הזו מהחברה לישראל לא באים בחשבון מבחינתנו. עידן, יקירי, קח את צים לכיס הפרטי שלך ושוט איתה לאן שאתה רוצה.

יש לך שתי אפשרויות: או לחלק את מניות צים כדיבידנד בעין (מהלך שבו החברה הציבורית מחלקת את מניות החברה-הבת לבעלי מניותיה. התהליך הזה מסובך בצים, כי איש אינו רוצה לקבל מניות של חברה פרטית שכעת לא שווה דבר), או שתעשה את הדבר המתבקש: עסקת בעלי עניין הפוכה מהמקובל בשוק ההון הישראלי, שבה החברה מוציאה את הנכס הבעייתי מהחברה הציבורית לחברות הפרטיות של בעל השליטה.

ובאיזה שווי, ישאל עידן את גליה? נו, אפשר לדון על זה, אפשר לבקש הערכת שווי, תגיד גליה. ואולי אפשר לחשוב על השווי בעסקת השקשוקה כביכול, משהו כמו 280 מיליון דולר, כדי שסוף-סוף לאיש לא יהיו טענות.

אז מה דעתך, עידן?

eli@globes.co.il

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס