גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יאיר לפיד לעיתונאי השבדי דונלד בוסטרום: "אתה אנטישמי, אתה פשוט לא יודע שאתה אנטישמי"

(עדכון) - לפיד התעמת בכנס דימונה לתקשורת עם בוסטרום, העיתונאי השבדי שפירסם מאמר על סחר של צה"ל באיברי פלסטינים ■ לפיד: "פירסמת שקרים שהם תעמולה של החמאס" ■ בוסטרום: "כתבתי כתבה נורמלית של כתב נורמלי. אם הייתם שם והייתם רואים מה שראיתי - הייתם עושים אותו דבר"

"יאיר, אבא שלך היה מתבייש! הוא היה ניצול שואה", צעק מישהו מהקהל לעבר יאיר לפיד הבוקר (ב') בכנס דימונה לתקשורת. הרוחות בכנס סערו כשלפיד ראיין את העיתונאי השבדי דונלד בוסטרום, שפרסם לא מכבר מאמר שקרי על כך שחיילי צה"ל סוחרים באיברי פלסטינים.

לפיד, כמובן, לא ויתר. "בוסטרום זוכה לחיבוקים ומחיאות כפיים בביקורים שלו במדינות ערב", הוא אמר לקהל, שהיה מלא פעילי ליכוד שאחזו בשלטי מחאה, צעקו ושרקו שריקות בוז. "אני יודע שיש פה בקהל הרבה אנשים כועסים, ובצדק. אז אל תהיו חלשים, בואו לא ניתן תענוג לשונאי ישראל", אמר.

כמה רגעים קודם לכן, מאיר כהן, ראש עיריית דימונה, אמר בנאום הפתיחה שלו לבאי כנס דימונה לתקשורת: "אני, כמפיק הכנס וכראש העיר, מאמין שאנחנו חייבים להתעסק גם עם סוגיות שכואבות לנו. זו פעם ראשונה שהסוגיה הזו תלובן על-ידי התקשורת הישראלית. אם אנחנו רוצים להגיד לבחור הזה מה שיש לנו להגיד, אז אנחנו אומרים את זה אצלנו בבית, מתוך חוזק. אי-אפשר לנהל הסברה עם חרמות, עם ברוגז, בפני כל העולם, אי-אפשר לנהל ככה הסברה לצבא הכי מוסרי בעולם".

ואולם, הדברים הרציונליים הללו לא הרגיעו את האווירה כשהראיון החל. לפיד פנה לקהל ואמר: "תצעקו - וכל העולם נורא ישמח שאנחנו מתנהגים כמו ברברים. מדינות חזקות שיודעות שהן צודקות, יכולות להרשות לעצמן להיות מנומקות. אז בואו נהיה חזקים. האיש הזה לא צריך אותנו, אבל מדינת ישראל צריכה הסברה. יש פה את כל תחנות השידור בעולם, מ-CNN ומטה. אל תתנו לכל העולם לראות שאנחנו ברברים שצורחים".

כשהחלו לשוחח אודות המאמר השערורייתי, אמר בוסטרום: "הכתבה שכתבתי היא כתבה נורמלית של כתב נורמלי. אם הייתם שם והייתם רואים מה שראיתי ומקבלים מסמכים ותמונות - הייתם עושים אותו דבר. אני מבטיח לכם ששום דבר אינו שמועה, הכל מתבסס על עובדות שמשפחות רבות ספרו לי".

לפיד: "מה אתה אומר, שכל מה שמסביב הוא אמת? אבל אין לך את הסיפור. אין לך את הליבה שלו".

בוסטרום: "סחר באיברים זו בעיה גלובלית בהרבה מדינות - בפיליפינים, בהודו, במזרח וגם בישראל. אנחנו יודעים את זה. אנחנו יודעים שפרופ' יהודה היס סוחר באיברים. קראנו את העיתונים בישראל, וצריך לחקור את מה שהמשפחות הפלסטיניות טוענות. במאמר היתה מסקנה אחת - להמשיך ולחקור את התלונות של המשפחות".

לפיד, בכעס: "ראית איבר אחד שחיילי צה"ל לקחו מגופה של פלסטיני?"

בוסטרום: "הייתי בעזה והסתובבתי..."

לפיד: "קיבלת את זה מהתעמולה של החמאס?"

בוסטרום: "קיבלתי רשימה של פלסטינים הרוגים. הייתי שם שבוע שלם ושמעתי מהרבה אנשים את אותן האשמות על איברים שנגנבו, וצריך לחקור את ההאשמות האלה".

לפיד: "אתה מדבר ערבית?"

בוסטרום: "מעט מאוד".

לפיד: "הם (החמאס) שולטים בתהליך. הם אלה שהובילו אותך. הרי אתה לא יכול להסתובב באזור הזה לבדך".

בוסטרום: "מה קורה לך, יש לי רשימה של משפחות. ביליתי לילה שלם אצל משפחה שספרה לי את הסיפור המלא, וזה מה שסיפרתי במאמר. מדובר פה בחיי אדם. אז אפשר לעשות כתבה. הייתי 42 פעמים בישראל ב-24 שנים האחרונות, והסתובבתי עם המכונית בפעם האחרונה שהייתי כמה שבועות, ובלי זה אי-אפשר לעשות כתבה - אחרת זה סובייקטיבי, זה בגדר דעה".

בשלב זה בחר לפיד לעמת את בוסטרום עם העובדה שפרט לשיחות עם המשפחות, אין לו בידיים עובדה ממשית. הוא נסיה לגרום לו להודות שאולי חלק מהמשפחות שיקרו לו, ואולי גם החמאס שיקר.

לפיד: "בעצם פרסמת אמת ושקר בכתבה אחת?"

בוסטרום: "הם שיקרו בתעמולה שלהם, ולשקר זה הנשק של החלש. מצד שני מולם עומדת מדינה דמוקרטית, שהיא מאוד זהירה במסירת האמת. אני אומר שהאמת והשקר הם באותו מקום, ואם מישהו משקר לי - אני חייב לחקור. ועיתונאים חוקרים הכל".

לפיד: "בוא נשים ביחד את העובדות. אתה טוען, בלי הוכחה אחת, כי לישראל יש גופות של פלסטינים שנעלמו, שאנחנו הרגנו, ביתרנו ומכרנו איברים. זה רעיון מפלצתי. אתה מבין למה אנשים כועסים עלייך?"

בוסטרום: "כן, אני מבין. אבל כשכולם משקרים לך.... "

לפיד: "ישראל לא שיקרה לך".

בוסטרום: "אחרי 24 שנים באזור, שמעתי הרבה שקרים ושמועות. קשה לעיתונאים לדעת מה נכון ומה לא. אני לא יודע מה נכון ומה לא. אני אומר - זה נשמע רציני. צריך לקחת את זה ברצינות. זה לא רק משפחה אחת שאמרה, זה כמה משפחות. הרבה משפחות".

לפיד: "בחמאס אומרים להם להגיד את זה. המשפחות האלה מתואמות".

בוסטרום: "זו הסיבה שאמרתי שזו לא עובדה, זה מה שהמשפחות של הפלסטינים אמרו. זו עבודה עיתונאית נורמלית, וחיילים ישראלים אמרו לי שזה שקר. אבל שני הצדדים אומרים מה שהם רוצים. זו כתבה נורמלית בנושא סחר באיברים".

לפיד: "אדוני, זו לא כתבה נורמלית".

בוסטרום: "אני משווה את המצב למה שקורה בסין. צריך לספר את הסיפור. בכתבה שלי יש יותר עובדות ותגובות מכתבות אחרות. לאמהות יש זכות לדעת מה קרה לילדים שלהן".

לפיד: "זה לא רציני. זה אבסורד. אם הייתי אומר לך שאמרו לי שממשלת שבדיה מעורבת במערכת של פדופילים? אני אומר לך שהסיפור הזה שאתה מספר תואם על-ידי החמאס. אפילו עיתונים שבדים אמרו שהכתבה שלך לא ראויה ומאוד לא אחראית. אמרו שזו עיתונות גרועה".

בוסטרום: "אמרו עליי שאמרתי שחיילי צה"ל הביאו את הילדים לאבו-כביר, שזה כשקר. אם אתם חושבים שזה מה שאמרתי, אז אני מבין שזה מעצבן אתכם".

לפיד: "אשאל אותך שאלה מקצועית: האם בדקת תאריכים, התאמת שעות, ימים, למה שכתבת?"

בוסטורום: "ניסינו להוכיח, ובאותו זמן למצוא מסמכים. שאלתי את המשפחות. בצה"ל אמרו להם שהחומר היה חסוי".

לפיד: "תן לי שם אחד של פלסטיני שעשו לו את זה. שם אחד".

בוסטרום: "יש לי מקור..."

לפיד: "ציטטת מעיתונאים אחרים?"

בוסטרום: "אתה מעוות הכל. אתה צריך להיות יותר רגוע. השאלה שצריכה להישאל היא למה לא לחקור את ההאשמות של הפלסטינים".

לפיד: "אני אומר לך, אדוני, שאתה אנטישמי. אתה פשוט לא יודע שאתה אנטישמי".

החגיגה נמשכה מאוחר יותר גם מחוץ לאולם בו התראיין בוסטרום. שלטי מחאה נגד העיתונאי השבדי התנוססו באולם כדגלי ישראל ביום העצמאות. השלט "דימונה אומרת לא לאנטישמיות" היה העדין שבהם.

מאות מתושבי דימונה, ילדים ומבוגרים כאחד, חלקם פעילי ליכוד, ליוו את פתיחת האירוע בקריאות גנאי, בשירי ציונות ובצעקות מחוץ לאולם שבו התקיים כנס דימונה לתקשורת, אליו הוזמן העיתונאי השבדי, בעקבות כתבה שערורייתית שכתב בחודש אוגוסט האחרון אודות סחר באיברי פלסטינים על-ידי חיילי צה"ל, שהסעירה את מדינת ישראל ואת העולם כולו.

שעה ארוכה אחרי הראיון, הסתגר העיתונאי השבדי באחד החדרים במבנה כשהוא כעוס. לסובבים אותו אמר כי יאיר לפיד ומארגני הכנס "השפילו אותו ועשו לו רצח אופי מקצועי".

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

לא 3 שניות: תוך כמה זמן החיידקים מגיעים לאוכל שנפל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

בדרך ל-2040: כך ייראה פיילוט הקולטים הסולאריים בבאר שבע

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות השמונים, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

יצוא הנפט האיראני גדל, אבל השוק מנצל את מצוקת המשטר - והרווחים יורדים

על אף שיאי יצוא מאז 2018, איראן מרוויחה פחות מנפט ● סנקציות אמריקאיות, צי צללים יקר, מתווכים שגוזרים עמלות גבוהות וקונים סינים הדורשים הנחות עמוקות שוחקים את הכנסות המשטר ומעמיקים את המשבר הכלכלי בטהרן ● גם הסיכון לשוק האנרגיה העולמי עולה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

איור: Shutterstock

עורך הדין שהפך את התביעות הייצוגיות לפס ייצור של שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"