גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נטפים: "חשוב לדעת עם מי לעשות עסקים. אם אתה כושל בעניין הזה, אתה עלול להתרסק"

מקסיקו אמנם מדורגת במקום ה-25 בטבלת יעדי היצוא של ישראל, אך מיקומה הגיאוגרפי והסכמי הסחר שלה הופכים אותה לשער לשווקים נוספים ביבשת אמריקה ולפוטנציאלית עבור חברות ישראליות ■ איך עושים עסקים במדינה השנייה בגודלה באמריקה-הלטינית?

מגפת "שפעת החזירים" הולכת ומתפשטת. העולם לא לוקח סיכון ומיישר קו עם ארגון הבריאות העולמי, שהעלה את רמת הכוננות לדרגה 5 - דרגה אחת לפני הגבוהה ביותר.

בדיון חירום שכינס בשבוע שעבר (ה') ראש הממשלה בנימין נתניהו, המחזיק גם בתיק הבריאות, הוחלט על נקיטת צעדים למניעת התפשטות הנגיף בארץ: רופאים נשלחו למעברי הגבול לבדוק את השבים ממקסיקו, מוקד המחלה, ומשרד החוץ הונחה למנוע יציאה של משלחות מישראל למקסיקו, ובמקביל לבקש משלטונות מקסיקו להימנע משיגור משלחות ותיירים לישראל.

החלטה זו מעוררת דאגה במכון היצוא ובלשכת המסחר ישראל-אמריקה-הלטינית, שציפו השבוע לבואן של מספר משלחות של אנשי עסקים וממשל מקסיקנים לסדרת פגישות עם חברות ישראליות ולתערוכת "אגריטך". כל המשלחות ביטלו בסוף השבוע את הגעתן.

מקסיקו אמנם מדורגת במקום ה-25 והזניח יחסית בטבלת יעדי היצוא של ישראל, אך מיקומה הגיאוגרפי והסכמי הסחר שלה הופכים אותה לשער לשווקים נוספים ביבשת אמריקה ולפוטנציאלית עבור חברות ישראליות, מכאן חשיבות מפגשים אלה.

על-פי מכון היצוא, 687 חברות ישראליות פועלות במקסיקו, בהן "ברמד", "נטפים", "נען דן", "חיפה כימיקלים", "אלווריון", "דורות", "הזרע", "אל מה לייזרס" ו"ארן אריזות".

"עסקאות שהיו אמורות להיחתם בין חברות ישראליות לחברות מקסיקניות הוקפאו", אומר רוברטו ספינדל, נשיא ועדת מקסיקו בלשכת המסחר ישראל-אמריקה-הלטינית, המשמש גם כנציגן של ארבע חברות ישראליות במקסיקו.

להערכתו, נזק כספי נגרם ליבוא וליצוא הישראלי בכל יום שהמחלה פותחת את מהדורות החדשות בעולם ומוסיפה לזרוע פאניקה.

"בני משפחתי שחיים במקסיקו סיטי, מוקד המחלה, מספרים שיש הרבה היסטריה אבל בת'כלס לא רואים בתי-חולים ובתי-מרקחת מלאים, לכן ההערכה היא שהמדינה תצא מזה יחסית מהר. הצרה האמיתית של מקסיקו סיטי היא הפשיעה הגואה וברוני הסמים ולא 'שפעת החזירים'".

לשכת המסחר מפעילה מהיום קו חם שמספרו 054.4403728, לסיוע לאנשי עסקים ישראלים הפועלים במקסיקו.

דוד ארצי, יו"ר מכון היצוא, מוסיף כי הניסיון מלמד שכאשר מתפשטת מגיפה באזור מסוים, ההשפעה על היצוא מורגשת בטווח הקצר ולא בהכרח משפיעה לאורך זמן. כך היה עם "מגיפת הסארס" במזרח ו"שפעת העופות" באירופה.

"להערכתי, מקסיקו בעזרת מדינות העולם תצליח להתגבר מהר על המגיפה, להתאושש ולחזור ולהיות כלכלה צומחת שמן הראוי להתייחס אליה בכובד ראש, שכן מדובר במדינה המדורגת במקום ה-13 בעולם בגודל התוצר המקומי והשנייה בגודלה באמריקה-הלטינית".

הכלכלן הראשי של קרן המטבע העולמית, אוליביה בלנשאר, אמר לסוכנויות הידיעות כי מוקדם עדיין לומר מה תהיה השפעת "שפעת החזירים" על הכלכלה הגלובלית המצויה גם כך במיתון עמוק:

"האם מדובר במשהו בסדר גודל של המשבר שכבר יש לנו? לפי המידע שבידינו כיום, מדובר באירוע קטן יחסית", אמר וסייג, "אם המחלה תהפוך להתפרצות חמורה של מגיפה, היא תפגע בסחר העולמי ועלותה לכלכלה הגלובלית עלולה להגיע לטריליוני דולרים".

גרף מקסיקו 1

נטפים: "לא יודע להעריך איזה נזק כספי נגרם"

נטפים, יצרנית פתרונות מים לחקלאות, מעסיקה במקסיקו, באמצעות חברת-הבת "נטפים-מקסיקו", 160 עובדים, מתוכם 40 במקסיקו סיטי, ומתוכם 9 ישראלים.

"עוד לפני ששלטונות מקסיקו קיבלו החלטה רשמית להורות לתושבים להישאר בבתים, הנחתי את העובדים שלנו במקסיקו סיטי לא לצאת לעבודה", אומר אלי בן-סימון, מנכ"ל דרום אמריקה בנטפים.

"ובעקבות ההנחיה הגורפת", הוא מוסיף, "כל יתר העובדים שלנו בבתים".

בן-סימון עדיין לא יודע להעריך אם ואיזה נזק כספי נגרם לנטפים: "לא חלף מספיק זמן כדי לדעת, אבל אני מניח שיהיה לזה איזשהו אפקט על מכירות חודש מאי".

נטפים פעילה במקסיקו כבר משנות ה-70, אולם רק ב-1994 הקימה את חברת-הבת נטפים-מקסיקו, המונה שש שלוחות ברחבי המדינה.

ב-2007, נטפים-מקסיקו, שעסקה עד לאותה שנה בשיווק ובמכירות בלבד, הקימה במדינה מפעל לייצור צינורות טפטוף, בהשקעה של 5 מיליון דולר. זאת, מתוך כוונה לקצר את זמני האספקה ולנכס בכך יתרון תחרותי.

מקסיקו מהווה יעד מכירות משמעותי עבור נטפים, השנייה בהיקפה אחרי ארה"ב, ומגלגלת מחזור שנתי של כמה עשרות מיליוני דולרים.

קברניטיה הדגישו בראיונות שנתנו בעבר, כי נטפים רואה במקסיקו את אחד ממנועי הצמיחה העתידיים של החברה, כיוון שהינה שחקן מרכזי ביבשת אמריקה-הלטינית מתוקף היותה אחת המדינות המובילות בתחום הגידול והייצוא של גידולים חקלאיים למדינות אמריקה.

*מה אם המחלה תימשך לאורך זמן?

"אם זה יימשך זמן ארוך מהמצופה, ללא ספק זה יפגע בנו כמו בכולם. אם המכירות שלנו במקסיקו ירדו, ננהג כמו שהיינו נוהגים במצב של ירידת מכירות על רקע מיתון עולמי.

"נטפים מקיימת פעילות עסקית בלמעלה מ-110 מדינות ופועלת באמצעות 35 חברות-בנות ו-13 מפעלי ייצור ברחבי העולם, כך שיש תחליפים.

"כרגע המכירות לא ירדו וגם לא היקף היצוא של מערכות השקיה בטפטוף וחממות מישראל למקסיקו. אני בטוח שהמקסיקנים יטפלו בזה בצורה נכונה וטובה. אני מניח שהם יצאו מזה מהר. הצבא מתפקד יפה בעניין הזה".

*מה באשר לפגישות עסקים עם מקסיקנים?

"שר החקלאות של מחוז חליסקו, שאמור היה להגיע השבוע לפגישות בישראל, ביטל הגעתו".

*ככלל, איך זה לעשות עסקים במקסיקו?

"צריך להבין ולהכיר את המנטליות המקומית. יש כאלה שאומרים שקשה לעשות שם עסקים מבלי לעגל פינות, אבל אנחנו הצלחנו לעשות שם עסקים בצורה חוקית ומבלי לעגל פינות. קרו כל מיני מקרים של ישראלים שהסתבכו. ל'נטפים' כחברה גדולה אין ברירה אלא ללכת מסודר וישר. בטווח הארוך הבנו שזה משתלם לעבוד בצורה מסודרת, וזה אכן מוכיח את עצמו. חוץ מזה, מקסיקו היא מדינה נוחה מאוד ומקבלת זרים שרוצים לעשות עסקים בתחומה. אין פרוצדורות מסובכות כדי לעשות שם עסקים או לגור שם. המקומיים חביבים מאוד ומקבלים את הזר והשונה. קל מאוד להיטמע באוכלוסייה".

*מה הקושי העיקרי שם?

"אחד הדברים החשובים זה לדעת עם מי לעשות עסקים. אם אתה כושל בעניין הזה, אתה עלול להתרסק. צריך לברר עם מי כדאי ועם מי לא, ולצבור ניסיון. בכלל, כדאי מאוד להקשיב כשאומרים לך לא לעשות ככה אלא ההיפך. לא תמיד מה שאנחנו יודעים נכון גם למקסיקו".

מיכל נגרין: "מחזור המכירות ירד לפני ההחלטה להישאר בבתים"

לתכשיטנית מיכל נגרין יש במקסיקו סיטי ארבע חנויות בזכיינות.

את הזיכיון נתנה לשני אחים יהודים המתגוררים במקסיקו סיטי, שפתחו את חנות הקונספט הראשונה בשלהי 2006, שמונה חודשים אחר כך פתחו את החנות השנייה, וכעבור שנה שתיים נוספות.

"במקסיקו יש כוח קנייה אדיר. המקסיקניות אוהבות מאוד את התכשיטים של מיכל", אומר יוסי לנציאנו, רכז פעילות חו"ל ברשת מיכל נגרין.

לדבריו, העבודה עם הזכיינים המכסיקנים שוטפת ופורה. "אני מדבר איתם כמעט כל יומיים, ועובדת שלנו מדברת איתם יומיום. אני גם נוסע לשם פעמיים בשנה".

לדבריו, בשיחה שקיים עמם בימים האחרונים מתארים האחים תחושת פחד גדולה מאוד. "האנשים בבתים, הרחובות ריקים, העסקים סגורים ומצב הרוח בהתאם", הוא אומר ומוסיף, שבימים שקדמו להחלטה להורות לתושבים להישאר בבתים מחזור המכירות ירד אך לא משמעותית.

"הייתה ירידה במכירות כי לאנשים לא היה מצב רוח לקניות, אבל אני בטוח שאחרי שכל זה יגמר אנשים יפצו את עצמם על הימים שישבו בבית ודאגו".

*האם מקסיקו מהווה עבורכם יעד חשוב?

"מקסיקו מדורגת כאחד מחמשת השווקים החשובים ביותר שלנו יחד עם יפן, אוסטרליה, ארה"ב ואירופה".

*איך נערכים לתרחיש שהמחלה תחמיר?

"אנחנו לא נשענים על מדינה זו או אחרת אלא מפוזרים, זאת הדרך שלנו להתמודד".

*עד כמה המיתון פגע במכירות במקסיקו?

"ירידה של כ-10% ברבעון האחרון של 08'".

*איך מקסיקו סיטי כמקום לעשיית עסקים?

"עיר קשה מאוד. יש בה הרבה אלימות, זיהום אוויר והרבה דברים שאפשר להגיד עליהם שהם לא טובים, אבל יש בה גם לא מעט קהל שאוהב את המוצרים של מיכל נגרין.

"ככלל, המכס המקסיקני נוקשה מאוד. יש להם כל מיני הגדרות איך לפרט פריטים מיובאים. הביורוקרטיה בכל מה שקשור למכס מייגעת בהשוואה, למשל, ליפן. אם אין לך מישהו מקומי שיודע איך לטפל בדברים, יהיה לך קשה מאוד. רק הם יודעים איך להתנהל במדינה שלהם".

גרף מקסיקו 4

5 טיפים להתנהלות נכונה בשעת אסון במקסיקו

עפ"י רוברטו ספינדל, נשיא ועדת מקסיקו בלשכת המסחר ישראל-אמריקה-הלטינית

1. לגלות סולידריות

מקסיקנים הם אנשים חמים וחברותיים המעריכים קשר אישי, הרבה מעבר לשיקולים עסקיים. לפיכך, כשפוקד אותם אסון כמו "שפעת החזירים", מומלץ להרים טלפון ללקוחות ולספקים שלכם במקסיקו, לדרוש בשלומם ולהציע, אם יש צורך, דחיית תשלום.

חברות ישראליות שהפגינו סולידריות כלפי לקוחותיהם במקסיקו במיתון הגדול של 1996, שכונה "אפקט הטקילה", הניבו פירות בטווח הארוך. כך כדאי לנהוג גם הפעם.

2. לא לחכות עם הביורוקרטיה

מוסדות ציבור בעיר הבירה מקסיקו סיטי, מוקד המחלה, סגורים לפי שעה. כל מי שזקוק לאישורים (דוגמת אישורי יצוא או יבוא) ולמגע כזה או אחר עם השלטונות, נאלץ להמתין עד יחלוף זעם.

בכל יום שעובר נגרם נזק כספי, לכן לא כדאי להשאיר סידורים ביורוקרטים לדקה התשעים, אלא לעבוד בצורה מסודרת ולהיות מוכנים מבעוד מועד.

3. לפזר פעילות

מגיפה כמו "שפעת החזירים" היא דבר חריג, אך לא כך רעידות האדמה במקסיקו. רק לפני מספר ימים פקדה את דרום מזרח המדינה, כ-250 קילומטר ממקסיקו סיטי, רעידת אדמה בעוצמה של שש דרגות בסולם ריכטר. ברעש הקשה של 1985 מתו אלפים מתושבי מקסיקו סיטי.

עם רגישות סיסמוגרפית שכזאת, אי-אפשר לדעת מה ירעד ומתי, לכן לא כדאי לשים את כל הביצים באזור אחד ולעבוד עם כמה סוכני מכירות באזורים שונים במדינה.

4. לדאוג לדרכי התקשרות חלופיים

שלא כמו הישראלים, אנשי עסקים מקסיקנים אינם נוהגים לתת את מספר הטלפון הביתי שלהם. למרות האמור, כדאי להצטייד במספרי הטלפון הניידים ובכתובות האי-מייל הפרטיים שלהם, כדי שבעת צרה תהיה לכם דרך לתקשר איתם.

5. להשתמש בווידיאו קונפרנס

מכון היצוא הישראלי מעמיד שירותי וידיאו קונפרנס לרשות יצואנים עבור מדינות שההגעה אליהן מסובכת וקשה. בימים כאלה, מומלץ למקסם את השימוש בטכנולוגיה זו. *

בחלוף "שפעת החזירים", מה יש לישראלים שהמקסיקנים צריכים

על-פי מכון היצוא

1. ציוד רפואי.

הענף, המגלגל 2.4 מיליארד דולר והשני בגודלו באמריקה-הלטינית, טומן בחובו פוטנציאל עסקי רב עבור חברות העוסקות ביצוא מכשור רפואי. רוב הציוד הרפואי מיובא מארה"ב, גרמניה, איטליה, סין, יפן ואירלנד.

מקסיקו, המדורגת במקום השלישי כיבואנית ציוד רפואי ביבשת אמריקה אחרי ארה"ב וקנדה, מושכת אליה השקעות זרות בתחום, בשל יציבות כלכלית, עלויות תפעול נמוכות וקרבה לארה"ב. כ-78% מאוכלוסיית מקסיקו מכוסה בביטוח בריאות ציבורי או פרטי. סך הוצאות הבריאות הסתכמו אשתקד ב-65 מיליארד דולר.

במקסיקו פועלים 4,356 בתי-חולים וכ-1.1 מיטה לכל 1,000 איש.

2. אגרו-טכנולוגיה.

מקסיקו מדורגת במקום ה-15 בעולם בתעשייה חקלאית, עם שטח של כ-270 אלף דונם מעובדים. ענף החקלאות תורם כ-5% מהתמ"ג, צפוי להתפתח בקצב של כ-2% בשנה, ומושך אליו כ-9% מסך ההשקעות הזרות במדינה.

השנה, רוב הסקטורים בענף צפויים לרשום צמיחה, למרות המשבר העולמי, בשל ביקוש עולה למזון מעובד ותירס. הצמיחה מחייבת יבוא מכונות מתקדמות, טכנולוגיות יעילות, דשנים וחומרי הדברה חדשים, וציוד אריזה לשמירה על התוצרת החקלאית. לפיכך, לחברות ישראליות בתחומי ההשקיה, גידולי החממות, משק החלב, הדשנים ופיתוח הזרעים, יש מה להציע.

3. אבטחה ובטיחות.

הענף, המגלגל כ-5 מיליארד דולר בשנה, הוא השני בגודלו באמריקה-הלטינית, אחרי ברזיל. ממשלת מקסיקו פועלת לצמצום הפשיעה במדינה על-ידי הגדלת תקציבים.

הביקושים בענף בסקטור הציבורי והפרטי צמחו אשתקד בכ-15%, ובמהלך השנה צפויים להתבצע רכישות נוספות של ציוד אבטחה ובטיחות למספר פרויקטים דוגמת "ערים בטוחות", פרויקט המוערך בכחצי מיליארד דולר.

פוטנציאל עסקי רב יש לחברות ישראליות המספקות פתרונות לגורמי אכיפת חוק, אבטחת תשתיות חיוניות ופרויקטי "ערים בטוחות".

4. אינטרנט.

בחמש השנים האחרונות הלקוחות העיקריים של האינטרנט ושירותי ה-IT היו חברות ענק וחברות בינלאומיות, ורק בשלוש השנים האחרונות החלו להתפתח שירותים ללקוחות פרטיים.

כיום יש במקסיקו כ-25 מיליון משתמשי אינטרנט ו-15 מיליון מחשבים אישיים, 59% מהם מחוברים לאינטרנט ו-78% בטכנולוגיית הפס הרחב.

שירותי ה-IT במקסיקו מסופקים לרוב על-ידי מיקור חוץ. החברות העיקריות הפועלות בענף הן מארה"ב, הודו, סין ודרום-אפריקה, אך יש מקום לחברות ישראליות בתחום שירותי IT מתקדמים להפוך לספקיות מיקור חוץ של חברות במקסיקו.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק