גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנו לגולדמן זאקס ליפול

כשמימשל מודיע שבנק "גדול מכדי ליפול" זה עוד תמריץ לקחת סיכונים על כסף של אחרים

לפני עשר שנים, כשגולדמן זאקס היה בנק השקעות בשותפות פרטית, היה לו הון בסך 6.5 מיליארד דולר, ו-220 השותפים, שהכספים של רובם היו קשורים בה עד לפרישתם, שמרו היטב על קערת הזהב שלהם.

חטיבת המסחר וההשקעות העיקרית של הבנק - שלקחה את הסיכונים הגדולים ביותר עם ההון של השותפים - היתה מאוזנת עם בנקאות ההשקעות מבוססת העמלות ועם חטיבת ניהול הנכסים. המסחר תרם בערך שליש מההכנסות בשנתיים שהובילו להנפקת הבנק לציבור ב-1999.

הסיכונים הפכו דומיננטיים

אחרי שגולדמן מכר מניות למשקיעים חיצוניים קרנות פנסיה ונאמנות מחזיקות בכ-80% מהמניות שלו - הבנק הגדיל בהתמדה את התיאבון שלו לסיכונים. חטיבת האג"ח והמטבע הפכה לדומיננטית, והניבה שני שליש מהכנסות גולדמן ב-2006 ו-2007 (ו-78% מההכנסות בתשעת החודשים הראשונים של 2009).

במשבר השנה שעברה, הממשל האמריקני הבהיר שהוא עומד מאחורי גולדמן ומאחורי בנקי ההשקעות הגדולים האחרים. גולדמן קיבל 10 מיליארד דולר ממשרד האוצר (שכבר הוחזרו) ו-21 מיליארד דולר מהחוב שלו מגובה על-ידי החברה הפדרלית לביטוח פיקדונות (FDIC).

כיום גולדמן היא חברת אחזקות פיננסית שהמפקח והמלווה שלה לשעת חירום הוא הפדרל ריזרב.

עוד תמריץ להסתכן

אם גולדמן לקח יותר סיכונים כשההון שלו הוחזק על-ידי משקיעים חיצוניים ולא על-ידי השותפים שלו, מה אנחנו יכולים להניח כעת, כאשר הממשל מודע בעקיפין שהבנק "גדול מכדי ליפול"? לגולדמן יש תמריץ גדול עוד יותר לסכן את כספם של אחרים.

זו הבעיה שזיהיתי בשבוע שעבר בכך שלחברת הברוקרים-דילרים החזקה ביותר בוול סטריט יש אותן הפריבילגיות של הבנק המסחרי השגרתי ביותר. לא זו בלבד שהוא עשוי השנה לחלק בונוסים בסך 23 מיליארד דולר, אלא שמבנה התמריצים שלו מוטה לגמרי לצד אחד.

הפיתרון של הבעיה הזו מחייב התייחסות לשני דברים. ראשית, לכוונת גולדמן לתפקד כפירמה מוסדית בוול סטריט - יחד עם קרנות הגידור והאקוויטי הפרטי של הבנק - בעודו נתמך על-ידי הממשל והפד. שנית, המסורת של גולדמן, של הקצאת חצי מההכנסות לטובת העובדים מדי שנה.

"רק עוד בנק"?

בנושא הראשון, מעמדו של גולדמן נראה לי בלתי-אפשרי. ייתכן שהפיקוח של הרשות לניירות ערך והפד יהיה טוב יותר, אבל ההתייחסות אליו כאל "רק עוד בנק", עם אותן הפריבילגיות וההתחייבויות של בנקים קמעונאיים וחברות כרטיסי אשראי, אינה הגיונית.

זה לא אומר שגולדמן הוא חסר אחריות או שאנן לגבי האופן שבו הוא פועל. הבנק ניווט את עצמו במהלך המשבר טוב יותר מכל בנקי ההשקעות, והוא אינו מנהל את עצמו על בסיס ההנחה שהוא יקבל חילוץ במקרה הצורך. ההון של גולדמן גדול והבנק מחזיק 170 מיליארד דולר במזומן ובנכסים נזילים לכל מקרה חירום.

גולדמן הוא פשוט קרן גידור ענקית. פעילות הנוסטרו (המסחר העצמי) שלה מהווה לא יותר מ-10% מההכנסות. עשיית שוק באג"ח ובמניות, תחום הפעילות העיקרי כעת, משרת חברות ומשקיעים, אך זו פעילות עתירת הון שמסוכנת לפעמים.

עסקיו של גולדמן שונים מהעסקים של הבנקים שעבורם הומצא חלון הלוואות הניכיון - מסגרת האשראי של הפד, שמאפשרת לבנקים ללוות מזומנים נגד ניירות ערך במקרים קיצוניים. עד לאחרונה, איש לא היה חושב שלגולדמן מגיעה הזכות להימנות עם הבנקים.

מרווין קינג, נגיד הבנק אוף אינגלנד, ניסח זאת היטב בשבוע שעבר. "היבט השירות הציבורי של הבנקאות, שבו יש לכולנו אינטרס משותף להבטיח את המשך השירות, שונה מטבעו מכמה מהפעילויות המסוכנות יותר של הבנקים, כמו מסחר נוסטרו".

אחת האפשרויות היא שגולדמן יפצל את פעילותו במסגרת הכותרת הזו: את קרנות הגידור והשקעות האקוויטי הפרטי שבהן הוא מסכנת הון. כך תישאר פעילותו בתחום עשיית השוק ובנקאות ההשקעות ראויה להגדרה של חברת שירות ציבורי פיננסי באיכות הטובה ביותר.

ואפילו כך, לגולדמן לא מגיע יחס של בנק קמעונאי שפיקדונותיו מבוטחים, שהוא "חשוב מכדי ליפול", כפי שמנסח זאת הנגיד קינג. גולדמן צריך להיות בנוי ומפוקח באופן כזה שאפשר יהיה להניח לו לקרוס בצורה בטוחה בכל משבר פיננסי עתידי.

זה יענה על חלק מהזעם הציבורי המוצדק על הפירמות בוול סטריט שחולצו בכספי המשקיעים, אך מה לגבי הנקודה השנייה: התגמולים הנדיבים של וול סטריט לעובדיו הבכירים?

בעיית הבונוסים בבנקאות ההשקעות היא לא הגודל המוחלט שלהם (למרות שבעלי המניות יכולים לשאול אם העובדים באמת ראויים להם), אלא התמריץ שהם יוצרים. למנהלי גולדמן יש כנראה את מבנה השכר הדומה ביותר לשותפות. כשני-שליש מהבונוסים הם במניות חסומות, שמשתחררות במהלך ארבע שנים, והשותפים הבכירים ביותר חייבים להחזיק 75% ואפילו 90% מהמניות עד פרישתם לגמלאות.

לחסום את המניות

זו אחת הסיבות לכך שגולדמן ניווט במשבר הפיננסי טוב יותר מאשר חברות אחרות, אך הוא עדיין יכול ללמוד מן העבר. חזרה לשיטה של נעילת כל (או 90%) מהבונוסים של מנהליה עד לפרישתם תהפוך אותו לזהיר עוד יותר.

אם משלמי המסים יראו שלא רק שהבונוסים של בכירי גולדמן הם סוג של שותפות הון, אלא גם שהבנק הזה יוכל לקרוס בכל משבר עתידי, הכעס שלהם עשוי להתפוגג בחלקו.

לחילופין, גולדמן יכול לשמור על העושר הישן שלו ועל מעמדו הרשמי החדש כבנק קמעונאי, להמשיך לקחת יותר סיכונים פיננסיים ולנסות לרבע את המעגל על-ידי שכנוע אנשים שהוא בעצם חברה שפועלת לטובת האינטרס הציבורי. מיותר לציין שהשכנוע הזה עשוי להתגלות כמשימה לא קלה כל-כך. *

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; ישראל לומדת את ההצעה

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.7% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20