גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיאט 500 החדשה: בחזרה אל הסיקסטיז

הטרנד הנוסטלגי שכבש את תעשיית הרכב העולמית, מחזיר אל הכבישים גם את פיאט 500 ■ אבל בגלגול הנוכחי הפכה "מכונית הסטודנטים" הרומנטית והזמינה, לרכב "לייף סטייל" אופנתי עם מחיר שמתאים לצעירים עשירים במיוחד

נוסטלגיה היא עסק רווחי בתעשיית הרכב העולמית. פולקסווגן הוכיחה זאת כשכבשה את לב האמריקנים עם "החיפושית החדשה"; ב.מ.ווה פכה את המותג הנוסטלגי "מיני" למכונה משומנת להדפסת כסף; ובכלל, יצרני הרכב האמריקנים מוכרים כיום יותר מכוניות "נוסטלגיות" ממכוניות רגילות.

גם קונצרן פיאט החזיק באוצר נוסטלגי גנוז בעליית הגג. מדובר בפיאט 500 העגלגלה, שכבשה את לבם של צעירי שנות ה-60 והפכה בשנים האחרונות לפריט אספנות נחשק. פיאט 500 מקורית ומשופצת נמכרת כיום בעשרות אלפי דולרים אם מדובר בדגם נדיר במיוחד.

נכס זה החליטה פיאט לתרגם למזומנים במסגרת פרויקט "פיאט 500 החדשה", שנחל הצלחה מסחרית היסטרית לאחר ההשקה באירופה לפני כשנתיים. בישראל, שבה הכסף גובר על הסנטימנטים, היבוא הראשוני למעשה החל באופן סדיר רק הקיץ.

לייף סטייל יאפי

חיצונית עשו מעצבי פיאט עבודה נאמנה בפריטה על נימי הנוסטלגיה: 500 החדשה היא מכונית עירונית קטנטנה עם אורך של כ-3.5 מ' בלבד מפגוש לפגוש, ששומרת על קווי המתאר החינניים של המקורית, למרות שכעת המנוע ממוקם מלפנים ולא בתא המטען.

התפאורה הנוסטלגית לא פסחה גם על פנסים עגולים מלפנים. אפילו הפגושים עוצבו כמחווה לדגם המקורי. על כבישי ישראל עיצוב זה מצליח לשבות את לב כל הדורות, גם אלה שלא זכו להכיר את המקור.

גם בתא הנוסעים עשו המעצבים מאמצים לא מבוטלים כדי לטשטש את העובדה שמדובר במכונית קטנה ובסיסית.

עיצוב עמדת הפיקוד, למשל, מפגיז את החושים עם שלל עיגולים ואליפסות, מתגים בשרניים, חיפויים פלסטיקים מבריקים בצבעים עליזים, טקסטורות דיפון מעניינות, ולוח מחוונים עגול שמזכיר מכונית צעצוע של ילדים עשירים במיוחד.

העומס החזותי מעניק ל-500 תחושה של פריט לייף סטייל משודרג, למרות השימוש הנרחב בחומרים פלסטיים קשיחים וזולים, ומתגים שלקוחים מדגמי פיאט סטנדרטיים.

איכות הייצור מעוררת אמון, הדלתות כבדות כהלכה, והתא שקט למדי למעט כמה שריקות רוח חשודות מכיוון השמשה הקדמית במהירויות גבוהות.

המרחב בתא הנוסעים תוכנן היטב לצרכים הממוקדים של קהל היעד הטיפוסי באירופה: צעירים עירוניים, משפחות עם ילדים קטנים, קשישים צעירים ברוחם ולקוחות מבוססים, שזקוקים ל"רכב סידורים עירוני" כרכב שני.

המושבים הקדמיים מעניקים תחושה של מרחב נדיב הודות לדיפונים קומפקטיים ולגג גבוה וקמור, אך מאחור עשויים נוסעים מבוגרים להיתקל במגבלות במרחב הראש והברכיים. מאידך, תא המטען מציע נפח מתקבל על הדעת של 185 ליטר, שגדל משמעותית עם קיפול המושב האחורי.

לא לחרדים מקלאצ'

ה-500 החדשה מוצעת באירופה עם מגוון מנועים, החל מדיזל סופר-חסכוני וכלה במנוע ספורטיבי עם 100 כ"ס. לארץ מגיעים רק מנועי בנזין בנפח 1.4 ו-1.25 ליטר.

אנחנו דגמנו את הגרסה עם המנוע הקטן יותר, שמייצר 69 כ"ס צנועים ומשודך לתיבת הילוכים ממוחשבת, מהסוג שזוכה אצלנו לכינוי "רובוטי".

למרות הנפח הצנוע, ה-1.25 ליטר בנזין הוא מנוע נשכני ובוגר, שמגיב מידית לדרישות הנהג, מטפס במרץ אל הקו האדום, ומעניק למכונית הקלילה מרץ נעורים.

התיבה הממוכנת אומנם מגיבה כהלכה כשמשתמשים בה כפי שהתכוון היצרן (עם התערבות ידנית תכופה של הנהג ובחירה במצב אוטומטי רק בפקקים), אולם בשימוש ישראלי-טיפוסי בנוסח "שלב ושכח" היא לא מהוקצעת, והנהג מקבל ממנה תזכורות כמו נקישות, השתהות מטרידה בעת האצה אגרסיבית, ולעתים גם טלטולים כשהיא מקבלת פקודות רגל מהוססות.

הבחירה המומלצת עבור ה-500 היא תיבה ידנית מקובלת, אך אפשר להתנחם בכך שהגרסה האוטומטית חסכונית מאוד עם פחות מ-16 ק"מ לליטר בתנאים ריאליים.

אם מתעלמים ממשובות התיבה הממוכנת ולוקחים את הפיקוד מהמחשב, מגלים שה-500 היא לא רק יפה אלא גם אופה. בעולם של מכוניות מגודלות, כבדות ועמוסות אבזור, כבר הספקנו לשכוח כמה מהנה יכולה להיות מכונית קטנה וקלה עם שלדה אירופאית מכוילת כהלכה.

תחת עומס של נהיגה נמרצת, מגיב ההיגוי בצורה מהירה ומדויקת, השלדה מגיבה במהירות וברהיטות לכל שינוי כיוון, הצמיגים מדווחים בנאמנות על התקרבות למגבלות האחיזה שלהם, והבלמים נושכים היטב.

ממדיה הקטנים של המכונית גם מאפשרים "לשחק" איתה לכל רוחב הנתיב, ואחרי תקופת הסתגלות קצרה מצאנו את עצמנו משילים מעלינו את משא השנים, את הבגרות ואת האחריות, וחוזרים לחפש פניות ופיתולים עם ברק התלהבות ילדותי בעיניים.

כבונוס מציעה ה-500 יציבות כיוונית טובה במהירויות גבוהות, ולמרות שהיא לא מרגישה "קטנה-גדולה" היא לא מתקשה לבצע נסיעות בינעירוניות ב-140 קמ"ש.

נוחות הנסיעה אופיינית למכוניות מהז'אנר העירוני-זעיר. המתלים קצרי המהלך סופגים כהלכה שיבושים קטנים, אך מכשולים עירוניים גדולים מטלטלים את המרכב והנוסעים כהוגן.

כמו במקרה של המיני והחיפושית, חלק מהקסם של ה-500 המקורית היה "מחיר סטודנטיאלי" נגיש; וכמו במקרה של המיני והחיפושית המודרניות, גם ה-500 הפכה בגלגולה החדש לרכב לייף סטייל יאפי ואופנתי, עם מחיר בהתאם.

טווח המחירים של ה-500 בארץ מתחיל בכ-100 אלף שקל לדגם 1.2 ידני, עובר דרך 110 אלף שקל לדגם ה-1.2 האוטומטי, ומגיע עד 126 אלף שקל לדגם 1.4 ליטר אוטומטי מאובזר.

זהו תמחור שאפתני לרכב 3 דלתות קטנטן, שאמור להתחרות בארמדה של יפניות ואירופאיות קטנות, שחלקן מציעות במחיר הזה מרחב, תחכום וכוח טובים יותר.

אבל, מי שאינו סובל מחרדת-קלאצ' יגלה שמלבד הערך המוסף הנוסטלגי ה-500 הקטנה והנקייה היא מכונית מחממת לב, שמתאימה באופן מושלם לעידן של מכניקה קרה, מחירי אנרגיה גבוהים והתחממות גלובלית.

גרף פיאט 500

מתחרות

שוק המיקרו-עירוניות בפחות מ-90 אלף שקל מתרחב במהירות:

פיז'ו 107

פיז'ו 107

עם אורך של 3.43 מ' בלבד ה-107 קטנה יותר מהפיאט 500, אבל עדיין מצליחה להציע בונוס של שתי דלתות נוספות מאחור ואפילו מרחב מתקבל על הדעת בספסל האחורי. עיצוב הפנים צעיר ותוסס, אך רמת האבזור והחומרים בסיסית למדי. להנעה אחראי מנוע בנפח 1 ליטר שמייצר 68 כ"ס, ובסיוע תיבה רובוטית לא מתקשה להעניק ביצועים סבירים למכונית ששוקלת 835 קילו בלבד. כל זה ב-82 אלף שקל

סוזוקי ספלאש

סוזוקי ספלאש

המתחרה הטרייה ביותר בפלח בארץ נמתחת לאורך 3.72 מ' ומציעה גג גבוה יחסית, מראה רציני ודינמי, ומרחב מפתיע בתא הנוסעים. שלדתה, שפותחה בשיתוף עם אופל, מדויקת ונעימה. להנעה אחראי מנוע 1.25 ליטר בנזין שמייצר 86 כ"ס מכובדים, ומשודך לתיבה אוטומטית אמיתית. המחיר לדגם מאובזר: 92 אלף שקל

יונדאי I10

יונדאי I10

ב-88 אלף שקל מציעה ה-I10 של יונדאי מרכב 5 דלתות בעיצוב מיינסטרים עם מקום סביר לארבעה ומרכב קליל שמונע ע"י מנוע 1.25 ליטר בהספק 78 כ"ס. ה-I10 קופצנית למדי ולא ממש קלה, אבל יש לה תיבה אוטומטית מקובלת, ביצועים הגיוניים וחיסכון מופלג בדלק

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ות"א 90 מטפס בכ-1.5% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים