גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרס: "התעשייה הגדולה הבאה בישראל היא תעשיית החלל"

נשיא המדינה, שנפגש אישית עם 40 הצעירים שסומנו ע"י "גלובס" כמנהיגי העתיד, מאמין כי ישראל נמצאת בחזית הטכנולוגיה העולמית ■ "ישראל לא יכולה להגדיל את שטחה, רק את האינטליגנציה שלה"

מה משותף לאירה פרידמן, מנכ"לית תמיר פישמן ניהול השקעות; אבי צבי, מנכ"ל רשת; רועי בלכר, שותף במשרד זליגמן; ירון ליכטנשטיין, מנכ"ל לוק; ליעד אגמון, סגן נשיא בסירס הולדינג; דקלה טוטיאן, מנכ"לית מרכז נגה; ניב סבר, שותף במשרד פירון; ונעמה דהן, מנהלת קרן מיראז'?

כולם, ו-32 כוכבים נוספים מתחומי עיסוק שונים במגזר הפרטי, הציבורי והשלישי, מרכיבים השנה את רשימת 40 הצעירים הבולטים במשק הישראלי עד גיל 40 של מגזין G של "גלובס" (הרשימה המלאה תתפרסם מחר).

נשיא המדינה, שמעון פרס - המייחס חשיבות רבה לטיפוח מצוינות עסקית ולגיבוש דור מנהיגות עתידי שיוביל את המדינה להתמודדות עם אתגרי העתיד - הוזמן שלשום בערב לפגוש את 40 הנבחרים, במפגש חגיגי שהתקיים במלון הבוטיק לאונרדו בוטיק מרשת מלונות פתאל שברמת החי"ל בתל אביב.

"אני מניח שאם לא תעשו שטויות", אמר לצעירים, "רובכם תוכלו להגיע לגיל 100. אבל מה שחשוב זה לא כמה חיים אלא איך חיים".

פרס, "הצעיר הנצחי", הוסיף ואמר, ש"היום נערים בני 14 חזקים הרבה יותר ומעודכנים יותר, והמבוגרים מתייחסים אליהם כאל ילדים, והם לא. לעומת זאת, אנשים בגילי, 86, לא מוכרחים לצאת לגמלאות. אני לא יודע בשביל מה אנשים יוצאים לחופשה. תאמינו לי, עבודה זו החופשה הכי טובה".

להגדיל את האינטליגנציה

"ישראל לא יכולה להגדיל את שטחה, רק את האינטליגנציה שלה", אמר פרס. לדבריו, "יש כיום חלקים באוכלוסייה שלא משתתפים במערך האינטליגנציה. ומבלי להעליב אלה הם: הדתיים - כי הם לא מלמדים את מקצועות הליבה; והערבים - כי אנחנו לא נותנים להם".

הראש, כך סבור פרס, זה הדבר הכי מרתק שיש ביקום. "המוח, בניגוד לחלקים אחרים בגוף, לא טופל על-ידינו כי הוא עשוי מחלקים כל-כך קטנים והמכשירים שלנו כל-כך גסים. אבל עכשיו עם כל הננו-טכנולוגיה נוכל ליצור מכשירים עדינים יותר ובאמצעותם לטפל בראש".

מהגוף והמוח עבר פרס לדבר על החלל. "אנחנו חושבים שאנחנו היחידים בחלל אבל אנחנו לא", אמר בביטחון. "הכדור שלנו סובל ונאנח מצפיפות של בני אדם. וכשלא יהיה כאן אוויר לנשימה נלך לחלל".

מסיבה זו סבור פרס, שהתעשייה הגדולה הבאה בישראל היא תעשיית החלל, שתחליף את התעשייה האווירית הישראלית.

"ואני מציע לכם", פנה אל 40 הצעירים המבטיחים, "להתעניין בנושא הזה. אתמול ישבתי עם 15 מומחים לחלל וזו הייתה לי חוויה בלתי רגילה. ואני מדבר איתכם על אנשים שלא יצאו מספרות בדיונית. הידעתם, שישראל הכי מתקדמת בעולם בחלליות קטנות? אנחנו ארץ קטנה אז יש לנו חלליות קטנות", אמר והצחיק.

לא רק נושאים כמו תוחלת חיים וחלליות, מעסיקים את פרס. לדבריו, העולם משתנה וכך גם המלחמות. "היום יש יותר התנגשות בין מוחות ופחות בין גייסות".

ובכלל, פרס חושב שכדאי להפוך את הצבא לאוניברסיטה. "שכל חייל יצא מהצבא עם תעודה אקדמאית. זה חשוב שכל אחד יקבל הזדמנות שווה". בעניין החינוך אמר עוד, כי שיטת החינוך בארץ לא נכונה. "בהרבה כיתות התלמידים יודעים יותר טוב מהמורים".

שאלות | ותשובות

ניב סבר, 38, שותף במשרד פירון

ניב סבר / צלם: איל יצהר

*אנרגיה מתחדשת מניעה במידה רבה את המשק. מה החזון שלך לגבי התחום ועד כמה ההתפתחות שלה תלויה בליווי של המדינה?

פרס: "רוב ההשקעות הן של המגזר הפרטי ולא הממשלתי. הסיבה היא שהממשלה מפחדת לקחת סיכון. אני לא אומר את זה כביקורת, אבל כל שר מהסס.

"ישראל צריכה להיות, לדעתי, מעבדה עולמית בתחום זה כי אנחנו קטנים מדי להיות יצרנים עולמיים. הממשלה צריכה לעודד, לתמוך, לתת רישיונות ולהפחית בבירוקרטיה. יש בלי סוף טפסים והתערבויות, ואת זה צריך להפסיק".

דקלה טוטיאן, 34, מנכ"לית מרכז נגה

דקלה טוטיאן / צלם: איל יצהר

* החברה הישראלית הופכת אלימה יותר ויותר. לצערי, מאז שייסדתי את המרכז לפני חמש שנים הדרישה לשירותים שלנו הולכת וגדלה. מה אתה רואה לנגד עיניך שיכול לחולל שינוי?

פרס: "אני לא בטוח שאנחנו הופכים לחברה אלימה אלא לחברה חושפת יותר. אימא טאליבן, למשל, אני בטוח שגם פעם היו נשים סאדיסטיות כאלה רק שלא כל-כך חשפו אותן.

"היום אתה יכול להיות נשיא ושר, ואין רחמים. יחשפו אותך אם תסרח, ואת זה צריך לשמור. בכל חברה יש אנשים מעוותים ולכן צריך גם אכיפה. ואם אני מסתכל על האנשים האחרונים, הם אנשים מעוותים. גם הטרוריסט היהודי (יעקב טייטל, ס' פ').

"אם יש אדם מפלצת, אין זה אומר שהחברה מפלצתית. יש גם המון גילויי התחשבות והתנדבות. יש הרבה בעלי הון שתורמים והחיסרון הוא שזה לא מייצר חדשות. יכול להיות שצריך לשים דגש יותר על מורליזציה של החברה הישראלית כדי לחדש את הרגישות המוסרית של החברה.

"12 בני אדם התאבדו באחרונה בבתי-הכלא. מה הביאם לשם אם לא הבושה. חברה נמדדת לא לפי השחיתות אלא לפי המלחמה שהיא מנהלת בשחיתות. לעתים, מתנהלת מלחמה מוגזמת מדי ויש חפים מפשע רבים שנענשים על לא עוול בכפם".

נעמה דהן, 32, מנהלת קרן מיראז'

נעמה דהן / צלם: איל יצהר

* איך אתה רואה את התפתחות הנגב?

פרס: "באר-שבע, בירת הנגב, מתחילה להיות עיר מושכת לא פחות מתל-אביב. אולם, הממשלה צריכה לפעול יותר בזריזות ממה שהיא פועלת בנושא פיתוח הנגב.

"למשל, שדה דב, שתופס שטח עצום ויקר של 2.5 מיליארד שקל. תל-אביב נחנקת, ואם יפנו את השטח הזה אפשר יהיה לבנות מלונות ואלפי יחידות דיור, ולא יחסרו משקיעים.

"צריך לעשות כאן סדר. אמרתי לראש הממשלה שיש הרבה דברים אטרקטיביים, ואני שמח שהוא פועל לעשות סדר במינהל מקרקעי ישראל".

ליעד אגמון, 32, ס' נשיא בסירס הולדינג

ליעד אגמון / צלם: איל יצהר

*היום יש הרגשה שאין כבר בושה: קבוצות של בעלי אינטרסים שדואגים לעצמם ושלטון בתהליך השחתה. אם יצחק רבין התפטר בגלל חשבון הדולרים שלו, היום יש שר אוצר שלא מתבייש לגנוב. יש תחושה של ייאוש וזה תסכול שקשה להשתחרר ממנו. מה היכולת שלנו כאינדיבידואלים לחולל שינוי?

פרס: "אמת בדברייך. הוצאנו שם רע לפוליטיקה. ואם זה רע, אז אנשים טובים צריכים להיכנס לפוליטיקה. העולם נעשה אינדיבידואלי בעולם גלובלי. זה עולם שבו איש אחד יכול להקים אימפריה ולחולל שינוי, מבלי להשתמש בכוח. גוגל, למשל, שזאת שערורייה איך שהם מפנקים את העובדים שלהם.

"מצד שני, חשיבות הממשלה ירדה ויורדת מכיוון שהיא יותר מדי קטנה לנהל כלכלה גלובלית ויותר מדי גדולה לנהל אנשים. אומרים שאידיאולוגיה מביאה שינויים אבל האמת היא שהשינויים מביאים אידיאולוגיה".

5 האתגרים שהאנושות חייבת לעמוד בהם וכיצד הישראלים יסייעו להתמודד עמם

על-פי שמעון פרס

1. הורדת מחירי הנפט:

"מחירי הנפט מוגזמים. הם דרדרו את העניים ללא הצדקה ופינקו את העשירים ללא צורך. הנפט יצר פער שפגע בשיווי המשקל החברתי שלהעולם, פער שטרם נסגר".

הסיוע הישראלי:

"מאמץ הקלין-טק בישראל נועד ליצור אלטרנטיבה לזיהום שבא מנפט ולהפליה שמחירו יוצר, וכבר יש לו תוצאות מבטיחות שזוכות להכרה עולמית.

"התעשייה הגיאו-תרמית והתרמו-סולרית הישראלית, בונה ומחזיקה תחנות של אנרגיה נקייה בארץ ובעולם. בתחילת 2010 תושק מערכת הרכב החשמלי שנהגתה כאן. זו מהפכה גדולה בארץ קטנה, המשמשת גם כאתר בטא לעולם".

2. מחסור במי שתייה:

"המחסור במים ממית תינוקות, מונע ריפוי מחלות ומעכב את הגידול בייצור המזון".

הסיוע הישראלי: "על המחסור הקיומי במים ישראל מגשרת בהיי-טק. ישראל תבנה כינרת נוספת מימי הים-התיכון, ועד 2015 - 100% מצריכה המים הביתית בישראל תבוא מהתפלה.

"ישראל פועלת למזעור עלויות ההקמה וההחזקה של מערכות ההתפלה באמצעות ננו-טכנולוגיה וממשיכה במדיניות השקיה חוסכת מים".

3. חלקי חילוף לגוף האדם:

"מחקר תאי גזע".

הסיוע הישראלי: "המחקר בתאי הגזע עשוי ליצור תעשיית חלקי חילוף לגוף האדם, ובלימת הדעיכה של תאי המוח. ישראל במקום השני בהיקפי המחקר ובפרסומים המדעיים בתחום זה, אחרי ארה"ב ולצדה של בריטניה".

4. חינוך שעומד בקצב השינוי העולמי:

"הידע האנושי מכפיל את עצמו מדי שנה וחצי. קצה השינוי כה גבוה, עד שקשה לקיים מערכת חינוך מעודכנת".

הסיוע הישראלי: "החינוך צריך להיפרד משינון ספרי העבר האבוד ולהתרכז בפענוח אפשרויות העתיד החדש. הטכנולוגיה יכולה לסייע בהוראה, ולאפשר למורים להתמקד בחינוך לערכים ובפיתוח הדמיון. את בית הספר אפשר וצריך להפוך לחוויה נעימה, מרתקת, ערכית, ועם הפנים לעתיד".

5. טרוריזם:

"טרוריסטים של ימינו מוכנים לרצוח את עצמם ואת זולתם בכל כלי משחית - מסכין ועד טיל, מחומר נפץ ועד נשק גרעיני. אמצעי המלחמה המותאמים למלחמה הקלאסית אינם הולמים את דרכי ההגנה נגד הטרור האישי הגלובלי".

הסיוע הישראלי: "דרושים אמצעים חדשים והם ניתנים להשגה. ישראל עומדת בחזית הטרור ועליה ליצור אמצעי הגנה חדשים כמו כלי טיס בלתי-מאוישים, או חיישנים זעירים המאפשרים זיהוי של חדירת טרוריסט, או סכנה לסביבה אזרחית שלמה.

"זו תעשייה גדולה כבר היום, והיא תצמח לממדים גדולים יותר בגלל האיומים הגוברים שמציב הטרור העולמי".

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר