גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בדיעבד, מזל שלא זכינו במכרזים של מכבי ולאומית"

אייל בן סימון, משנה למנכ"ל וראש אגף הבריאות בהפניקס, לא מוטרד מההפסד בשני המכרזים הסיעודיים הגדולים של השנים האחרונות ולא מודאג משירותי הבריאות הנוספים שמציעות קופות החולים ■ בראיון ל"גלובס" הוא משרטט את מפת התחרות בשוק ביטוחי הבריאות ואת מקומה של הפניקס בה

תחום ביטוחי הבריאות זכה בשנים האחרונות לכינוי מנוע צמיחה עתידי בענף הביטוח. אולם המספרים של חברות הביטוח מספרים שהתחום מהווה, ולא מהיום, מנוע רווחיות וצמיחה של ממש עבור שלוש קבוצות בלבד - הראל , הפניקס וכלל ביטוח . גם יתר החברות הגדולות נמצאות בשוק הפרט, אבל בשנים האחרונות התפתחה תחרות של ממש כנגד חברות הביטוח הגדולות בתחום, והיא מגיעה דווקא מקופות החולים, המרחיבות עוד ועוד את הכיסוי שהן מעניקות בשב"נים (שירותי בריאות נוספים) שלהן. מהרבה בחינות קופות החולים מספקות חלקים נרחבים ורווחיים מהפוליסות הפרטיות של חברות הביטוח - בוודאי בכל הקשור לניתוחים בארץ - ובמחירים זולים יותר.

"כל נושא ביטוחי הבריאות המוכר כיום החל לפני 15-20 שנה, ותמיד זה גר בכפיפה אחת עם סל הבריאות הציבורי. ככל שהסל גדל והתפתח, כך ביטוחי הבריאות הפרטיים הלכו והתרחבו. אז אני לא מסתכל ספציפית אם קופות החולים השתדלו קצת יותר או קצת פחות בשנים מסוימות. בסך-הכול ניתן לראות שככל שהסל הציבורי גדל, אם זה דרך הסל הממלכתי ואם זה דרך השב"ן של קופות החולים, כך גם הביטוח הפרטי הסתגל וגדל", כך אומר בראיון ל"גלובס" אייל בן-סימון, משנה למנכ"ל וראש אגף הבריאות בקבוצת הביטוח הפניקס, הנמצא כבר חמש שנים במרכז תחום הבריאות. את התחום הוא הכיר רק בהפניקס, אליה הגיע מהפיקוח על הביטוח באוצר, ומאז הוא מציג תוצאות יפות מאוד ביחס למתחרות בתחום, עם צמיחה עקבית ורווחיות יפה מאוד, ביחס להפניקס וביחס לענף.

*אחת הבעיות העיקריות בביטוח בריאות בחברות הביטוח היא כפל הביטוח בניתוחים בארץ, שעדיין קיים מבחינות רבות. רכישת שב"ן ומעליו כיסוי לקטסטרופות בחברות הביטוח פותר זאת עבור רבים.

"החוזה בביטוח בריאות הוא הבטחה מחברת הביטוח לכל החיים, בעוד שהשב"נים הם תקנון וניתן לגרוע שם זכויות. גם אם מחר השב"נים בקופות החולים יקטינו את היקפי הביטוח שלהם, ההבטחה בפוליסת בריאות נותרת לכל החיים. אסור לשכוח שהעלויות הרפואיות כל הזמן הולכות וגדלות - אינפלציה רפואית. כך שמבוטח הקונה סל מלא מבטיח עצמו לאורך שנים".

*אבל אנו רואים שהשב"נים רק מתרחבים, ולא מצמצמים זכויות.

"בהחלט ייתכן שבשב"נים יחליטו לקצץ את מה שהם נותנים עקב בעיות כלכליות, ולא ירחק היום שזה יקרה בגלל התייקרות השב"ן. משרד הבריאות תמיד יורה לשב"נים ללכת למכנה משותף רחב מאוד ולהיות סוציאליים. בכל מקרה אני חושב שהצמיחה של חברות הביטוח בתחום הבריאות לא תיפסק, אלא אף תגדל בצורה משמעותית. ככלל, מבחינת מאקרו, גם חברות הביטוח וגם קופ"ח יגדלו, כי יש דרישה עצומה לכיסוי בריאותי".

*לאיזה כיוון כיסוי ביטוחי הבריאות בחברות הביטוח ילכו בשנים הקרובות כדי ליצור את הבידול ביחס לשב"נים, מעבר לתרופות מחוץ לסל?

"למשל, בתחום הטכנולוגי כגון מכשירי הדמיה חדשים, בטיפול בתאי-גזע, תרופות גנטיות ועוד. בתחומים אלו הכול יקר ותהיה עוד התייקרות, כך שלאורך זמן המדינה לא תוכל לכסות את הכול, ותמיד תהיה בפיגור ביחס לטכנולוגיות. בכלל, תהיה הרבה יותר ספציפיקציה ברמת ההתאמה ללקוח. השוק ילך לנישות והתמחויות".

לא מפסידים בקולקטיבים

מעבר לשב"נים של קופות החולים לביטוחי הבריאות פרט, הרווחיים מאוד, יש תחרות גדולה והרבה פחות רווחית שזוכה לתמיכה מוצהרת מהמפקח על הביטוח - הביטוחים הקבוצתיים (הקולקטיבים). ביטוחים הנותנים כיסוי נרחב וטוב בגופים רבים, ובמחיר זול בהרבה לצרכן.

*אם כל לקוחות הפרט שלך ירכשו ביטוח קבוצתי תחדל להרוויח הרבה בתחום. איך תשכנע את מי שיכול למצוא קולקטיב להישאר בפרט?

"בעיקרון, הנושא של ביטוח הוא ביטוח לכל החיים, ומי שקונה ביטוח קבוצתי ולאחר עזיבת הקולקטיב או החלפת מבטח, לא עושה המשכיות - מאבד שנות חיתום. בכלל, יש קולקטיבים שהכיסוי בהם פחות טוב, כגון קולקטיבים שהאוכלוסייה בהם מאוד מבוגרת, אז עדיף למבוטחים צעירים לקנות ביטוח פרטי".

*אבל עדיין, למה לקוח פרט צריך לסבסד את לקוח הקולקטיב ולממן לו תעריף נמוך בהרבה?

"לקוח פרט לא מסבסד לקוח קולקטיב וכל עולם נפרד מהשני. אבל אין ספק שרמת הביטחון שאנחנו לוקחים בביטוחי הפרט הרבה יותר גבוהה, כי המוצר יכול להחזיק גם 50 שנה".

*יש חברות הנמנעות משוק הבריאות הקבוצתי מכיוון שלדבריהן מדובר בשוק הפסדי, שהאגו משחק בו תפקיד מרכזי.

"קורה שקולקטיב יכול להפסיד. אבל הפניקס לא מפסידה בקולקטיבים, ואין לנו עניין לעשות עסקים מפסידים. בקולקטיב אני יכול לעשות התאמה לפרמיה בכל שלוש שנים או חמש שנים לרוב, כך שהסיכון נמוך בהרבה מאשר בפרט".

*ישראל עוברת תהליך אמריקניזציה בבריאות - מי שיש לו כסף וביטוח מקבל רפואה איכותית, ומי שאין לו כסף מקבל שירותי רפואה לא מספקים?

"קודם כל, הרפואה הבסיסית ישראל ברמה מאוד גבוהה. אבל נכון שחולה מהפריפריה לא בהכרח מקבל את רמת השירותים שמקבל חולה במרכז, אבל אותו אזרח מהפריפריה שרוצה - יכול להגיע למרכז. עם זאת, אין ספק שמשנת 1995 שירותי הבריאות הטובים התייקרו בצורה משמעותית. אני לא יודע אם זו אמריקניזציה, אבל השירות המיטבי התייקר ועולה הרבה כסף. על רקע זה הפניקס וכל חברות הביטוח גדלות בתחום".

פצצת זמן? לא כשמתמחרים נכון

אם תחום הבריאות, בוודאי בביטוחי הפרט, זוכה למעמד גבוה בחברות הביטוח, הרי שתחום הביטוח הסיעודי המנוהל לצידו באותן חברות גורם לדיון סוער בהרבה. יש הדוחפים בכל הכוח למכירת ביטוח סיעודי קולקטיבי, ואחרים רואים בזה סכנת יציבות אפשרית בעתיד הרחוק, לאור התפתחות הרפואה והתארכות תוחלת החיים - וההתארכות הנלווית של משך החיים הסיעודיים. ויש כאלו המוכרים ביטוחי פרט בלבד, ואחרים המתריעים מפני ההתחייבות למבוטח לכל החיים, כשגם כאן נמצאות קופות החולים עם אופציה זולה יחסית הנרכשת מחברות הביטוח.

*אתם פעילים בתחום הסיעוד. רבים טוענים שזו פצצת זמן.

"כשמתמחרים נכון את הפרמיות - זו לא פצצת זמן".

*אבל זו בדיוק הסוגיה: אותם אנשים טוענים שאין יכולת לתמחר נכון כיום, כי הרפואה כה מתקדמת עד שלא ניתן להעריך כמה שנים יחיה חולה סיעודי, כמקרה סיעודי, בעתיד.

"החולים הסיעודיים חיים יותר שנים כמקרים סיעודיים, אבל מצד שני הסיעוד לא גדל. באיזשהו שלב נראה גם ירידה של הסיעוד, כשהשיפור ברפואה יביא גם להארכת זמן הגעה לתחום הסיעוד, למה שנקרא לחלון הסיעוד. בנוסף, רוב הביטוחים הסיעודיים נמכרים היום לתקופת פיצוי של חמש שנים".

*הפסדתם לכלל בריאות את שני המכרזים הסיעודיים הגדולים שהיו בשוק בשנים האחרונות - במכבי ולאומית.

"בדיעבד, מזל שלא זכינו. הכוונה שלנו היא להרוויח ולא לזכות במכרזים. הפרמיה היא לא מדד".

*מה עם המכרז הסיעודי שהכללית תוציא בעתיד הלא רחוק? אם לא תזכה בו תיוותרו מאחור.

"כשיגיע המכרז נהיה יותר חכמים, אך בוודאי שנתחרה במכרז. גם אם לא נזכה, נהיה בחזית ולא נשאר מאחור".

*מי המתחרות העיקריות שלך בבריאות וסיעוד?

"להפניקס, הראל וכלל בריאות יש הכי הרבה ניסיון בשוק הזה. מגדל ומנורה בחרו להיות בתחום מאוד ספציפי בתחום הבריאות - הפוליסות הפרטיות והשיניים".

*כלומר החברות הגדולות בתחום. זה מצדיק הימצאות בשוק הביטוח הקבוצתי התחרותי שכמעט אינו רווחי?

"אין ספק שבתחום הבריאות יש לגודל יתרון. גם להתעסקות בקולקטיבים גדולים יש יתרון לא מבוטל, כי זה מאפשר לך להיות הרבה יותר יעיל מבחינת השירותים שאתה נותן".

*מהם היעדים של אגף הבריאות בהפניקס?

"מה שמנחה את הפניקס זה הניסיון שלה, ואיפה היא חושבת שהיא צריכה להיות. אנחנו רואים את עצמנו כמובילי שוק בתחום הבריאות הפרטי, הן במוצרים, הן בחדשנות והן ברמת הכיסוי. מאז 2005 אגף הבריאות של הפניקס יותר מהכפיל את עצמו, שזה אומר צמיחה של כ-22% כל שנה. גם ברווחיות הייתה קפיצה אדירה. אם אצליח לשמר זאת לחמש שנים הבאות, זו תהיה הצלחה כבירה, כי השוק הפך להיות הרבה יותר תחרותי ויותר גורמים מעורבים בו".

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב