גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 סוגים של בעלי שליטה

מהומת הסדרי האג"ח חשפה את המסתכן, המניפולטור, האופורטוניסט, המאמין והצדיק

עו"ד נאור הוא מבעלי משרד נאור גרשט - עורכי דין, המייצג מחזיקי אגרות חוב בחברות ומנהל בימים אלה מספר הליכים משפטיים כנגד חברות ובעלי שליטה, בנוגע להסדרי חוב

במאמר קודם שפירסמתי כאן לפני חצי שנה, תחת הכותרת "המוסדיים שכחו של מי הכסף" הצגתי את האופן שבו ניתן היה בשנות חגיגת ההנפקות העליזות לגייס בקלות סכומי כסף אדירים כנגד אג"ח קונצרניות, ללא ערבות אישית וכמעט ללא ביטחונות.

אז הצבעתי על כך שמדובר בכספים שעברו מאנשים שצריכים לעבוד לפרנסתם, דרך קרנות פנסיה וקופות גמל, לחברות שגייסו את הכסף והתחייבו להחזיר אותו בצירוף ריבית שלא משקפת את מחיר הכסף ואת הסיכון.

הפעם, אני רוצה להציג לכם את הדילמות שבהן מתלבט כיום בעל שליטה שגייס אז, לדוגמא, 100 מיליון שקלים שאמורים להיפרע החל משנת 2010.

הוא פותח מדי יום את אתר האינטרנט של הבורסה ורואה שהאג"ח שלו נסחרות בתשואה הולכת וגדלה, היינו במחירים הולכים ויורדים, ושואל את עצמו איך הוא יכול ליהנות מהתימחור הנמוך שנותן להן שוק ההון.

בעל השליטה שלנו (זה יכול להיות באמת כל אחד, אני לא מכוון למישהו מסויים, חס וחלילה) שואל את עצמו את שאלת הישראלי הטיפוסי הקלאסית: "מה, אני פראייר?" ומביא אותו לשקול אחת מכמה אסטרטגיות אפשריות:

1) אסטרטגיית בעל השליטה ההגון

להמשיך ולנהל את החברה כמיטב יכולתו, להפחית הוצאות למינימום, ולשמור על קופת המזומנים של החברה ועל הנכסים שלה, על מנת שהחברה תוכל לשרת את החוב במלואו ובמועדו.

ככל שלחברה צורכי מזומן, בעל השליטה מזרים לחברה כספים שלו כנגד הנפקת זכויות או רישום הלוואה נדחית שתיפרע אחרי פירעון יתר חובות החברה, ובכלל הוא יוצא מגדרו על מנת שהחברה תעמוד בכל התחייבות שנטלה על עצמה.

בעל השליטה שייבחר בדרך הזו, לא ירוויח מהמצב שנוצר, אך מנגד הוא ייהנה ממוניטין טוב (יש עוד מי שחושבים שיש לדבר ערך בפני עצמו) וגם יביא לכך שהשוק יתמחר את ניירות הערך של החברה בשווי יותר גבוה, ובעתיד יוכל לגייס כספים בתנאים טובים ואף למחזר חובות.

2) אסטרטגיית בעל השליטה המאמין

לרכוש בעצמו ומכספו את אגרות חוב של החברה במחיר הנמוך שנייר הערך נסחר בו כיום, היינו לנסות ולהינות באופן אישי מהמצב שנוצר.

לכאורה מדובר באפשרות בעייתית שמבוססת על חוסר האמון של שוק ההון בחברה של בעל השליטה עצמו, אולם יש לזכור שיש בכך משום הבעת אמון ביכולת החברה לשלם את חובה ולצמצם את החוב, וכן יצירת זהות אינטרסים בין בעל השליטה לבין מחזיקי אגרות החוב.

מבחינת מחזיקי אגרות חוב, קניית אג"ח מצד בעלי העניין, היא איתות חיובי המעיד שבעל השליטה סבור שמחיר השוק של אגרות החוב נמוך, והוא עצמו מגדיל את היקף ההשקעה שלו בחברה.

3) אסטרטגיית בעל השליטה נוטל הסיכונים

לרכוש בכספי החברה את אגרות החוב של החברה, היינו לעשות שימוש בכספים ששוק ההון נתן לחברה, על מנת לרכוש בחזרה את החוב במחיר נמוך משמעותית.

חלופה זו תצמצם כמובן את קופת מזומני החברה ויכולה לפגוע באיתנות הכספית וביכולת שלה לעמוד בהתחייבויות למחזיקי אגרות החוב, אבל מנגד היא מפחיתה את החוב ומייצרת רווח הון לא מבוטל לחברה.

במקרה זה, הדבר העיקרי שצריך לבדוק הוא שהחברה לא תיפגע תזרימית באופן שיסכן את היכולת שלה להמשיך ולפעול ולשלם למחזיקי אגרות החוב.

4) אסטרטגיית בעל השליטה האופורטוניסט

לנצל את המשבר בשווקים על מנת להציע למחזיקי אגרות החוב הסדר שיכלול פרישת החוב ומחיקתו, מעבר לדרוש ולהכרחי, מבלי לוותר על ההחזקה בחברה ומבלי לתרום דבר מכספו או מנכסיו הפרטיים לטובת העניין.

הרעיון הכללי של האופורטוניסט הוא לגזור קופון שמן מהמשבר שנוצר ומחוסר המוטיבציה של הגופים המוסדיים לנהל הליכים משפטיים.

לפעמים מדובר על אסטרטגייה ניסיונית, בבחינת שלח לחמך על פני המים, ולפעמים מדובר על ניסיון מניפולטיבי למחוק ולדחות את התשלום לאגחים בלי לשלם מחיר של ממש, הכל תחת הטענה: "מה אתם רוצים ממני, בכל אשם המשבר".

כמובן שיש חברות שבאמת יש להן צורך אמיתי להגיע להסדר חוב, בשל נסיבות אובייקטיביות אמיתיות, במקרה זה, צריכה להיות נכונות ללכת להסדר חובות מבוסס על פרישת החוב, יצירת מנגנוני בקרה ופיקוח, שיפור בטחונות, ותרומה משמעותית של בעל השליטה.

5) אסטרטגיית בעל השליטה המניפולטור

להגביר את חשש המחזיקים ולהעצים אותו על ידי יצירת אווירת משבר ע"י דיווחים על הסכנות והקשיים של החברה, על מנת שמחיר אגרות החוב יירד עוד יותר. המחמירים, אף יזמינו או יסייעו בקבלת "הערת עסק חי" לחברה.

במקרה הזה, עסקינן במניפולטור מסוכן שמנסה להפיץ אימה ופחד בקרב המחזיקים המסייעים לו לרכוש אגרות חוב במחיר נמוך יותר, וגם יסייעו לו על מנת לשכנע את המחזיקים לעשות הסדר חובות שיקל עליו ועל החברה, אם על ידי מחיקת החוב, ואם על ידי פרישה יותר נוחה של החוב.

כנגד בעלי שליטה כאלו, אין דרך מלבד נקיטת הליכים משפטיים, הן על ידי רשות ניירות ערך בגין שלל העבירות הפליליות שאסטרטגיה כזו מייצרת, והן על ידי ציבור מחזיקי אגרות החוב בגין הפגיעה בשווי ובחברה.

צדיקים בשוק ההון

ברור שעדיף שבעל שליטה של חברה מאוגחת, יהפוך כל אבן על מנת להחזיר את החוב במועדו ובתנאים המקוריים, ואף יביא כסף "מהבית" על מנת שחברה תעמוד בהתחייבויותיה.

אלא שצדיקים כאלו אין בשפע. אני בדעה, שככל ששוק ההון יפשיל שרוולים, יגלה אסרטיביות, יפקח עיניים דאגניות גם כלפי חברות שעדיין לא הגיע מועד הפרעון של מלוא החוב שלהם, ולא יהסס לנקוט בהליכים משפטיים כנגד חברה וכנגד בעל שליטה שמנסים לנצל את המצב שנוצר לטובתם האישית, כך מפחת תופעת האופורטוניזם.

בעל שליטה שיבין כי הדרך לביצוע הסדר היא דרך קשה, שבמסגרתה הוא יידרש להיחשף ולתת מידע מלא אודות כל שנעשה בחברה בתקופתו, יידרש להזרים כסף מהבית, יתבקש לוותר על חלק נכבד מהאחזקה שלו, יידרש להסכים למגבלות בתפקוד החברה עד לפרעון החוב, ושהוא אף מסתכן בניהול הליכים משפטיים כואבים כנגד החברה, ואולי גם נגדו באופן אישי, יחפש דרכים אחרות להרוויח כסף.

עוד כתבות

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן