גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל במקום ה-4 בעולם בפערים בין העשירון העליון לתחתון

למקום הראשון הגיעה הונג-קונג עם פער בשיעור 18% בהכנסות ■ סינגפור צועדת אחריה בהפרש קטן ■ ארה"ב - אם הקפיטליזם המודרני - נוחתת במקום השלישי עם פער בשיעור 16% ■ הנציגות האירופאיות בעשיריה הראשונה: פורטוגל, אירלנד ובריטניה

1. הונג-קונג

מחצית מהתושבים גרים בדיור ממשלתי מסובסד

הונג קונג, עושר / צלם רויטרס

מאז 1997 הונג-קונג היא טריטוריה סינית בניהול נפרד, כלומר שהתרבות שהתפתחה בה ב-99 השנה שבהם היא הוחכרה לבריטניה, המשיכה כמעט כרגיל. השלטון הסיני הקומוניסטי ראה בהישגים של כלכלת האי סיבה לגישה של "מדינה אחת, שתי שיטות".

השיטה הכלכלית של הונג-קונג הביאה לה שגשוג שמעמיד אותה בשורה אחת על הכלכלות הגדולות באירופה. הצמיחה של האי, שנעצרה לפני החזרה לחסות סין, השתפרה מאוד דווקא בזכות הגישה המחודשת לשוק הסיני העצום הצומח במהירות.

התדמית של האי היא של גן עדן צרכני. עשירי האי בולטים הרבה יותר מאלה שמצטלמים פחות טוב, אבל הנתון המדהים הוא שמחצית מתושבי הונג-קונג גרים בדיור ממשלתי מסובסד, כי הם פשוט לא יכולים להרשות לעצמם. שכר מינימום קיים בהונג-קונג רק לעובדים זרים, וגם זה רק בסקטורים מסוימים.

הונג קונג


2. סינגפור

גורדי השחקים דחקו את משכנות העוני לפרברים

סינגפור, עוני / צלם רויטרס

הדמיון להונג-קונג די מתבקש. גם סינגפור היא עיר מדינה המתפרשת על מספר איים קטנים באסיה. הצמיחה המטאורית של כלכלת סינגפור היא תוצאה של השילוב בין כלכלה חופשית מאוד לשלטון ריכוזי שמונע בעקשנות כל ביטוי של כוחות אופוזיציוניים.

סינגפור ספגה מכה קשה מקריסתו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, אבל מאז היא הספיקה לחזור למסלול צמיחה. גורדי השחקים המאפיינים היום את סינגפור מסתירים את העובדה שאזורי העוני הישנים פונו ונהרסו בהוראת הממשלה, והתושבים העניים פונו לשכונות חדשות המכונות "ערי דירות", רבי קומות שאוכלסו בצפיפות רבה. הצפיפות הנסתרת הזו מראה שמי שמשלם את המחיר של הבנייה המואצת של המדינה הם אלה שלא יכולים להרשות לעצמם להסתובב בהיכלי הקניות של מרכז העיר. סינגפור

3. ארה"ב

46 מיליון איש לא יכולים להרשות לעצמם ביטוח בריאות

ארצות הברית, עוני / צלם רויטרס

המשבר הכלכלי העולמי הכה קודם כל במקום שממנו הוא יצא. בעולם עוקבים בדאגה אחר נתוני האבטלה בארה"ב, שצפויים להמשיך לעלות גם בשנה הבאה לשיאים שלא זכורים מאז מלחמת העולם הראשונה. לפי נתונים רשמיים הצטרפו לפחות 2.6 מיליון אמריקנים למעגל העוני ב-2008, בגלל נפילה של 3.6% בהכנסות משקי הבית.

למרות היותה המעצמה היחידה בעולם, קשה שלא להתרשם מהמצב שבו שירותי הבריאות בארה"ב אינם נגישים לכולם, שלא לדבר על רפואה שוויונית. הנשיא אובמה מנסה לקדם רפורמה בתחום הזה, אבל בינתיים ל-46 מיליון אזרחים אמריקניים אין שום ביטוח בריאות. הם פשוט לא יכולים להרשות לעצמם. ארה

4. ישראל

עובדים קשה אבל לא מסוגלים להתפרנס בכבוד

ישראל, עושר / צלם רויטרס


ההפרטה, ההרעה המתמשכת בתנאי העבודה ומוסר התשלומים המפוקפק, כמו גם העובדה שחלק גדול מהאוכלוסייה לא משתתף בכוח העבודה, הביא את ישראל למיקום לא-טוב זה. פערי השכר בישראל מנציחים את העוני כמו את העושר.

הקיצוץ התקציבי בתשתיות ובשירותים לכלל האזרחים הביא לפריחה של עמותות התרמה וגבירי עיירה לרוב, הששים למלא את מקומה של המדינה תוך שהם גוזרים קופון של פרסום והערכה. העובדה, שב-30 השנה האחרונות כיוונו ממשלות ישראל - משמאל ומימין - את הכלכלה אל הקוטב החופשי, הולידה את התופעה של ישראלים שעובדים קשה ועדיין לא מסוגלים לפרנס את משפחתם, משום שאין מי שידאג שהם יקבלו לפחות את שכר המינימום הקבוע בחוק. ישראל

5. פורטוגל

עוד לפני המשבר העולמי תוארה כ"איש החולה של אירופה"

פורטוגל, עוני / צלם רויטרס

פורטוגל היא מהמדינות האירופיות שהכי נפגעו מהמיתון העולמי. שיעור האבטלה היום עולה על 9%, למרות שברבעון השני של השנה הכלכלה כבר חזרה לצמוח, קשה לספר את זה להמוני המובטלים. הממשלה הסוציאליסטית שרדה את הבחירות האחרונות, אבל התסכול מהמשבר העביר לא מעט מתומכיה למפלגות שמשמאלה.

גם היום, עשור לאחר שהצטרפה לאיחוד האירופי, פורטוגל נחשבת למדינה הכי פחות עשירה בקרב חברות האיחוד ובגוש האירו. ב-2007, עוד לפני המשבר העולמי, ה"אקונומיסט" תיאר את כלכלת פורטוגל כ"איש החולה החדש של אירופה". ועם מצב לא אופטימלי גם אצל שותפות הסחר העיקריות, גרמניה, בריטניה וספרד, קשה לראות את הרגע שבו גם העשירים פחות יתחילו להרגיש את החזרה לצמיחה.

פורטוגל

6. ניו-זילנד

פחות ופחות הכנסה פנויה למשקי הבית

ניו זילנד, עושר / צלם רויטרס

כמו בארה"ב, החוב הלאומי של ניו-זילנד תופח. שלא כמו בארה"ב, למדינה השלווה הזו אין מרווח פעולה גדול כל-כך, ולכן גם המצב הכלכלי שלה מתחיל לעורר דאגה. בקבוצת החברות בארגון לפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי (OECD), ניו-זילנד מוזכרת בנשימה אחת עם איסלנד, שכידוע עוברת טלטלה כלכלית גדולה.

ניו-זילנד אמנם ניצלה מגל הצונאמי שתקף את שכנותיה המרוחקות, סמואה ואינדונזיה, אבל גם בלי גל של פליטים כתוצאה מנזקי טבע, למשקי הבית במדינה יש פחות ופחות הכנסה פנויה, והביקוש הצרכני צונח בעקבות מחנק האשראי המתמשך. דווקא המשקיעים הזרים מתלהבים מניו-זילנד, משום שהיא אחת המדינות היחידות שעדיין משלמת ריבית סבירה על פיקדונות.

ניו זילנד

8-7. איטליה

אלופת ההפרטות של אירופה: האזרחים משלמים יותר ומקבלים פחות

איטליה, עוני / צלם רויטרס

מאחורי מסך כבד של שערוריות שמספק ראש הממשלה החדש-ישן סילביו ברלוסקוני, איטליה ממשיכה להיות אלופת ההפרטות של אירופה. מאז 1994 מכרה הממשלה אחזקות ב-75 חברות ממשלתיות גדולות, במהלך שהכניס לממשלה למעלה מ-125 מיליארד דולר.

הכסף הזה תרם רבות להגדלת הפעילות בבורסות האיטלקיות, אבל לא הצליח לעצור את הגירעון התקציבי הענק. שוק ההון נהנה, אבל האזרחים שקיבלו בשנים האחרונות את שירותי הדואר, הרכבות, החשמל והגז ממפעילים פרטיים מקבלים, בניגוד להבטחות, פחות תמורה לכספם והידרדרות משמעותית באיכות השירות.

ברלוסקוני נותן לאיטלקים לחם ושעשועים. לא רק בשל הסתבכויותיו ופליטות הפה שלו, אלא גם בזכות מדיה-סט שבבעלותו, שמפעילה ערוצי טלוויזיה ועיתונים שרובם עתירי בידור זול להמונים, העיקר שלא ישימו לב מי חוגג על חשבונם.

איטליה

8-7. בריטניה

למרות נטישת תיאוריות החלוקה הצודקת לטובת תאצ'ריזם מרוכך

בריטניה, עוני / צלם רויטרס

כדי לחזור לשלטון, הפכה מפלגת ה"לייבור" ל"ניו לייבור". קרי, נטשה את תיאוריות החלוקה הצודקת של ההכנסות לטובת תאצ'ריזם מרוכך. עם הגישה הזאת ניצח טוני בלייר שלוש מערכות בחירות, ויורשו, שקיבל מתנה גם מיתון עולמי ואבטלה גואה, ישלם כנראה את המחיר בקלפי.

ההכנסה הממוצעת בבריטניה עלתה ב-0.5% בין 04' ל-08', אבל באותה התקופה זינק השכר של העשירון העליון ב-1.2%. ההוצאות של המדינה על הלאמה חלקית או מלאה של המערכת הבנקאית ועל עיבוי הרגולציה תוטל, כמה נוח, על כולם. וזה לא שגורדון בראון לא היה רוצה, אבל הוא פשוט חושש מהתגובה של האופוזיציה השמרנית.

בריטניה

9. אוסטרליה

התיקון: קיצוץ קרנות הפנסיה של העשירון העליון לטובת העשירון התחתון

אוסטרליה, עושר / צלם רויטרס

מבין הכלכלות המתפתחות, אוסטרליה הייתה היחידה שלא גלשה למיתון של ממש. זו גם הסיבה שהבנק המרכזי שלה, כמו בנק ישראל, הקדים להעלות את הריבית מ-3%, שפל של יובל שנים, ל-3.25%. זה קרה אחרי שהצמיחה ברבעון השני של 2009 הביסה את התחזיות ועמדה על 0.6%.

המצב המעודד הוא אולי הסיבה להכרזתו של שר האוצר האוסטרלי על קיצוץ מסיבי בקרנות הפנסיה של העשירון העליון. הכסף שייחסך יופנה לתגבור קרנות הפנסיה של העשירון התחתון. תוכנית התמריצים של אוסטרליה רשמה הישגים ברורים והביקוש הצרכני מסמן מגמה הפוכה לזו של כל החברות האחרות ב-OECD.

אוסטרליה

11-10. אירלנד

אבטלה של 12.5%: כמעט הכי גרועה באיחוד האירופי

אירלנד, עוני / צלם רויטרס

הנמר הקלטי כבר לא גר כאן. האבטלה באירלנד המריאה באוגוסט ל-12.5%, הנתון שהוא כמעט הכי גרוע באיחוד האירופי. ביוני העריכו כלכלני קרן המטבע כי מדינה נמצאת בעיצומו של תיקון כלכלי חסר תקדים, וכי "הלחץ המופעל על הגופים הפיננסים באירלנד גדול בהרבה מזה המופעל על מדינות מפותחות אחרות".

בתחילת השנה הורידה סוכנות הדירוג סטנדרד אנד פור'ס את דירוג האג"ח של ממשלת אירלנד בטענה שמשלם המסים האירי צפוי לשאת בנטל כבד של חילוץ המערכת הבנקאית במדינה. כך הפכה המדינה המשגשגת, שהייתה למושא הקנאה של שכנותיה, לענייה בפתח.

אירלנד

11-10. יוון

שילוב של אדישות, שחיתות וקפיטליזם חסר מעצורים

יוון, עוני / צלם רויטרס

המשבר העולמי הגיע כמעט לכולם, אבל ביוון כמעט מחצית מהתושבים רואים בו מחלה מקומית-לאומית יותר מאשר בעל סיבות כלכליות-גלובליות. עובדי המדינה ביוון שבתו בפברואר נגד השחיתות בקרב מחזיקי משרות ציבוריות, וזאת כשהרוב הדומם דרש רק תוספת של 50 אירו סנט ליום עבודה.

ב-2008 ניסתה ממשלת יוון להתייעל באמצעות פגיעה בקרנות הפנסיה של העובדים, מה שגרר שביתת ענק ששיתקה לחלוטין את המדינה. השילוב של אדישות למצבם של משקי הבית, שחיתות שלטונית ממארת וקפיטליזם חסר מעצורים לא מקדם את הכלכלה היוונית לעבר החברות האחרות בגוש האירו, והגירעון התקציבי שלה מגיע ל-6% מהתמ"ג - פי-שניים מהיעד של האיחוד האירופי.

יון

הדירוג מתבסס על מדד הפיתוח האנושי של האו"ם.

נתוני התמ"ג נכונים ל-2007 .

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב