גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הגיע שלב הירידה הגדולה?

המצב הפונדמנטלי, הרקע הפסיכולוגי וניתוח טכני של הדולר - הציר שסביבו נע המשבר

האם סיימנו שלב במשבר הכלכלי ולפנינו שלב C היורד הגדול?

במאמר שפירסמתי ב-1 בספטמבר, תיארתי את ההחלטה הקשה עמה יהיה צורך להתמודד, כאשר מדדי המניות יתחילו לרדת שוב - הכרעה אם אכן מדובר בשלב הבא הגדול, היורד, של המשבר, או אם מדובר בגל X מתקן, אשר יהווה גל מעבר בין שני סדרות Zigzag?

בסקירה ציינתי גם שזהו תסריט שקצת מקדים את המאוחר, כי המגמה דאז הייתה עוד מגמה עולה וסופה הסביר נמצא באזור ה-1100. השבוע, אבדוק אם הפעם החל התהליך.

התקשורת הכלכלית מתחילה לשדר את החשש שכוחן של ההרחבות הפיסקאליות והמוניטאריות יורד, בהשוואה להשפעתן הרבה כשהתחילו להחיל אותן. רבים מעלים את ההשערה שהגענו למצב שבו קובעי המדיניות כבר רואים את הצורך בריסון מה, לפני שמעשי ידיהם יהפכו לצרה הבאה.

כידוע לכם, דעתי היא שהאינפלציה כבר בלתי נמנעת ולא ברורה לי סיבת השינוי הנוכחי בפרשניות למיניהן. אולי הדבר קשור לנתוני המקרו החיוביים המצטברים, שלדעת השחקנים הגדולים בשווקים הפיננסיים עשויים להוביל להעלאות ריבית והפסקת ההרחבות המוניטריות.

הדבר מביא אותם להקדים ולממש רווחיהם. בנוסף, הדיבורים על הרעה החולה החדשה בדמות ה-Carry Trade הדולרי (ארחיב על כך באחת הסקירות הקרובות) ועל ההשלכות האינפלציוניות הקשות שלה, אינם מוסיפים לתסריטים האופטימיים.

על רקע פונדמנטלי פסיכולוגי זה, נתחיל את בחינת המצב הטכני על ידי גרף שבועי של מדד המניות האמריקאי S&P500 שכן בינתיים השווקים האמריקאים עדיין קובעים את המגמה העולמית.

משה שלום אס אנד פי


אתחיל הפעם בשורה התחתונה: הסבירות הגבוהה היא שהמדד סיים את גל C של סדרת ה-Zigzag.

נימוקים

  1. ראשית, הדבר המיידי הנראה בגרף המעודכן, היא שבירת קו המגמה העולה, אשר היווה את הגבול התחתון של היתד העולה. יתד זו הייתה בהתהוות מאז יולי השנה (2 סגול). מאז סיום גל B, יתד עולה זו, תמכה בעליות, ושבירתה מטה (ועל ידי כך אישורה כתבנית), מהווה שינוי חשוב בתנועת המחיר.
  2. ירידות שבוע שעבר, לא רק שברו מטה את גבול היתד, אלא עשו זאת בחוזקה, ובתנועה יחסית גדולה במחיר. תופעה זו מסמנת בדרך כלל תחילת מהלך, ומחזקת את ההשערה שלפנינו תקופת ירידות. מבנה הגלים הפנימי של C (שלא מובא כאן) מצביע על מבנה סיום ומחזק שוב את השערת המהפך מטה.

  3. קשה קצת לראות זאת בגרף, אבל התקיימה סטייה שלילית בין המחיר ו-RSI (מתנד כחול) ובוודאי ב-Stochastic (מתנד בחום). כמו כן, שניהם חוזרים ממצב קניות יתר שוב (1 סגול). עובדות אלו, שוב מחזקות את הסבירות, שראינו באזור ה-1100 את השיא לתקופה הבינונית, לפחות עד סיום ה-X.

  4. לפי הספרים, יעד תבנית יתד הוא בסיסה, ומכאן נובע שהיעד הקלאסי לגל ירידות זה הוא אזור 875. אלא שלפני כן נמצא אזור 1015, שבו המדד יגיע לרמת תמיכה קודמת עם ממוצע נע עולה, ואזור 980-950 בו נמצאים תמיכות ואזורי סיומי גלים.
    באזורים אלו יש לצפות לתיקונים טכניים כלפי מעלה, אשר קצת יערערו את הביטחון העצמי של הפסימיים. עמידה בכללי מסחר על פי המגמה, חוסכים את ההתלבטויות האלו.

  5. השיא שנקבע ב-1101, המהווה קצת פחות מ-50% תיקון כל הירידות של שלב A במשבר (2007-2008), הוא מעכשיו הסמן להנחה בדבר סיום גל C. עלייה מעל לרמה זו תבטל את ההשערה, וחזרה לתחום היתד העולה, תהווה אזהרה חמורה לשורטיסטים.

    יש צורך ביצירת זוג שיאים ושפלים יורדים, לאישור סופי של המגמה היורדת החדשה.


קורלציות הדולר למצב

ציינתי בעבר שאני רואה את הדולר האמריקאי כציר שסביבו מתנהל כל המשבר הזה. הסיבה לכך היא שהוא המכשיר שבעזרתו הממשל והפד מנסים לשפר את המאזן המסחרי של ארה"ב, להקטין את ערך החוב, לייצר הון "חינם" ליזמות ולתעסוקה ובכלל להבריא את המשק.

זהו הכלי שבו הם נלחמים בדפלציה המייצגת את מה שהם חוששים מפניו הכי הרבה והוא חזרה על מה שקרה בשנות ה-30 של המאה הקודמת.

הבה נסתכל על הדולר-שקל כמדד המקומי למצבו של המטבע האמריקאי:

משה שלום דולר


התמונה כאן הפוכה בעיקרה מן התמונה במניות, ולא בכדי. הדולר היה ונמצא עדיין בקורלציה הפוכה לכל הנכסים בעלי סיכון גבוה יחסית, דהיינו מניות וסחורות.

בימים אלה הסתמנה עלייה קטנה של הדולר בעולם (דולר-אינדקס, יורו), שער 1.5 דולר ליורו, מהווה את התחתית האחרונה של המטבע האמריקאני.

אצלנו, הצליחה פעולת בנק ישראל לשמור את השער סביב 3.72-5 במשך זמן רב מאוד, בניגוד למגמה העולמית, ולהתקפות הבלתי פוסקות מצד השורטיסטים על הזוג. אמנם הדולר-שקל חדר זמנית את האזור והגיע ל-3.69, אבל החדירה הזו לא סחבה אותו ל-3.65 כצפוי מכמות הסטופים שעמדו באזור, ומייד לאחר מכן הוא פרץ את גבולות התעלה היורדת ואת היתד היורדת הקצרה יותר (2 סגול).

ברגעים אלו, הוא נסחר סביב 3.77, וכל עוד יישאר מעל 3.69, יש תקווה גדולה שנראה התפתחות של מגמה עולה. אם אכן לפנינו מגמה כזו, היעד המיידי שלה הוא 3.94, לפני הגעתה לרמה החשובה מאוד - 4 שקל לדולר.

לסיכום

  1. לדעתי הגענו שוב לתקופה של ירידות. האווירה הפונדמנטלית, המצב הטכני, ודברים נוספים כמו התקופה בשנה, והמחזוריות במחיר, מביאים אותי לחשוב שזו הסבירות הגבוהה יותר.

  2. 1101 מהווה את הרמה שאם תשבר כלפי מעלה, נוכל לסמן שהחלה מגמה חדשה.





  • ניתן ליצור קשר במייל Moshe.Shalom@gmail.com
  • משה שלום הוא מנתח טכני בכיר ועשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח