גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יכלו הזכייניות לעשות עם הכסף שנשפך על הפקות הריאליטי בישראל?

במקום עונה של "הבלוק" יכלו הצופים ליהנות מעונה של תוכנית בידור יוקרתית, במקום עונה של "המירוץ למיליון" יכולנו לקבל 3 עונות של דרמה משובחת, ובמקום עונה של "פרויקט מסלול" יכולנו להשתעשע מקומדיה מושקעת

הפח הגדול

הרייטינג המביך של גמר "פרויקט מסלול" (11.5%) קבע סופית: התקוות הגדולות של הזכיינים המסחריים מהריאליטי כמעט ונגוזו, והציבור מרבה להראות את עכוזו לז'אנר המפומפם.

בשנה האחרונה הושקעו קרוב ל-30 מיליון דולר שהופנו להפקות ריאליטי, בהן "האח הגדול", "האח הגדול VIP", "המירוץ למיליון", "פרויקט מסלול", "הטלפון", "הישרדות" (עונה שנייה ושלישית) ו"הבלוק".

אין ספק - "האח הגדול" של קשת יוצאת מן הכלל. הגירסה הישראלית לפורמט ההולנדי הוכיחה את עצמה כאחת ממדורות השבט האחרונות של הפריים-טיים ויצרנית מסיבית של רייטינג והכנסות. "המירוץ למיליון", לעומתה, שבקרוב צפויה לשוב עם עונה חדשה, הצליחה אמנם לגרוף נתוני צפייה נאים (24% בממוצע), אך פחות מאשר הציפיות שתלו בהפקה שעלתה כ-5 מיליון דולר - הן מבחינת הרייטינג וההכנסות והן מבחינת ה"באז" הדל סביבה.

לצורך השוואה, "מונית הכסף", שעלות פרק בה (כ-35 אלף דולר) היא כשביעית מזה של "המירוץ", מצליחה להשיג אחוזי רייטינג דומים. זכיינית ערוץ 2 רשת, שנכנסה לסחרור מאז עברה לשדר במשך 4 ימים בשבוע, נפלה בפח של עוד החלטה שנראית יותר כרצון לזנב אחרי קשת מאשר להיות מקוריים באמת, הן מבחינת בחירת התוכן והן מבחינת מודל ההכנסות.

ו"הישרדות"? הרייטינג הפושר של עונות 2 ו-3 מוכיח כי העונה הראשונה, שהוציאה את ערוץ 10 מהדשדוש בו היה קיים מאז היוולדו והכניסה את כל התעשייה המקומית למחול שדים - הפכה לקללתו של הערוץ. "הישרדות" היא מקפצה רופפת (שעלותה, גם כן, 5 מיליון דולר) התלויה מעל בריכה של מים רדודים. ההתעקשות להמשיך ולהפיק עונות נוספות הפכה את ערוץ 10 לערוץ של תוכנית אחת, שאת הרייטינג (הסביר) שלה אין לאן לנתב.

גם אם נשים בצד את "האח הגדול" ואת "המירוץ למיליון", עדיין נישאר עם הוצאה נוספת הגבוהה מ-15 מיליון דולר - סכום שיכול היה להעשיר את המסך של רשת וערוץ 10 במספר נאה של אלטרנטיבות.

או אם להיות ספציפיים, במקום ההשקעה ב"פרויקט מסלול" (מעל 2 מיליון דולר), שתי עונות של "הישרדות" (כ-10 מיליון), "הבלוק" (כ-1.6 מיליון), ו"הטלפון" (כ-1.5 מיליון) - יכלו גופי השידור והצופים ליהנות משתי סדרות דרמה איכותיות, בעלות של כ-1.7 מיליון לעונה של סדרה בת 13 פרקים; 4 קומדיות, בעלות של כמיליון דולר לעונה (13 פרקים); שתי סדרות נוספות של דרמה זולה/"Super-soap" (דוגמת "המקום"), בכ-750 אלף דולר לעונה; 3 תוכניות בידור לשעות הפריים השני (בסגנון "משחק מכור"), בכ-1.1 מיליון דולר לעונה.

וזה לא הכל. תוסיפו שתי תוכניות בידור לפריים-טיים ("ארץ נהדרת"/"שבוע סוף") בהשקעה של כ-1.5 מיליון דולר לעונה, שני סרטי דוקו (100 אלף דולר לסרט), שתי מיני-סדרות תיעודיות איכותיות (נגיד, משהו כמו "הבלדרים") בכ-200 אלף דולר לסדרה, ושתי מיני-סדרות "דוקו-מנחה" (בסגנון "אנטי-אנטיביוטיקה"), בעלות של כ-180 אלף דולר האחת. את העודף אפשר לחלק בין השקעה ב-4 סרטי קולנוע לחצי תריסר תוכניות "דוקו-סלב-בשקל".

קו המשווה

סיפור אהוב במיוחד על תסריטאים בעולם הוא על הבמאי האגדי פרנק קפרה. על-פי הסיפור, באחד מהראיונות שהעניק לעיתונות בעקבות זכייה של אחד מסרטיו בפרס האוסקר, לא חדל קפרה לדבר על האלמנטים הבימאיים יוצאי הדופן ששולבו ביצירה - או בשפתו: "The Frank Capra touch". באף שלב לא מצא קפרה לנכון להזכיר את שם התסריטאי, שעל בסיס עבודתו הגיח הסרט המצליח לעולם. יום אחרי שפורסם הראיון, הגיעה לביתו של קפרה מעטפה שנשלחה על-ידי התסריטאי. כשפתח אותה, מצא קפרה 120 עמודים ריקים ופתק: "נראה אותך מביים את זה!".

בניגוד לטלוויזיה, שבה מתחזק באופן עקבי כוחם של התסריטאים בתהליכי היצירה, בקולנוע - מאז ומתמיד - הבמאים הם נותני הטון. בהתאם, שכרם ו/או חלקם בהכנסות של הכותבים למסך הגדול עומד בדרך כלל על כמחצית משכרם של הבמאים ולמפיקים. הטיעון שעומד ביסודה של החלוקה הלא-שוויונית מסתמך על ההנחה שהמחזיקים בקולמוס אינם חולקים את מידת הלחץ והאחריות המגולמת בעבודתם של אחיהם לסט. מיותר לציין כי התסריטאים, באשר הם, מרגישים מקופחים עם ההסדר הוותיק.

בשבוע שעבר החליטה קרן הקולנוע הישראלי לעשות מעשה, וקבעה הנחיות חדשות לחוזי ההתקשרות שבין השלישייה: במאי-תסריטאי-מפיק. לפי הטיוטה, שכר התסריטאים יעמוד על 6% מתקציב ההפקה ויתקרב לשכרם של המפיקים והבימאים, שנקבע על 7.5% מהתקציב. לגבי חלוקת הרווחים (אם יש כאלו) מהסרט, כל אחד מהצדדים יקבל נתח שווה מהעוגה, בגודל 7.5%. כדי ליצור תנאים למשא-ומתן, המפיק יקבל 3% נוספים, שבאמצעותם ינהל משא-ומתן עם התסריטאי והבמאי. כלומר - במקרה של כותב בעל שם, ייתכן מצב תקדימי שבו לתסריטאי תהיה הכנסה גבוהה יותר מאשר לבמאי.

מוש דנון, יו"ר הנהלת איגוד המפיקים, אמר בשיחה עם מגזין "פירמה" כי "טרם ירדנו לעומקה של ההחלטה החדשה. בכל מקרה, אנחנו בעד כל צעד שתומך בשיפור תנאי ההפקה בכלל ותנאי העבודה של התסריטאים בפרט. אני מאמין כי הצעד התקדימי של קרן הקולנוע, בהשוואה לשווקים אחרים בעולם, יעודד תסריטאים נוספים להשתלב בתעשיית הקולנוע".

ליאורה קמינצקי, יו"ר איגוד התסריטאים, נקטה בטון חיובי גם היא: "האיגוד מברך על השינוי, אך עם זאת, דרישתנו היתה ועודנה - תנאי פתיחה שווים לבמאי, למפיק ולתסריטאי בפרויקטים מממונים. התסריטאי הוא היוצר הראשוני של הסרט, והרבה פעמים הוא אף היזם שכותב את התסריט שלו במשך תקופה ארוכה וללא כל תגמול. הדעה הגורסת כי התסריטאי לא לוקח סיכון כלכלי היא מוטעית מהיסוד. אפליית התסריטאים בחלוקת העוגה נעוצה במסורות קולנועיות מיושנות: האירופאית - שמאמינה כי הבמאי הוא אלוהים, והאמריקנית - שמאמינה כי המפיק הוא אלוהים. אנחנו, התסריטאים, אתאיסטים".

עוד כתבות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?