גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל במקום ה-4 בעולם בפערים בין העשירון העליון לתחתון

למקום הראשון הגיעה הונג-קונג עם פער בשיעור 18% בהכנסות ■ סינגפור צועדת אחריה בהפרש קטן ■ ארה"ב - אם הקפיטליזם המודרני - נוחתת במקום השלישי עם פער בשיעור 16% ■ הנציגות האירופאיות בעשיריה הראשונה: פורטוגל, אירלנד ובריטניה

1. הונג-קונג

מחצית מהתושבים גרים בדיור ממשלתי מסובסד

הונג קונג, עושר / צלם רויטרס

מאז 1997 הונג-קונג היא טריטוריה סינית בניהול נפרד, כלומר שהתרבות שהתפתחה בה ב-99 השנה שבהם היא הוחכרה לבריטניה, המשיכה כמעט כרגיל. השלטון הסיני הקומוניסטי ראה בהישגים של כלכלת האי סיבה לגישה של "מדינה אחת, שתי שיטות".

השיטה הכלכלית של הונג-קונג הביאה לה שגשוג שמעמיד אותה בשורה אחת על הכלכלות הגדולות באירופה. הצמיחה של האי, שנעצרה לפני החזרה לחסות סין, השתפרה מאוד דווקא בזכות הגישה המחודשת לשוק הסיני העצום הצומח במהירות.

התדמית של האי היא של גן עדן צרכני. עשירי האי בולטים הרבה יותר מאלה שמצטלמים פחות טוב, אבל הנתון המדהים הוא שמחצית מתושבי הונג-קונג גרים בדיור ממשלתי מסובסד, כי הם פשוט לא יכולים להרשות לעצמם. שכר מינימום קיים בהונג-קונג רק לעובדים זרים, וגם זה רק בסקטורים מסוימים.

הונג קונג


2. סינגפור

גורדי השחקים דחקו את משכנות העוני לפרברים

סינגפור, עוני / צלם רויטרס

הדמיון להונג-קונג די מתבקש. גם סינגפור היא עיר מדינה המתפרשת על מספר איים קטנים באסיה. הצמיחה המטאורית של כלכלת סינגפור היא תוצאה של השילוב בין כלכלה חופשית מאוד לשלטון ריכוזי שמונע בעקשנות כל ביטוי של כוחות אופוזיציוניים.

סינגפור ספגה מכה קשה מקריסתו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, אבל מאז היא הספיקה לחזור למסלול צמיחה. גורדי השחקים המאפיינים היום את סינגפור מסתירים את העובדה שאזורי העוני הישנים פונו ונהרסו בהוראת הממשלה, והתושבים העניים פונו לשכונות חדשות המכונות "ערי דירות", רבי קומות שאוכלסו בצפיפות רבה. הצפיפות הנסתרת הזו מראה שמי שמשלם את המחיר של הבנייה המואצת של המדינה הם אלה שלא יכולים להרשות לעצמם להסתובב בהיכלי הקניות של מרכז העיר. סינגפור

3. ארה"ב

46 מיליון איש לא יכולים להרשות לעצמם ביטוח בריאות

ארצות הברית, עוני / צלם רויטרס

המשבר הכלכלי העולמי הכה קודם כל במקום שממנו הוא יצא. בעולם עוקבים בדאגה אחר נתוני האבטלה בארה"ב, שצפויים להמשיך לעלות גם בשנה הבאה לשיאים שלא זכורים מאז מלחמת העולם הראשונה. לפי נתונים רשמיים הצטרפו לפחות 2.6 מיליון אמריקנים למעגל העוני ב-2008, בגלל נפילה של 3.6% בהכנסות משקי הבית.

למרות היותה המעצמה היחידה בעולם, קשה שלא להתרשם מהמצב שבו שירותי הבריאות בארה"ב אינם נגישים לכולם, שלא לדבר על רפואה שוויונית. הנשיא אובמה מנסה לקדם רפורמה בתחום הזה, אבל בינתיים ל-46 מיליון אזרחים אמריקניים אין שום ביטוח בריאות. הם פשוט לא יכולים להרשות לעצמם. ארה

4. ישראל

עובדים קשה אבל לא מסוגלים להתפרנס בכבוד

ישראל, עושר / צלם רויטרס


ההפרטה, ההרעה המתמשכת בתנאי העבודה ומוסר התשלומים המפוקפק, כמו גם העובדה שחלק גדול מהאוכלוסייה לא משתתף בכוח העבודה, הביא את ישראל למיקום לא-טוב זה. פערי השכר בישראל מנציחים את העוני כמו את העושר.

הקיצוץ התקציבי בתשתיות ובשירותים לכלל האזרחים הביא לפריחה של עמותות התרמה וגבירי עיירה לרוב, הששים למלא את מקומה של המדינה תוך שהם גוזרים קופון של פרסום והערכה. העובדה, שב-30 השנה האחרונות כיוונו ממשלות ישראל - משמאל ומימין - את הכלכלה אל הקוטב החופשי, הולידה את התופעה של ישראלים שעובדים קשה ועדיין לא מסוגלים לפרנס את משפחתם, משום שאין מי שידאג שהם יקבלו לפחות את שכר המינימום הקבוע בחוק. ישראל

5. פורטוגל

עוד לפני המשבר העולמי תוארה כ"איש החולה של אירופה"

פורטוגל, עוני / צלם רויטרס

פורטוגל היא מהמדינות האירופיות שהכי נפגעו מהמיתון העולמי. שיעור האבטלה היום עולה על 9%, למרות שברבעון השני של השנה הכלכלה כבר חזרה לצמוח, קשה לספר את זה להמוני המובטלים. הממשלה הסוציאליסטית שרדה את הבחירות האחרונות, אבל התסכול מהמשבר העביר לא מעט מתומכיה למפלגות שמשמאלה.

גם היום, עשור לאחר שהצטרפה לאיחוד האירופי, פורטוגל נחשבת למדינה הכי פחות עשירה בקרב חברות האיחוד ובגוש האירו. ב-2007, עוד לפני המשבר העולמי, ה"אקונומיסט" תיאר את כלכלת פורטוגל כ"איש החולה החדש של אירופה". ועם מצב לא אופטימלי גם אצל שותפות הסחר העיקריות, גרמניה, בריטניה וספרד, קשה לראות את הרגע שבו גם העשירים פחות יתחילו להרגיש את החזרה לצמיחה.

פורטוגל

6. ניו-זילנד

פחות ופחות הכנסה פנויה למשקי הבית

ניו זילנד, עושר / צלם רויטרס

כמו בארה"ב, החוב הלאומי של ניו-זילנד תופח. שלא כמו בארה"ב, למדינה השלווה הזו אין מרווח פעולה גדול כל-כך, ולכן גם המצב הכלכלי שלה מתחיל לעורר דאגה. בקבוצת החברות בארגון לפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי (OECD), ניו-זילנד מוזכרת בנשימה אחת עם איסלנד, שכידוע עוברת טלטלה כלכלית גדולה.

ניו-זילנד אמנם ניצלה מגל הצונאמי שתקף את שכנותיה המרוחקות, סמואה ואינדונזיה, אבל גם בלי גל של פליטים כתוצאה מנזקי טבע, למשקי הבית במדינה יש פחות ופחות הכנסה פנויה, והביקוש הצרכני צונח בעקבות מחנק האשראי המתמשך. דווקא המשקיעים הזרים מתלהבים מניו-זילנד, משום שהיא אחת המדינות היחידות שעדיין משלמת ריבית סבירה על פיקדונות.

ניו זילנד

8-7. איטליה

אלופת ההפרטות של אירופה: האזרחים משלמים יותר ומקבלים פחות

איטליה, עוני / צלם רויטרס

מאחורי מסך כבד של שערוריות שמספק ראש הממשלה החדש-ישן סילביו ברלוסקוני, איטליה ממשיכה להיות אלופת ההפרטות של אירופה. מאז 1994 מכרה הממשלה אחזקות ב-75 חברות ממשלתיות גדולות, במהלך שהכניס לממשלה למעלה מ-125 מיליארד דולר.

הכסף הזה תרם רבות להגדלת הפעילות בבורסות האיטלקיות, אבל לא הצליח לעצור את הגירעון התקציבי הענק. שוק ההון נהנה, אבל האזרחים שקיבלו בשנים האחרונות את שירותי הדואר, הרכבות, החשמל והגז ממפעילים פרטיים מקבלים, בניגוד להבטחות, פחות תמורה לכספם והידרדרות משמעותית באיכות השירות.

ברלוסקוני נותן לאיטלקים לחם ושעשועים. לא רק בשל הסתבכויותיו ופליטות הפה שלו, אלא גם בזכות מדיה-סט שבבעלותו, שמפעילה ערוצי טלוויזיה ועיתונים שרובם עתירי בידור זול להמונים, העיקר שלא ישימו לב מי חוגג על חשבונם.

איטליה

8-7. בריטניה

למרות נטישת תיאוריות החלוקה הצודקת לטובת תאצ'ריזם מרוכך

בריטניה, עוני / צלם רויטרס

כדי לחזור לשלטון, הפכה מפלגת ה"לייבור" ל"ניו לייבור". קרי, נטשה את תיאוריות החלוקה הצודקת של ההכנסות לטובת תאצ'ריזם מרוכך. עם הגישה הזאת ניצח טוני בלייר שלוש מערכות בחירות, ויורשו, שקיבל מתנה גם מיתון עולמי ואבטלה גואה, ישלם כנראה את המחיר בקלפי.

ההכנסה הממוצעת בבריטניה עלתה ב-0.5% בין 04' ל-08', אבל באותה התקופה זינק השכר של העשירון העליון ב-1.2%. ההוצאות של המדינה על הלאמה חלקית או מלאה של המערכת הבנקאית ועל עיבוי הרגולציה תוטל, כמה נוח, על כולם. וזה לא שגורדון בראון לא היה רוצה, אבל הוא פשוט חושש מהתגובה של האופוזיציה השמרנית.

בריטניה

9. אוסטרליה

התיקון: קיצוץ קרנות הפנסיה של העשירון העליון לטובת העשירון התחתון

אוסטרליה, עושר / צלם רויטרס

מבין הכלכלות המתפתחות, אוסטרליה הייתה היחידה שלא גלשה למיתון של ממש. זו גם הסיבה שהבנק המרכזי שלה, כמו בנק ישראל, הקדים להעלות את הריבית מ-3%, שפל של יובל שנים, ל-3.25%. זה קרה אחרי שהצמיחה ברבעון השני של 2009 הביסה את התחזיות ועמדה על 0.6%.

המצב המעודד הוא אולי הסיבה להכרזתו של שר האוצר האוסטרלי על קיצוץ מסיבי בקרנות הפנסיה של העשירון העליון. הכסף שייחסך יופנה לתגבור קרנות הפנסיה של העשירון התחתון. תוכנית התמריצים של אוסטרליה רשמה הישגים ברורים והביקוש הצרכני מסמן מגמה הפוכה לזו של כל החברות האחרות ב-OECD.

אוסטרליה

11-10. אירלנד

אבטלה של 12.5%: כמעט הכי גרועה באיחוד האירופי

אירלנד, עוני / צלם רויטרס

הנמר הקלטי כבר לא גר כאן. האבטלה באירלנד המריאה באוגוסט ל-12.5%, הנתון שהוא כמעט הכי גרוע באיחוד האירופי. ביוני העריכו כלכלני קרן המטבע כי מדינה נמצאת בעיצומו של תיקון כלכלי חסר תקדים, וכי "הלחץ המופעל על הגופים הפיננסים באירלנד גדול בהרבה מזה המופעל על מדינות מפותחות אחרות".

בתחילת השנה הורידה סוכנות הדירוג סטנדרד אנד פור'ס את דירוג האג"ח של ממשלת אירלנד בטענה שמשלם המסים האירי צפוי לשאת בנטל כבד של חילוץ המערכת הבנקאית במדינה. כך הפכה המדינה המשגשגת, שהייתה למושא הקנאה של שכנותיה, לענייה בפתח.

אירלנד

11-10. יוון

שילוב של אדישות, שחיתות וקפיטליזם חסר מעצורים

יוון, עוני / צלם רויטרס

המשבר העולמי הגיע כמעט לכולם, אבל ביוון כמעט מחצית מהתושבים רואים בו מחלה מקומית-לאומית יותר מאשר בעל סיבות כלכליות-גלובליות. עובדי המדינה ביוון שבתו בפברואר נגד השחיתות בקרב מחזיקי משרות ציבוריות, וזאת כשהרוב הדומם דרש רק תוספת של 50 אירו סנט ליום עבודה.

ב-2008 ניסתה ממשלת יוון להתייעל באמצעות פגיעה בקרנות הפנסיה של העובדים, מה שגרר שביתת ענק ששיתקה לחלוטין את המדינה. השילוב של אדישות למצבם של משקי הבית, שחיתות שלטונית ממארת וקפיטליזם חסר מעצורים לא מקדם את הכלכלה היוונית לעבר החברות האחרות בגוש האירו, והגירעון התקציבי שלה מגיע ל-6% מהתמ"ג - פי-שניים מהיעד של האיחוד האירופי.

יון

הדירוג מתבסס על מדד הפיתוח האנושי של האו"ם.

נתוני התמ"ג נכונים ל-2007 .

עוד כתבות

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

יו''ר ועדת החוקה ח''כ שמחה רוטמן הבוקר הזה, כאן ב', 30.11.25 / צילום: יונתן בלום

רוטמן מאשים את לפיד שבגללו המחירים עלו בחדות. מה הוא שכח לציין?

טכנית, רוטמן צודק: תחת ממשלת בנט־לפיד נרשמה עליית המחירים השנתית הגבוהה בעשור האחרון ● אבל באותה שנה קרה משהו ששם את הכול בהקשר שונה לגמרי ● המשרוקית של גלובס

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים

רכב ותחבורה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הנאמנות למותג? איך 70 דגמים חדשים שינו את הכללים בשוק הרכב

עשרות דגמים התווספו לשוק הרכב הישראלי ב־2025, במיוחד של מותגים סינים ● ההיצע הרחב מספק שלל אפשרויות לצרכנים שמחפשים תמורה לכסף, ומוותרים על נאמנות למותגים הוותיקים ●"השוק הפך לטרנדי, כל מותג חדש ומרשים מייצר נהירה קצרה", אומרים בענף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, בירושלים וברחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

צ'רלי ג'ביס

כך שכר הטרחה המשפטי של צ'ארלי ג'ביס הגיע ל־74 מיליון דולר: החל מסוכריות גומי ועד עורכי הדין המפורסמים בעולם

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה יקבלו 10,000 שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

ישלמו 50% מס? נוסח החוק שמדאיג את מנהלי הקרנות האלטרנטיביות

הקרנות האלטרנטיביות לא נכללו ברפורמה להורדת המס על המשקיעות בהייטק, ומחכות להחלטות נפרדות ● גורמים חוששים שמיסוי לא מוסדר עלול להגיע עד 50% על רווחי השותפים הפאסיביים

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל ידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית, שנפלו בה פגמים מהותיים בהליך קבלתה, היא התקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-65 חברות תעופה חוזרת לארץ: מה זה יעשה למחירי הטיסות?

חזרת חברות התעופה הזרות והגברת התדירויות בקווים מבוקשים יוצרות תחרות מחודשת לקראת החג ● חלק מהמחירים כבר בירידה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אך ביעדים אחרים ההיצע עדיין מוגבל ● דחיית החופשה לשבוע שאחרי פסח עשויה לחסוך עשרות אחוזים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל