גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 היעדים שהתעשייה הקיבוצית חייבת לעמוד בהם כדי לשרוד

מסתבר שהתעשייה הקיבוצית צלחה את המשבר הכלכלי לא רע - אבל זה לא אומר שמצבה טוב ■ כדי לשרוד בשווקים העולמיים החדשים שהוליד המשבר, עליה להתמודד עם כמה אתגרים מאוד לא פשוטים

"החשש היה שבעקבות המשבר הכלכלי מפעלי התעשייה הקיבוצית ייכנסו לסחרור של הפסדים גדולים ומתמשכים, שבעקבותיהם תתפתח מצוקת אשראי קשה. פחדנו מקריסת מערכות. בפועל הסתבר לנו שהגבנו בהתייעלות מהירה ונכונה".

כך מסביר עמוס רבין, מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית, את התמודדות המגזר עם המשבר הכלכלי שנחת על העולם.

עמוס רבין, מנכל איגוד התעשייה הקיבוצית / צלם עינת לברון

מסתבר שהתעשייה הקיבוצית חולקת לעצמה שבחים בצדק.

התעשייה, שמהווה כ-10% מסך התעשייה המסורתית בארץ (וכ-35% מהתעשייה המסורתית בפריפריה), הצליחה להתנהל במשבר האחרון באופן מיטבי ובלטה לחיוב על פני כלל התעשייה במדינה.

כך למשל, היא הצליחה לפטר רק 1%-1.5% מסך כל עובדיה, כשבכלל התעשייה עמדו הפיטורים על קרוב ל-7% מאז הרבעון הרביעי של 2008.

כיום מועסקים בתעשייה הקיבוצית יותר מ-40 אלף עובדים, 70% מהם בפריפריה.

בראיון מיוחד ל"גלובס", לקראת כנס התעשייה הקיבוצית שיתקיים השבוע (ה'), מספר רבין על האתגרים שניצבו בפני התעשייה הקיבוצית בתקופת המשבר, ועל האתגרים שעדיין ניצבים בפניה בשנים הקרובות.

"מסוף 2008 גרם המיתון העולמי לירידה חדה בהזמנות. היצוא הישיר ירד ב-50%. בסוף השנה אנחנו צופים שהירידה תתמתן ותעמוד על 25%, כי המצב מתחיל להתאזן", אומר רבין.

*זאת אומרת שהייתה פגיעה משמעותית ברווחיות.

"הרווחיות בהחלט נפגעה, אבל הרבה פחות מכפי שחששנו.

"בעיקר בזכות ההתייעלות של המפעלים שהקטינו מלאים, הורידו שכר, צמצמו שעות נוספות, וכשהיה צורך אף קיצרו את שבוע העבודה.

"למזלנו, הייתה גם ירידה במחירי חומרי הגלם. כך הצליחו המפעלים (בעיקר היצואנים הגדולים) להתמודד עם הירידה הדרסטית במכירות.

"כמובן שסייעה להם גם ההתחזקות של הדולר ששיפרה את הרווחיות".

אבל את האופטימיות הזאת צריך, כמובן, לקחת בעירבון מוגבל.

"אומנם התמונה היום חיובית הרבה יותר ממה שהערכנו בתחילת השנה", אומר רבין, "אבל לא צריך להסתנוור. סה"כ הייתה ירידה במכירות, ברווחיות וביצוא.

"התשובה לשאלה - האם כיוון זה ישתנה ונחזור לצמוח, תלויה מאוד בשני שווקים: האירופי-המשותף וארה"ב. יחד הם מהווים כ-80% מהיצוא של התעשייה הקיבוצית. אם שם תחול התאוששות, היא תורגש גם פה. אם לא אנחנו בבעיה, כי לפתח שווקים חדשים לוקח הרבה מאוד זמן".

אין ספק, כי זהו האתגר הגדול ביותר שניצב היום בפני התעשייה הקיבוצית.

חשוב להבהיר, כי בתעשייה המסורתית - עליה מבוססת התעשייה הקיבוצית - אין כמעט לואו-טק והיי-טק. אבל יש בה תעשייה שמשודרגת בעזרת טכנולוגיות היי-טק.

כך למשל, אפשר למצוא מפעלים רבים שעוסקים בטכנולוגיות מים, כולל מפעלים מובילים בעולם כמו נטפים ונען דן ג'יין.

גם בנושא המזון יש לתעשייה הקיבוצית בולטות, היצואניות הגדולות של מזון מעובד הן חברות כמו פריגת וטבעול.

סך הכול מקיפה התעשייה הקיבוצית כ-300 מפעלים. 40% מהם עוסקים בייצור מוצרי פלסטיק, 20% בעיבוד מזון, 20% במתכת, 14% במיכון, ו-6% הנותרים מתפזרים על תחומים שונים.

אז מה הם היעדים החשובים ביותר של התעשייה הקיבוצית בשנים הקרובות?

1. פיתוח שווקים חדשים

בעיקר בשווקים המתעוררים באסיה ובדרום-אמריקה

נושא זה חשוב בעיקר למפעלים המייצאים. כאמור, התעשייה הקיבוצית מייצאת כ-80% מתוצרתה לארה"ב ולמערב אירופה.

"האתגר הגדול הוא לפתח את השווקים החדשים שבהם צפויה עיקר הצמיחה בשנים הקרובות: אסיה (סין, הודו וסביבותיהן) ודרום-אמריקה (ברזיל ונספחיה). זה אתגר מרכזי שמצריך הרבה מאמץ, והוא לא פשוט", אומר רבין.

"משנת 2000 עד 2008 היצוא יותר משילש עצמו. בשקלים הוא גדל מ-6 מיליארד שקל ל-20 מיליארד שקל", הוא מספר ומסביר, "היקף זה כולל גם פעילות של חברות בנות, אתרי ייצור וחברות שיווק בחו"ל, שהניבו יותר מ-25% מהסכום".

*מתי התחלתם להבין שהשוק האירופי והאמריקני אינו מספיק?

"הבנה זו קיימת כבר זמן רב. אבל בשנים האחרונות גם באירופה וגם בארה"ב השווקים צמחו והתפתחו, גם השוק המזרח אירופאי היה מעניין, ולכן עיקר היצוא התמקד שם.

"אפשר היה להמשיך לגדול שם, אלמלא המשבר האחרון שגם חידד מאוד הצורך להיכנס לשווקים חדשים.

"במיוחד לשווקים שכיום מסומנים כאלה שצפויים להתפתח הכי הרבה - מזרח-אסיה ודרום-אמריקה, שהיום הייצוא אליהם נמוך מאוד".

*איך אתם נערכים לכך?

"על-ידי תוכניות שפיתחנו יחד עם מכון היצוא ומשרד התמ"ת. חדירה לשוק חדש היא דבר שצריך לבנות. חשוב לזכור, שלבנות את השוק האירופי, שהוא השוק הכי ידידותי, לקח לנו 30 שנה.

גם בשווקים החדשים צריך להבין שדברים לא ייבנו ביום אחד, במיוחד לאור התחרות הקשה והמנטליות השונה, אבל עם הזמן יבואו ההזדמנויות המתאימות".

2. חדשנות ומו"פ

נמצאים בפיגור גם אחרי אירופה וארה"ב

"זה הנושא שיאפשר לנו בעתיד כושר תחרות בשווקים החדשים. במדדים כלל עולמיים בתחום החדשנות והמו"פ בתעשייה המסורתית, אנחנו נמצאים יחסית בפיגור, גם אחרי השוק האירופי וגם אחרי ארה"ב.

"המטרה שלנו היא לקדם מאוד את הנושא הזה, ובדיוק לשם כך אף פיתחנו תוכניות עם המדען הראשי.

"כמות החברות בתעשייה הקיבוצית שנשענות היום על סיועי המדען הראשי גדולה פי-עשרה מהמצב שהיה לפני חמש-שש שנים.

"היום יש יותר מ-50 חברות קיבוציות שמסתייעות בתוכניות של המדען: בפיתוח טכנולוגיות, בפיתוח מוצרים וסלי מוצרים ועוד. התעשייה הקיבוצית נכנסה לזה חזק מאוד בשנים האחרונות. אנחנו מאמינים שזה אחד המפתחות להצלחה של חברות היום בשוק העולמי.

"הדוגמאות שעומדות לנגד עינינו הם מפעלים כמו פלסאון, פלסן, מיטרוניקס, תמה - שכולם חדשניים בתחומם, ובזכות זה מובילים את השוק"

3. שיפור כושר התחרות

ע"י התייעלות השיווק והניהול ומציאת חומרי-גלם זולים

"ברור לנו שללא שיפור תהליכים והתייעלות בתחומי השיווק והניהול הרזה, וללא מציאת חומרי גלם חסכוניים יותר, יקשה עלינו להצליח לשרוד, בעיקר עם התחרות הגוברת בגלל הצמצום בביקושים.

"נושא זה מתחדד מאוד מול בעיית שער הדולר. כשהדולר נחלש, היכולת שלנו - היצרנים המקומיים - להתחרות עם חברות אחרות שמייצרות בארה"ב - או בשווקים אחרים צמודי דולר - קטנה. מן הסתם, כי המוצרים שלנו מתייקרים לעומת המוצרים שלהם.

"כלומר, כדי לשפר את כושר התחרות עלינו לייצר מוצרים טובים יותר וחדשניים יותר, לפתח טכנולוגיות יעילות יותר, לנסות להוזיל את מחירי חומרי הגלם, ולחסוך בכוח-אדם, כך שעם אותה כמות אנשים נייצר יותר".

4. שיפור מבנה ההון

לא מושכים דיבידנדים, מזרימים הון ומכניסים שותפים

"בעשור האחרון התפתח נושא מבנה ההון בתעשייה הקיבוצית בעזרת הכנסת שותפים, הסדרי חוב והנפקות. מהלך זה אמנם מתחייב עכשיו, אבל בעתיד הוא יעזור מאוד לאפשרויות הפיתוח.

"זה קשור להסדרי החובות שהסתיימו (הסדרי הקיבוצים שנולדו בשנים 1989 ו-1996 בעקבות משבר כלכלי חמור אליו נקלעו קיבוצים רבים בשנות ה-80, מ' א'), ולהכנסת שותפים שהזרימו הון לתוך החברות; וזה קשור להנפקות שנעשו (18 מבין החברות הקיבוציות נסחרות היום בבורסת ת"א, מ' א').

"היום, למרות שאנחנו עדיין נמצאים במשבר יש אופק לצמיחה מחודשת, צריך להשקיע ולהגדיל את ההון החוזר. נדרש מבנה הון חזק. איך מייצרים מבנה הון חזק? למשל, לא מושכים דיבידנדים, הבעלים מזרימים הון לחברה, מכניסים שותפים - כל חברה בהתאם לצרכים שלה".

5. ניצול הזדמנויות

מי שיותר זריז ויותר ערני יכול לבצע קפיצות מדרגה

"המשבר האחרון יצר הזדמנויות בתחום של רכישת חברות, שהתמוטטו או שאינן מצליחות להתפתח בגלל המצב הקשה. החברות שלנו צריכות לדעת למצות את ההזדמנויות הללו, ויש כאלה שעושות את זה".

דוגמה שרבין מציג היא רכישת ארקל פלסטיק של קיבוץ בית זרע - שנקלעה להקפאת הליכים - ע"י חברת רביב רבל הבורסאית מקיבוץ רביבים.

"שתיהן פועלות בייצור חלקים לשוק הרכב הסובל מקשיים. רביב רבל, למרות המצב הקשה, הבינה שיש פה הזדמנות ורכשה את ארקל פלסטיק רכישה מלאה. "זו דוגמה קלאסית לניצול הזדמנות בתקופת משבר", מדגיש רבין.

"היום קשה לכולם בעולם, ובמצב כזה, מי שפחות קשה לו ויודע לנצל את ההזדמנויות, מי שיותר זריז ויותר ערני - יכול לבצע קפיצות מדרגה שבמצב שגרתי הרבה יותר קשה לבצע", הוא מסכם.

גרף התעשייה הקיבוצית

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"